Αρχική Green Οι ιδιαίτερες, ξεχωριστής ομορφιάς παραλίες της χώρας μας.

Οι ιδιαίτερες, ξεχωριστής ομορφιάς παραλίες της χώρας μας.

Ζάκυνθος - Λιμνιώνας

Το μόνο πράγμα για το οποίο δεν πρέπει να έχουμε παράπονο στην Ελλάδα είναι… οι παραλίες της! Αμμώδεις, βοτσαλωτές, απόκρημνες, πολύβουες, ερημικές, όποιο τύπο κι αν επιθυμείτε, σας περιμένει στα πανέμορφα ελληνικά νησιά ή στις ακτές της ηπειρωτικής χώρας. Η Natura nrg επιλέγει και προτείνει τις πιο ιδιαίτερες και ξεχωριστές για τη φυσική τους ομορφιά παραλίες της χώρας μας. Ωστόσο, μην παραξενευτείτε ή… παρεξηγηθείτε, αν δε βρείτε αυτές που περιμένετε -εξάλλου, έπρεπε να καταλήξουμε μόνο σε μερικές. Καλές βουτιές! Οι ιδιαίτερες, ξεχωριστής ομορφιάς παραλίες της χώρας μας.

 

Ίος-Σαπουνόχωμα

Ίος – Σαπουνόχωμα

Ένας τεράστιος φοίνικας στο μέσο της παραλίας δίνει το δικό του τόνο στην πανέμορφη αυτή αμμουδιά, ενώ τα βράχια που την περικλείουν δημιουργούν τη μυστηριώδη ατμόσφαιρα που ο καθένας από εμάς αναζητά στις διακοπές του. Το μοναδικό που θυμίζει τον… πολιτισμό σε αυτήν την παραλία είναι ένα σπίτι στη δεξιά πλευρά του μικρού αυτού κόλπου.

Για να φτάσει κανείς εδώ:  Οπιο εύκολος τρόπος είναι μέσω θαλάσσης, καθώς ο ιδιωτικός χωματόδρομος που «κατεβαίνει» στην παραλία είναι συνήθως κλειστός. Βέβαια, υπάρχει πάντα και η πεζοπορία που μπορεί να επιλέξει κανείς. Τέλος, μην παραξενευτείτε αν πετύχετε κάποια αγριόπαπια, καθώς υπάρχουν πολλές στην περιοχή.
Μεγάλη Μυλοκοπή

Λουτράκι – Μεγάλη Μυλοκοπή

Μία από τις πιο όμορφες και κοντινές στην Αθήνα παραλίες βρίσκεται κοντά στην Περαχώρα Λουτρακίου και για να φτάσει κανείς σε αυτή απαιτείται είτε η χρήση οχήματος 4×4, είτε περπάτημα περίπου 30 λεπτών. Ο δρόμος που κατεβαίνει από τον επαρχιακό Αλεποχωρίου – Περαχώρας, είναι χωματόδρομος και από ένα σημείο και έπειτα γίνεται δύσβατος. Ωστόσο, παρόλη την ταλαιπωρία, το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει: Τα πεύκα φτάνουν κυριολεκτικά μέχρι τη θάλασσα, ενώ ο πρώτος κλειστός κόλπος οριοθετείται από δύο τεράστιους βράχους, οι οποίοι τον χωρίζουν από τον δεύτερο μεγαλύτερο και πιο ανοιχτό κόλπο. Αν είστε λάτρεις της ηρεμίας και της φύσης, εδώ θα… κολλήσετε!

Για να φτάσετε, πρέπει να στρίψετε δεξιά σε χωματόδρομο 5 χλμ. πριν την Περαχώρα, σε ένα σημείο όπου υπάρχουν δύο τσιμεντένιες δεξαμενές. Αφού περάσετε μερικές εξοχικές κατοικίες, συνεχίζετε ευθεία και στη διασταύρωση που θα συναντήσετε ακολουθείτε την αριστερή πορεία. Για όσους επιλέξετε τη συγκεκριμένη παραλία, μην ξεχάσετε να προμηθευτείτε τα απαραίτητα, διότι εδώ θα είστε εσείς… και η θάλασσα! Άντε και μερικοί ακόμη…
Σφακιά - Γλυκά Νερά

Σφακιά – Γλυκά Νερά

Μία από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες της Κρήτης είναι αυτή στα Γλυκά Νερά, που βρίσκεται ανάμεσα στο Λουτρό και τη Χώρα Σφακίων. Η πρόσβαση σε αυτήν είναι εφικτή είτε από τη θάλασσα, είτε μέσω ενός στενού μονοπατιού. Θα χρειαστείτε περίπου 30 λεπτά περπάτημα, όμως η εικόνα της θα σας ανταμείψει με το παραπάνω. Πρόκειται για μία μεγάλη παραλία, στη μία πλευρά της οποίας λειτουργεί μία πολύ όμορφη καντίνα, κυριολεκτικά πάνω στη θάλασσα, αφού είναι τοποθετημένη σε μία προβλήτα στο νερό. Τη δεξιά πλευρά της παραλίας συνήθως την επισκέπτονται γυμνιστές, ενώ ειδικά τα Σαββατοκύριακα, αρκετοί είναι αυτοί που διανυκτερεύουν σε σκηνές.

Ρόδος - Πρασονήσι

Ρόδος – Πρασονήσι

Μπορεί να απέχει 90 και πλέον χλμ. από την πόλη της Ρόδου, όμως μια επίσκεψη στο Πρασονήσι κρίνεται επιεικώς επιβεβλημένη! Αποτελείται από δύο κολπίσκους αντικριστούς, ιδανικούς για θαλάσσια σπορ και μπάνιο, και βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο του νησιού. Η θέση των δύο παραλιών δίνει τη δυνατότητα στη μία να είναι πάντα ήρεμη, ενώ εδώ συνωστίζονται και οι windsurfers κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, αφού οι αρκετά ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή κατά τους συγκεκριμένους μήνες (μελτέμια) είναι ό,τι καλύτερο για τους λάτρεις του αθλήματος.
Σίκινος - Διαλισκάρι

Σίκινος – Διαλισκάρι

Πρόκειται για ένα μικρό αμμώδη κόλπο ανάμεσα στα βράχια, με μπόλικα αλμυρίκια, βόρεια της Αλοπρόνοιας. Στην παραλία αυτή μπορείτε να πάτε οδικώς από έναν αρκετά καλό χωματόδρομο. Να σημειώσουμε μόνο ότι αν αποφασίσετε να την επισκεφτείτε και επειδή δεν υπάρχει κανένα παραθαλάσσιο μαγαζί, φροντίστε να εφοδιαστείτε με τα απαραίτητα από πιο πριν.
Μεσσηνία - Αγγιανάκης

Μεσσηνία – Αγιαννάκης

Ουσιαστικά αποτελεί τμήμα μιας «ευρύτερης» παραλίας, που διαθέτει τα ίδια βασικά χαρακτηριστικά και που εκτείνεται σε μήκος πολλών χιλιομέτρων. Ειδικότερα, η παραλία του Αγιαννάκη, βρίσκεται 12 χλμ. βόρεια της Κυπαρισσίας και εκτός των άλλων, αποτελεί και παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta – Caretta. Καλύπτεται από χοντρή άμμο και όταν είναι ήρεμη βγάζει λεπτό βότσαλο. Είναι τόσο μεγάλη σε έκταση δε, που είναι αδύνατον να μη βρείτε το δικό σας «προσωπικό» χώρο. Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη, υπάρχει άνετο parking, ενώ από εδώ ξεκινάει και το παράκτιο δάσος που καταλήγει στη γειτονική Ελαία και είναι ιδανικό για πρωινή ή απογευματινή βόλτα. Αν και το ελεύθερο camping απαγορεύεται, μέσα στο δάσος που εκτείνεται κατά μήκος της παραλίας θα βρείτε αρκετούς κατασκηνωτές.
Γαύδος - Ποταμός

Γαύδος – Ποταμός

Ένας πανέμορφος μικρός κολπίσκος με χρυσοκόκκινη άμμο περιμένει τους λάτρεις των ερημικών, ανεπηρέαστων από τον άνθρωπο παραλιών. Φτάνει κανείς εδώ, είτε με βάρκα, είτε ακολουθώντας ένα μονοπάτι, το οποίο σε ορισμένα σημεία δεν είναι ευδιάκριτο. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού.
Σάμος - Τσοπέλα

Σάμος – Τσόπελα

Φύση και τίποτα άλλο! Πανέμορφη παραλία χωρίς κόσμο, βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού, ενδιάμεσα από τα χωριά Παγώνδα και Σπαθαραίοι. Η παραλία είναι βοτσαλωτή και βρίσκεται εκεί που ενώνονται δύο λόφοι, καθώς δημιουργείται ένας μικρός κολπίσκος. Η βλάστηση είναι λιγοστή, οπότε πάρτε μαζί σας μία ομπρέλα για παν ενδεχόμενο.
Ζάκυνθος - Λιμνιώνας

Ζάκυνθος – Λιμνιώνας

Απίθανες εικόνες άγριας ομορφιάς περιμένουν τον επισκέπτη του Λιμνιώνα στη Ζάκυνθο. Όμως, μην περιμένετε αμμουδιά ή έστω βότσαλα, αφού εδώ θα απλώσετε τις πετσέτες σας πάνω στις τεράστιες πέτρες και από εκεί θα βουτήξετε στα δροσερά νερά του Ιονίου. Τα νερά έχουν χρώμα βαθύ μπλε, είναι πολύ καθαρά, ενώ το μέρος είναι ιδανικό και για όσους κάνουν καταδύσεις. Μην παραλείψετε να κολυμπήσετε μέχρι τις απέναντι σπηλιές. Απέχει 25χλμ από την πόλη της Ζακύνθου, περίπου 40 λεπτά με το αυτοκίνητο.

Προτείνουμε: νησιά ανόθευτης ομορφιάς

Γαλάζιες σημαίες. Πιο καθαρά. Γίνεται;

Καθαρά νερά, καθαριότητα παραλίας, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών αλλά και προστασία του περιβάλλοντος, της ακτής και του παράκτιου χώρου είναι μερικά μόνο από τα 29 συνολικά κριτήρια που εξετάζονται πριν την απόδοση γαλάζιας σημαίας σε οποιαδήποτε παραλία. Η Ελλάδα, η οποία διαθέτει 421 τέτοιες σημαίες σε ισάριθμες ακτές, έρχεται μέχρι στιγμής δεύτερη μεταξύ των 41 χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Γεωγραφικά, ο νομός Λασιθίου κατέχει τις περισσότερες στη χώρα μας, ακολουθούμενος από τον νομό Χαλκιδικής.

Δεν είναι ωστόσο λίγες οι φορές που ο επισκέπτης μίας παραλίας που διαθέτει τη γαλάζια σημαία θα απογοητευτεί είτε από την ποιότητα των νερών, είτε από την καθαριότητα της ακτής. Το πιο σύνηθες είναι η ασυνέπεια αυτή να παρατηρείται λόγω του μη πρόσφατου ελέγχου της παραλίας από το ειδικό κλιμάκιο. Ωστόσο, για να ενδυναμωθεί ακόμη περισσότερο αυτός ο θεσμός, επιβάλλεται ο συνεχής έλεγχος των παραλιών και η υποστολή της σημαίας, αν δεν πληρούνται όλα τα απαραίτητα κριτήρια.

Πηγή: Natura Nrg #8

Προηγούμενο άρθροΠώς να επεμβαίνετε στους τσακωμούς των παιδιών
Επόμενο άρθροΔροσιστείτε με ένα ποτήρι φρέσκο ντοματοχυμό και νιώστε τα οφέλη του στην υγεία σας