Green«Πράσινα Δώματα» σε 13 σχολικά συγκροτήματα

«Πράσινα Δώματα» σε 13 σχολικά συγκροτήματα

Πράσινες στέγες -«Πράσινα Δώματα» σε 13 σχολικά συγκροτήματα της Αθήνας. Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, επισκέφθηκε σήμερα ένα από αυτά: το 172ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, στην Κυψέλη, όπου κατασκευάστηκε ένας κατάφυτος ταρατσόκηπος, έργο του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος «Πράσινα Δώματα».

«Είναι μια μεγάλη μέρα για μας, γιατί τα οφέλη για την πόλη είναι πολλαπλά: ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών κτιρίων και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των μαθητών» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, σημειώνοντας «η συνεισφορά της προγράμματος είναι μεγάλη, τόσο στις υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι, όσο και στο ψύχος τους χειμωνιάτικους μήνες». Ο κ. Καμίνης προανήγγειλε την επέκταση του προγράμματος και σε άλλα σχολεία, κατά την επόμενη προγραμματική περίοδο».

Τα δώματα 13 σχολικών κτιρίων γεμίζουν με φυτά

Ο δήμος Αθηναίων ολοκλήρωσε την κατασκευή πράσινων δωμάτων σε δεκατρία σχολικά κτίρια (δεκαεπτά σχολεία όλων των βαθμίδων) στις επτά δημοτικές κοινότητες του δήμου Αθηναίων. Πρόκειται για συγχρηματοδοτούμενο έργο, το οποίο συνίσταται στην κατασκευή της κατάλληλης υποδομής ώστε το δώμα των σχολικών κτιρίων να καλυφθεί με φυτά. Δημιουργείται έτσι ένα μόνιμο οικοσύστημα που συντηρείται με ελάχιστη φροντίδα.

Τα περιβαλλοντικά οφέλη του έργου

Τα περιβαλλοντικά οφέλη του έργου συνίστανται στην ενίσχυση της χλωρίδας και της πανίδας, την αποτελεσματική διαχείριση του βρόχινου νερού, την εξοικονόμηση ενέργειας των κτιρίων. Και αυτό δεδομένου ότι τα πράσινα δώματα προστατεύουν το κτίριο από την ηλιακή ακτινοβολία το καλοκαίρι, ενώ το χειμώνα αποτρέπουν τη διαφυγή θερμότητας. Προσφέρουν την αισθητική αναβάθμιση του κτιρίου που έχει δεχθεί το δώμα και της περιοχής γύρω από αυτά, τη συγκράτηση σκόνης.  Έτσι ο αέρας που αναπνέουμε γίνεται καθαρότερος, καθώς και στην ενίσχυση της ηχομόνωσης των σχολικών κτιρίων.

Νηπιαγωγεία και δημοτικά στα επιλεχθέντα κτίρια

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πρασίνου και Προστασίας των Ζώων του δήμου Αθηναίων, κ. Γιώργο Π. Αποστολόπουλο, «στην πλειονότητά τους τα σχολικά συγκροτήματα, που επελέγησαν στεγάζουν νηπιαγωγεία και δημοτικά, γεγονός που καθιστά δυνατή την εξοικείωση των παιδιών από μικρή ηλικία με τις αξίες και το ρόλο του πρασίνου στην πόλη». Στην παρουσίαση παρέστησαν επίσης η αντιδήμαρχος για το Παιδί, κυρία Μαρία Ηλιοπούλου, ο αντιδήμαρχος Αστικής Υποδομής και Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή, κ. Γιώργος Χρ. Αποστολόπουλος καθώς και η εντεταλμένη σύμβουλος για θέματα Αστικής Ανθεκτικότητας, κυρία Λενιώ Μυριβήλη.
Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2015 ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Καμίνης συμμετείχε στην παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα (Cop21) που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι και συνυπέγραψε τη Διακήρυξη των Πόλεων για την κλιματική αλλαγή στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των Τοπικών Ηγετών (climate summit for local leaders).
Στη Διακήρυξη, οι πόλεις δεσμεύονται να υποστηρίξουν σχέδια με μακροπρόθεσμους, για την αλλαγή του κλίματος, στόχους. Όπως είναι η 100% μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η μείωση της τάξης του 80% στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, έως το 2050. Επίσης, δεσμεύονται να βελτιώσουν περαιτέρω και τη μεταξύ τους συνεργασία και με διεθνείς οργανισμούς, τις εθνικές κυβερνήσεις, τον ιδιωτικό τομέα αλλά και με την κοινωνία των πολιτών. Επιδίωξη : η υιοθέτηση κοινών προγραμμάτων που θα συμβάλλουν στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. Επίσης, η Αθήνα λαμβάνει πολύτιμη υποστήριξη και τεχνογνωσία μέσα από τη συμμετοχή της σε διεθνή δίκτυα πόλεων.  Παραδείγματα αυτών είναι το C40 και το 100 Resillient Cities (Ανθεκτικές Πόλεις).

Τα σχολικά συγκροτήματα που απέκτησαν Πράσινη Στέγη είναι:

 1. 9ο-71ο Νηπιαγωγείο & 71ο-84ο Δημοτικό /Γενναίου Κολοκοτρώνη, 1η Δημοτική Κοινότητα
 2. 8ο-67ο Νηπιαγ. & 2ο-5ο Δημοτ. Αθήνας /Δαμάρεως 65, 2η Δημοτική Κοινότητα
 3. 3. 90ο & 123ο Δημοτικό Αθήνας / Αμφικράτους 6 και Βαθυκλέους, 2η Δημοτική Κοινότητα
 4. 137ο Δημοτικό Αθήνας /Αλκίφρονος 51-53, 3η Δημοτική Κοινότητα
 5. 87ο Δημοτικό Αθήνας / Ορφέως & Αχνιάδων 3-5, 3η Δημοτική Κοινότητα
 6. 130ο Νηπιαγωγείο και 60ο Δημοτικό Σχολείο Αθήνας /Αίμωνος και Τηλεφάνους, 4η Δημοτική Κοινότητα
 7. 127ο Δημοτικό Σχολείο Αθήνας /Καλλιπόλεως και Αγίας Σοφίας, 4η Δημοτική Κοινότητα
 8. 49ο Λύκειο Αθήνας /Αχαρνών 411 -415, 5η Δημοτική Κοινότητα
 9. 173ο Δημοτικό Αθήνας /Αριοβαρνάζου & Ευθυκράτους, 5η Δημοτική Κοινότητα
 10. 66ο – 88ο Νηπιαγ. & 53ο-99ο Δημοτ. Αθήνας /Υγείας 11α, 6η Δημοτική Κοινότητα
 11. 172ο Δημοτικό Αθήνας /Σκοπέλου 67-71 & Γιαννιτσών, 6η Δημοτική Κοινότητα
 12. 134ο Δημοτικό Αθήνας /Λεωφόρος Κ. Τσαλδάρη 11, 7η Δημοτική Κοινότητα
 13. 13. 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο /Παναγή Κυριακού & Τσόχα.

 

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης