Αρχική Green Ο κήπος του Προεδρικού Μεγάρου

Ο κήπος του Προεδρικού Μεγάρου

250
Ο κήπος του Προεδρικού Μεγάρου
31---kipos-skala-6

Οι Κυριακάτικες βόλτες αποτελούσαν κάποτε συνήθεια των κατοίκων της πρωτεύουσας. Η σταδιακή όμως ‘‘μεταμόρφωση’’ της Αθήνας σε τσιμεντένια μεγαλούπολη εξαφάνισε πολλά από τα πάρκα και τους κήπους, που κάποτε πρόσφεραν στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς στους Αθηναίους. Είναι μάλλον αδύνατο να ανακτήσουμε τις οάσεις πρασίνου που χάσαμε. Όμως όσοι ακόμη γοητεύονται από μια Κυριακάτικη βόλτα, απέκτησαν μια εξαιρετική επιλογή στην καρδιά της πρωτεύουσας.

ρεπορτάζ: Απόστολoς Στάικος, φωτογραφίες: Προεδρία της Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας πήρε την πρωτοβουλία και άνοιξε τους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου. Ενός κήπου, που αποτελούσε απαγορευμένο καρπό για τους Αθηναίους αλλά και τους επισκέπτες της πόλης.

31---kipos-2-0009Ιστορία και Αρχιτεκτονική

Η απόφαση για την ανέγερση του κτιρίου που στεγάζει σήμερα την Προεδρία της Δημοκρατίας ανάγεται στο 1868. Τη χρονιά αυτή γεννήθηκε ο γιος του Γεωργίου Α΄ και διάδοχος του θρόνου, Κωνσταντίνος και το ελληνικό δημόσιο αποφάσισε να του δωρίσει, όταν ενηλικιωθεί, ιδιαίτερη κατοικία.

Ο σχεδιασμός του «Ανακτόρου του Διαδόχου», όπως έγινε γνωστό το κτίριο, ανατέθηκε στον Ερνέστο Τσίλλερ. Το ανάκτορο άρχισε να κτίζεται το 1891 και τελείωσε έξι χρόνια αργότερα, το 1897. Η χρήση του κτιρίου ως βασιλική κατοικία διακόπτεται το 1924, όταν καταλύεται η βασιλεία και ανακηρύσσεται Δημοκρατία. Το κτίριο επανέρχεται στην αρχική του χρήση με την παλινόρθωση της Μοναρχίας το 1935 και την επιστροφή του Βασιλέως. Μετά τη μεταπολίτευση του 1974 και την οριστική εγκαθίδρυση της δημοκρατίας στη χώρα, το κτίριο χρησιμοποιείται πλέον ως Προεδρικό Μέγαρο και ως κατοικία των εκάστοτε Προέδρων.

Η πρόσοψη του τριώροφου νεοκλασικού είναι λιτή και αυστηρή. Το κύριο σώμα πλαισιώνεται από δύο πτέρυγες που προεξέχουν ελαφρά. Στο δεύτερο όροφο μία σειρά από διπλά παράθυρα αφήνουν ενδιάμεσα κενά, όπου διακρίνονται ανάγλυφα εραλδικά σύμβολα, παραστάσεις των τεσσάρων εποχών, τα μονογράμματα Κ και Σ (Κωνσταντίνος και Σοφία), καθώς και πρόσωπα της ελληνικής μυθολογίας. Στη στέψη του κτιρίου ο Τσίλλερ έχει τοποθετήσει αγάλματα.

Οι μετατροπές που έχουν γίνει στον ένα αιώνα ζωής του κτιρίου δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Εξαίρεση αποτελεί η προσθήκη της αίθουσας χορού (σημερινή αίθουσα διαπιστευτηρίων) το 1909. Επίσης, έγινε η προσθήκη της πίσω πτέρυγας (σημερινή αίθουσα δεξιώσεων) στις αρχές της δεκαετίας του ‘60.

31---kipos-1-0031(2)Η ταυτότητα του κήπου

Ο κήπος του Προεδρικού Μεγάρου καταλαμβάνει έκταση 25 περίπου στρεμμάτων και αποτελεί μια όαση πράσινου στο κέντρο της Αθήνας. Στα μέσα του 19ου αιώνα, το χώρο αυτό καταλάμβανε ο λαχανόκηπος των Βασιλικών Ανακτόρων (σημερινής Βουλής), μια και το έδαφος στη θέση αυτή ήταν ιδιαίτερα εύφορο. Ο κήπος ακολουθεί ένα σχετικά αυστηρό γεωμετρικό σχέδιο γαλλικού ρυθμού, με συμμετρικά παρτέρια χλόης και νησίδες εποχιακών ανθοφόρων φυτών. Την αυστηρότητα της σύνθεσης προς την οδό Ηρώδου Αττικού μετριάζουν πλατάνια, φιλύρες, φοίνικες και κυπαρίσσια.

Ο κήπος του Προεδρικού Μεγάρου περιλαμβάνει περίπου 140 διαφορετικά είδη φυτών και ποικιλίες καλλωπιστικών δένδρων και θάμνων. Μερικά από τα φυτά είναι σπάνια, ενώ πολλά από τα δέντρα του κήπου, όπως για παράδειγμα οι αριές και τα κυπαρίσσια ξεπερνούν τον  ένα αιώνα ζωής.

Σημείο αναφοράς για τον κήπο αποτελεί ο μακρύς διάδρομος με τα ψηλά κυπαρίσσια που καταλήγει στην πισίνα και το περίπτερο. Δεξιά και αριστερά του διαδρόμου υπάρχουν χλοοτάπητες, βαθμιδωτές ταράτσες, παρτέρια και νησίδες με δέντρα και θάμνους. Περιφερειακά σε όλη την έκταση του κήπου υπάρχουν ψηλές δενδροστοιχίες δίπλα στα κιγκλιδώματα που εξασφαλίζουν την απαραίτητη απομόνωση από τους γύρω δρόμους.

Ο δικός μας κήπος

Στις 24 Ιουλίου κάθε χρόνο, σε ανάμνηση της αποκατάστασης της Δημοκρατίας του 1974, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεξιώνεται στον κήπο την πολιτική, στρατιωτική και πνευματική ηγεσία της χώρας. Οι εικόνες που μετέδιδε η τηλεόραση από τη δεξίωση, ήταν μέχρι σήμερα, η μόνη ‘‘επαφή’’ που μπορούσαμε να έχουμε με αυτό το θαυμάσιο κήπο.

Ο κήπος είναι ανοικτός κάθε Κυριακή από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 14.00 το μεσημέρι, (εκτός αργιών). Οι επισκέπτες εισέρχονται από την πλαϊνή είσοδο του ιστορικού μεγάρου, επί της Οδού Βασιλέως Γεωργίου. Η προσέλευση είναι ελεύθερη αλλά απαιτείται η επίδειξη ταυτότητας ή διαβατηρίου. Για ομαδικές επισκέψεις (σχολεία, σύλλογοι κλπ.) οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να επικοινωνούν με την Προεδρία της Δημοκρατίας στα τηλέφωνα 210 – 7283289 και 7224939. Καλό περίπατο..

Πηγή: NaturaNrg

Προηγούμενο άρθροΛεξικό της οικολογίας (Γ,Δ)
Επόμενο άρθροCosta Navarino. Ουδέν… καλόν αμιγές κακού!