GreenΟι καλύτερες αγροτουριστικές εξορμήσεις για κάθε εποχή!

Οι καλύτερες αγροτουριστικές εξορμήσεις για κάθε εποχή!

Επισκεφθείτε ένα αγρόκτημα και ανακαλύψτε τον κόσμο της καλλιέργειας. Ανακαλύψτε την ιστορία πίσω από το φαγητό μας και πώς η καλλιέργεια επηρεάζει την καθημερινότητά μας.

Κείμενο: Παναγιώτης Παπαδόπουλος & Σπύρος Δοξιάδης

Σχεδιάστε αγροτουριστικές εξορμήσεις, κάθε εποχή (όχι μόνο άνοιξη ή καλοκαίρι). Υπάρχουν, πλέον, πολλά επισκέψιμα αγροκτήματα και  μονάδες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων που βρίσκονται δίπλα μας ή είναι διάσπαρτα σε διάφορες γωνιές της Ελλάδας. Μονάδες που εκτός από την παραγωγή εξαιρετικών, ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, προσφέρουν και υπηρεσίες εκπαίδευσης, βιωματικής εμπειρίας, φιλοξενίας και αναψυχής.

Οι καλύτερες αγροτουριστικές εξορμήσεις για να χορτάσετε φύση. Κάθε εποχή!

Άνοιξη: 

Τα αγροκτήματα είναι στα γιορτινά τους!

… Βρεθήκαμε στην Κομοτηνή, για μια βόλτα στους ανθισμένους βιο- βοτανόκηπους του Κώστα & της Αγγελικής. Παρακολουθήσαμε εργαστήρια, συλλέξαμε φρέσκα βότανα, μάθαμε πως να τα αποξηράνουμε σωστά και δοκιμάζουμε τα βιολογικά, υγιεινά και  αρωματικά τους βοτανικά ροφήματα.

Οι καλύτερες αγροτουριστικές εξορμήσεις για κάθε εποχή!
“Grizo & prasino” Ιτέα, Ροδόπη. Ο Κώστας & η Αγγελική, που με τον καιρό γίνανε grizo & prasino μας προτείνουν ολοκληρωμένες βοτανικές εμπειρίες.

Αντίστοιχη μυρωδάτη και λουλουδάτη εμπειρία, μάς περιμένει και πιο νότια, στoν Εξαρχο Φθιώτιδας, όπου η Βαρβάρα Κοντελέ καλλιεργεί επιλεγμένα βιολογικά φαρμακευτικά & αρωματικά φυτά….

Οι καλύτερες αγροτουριστικές εξορμήσεις για κάθε εποχή!
Στο κτήμα ABES Η Βαρβάρα Κοντελέ μας ξεναγεί στις βιολογικές καλλιέργειες φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών…

Καλοκαίρι:

Τα αγροκτήματα είναι στα φορτωμένα με θρεπτικούς καρπούς!

Για τους κοσμοπολίτες, στη Σαντορίνη, ο Πέτρος μάς ξεναγεί στο άνυδρο τοματάκι του και μετά συνέχεια με εργαστήρια. Αποξήρανση και γευσιγνωσία, στο υπόσκαφο εργαστήριο, ακριβώς κάτω από το κτήμα! Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης επίσκεψη σε αμπελώνες και καλό κρασί σε κάποια κοντινή κάβα.

Οι καλύτερες αγροτουριστικές εξορμήσεις για κάθε εποχή!
To Άνυδρο παράγει βιολογικά προϊόντα όπως πολτό τομάτας, λιαστές τομάτες, σάλτσα τομάτας, χυμό τομάτας, μαρμελάδα, κάπαρη, ρίγανη και καπαρόφυλλα.

Για τους πιο εναλλακτικούς,  στην Κρήτη, ο Μανώλης κι οι Μελίτακες, καλλιεργούν βιολογικά λαχανικά, ελιές, μας φιλοξενούν, μαγειρεύουμε και τρώμε όλοι μαζί.

Οι καλύτερες αγροτουριστικές εξορμήσεις για κάθε εποχή!
Το κτήμα Μελιτάκων δημιουργήθηκε- και ακόμα αναπτύσσεται- σταδιακά από το 2008 με πολλή εργασία από εθελοντές, φίλους και επισκέπτες. Παράγει λαχανικά όλες τις εποχές, φρούτα και βότανα και σε συνδυασμό με κοντινά αγροτεμάχια, διαθέτει προϊόντα ελιάς, αμπέλου, όσπρια και σιτηρά.

Παρακολουθούμε  βιωματικά εργαστήρια για το βιολογικό και φυσικό τρόπο παραγωγής, την κομποστοποίηση και άλλες καλλιεργητικές μεθόδους.

Φθινόπωρο:

Εποχή για τρύγο και γλυκούς καρπούς!

Στη Δράμα ο Χρήστος από το“Ρόδινο”, στη Σκύδρα ο Φώτης από τα Αγροκτήματα οικογένειας Μπουκινά και στην Κόρινθο ο Πάνος από το κτήμα Δρύπες – Παναγιωτης Γιαννάκαινας, μάς περιμένουν για να μαζέψουμε μαζί τους βιολογικά ρόδια, λωτούς, μήλα και άλλα φρούτα που οι οπωρώνες τους παράγουν σταδιακά από την άνοιξη ….
Συμμετέχουμε στις εργασίες του δενδρώνα και μαθαίνουμε για τις ανάγκες των δένδρων. Μπορούμε επίσης να υιοθετήσουμε το δέντρο μας και κάθε χρόνο να περιμένουμε τη μικρή σοδειά μας.

Οι καλύτερες αγροτουριστικές εξορμήσεις για κάθε εποχή!
“Το Ρόδινο” βρίσκεται στο χωριό Φωτολίβος της Δράμας. Το όνομα που έδωσαν στο κτήμα είναι γιατί κατακλύζεται από ροδιές. Η δεύτερη μεγάλη τους καλλιέργεια είναι οι λωτιές. – Το αγρόκτημα Δρύπες βρίσκεται στην Αρχαία Σικυώνα Κορινθίας, ένα όμορφο χωριό 28 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Κορίνθου.

Χειμώνας:

Ποιος είπε πως τα αγροκτήματα δεν είναι ανοιχτά και παραγωγικά;

Εκδρομή στην Αργολίδα στα βιολογικά περιβόλια και λαχανόκηπους της Δήμητρας Τσακίρη, Γης Έργα. Πίνουμε χυμούς, σκαλίζουμε το έδαφος, φυτεύουμε λαχανικά και μαζεύουμε φρέσκα μαρούλια και λάχανα.

Οι καλύτερες αγροτουριστικές εξορμήσεις για κάθε εποχή!
Η Δήμητρα Τσακίρη τεχνολόγος γεωπόνος το 2004 άρχισε να καλλιεργεί στο Κυβέρι Αργολίδας. Τις βιολογικές καλλιέργειες τις ευνοεί το γλυκό κλίμα της περιοχής. Εσπεριδοειδή, ελιές, κηπευτικά και πυρηνόκαρπα συνθέτουν το σκηνικό της βιολογικής αλλά και βιοδυναμικής παραγωγής.

Αμέσως μετά περνάμε κι από την φάρμα της Σοφίας για να αρμέξουμε τις κατσίκες και να κάνουμε μια βόλτα στο λιβάδι μαζί με τα μικρά κατσικάκια και προβατάκια. Να δοκιμάσουμε το γάλα και να δούμε και πως γίνεται το τυρί.

Οι καλύτερες αγροτουριστικές εξορμήσεις για κάθε εποχή!
Στην ορεινή Αργολίδα, σε υψόμετρο 1000 μέτρων, βρίσκεται η οικολογική φάρμα της Σοφίας. Ο επισκέπτης φεύγοντας, εκτός από τις εμπειρίες, μπορεί να πάρει μαζί του και προϊόντα που παράγει η φάρμα, αλλά και η ευρύτερη περιοχή.

Αν πάλι θέλουμε να επισκεφθούμε έναν βιολογικό ελαιώνα, πηγαίνουμε στο Rhizoma olive farms. Ο Τάσος μάς περιμένει να μαζέψουμε ελιές, να δούμε τη διαδικασία στο λιοτρίβι, άλλα και να δοκιμάσουμε το φρέσκο λάδι..

To rhizoma olive farms είναι μια οικογενειακή επιχείρηση 60 χρόνων και 3  γενιών ελαιοκαλλιεργητών. Δημιουργήθηκε από τους ιδιοκτήτες του ελαιώνα, Τάσο Ανέστη και Φωτεινή Ανέστη και περιλαμβάνει σχεδόν 100 στρέμματα ελιών πολλών ηλικιών.

Οι καλύτερες αγροτουριστικές εξορμήσεις για κάθε εποχή!
“Rhizoma olive farm”, Κρανίδι Αργολίδος. Οικογενειακή υπόθεση και η συγκομιδή στο rhizoma! Οικογένεια από την Σκωτία συμμετέχει στην διαδικασία της συλλογής του καρπού.

Γιατί επισκέψιμα ανοιχτά αγροκτήματα;

Σήμερα οι περισσότεροι άνθρωποι ζούμε σε μεγαλουπόλεις ή περιφερειακές πόλεις, εντελώς αποσυνδεδεμένοι από τους αγρότες – επαγγελματίες που φροντίζουν για την παραγωγή της τροφής μας. Συνήθως αγνοούμε πλήρως το εύρος των εργασιών που εκτελεί ένας αγρότης και τον κόπο που δαπανά για την παραγωγή της τροφής. Πολλοί δεν συνειδητοποιούμε ότι παράλληλα με την παραγωγή υψηλής ποιότητας θρεπτικών τροφίμων, οι αγρότες διαδραματίζουν έναν καθοριστικό ρόλο στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ευημερία των κοινοτήτων της υπαίθρου.

Οι καλύτερες αγροτουριστικές εξορμήσεις για κάθε εποχή!
Στη φάρμα Ζαργάνης στην Εύβοια, ο επισκέπτης θα δει και θα ενημερωθεί για όλες τις δραστηριότητές. Θα μάθει τα είδη και τον τρόπο καλλιέργειάς τους, θα ενημερωθεί για τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούν (μικροοργανισμούς ΕΜ, μέταλλα θαλάσσης

Από την άλλη, οι περισσότερες αγροτικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο είναι οικογενειακές, μικρού ή μικρομεσαίου μεγέθους και δεν διαθέτουν τους πόρους και τα εργαλεία να προσεγγίσουν άμεσα τους καταναλωτές στις πόλεις, να τους ενημερώσουν για την δουλειά τους  και να προωθήσουν τα προϊόντα τους.

Οι καλύτερες αγροτουριστικές εξορμήσεις για κάθε εποχή!
“Astarti – Κτήμα Τζωρτζόπουλος”, Κύθηρα Βιολογικός ελαιώνας στα Κύθηρα. Η Astarti προσφέρει διάφορες εναλλακτικές εμπειρίες που τις ονομάζει “Αγροτουριστική Εμπειρία”.

Επίσκεψη σε αγρόκτημα

Η επίσκεψη σε ένα παραγωγικό αγρόκτημα αφορά όλες τις ηλικίες, καθώς αποτελεί μια ευκαιρία για όλους  να ανακαλύψουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει να ασχολείσαι με την γεωργία,  παράγοντας τα τρόφιμά μας και φροντίζοντας την  ύπαιθρο.

Το κατάλληλο αγρόκτημα, στην κατάλληλη εποχή προσφέρει μοναδικές εικόνες κι εμπειρίες, που αποτυπώνονται κι επηρεάζουν την μετέπειτα συμπεριφορά μας και ως καταναλωτές στην πόλη. Προσφέρουν εκτός από διατροφή σε πραγματικό χρόνο και τόπο και τροφή για σκέψη και ευκαιρία για επαφή με την φύση και το αγρο-οικοσύστημα.

Οι καλύτερες αγροτουριστικές εξορμήσεις για κάθε εποχή!
Μέσα στο αστικό τοπίο του Χαλανδρίου κρύβεται μια μικρή όαση. Θέλοντας να χαρίσει την εμπειρία της καλλιέργειας, τη γνώση της γης και την εσωτερική ηρεμία, το Κτήμα Αρίστη δημιουργήθηκε ως ένας πολυχώρος που μας παρέχει τη δυνατότητα να σταματήσουμε για λίγο το χρόνο και να εκτιμήσουμε τη φυσική ομορφιά που υπάρχει απλόχερα γύρω μας.

Πολλοί κάτοικοι της πόλης, άλλα και επισκέπτες – τουρίστες αναζητούν πλέον ανάλογες εμπειρίες και πληροφορίες. Προτάσεις αγροτουρισμού  προσφέρονται οργανωμένα, στα πλαίσια της προσέγγισης ενός νέου τουριστικού μοντέλου, αυτό του βιώσιμου αγροδιατροφικού προορισμού. Εκδρομές σε μια περιοχή με πολιτισμικό, αρχαιολογικό και φυσικό – περιβαλλοντικό πλούτο, μπορούν να συνδυαστούν με μια βόλτα σε ένα κοντινό ανοιχτό αγρόκτημα.

Οι καλύτερες αγροτουριστικές εξορμήσεις για κάθε εποχή!
“Περιβόλι στη Βάρη”, Αττική. Δραστηριότητες ειδικά σχεδιασμένες για να ενισχύσουν την κριτική σκέψη, τη συναισθηματική νοημοσύνη, την ευρηματικότητα και τη φαντασία των παιδιών.

Αποτελεί μια εξαιρετική εκπαιδευτική εμπειρία για επισκέψεις σχολείων. Με σύγχρονα εργαλεία όπως η παιγνιώδης μάθηση, το φυσικό παιχνίδι και η βιωματική εκπαίδευση τα παιδιά αποκτούν δεξιότητες και γνώσεις για την σωστή διατροφή, την συνεργασία, και την αγάπη για την φύση.

Είναι μια υπέροχη οικογενειακή δραστηριότητα, μια κυριακάτικη εκδρομική πρόταση, εκπαιδευτική και ψυχαγωγική για παιδιά και ενήλικες.

Οι καλύτερες αγροτουριστικές εξορμήσεις για κάθε εποχή!
“Oneirospito Farm”, Καθενοί Ευβοίας. Μαθήματα στη φύση.
Οι παραπάνω προτάσεις είναι ενδεικτικές!

Για περισσότερες επιλογές και πληροφορίες για τα επισκέψιμα αγροκτήματα επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της κοινότητας openfarm. 

Η κοινότητα openfarm  καταγράφει και αναδεικνύει τα «ανοιχτά» επισκέψιμα αγροκτήματα και τις μονάδες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων που βρίσκονται δίπλα μας ή είναι διάσπαρτα σε διάφορες γωνιές της Ελλάδας. Ο επισκέπτης του openfarm επιλέγει τα κριτήρια που τον ενδιαφέρουν (περιοχή, παραγωγική κατεύθυνση, πιστοποιήσεις και δραστηριότητες στο κτήμα). Στη συνέχεια, βλέπει τις μονάδες που ικανοποιούν την αναζήτησή του και οργανώνει την επίσκεψή του είτε σε απευθείας συνεννόηση με το αγρόκτημα ή με την βοήθεια της ομάδας του openfarm.

Δείτε ακόμη: Αγρόκτημα Φοίφα. Μας μιλά η Μυρτώ Φοίφα, μια νέα γυναίκα, με περιβαλλοντολογική παιδεία και όραμα να συνδυάσει την παράδοση με την καινοτομία

Πηγή: Naturanrg#98o

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης