Οδηγός επιβίωσης… για ποδηλάτες στην πόλη . Επειδή αγαπάμε το ποδήλατο και δεν εννοούμε να το χρησιμοποιούμε μόνο κατά τις αποδράσεις μας στας εξοχάς, αλλά καθημερινά στην πόλη μας, στη δουλειά, στα ψώνια μας, ας δούμε πώς μπορούμε να επιβιώσουμε στο ασφυκτικό αστικό περιβάλλον.
Υποχρεώσεις του ποδηλάτη
Το ποδήλατο είναι όχημα κι ως εκ τούτου ο αναβάτης του οφείλει να ακολουθεί τον Κ.Ο.Κ. Δεν πάμε ανάποδα σε δρόμους, δεν παραβιάζουμε σηματοδότες, δεν ανεβαίνουμε σε πεζοδρόμια, δεν αλλάζουμε λωρίδα δίχως να βεβαιωθούμε ότι δεν έρχεται άλλο όχημα. Ειδοποιούμε τους οδηγούς των οχημάτων που ακολουθούν πως θέλουμε να στρίψουμε, υψώνοντας το χέρι μας, εφόσον αυτό δεν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλειά μας. Ιδανικά αυτή τη χειρονομία την κάνουμε με κλειστά τα δάχτυλα του χεριού μας. Σε περίπτωση που μας έχει κολλήσει αυτοκίνητο από πίσω και κορνάρει, αυτός ο τελευταίος κανόνας μπορεί και να παραληφθεί, λόγω μεσογειακού ταπεραμέντου.
Ασφάλεια του ποδηλάτου μας
Έχουμε πάντοτε μαζί μας μια δεύτερη σαμπρέλα και μια μικρή τρόμπα. Την ημέρα που δεν θα την πάρουμε, τότε θα μας πιάσει λάστιχο!
Δένουμε το ποδήλατό μας με πέταλο και μόνο. Ναι, δεν είναι γαϊδούρι, μπορείς να αφήσεις το σχοινάκι σου στο σπίτι, γιατί αποδεδειγμένα, δεν κάνει δουλειά. Δεν έχει σημασία πόσο θα μείνουμε, αν το βλέπουμε, αν το βάζουμε στην είσοδο μιας πολυκατοικίας ή αν το σημείο είναι κεντρικό. Μόνο πέταλο!
Μεταφορά του ποδηλάτου
Το ποδήλατο μπορεί να ανέβει σε όλα τα μέσα σταθερής τροχιάς (Μετρό, Τραμ, Ηλεκτρικός), οποιαδήποτε ημέρα και ώρα, στα τελευταία βαγόνια, εφόσον δεν έχει κανέναν επάνω του. Κοινώς, καβάλα το ποδήλατο στο δρόμο και όχι στο μετρό όπου είναι εύκολο να προκαλέσεις ατύχημα.
Το ποδήλατο δεν μεταφέρεται με τα λεωφορεία, εκτός αν είναι σπαστό. Σε περίπτωση ανάγκης μπορούμε ευγενικά να ζητήσουμε την άδεια του οδηγού. Δεν παραλείπουμε να αναφέρουμε πόσο θαυμάζουμε τους οδηγούς λεωφορείων και την οδηγική τους παιδεία… (εντάξει, κάποιων οδηγών, όχι όλων!)
Συντήρηση του ποδηλάτου
Αυτό το “γκρίτσι – γκρίτσι” που κάνει η αλυσίδα, δεν είναι ένας τρόπος του ποδηλάτου να σου «τραγουδήσει» το πόσο σε αγαπάει. Και το γεγονός ότι τα φρένα είναι διακοσμητικά δεν θα σε βοηθήσει σε εκείνη την κατηφόρα με το φανάρι στο τέλος της. Επισκεπτόμαστε τον ποδηλατά μας και κρατάμε το ποδήλατο (και εμάς) σε φόρμα!
Οι καθημερινές συγκινήσεις της πόλης
Οι δρόμοι μας είναι υπέροχοι! Διακοσμημένοι με λακούβες για να σπάει η μονοτονία, σχάρες, σπασμένα γυαλιά που λάμπουν στον ήλιο, αλειμμένοι με λάδια και νερά και φυσικά τις γοητευτικές γραμμές του τραμ, που χωράν ίσα – ίσα τη δική σου ρόδα. Εμείς όλες αυτές τις ομορφιές τις αποφεύγουμε με πείσμα. Αν δούμε πως η δεξιά λωρίδα στην άκρη της, δεν μας παρέχει ασφάλεια, καταλαμβάνουμε με θράσος το κέντρο της λωρίδας!
Ένας άλλος λόγος αποφυγής της δεξιάς λωρίδας, είναι ο κυρ-Θανάσης που θα ανοίξει την πόρτα του σταθμευμένου αυτοκινήτου του, ακριβώς τη στιγμή που περνάμε εμείς, με αποτέλεσμα την εκτόξευσή μας. Κρατάμε απόσταση ασφαλείας από τα παρκαρισμένα, καθώς δεν είναι τόσο ακίνδυνα όσο φαίνονται…
Εμπλουτίζουμε το λεξιλόγιό μας
Οι βρισιές είναι ντεμοντέ. Αν κάποιος μας κορνάρει, του ευχόμαστε ευγενικά “να ζήσετε”. Αν μας βρίσει, του χαμογελάμε και τον χαιρετάμε με ενθουσιασμό. Έτσι δεν χαλάμε τη ζαχαρένια μας και απολαμβάνουμε το γεγονός ότι είμαστε χαρούμενοι όταν ποδηλατούμε!