Ο Πλανήτης Γη… on line!Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιοποιημένα στατιστικά στοιχεία της, το 1/3 των 7 δισεκατομμυρίων κατοίκων του πλανήτη χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο. Το 45% των χρηστών να είναι ηλικίας κάτω των 25 ετών.
της Αφροδίτης Ραυτοπούλου
Μέσα σε πέντε χρόνια –από το 2006 έως το 2011– οι αναπτυσσόμενες χώρες αύξησαν το μερίδιό τους σε ό,τι αφορά τον παγκόσμιο συνολικό αριθμό χρηστών από 44 σε 62%, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι 1 στους 4 «σέρφερ» είναι Κινέζος. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι από τα 1,8 δισεκατομμύρια νοικοκυριά σε όλον τον πλανήτη το 1/3 διαθέτει πρόσβαση στον παγκόσμιο ιστό. Οι Ευρωπαίοι κάτοικοι χαίρουν των πιο ταχέων συνδέσεων και τους Αφρικανούς αντιθέτως να βρίσκονται τελευταίοι στην εν λόγω κατηγορία.
Την ίδια στιγμή, οι εταιρeίες κινητής τηλεφωνίας έχουν παραχωρήσει συνολικά 6 δισεκατομμύρια συνδρομές, τη στιγμή μάλιστα που σχεδόν ο μισός πληθυσμός του πλανήτη απολαμβάνει 3G υπηρεσίες.
Η φετινή ημέρα είναι αφιερωμένη στις γυναίκες
Παρά την καθολική διάδοση των τηλεπικοινωνιών όμως, οι γυναίκες παραμένουν «ριγμένες» στη χρήση και εκμετάλλευσή τους. Για το λόγο αυτό, η Διεθνής Τηλεπικοινωνιακή Ένωση που δρα εντός του Ο.Η.Ε. και στόχο έχει τη γεφύρωση του «ψηφιακού χάσματος» αποφάσισε να αφιερώσει τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών στο «θεμέλιο της ανθρώπινης κοινωνίας», όπως αποκάλεσε τις γυναίκες ο γενικός γραμματέας της, Χαμαντούν Τουρέ. «Οι γυναίκες αποτελούν τη θεμελιώδη δύναμη σε κάθε οικογένεια και κοινότητα. Παρόλα αυτά, η ανισότητα των δύο φύλων παραμένει εδραιωμένη. Πολλές γυναίκες και κορίτσια δεν έχουν πρόσβαση σε βασικά συστήματα υγείας και εκπαίδευσης και δεν απολαμβάνουν ίσες ευκαιρίες στον τομέα της εργασίας… Οι τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνίας είναι εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν στην επιτάχυνση της προόδου. Μας παρέχουν νέες ψηφιακές ευκαιρίες που θα βάλουν τέλος στις διακρίσεις και θα εγγυηθούν σε κάθε γυναίκα και μητέρα το εκ γενετής ανθρώπινο δικαίωμά της», ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια του Δρα. Τουρέ.
Η εξέλιξη της τηλε-επικοινωνίας
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι από τη στιγμή που γεννήθηκε ο άνθρωπος, γεννήθηκε μαζί του και η ανάγκη για επικοινωνία. Πολύ γρήγορα και αφού εξέλιξε την ομιλία και τη γραφή, επικέντρωσε τις προσπάθειές του για τηλεπικοινωνία. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το τύμπανο, η σάλπιγγα, το σφύριγμα, ο τηλεβόας, το ταμ-ταμ γέννησαν την ηχητική τηλεπικοινωνία, ενώ ο πυρσός, ο καπνός, ο καθρέφτης, ο φανός, ο φάρος και η σημαία γέννησαν την οπτική τηλεπικοινωνία. Η πιο σημαντική ημερομηνία όμως στην ιστορία των τηλεπικοινωνιών είναι αναμφίβολα η 24η Μαΐου του 1844. Εκείνη την ημέρα ο Αμερικανός Σάμιουελ Μορς έστειλε το πρώτο του μήνυμα μέσω τηλεγραφικής γραμμής από την Ουάσινγκτον στη Βαλτιμόρη. Με την πράξη αυτή εγκαινίασε τη νέα τηλεπικοινωνιακή πραγματικότητα. Στα μέσα της δεκαετίας του 1870, εφευρέθηκε από τον Σκοτσέζο Γκράχαμ Μπελ το τηλέφωνο, δηλαδή ο τρόπος μετάδοσης της ίδιας της φωνής. Μέσα στον επόμενο αιώνα άλλαξε πολλές μορφές. Ομοίως και οι τηλεπικοινωνίες: ασύρματος, ραδιόφωνο, τηλέτυπο, ραντάρ, τηλεόραση, οπτικές ίνες, ψηφιακή τεχνολογία, δορυφορική επικοινωνία, κινητή τηλεφωνία, εικονοτηλέφωνο, ίντερνετ, ευρυζωνικότητα…
Ουδέν καλόν…
…αμιγές τενοντίτιδας, οσφυαλγίας, προβλημάτων όρασης και ακοής. Η λίστα με τις διαταραχές που μπορεί να επιφέρει η υπερβολική χρήση των τηλεπικοινωνιακών εργαλείων δεν έχει τελειωμό. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κίνδυνου κάνοντας λόγο για αυξημένο αριθμό «τεχνο-αρρώστων», αναφερόμενοι σε όσους κάνουν κατάχρηση των μέσων επικοινωνίας. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, η συμβουλή των ειδικών είναι μία: χρήση με μέτρο.