ΔιατροφήSuper foodsΕλαιόλαδο: θησαυρός της μεσογειακής διατροφής

Ελαιόλαδο: θησαυρός της μεσογειακής διατροφής

Το ελαιόλαδο δεν πρέπει να είναι ένα μπουκάλι κρυμμένο κάτω από το νεροχύτη. Ούτε ένας ανώνυμος τενεκές, ξεχασμένος στην αποθήκη ή το υπόγειο.

της Μαρίας Σαρτζετάκη

Πρόκειται για επώνυμο συσκευασμένο προϊόν, με περίοπτη θέση στα ‘‘καλά ράφια’’ της κουζίνας μας, όπως ένα καλό κρασί. Γιατί το ελαιόλαδο μοιάζει πολύ με το κρασί: και τα δυο κρύβουν μυστικά ποιότητας και γεύσης, που μπορούν να… ανακαλύψουν όσοι απολαμβάνουν τις καλύτερες εκδοχές τους!

Θρεπτικό, πολύτιμο και γευστικό, το ελαιόλαδο δεν αποτελεί μόνο τη βάση της μεσογειακής διατροφής, αλλά έχει μπει πια για τα καλά και στο ελληνικό γκουρμέ λεξιλόγιο. Γι’αυτό και κυκλοφορεί πλέον σε δεκάδες ποικιλίες, από εκατοντάδες παραγωγούς σε εκατομμύρια καταναλωτές σε όλο τον κόσμο. Άρρηκτα συνδεδεμένη με τη μεσογειακή παράδοση, η ελιά καλλιεργείται περισσότερα από 4500 χρόνια και υπήρξε σύμβολο σοφίας, αφθονίας και δύναμης. Η συγκομιδή των ελαιοκάρπων, μάλιστα, που ξεκινά το φθινόπωρο και σε κάποιες περιοχές διαρκεί μέχρι και τις αρχές του νέου χρόνου, αποτελεί ιεροτελεστία, μια πραγματική γιορτή της φύσης!

Θέμα… ποιότητας!     

Το ελαιόλαδο είναι ένα ζωντανό προϊόν, που χρειάζεται ιδιαίτερη μέριμνα, ώστε η ποιότητα και η γεύση να είναι η καλύτερη δυνατή. Μεγάλη προσοχή απαιτείται σε κάθε στάδιο της ζωής του, από τον ελαιώνα μέχρι τον τελικό καταναλωτή, για να φτάσει στο μέγιστο της γεύσης και της θρεπτικότητάς του. Βέβαια, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, σημασία έχει η πρώτη ύλη. Καλές πρώτες ύλες δίνουν καλό προϊόν, ενώ παράλληλα, ο τρόπος καλλιέργειας και συγκομιδής, το ελαιοτριβείο και φυσικά οι καιρικές συνθήκες είναι παράγοντες που επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα.

Οι ποικιλίες ελαιόλαδου ξεχωρίζουν μεταξύ τους με βάση την οξύτητά τους, δηλαδή την περιεκτικότητα τους σε ελαϊκό οξύ. Όσο μικρότερη οξύτητα έχει ένα λάδι τόσο καλύτερη γεύση έχει, ανεβάζοντας αντίστοιχα την ποιότητά του. Ο βαθμός οξύτητας μεγαλώνει, όταν ο καρπός της ελιάς προσβληθεί από ασθένειες ή όταν δεν πάει έγκαιρα στο ελαιοτριβείο ή όταν δεν εξαχθεί με σωστό τρόπο. Ο βαθμός οξύτητας, λοιπόν, επηρεάζει αφενός τη γεύση, αλλά αφετέρου αποκαλύπτει κατά πόσο ακολουθήθηκαν σωστά όλα τα βήματα στη διαδικασία της παραγωγής.

oil press

Η οξύτητα κάνει τη διαφορά!

Το ελαιόλαδο είναι ένα ζωντανό προϊόν, που ανάλογα με το βαθμό οξύτητας χωρίζεται στις εξής κατηγορίες:

  • Αγουρέλαιο: η οξύτητά του βρίσκεται χαμηλότερα και από 0,5%.
  • Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο: ο βαθμός οξύτητας δεν ξεπερνά το 1%.
  • Παρθένο ελαιόλαδο: ο βαθμός οξύτητας φτάνει μέχρι το 1,5%.
  • Αγνό ελαιόλαδο: στην κατηγορία αυτή η οξύτητα μπορεί να φτάσει το 3,3%.

Βιολογικό, το εξαιρετικό!     

Το βιολογικό ελαιόλαδο αποτελεί την πιο αγνή, θρεπτική και υγιεινή εκδοχή ελαιολάδου. Κι αυτό γιατί, ο ελαιώνας καλλιεργείται με βάση τους αυστηρούς κανόνες της βιολογικής γεωργίας (Κοινοτικός Κανονισμός 2092/91), που απαγορεύει τη χρήση χημικών λιπασμάτων και τοξικών φυτοφαρμάκων, ενώ η καλλιέργεια βιολογικών ελαιοκάρπων εποπτεύεται από γεωπόνους εντεταλμένους από πιστοποιημένους οργανισμούς βιολογικών προϊόντων σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

Επιπλέον, η  βιολογική καλλιέργεια της ελιάς βασίζεται σε μεθόδους αναζωογόνησης του εδάφους του ελαιώνα, στην ανακύκλωση των υποπροϊόντων και άλλων οργανικών υλικών, παρέχοντας προστασία στο περιβάλλον, στην ομορφιά του τοπίου και στη βιοποικιλότητα, εξασφαλίζοντας το μέγιστο θρεπτικότητας και γεύσης του προϊόντος.

Ελαιόλαδο & υγεία    

Χρησιμοποιείται σε καλλυντικά, απορρυπαντικά, ακόμη κι σε φαρμακευτικά σκευάσματα, χάρη στις ευεργετικές του ιδιότητες. Το ελαιόλαδο έχει σημαντική θετική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό, γεγονός που συνεχώς επιβεβαιώνεται από νέες επιστημονικές έρευνες.

Συγκεκριμένα, έχει αποδειχτεί ότι δρα προληπτικά κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων, καθώς μειώνει την «κακή» χοληστερίνη που προκαλεί αρτηριοσκλήρωση. Παράλληλα, η κατανάλωσή του βοηθά την πέψη, ενισχύει την καλή εγκεφαλική λειτουργία και τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, συμβάλλει στην απορρόφηση βιταμινών και ιχνοστοιχείων από τον οργανισμό, ενώ χάρη στις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες επιβραδύνει τη γήρανση και θωρακίζει τον οργανισμό απέναντι στον καρκίνο.

olives&oil

4+1 πράγματα που πρέπει να ξέρετε

  1. Ένα ελαιόλαδο δεν χαρακτηρίζεται εξαιρετικά παρθένο από το άρωμα, τη γεύση ή το χρώμα του, παρά μόνο από την οξύτητά του, ενώ το χρώμα αποδεικνύει απλά την ωριμότητα της ελιάς.
  2. Το έδαφος, το κλίμα, ο τρόπος καλλιέργειας, η ποικιλία της ελιάς είναι στοιχεία που βοηθούν στην αξιολόγηση του ελαιόλαδου.
  3. Πρέπει να είναι τυποποιημένο σε συσκευασίες από υλικό P.E.T. ή γυαλί μέχρι πέντε λίτρων, όπου θα αναγράφονται αναλυτικά τα στοιχεία του παρασκευαστή.
  4. Το ελαιόλαδο πρέπει να έχει καθαρότητα και το χρώμα του πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ του ανοικτού χρυσοπράσινου και του σκούρου πράσινου.
  5. Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα στον κανονισμό περί ελαιόλαδου θεωρεί βρώσιμο μόνο το τυποποιημένο ελαιόλαδο, του οποίου η οξύτητα είναι ιδανική από 0,1% και μέχρι 2%.

Μικρά & χρήσιμα

● Αποφεύγετε το γνωστό «λάδι από το χωριό». Όταν δε διαθέτουμε στοιχεία για την παραγωγή και την επεξεργασία του ελαιόλαδου, η κατανάλωσή του μπορεί να είναι ακόμη και επικίνδυνη. Προτιμήστε ελαιόλαδο που αναγράφει αναλυτικές πληροφορίες για τον παραγωγό του.
● Το έντονο φως και ο αέρας καταστρέφουν το λάδι. Επιλέξτε συσκευασίες που δεν είναι εκτεθειμένες σε ισχυρό φωτισμό ή στο φως του ήλιου και αποθηκεύετε το λάδι σε σκιερό μέρος.
● Τηρώντας τις προϋποθέσεις σωστής φύλαξης, μακριά από οσμές, ζέστη και φως, το ελαιόλαδο διατηρείται άψογα για 18 μήνες.
● Όταν τηγανίζετε, δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε το ίδιο λάδι, αλλά να το ανανεώνετε κάθε φορά, γιατί  αλλοιώνεται από την υψηλή θερμοκρασία.
● Προσθέστε το ελαιόλαδο στο τέλος του μαγειρέματος για καλύτερη γεύση και υγεία.

Πηγή: NaturaNrg #01

 

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης