ΥγείαΑσθένειες & ΘεραπείεςΟ καρκίνος δεν είναι ανίκητος

Ο καρκίνος δεν είναι ανίκητος

NaturaNrg#79-Karkinos1-NaturaNrg#79-Karkinos-Ο καρκίνος δεν είναι ανίκητος Η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου (UICC) που εκπροσωπεί 280 οργανώσεις σε 90 χώρες του κόσμου. Η εκστρατεία ενημέρωσης κάθε χρόνο στις 4 Φεβρουαρίου δίνει έμφαση στην πρόληψη.

Ο καρκίνος αποτελεί τη 2η αιτία θανάτου στη χώρα μας μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα και μείζον εθνικό αλλά και παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας.

Αυτό το ξέρατε;

Η Διεθνής Ένωση κατά του Καρκίνου (Union for International Cancer Control – UICC) έχει δώσει έμφαση στο να διαλύσει κάποιους επιβλαβείς μύθους και παρανοήσεις σχετικά με τον καρκίνο.

Μύθος 1:

Ο καρκίνος είναι απλώς ένα ζήτημα υγείας.

Αλήθεια:

Ο καρκίνος δεν είναι απλώς ένα ζήτημα υγείας. Έχει ευρύτατη κοινωνική, οικονομική επίδραση ακόμα και στα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μύθος 2:

Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια των πλουσίων, των ηλικιωμένων και των αναπτυγμένων χωρών.

Αλήθεια:

Ο καρκίνος είναι μια παγκόσμια επιδημία. Επηρεάζει όλες τις ηλικίες και τις κοινωνικοοικονομικές ομάδες, με τις αναπτυσσόμενες χώρες φέρουν ένα δυσανάλογο βάρος.

Μύθος 3:

Ο καρκίνος είναι θανατηφόρος.

Αλήθεια:

Πολλοί καρκίνοι που κάποτε θεωρούνταν μια θανατική ποινή μπορεί πλέον να θεραπευτούν και για όλο και περισσότερους ανθρώπους, ο καρκίνος τους μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Μύθος 4:

Ο καρκίνος είναι η μοίρα μου.

Αλήθεια:

Με τις σωστές στρατηγικές, το ένα τρίτο από τις πιο κοινές μορφές καρκίνου μπορούν να προληφθούν. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κώδικα κατά του Καρκίνου, πολλοί θάνατοι από καρκίνο θα μπορούσαν να αποφευχθούν με την υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής. Ο καρκίνος μπορεί να αποφευχθεί ακολουθώντας μερικούς κανόνες για έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Τέτοιοι είναι:

  • Διακοπή του καπνίσματος
  • Σωματική άσκηση
  • Περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ
  • Πρόληψη κατά της παχυσαρκίας
  • Υγιεινή διατροφή
  • Αποφυγή της υπερέκθεσης στον ήλιο
  • Αποφυγή των καρκινογόνων παραγόντων του περιβάλλοντος.

Όλοι μαζί μπορούμε…

να πούμε όχι στο τσιγάρο, όχι στο αλκοόλ, όχι στη ζάχαρη

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας, κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο καρκίνος, είναι κυρίως η νόσος των ανθρώπων που καπνίζουν, πίνουν και δεν γυμνάζονται. Πολλές φορές εξαιτίας της κρίσης, έχουν χάσει την αξιοπρέπειά τους και είτε αδιαφορούν, είτε δεν έχουν το κουράγιο να προσπελάσουν τα εμπόδια για να εξυπηρετηθούν από τις υπηρεσίες υγείας.

Παρόλο που η ιατρική βρίσκεται πολύ κοντά στη θεραπεία της «ανίατης» νόσου, η πρόληψη είναι πολύ σημαντική. Όπως λέει η Αντικαρκινική Εταιρία είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε ότι “μπορούμε”. Αυτό είναι το σύνθημά μας “Μπορώ” και όλοι μαζί μπορούμε, να πούμε όχι στο τσιγάρο, όχι στο αλκοόλ, όχι στη ζάχαρη. Επίσης, εάν ήταν στο χέρι μας θα απαγορεύαμε τα τζάκια στην Αθήνα. Αυτά είναι βασικά και αυτονόητα πράγματα που μπορούμε να τα κάνουμε όλοι μας.

Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία, 59 χρόνια προσφοράς

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία είναι η μεγαλύτερη ιατρο-κοινωνική οργάνωση στο χώρο της ογκολογίας στη χώρα μας. Εδώ και 59 χρόνια, χωρίς διακοπή, προσφέρει δωρεάν στους συμπολίτες μας υπηρεσίες ενημέρωσης, πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης, υποστήριξης και συνηγορίας ασθενών. Στα δεκάδες παραρτήματα σ’ όλη τη χώρα (έφτασαν τα 115) πραγματοποιεί ημερίδες, ομιλίες, διανέμει ενημερωτικό υλικό, βιβλία και εκπαιδευτικό υλικό, έτσι ώστε να υπάρχει έγκυρη ενημέρωση σε όλους τους συμπολίτες μας.

Έχει χτίσει και λειτουργήσει ένα νοσοκομείο (στους Αγίους Αναργύρους, που τη δεκαετία του 80 το παραχώρησε στο κράτος), δύο ιδιόκτητους ξενώνες (σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη) για φιλοξενία ασθενών και έγκαιρη διάγνωση. Πραγματοποιεί δωρεάν μαστογραφίες με τις δύο κινητές μονάδες μαστογράφου σε όλη την Ελλάδα ( και στο μικρότερο νησάκι ή την πιο ορεινή περιοχή).

Έχει εξετάσει δεκάδες χιλιάδες παπ τεστ, έχει ελέγξει άλλους τόσους συμπολίτες μας για αφανή αιμορραγία του πεπτικού. Πρωτοστατεί στον αντικαπνιστικό αγώνα (είναι η πρώτη που με τέτοια συνέπεια και σταθερότητα προωθεί την αντικαπνιστική εκστρατεία). Διατηρεί οργανωμένο κέντρο κληρονομικού καρκίνου, κέντρο ψυχοκοινωνικής στήριξης και κέντρο συμβουλευτικής για τη γονιμότητα ασθενών με νεοπλασίες. Συνεχίζει να προωθεί τον πανελλήνιο αντικαρκινικό έρανο που τόσα χρόνια πραγματοποιούσε και του οποίου τα χρήματα έθετε στη διάθεση του Υπουργείου Υγείας κ.ά.

Της Μαρίας Γκέκα

Πηγή Natura Nrg #79

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης