Αρχική Life Οι μαθητές διαδηλώνουν για το κλίμα 20 & 27 Σεπτεμβρίου

Οι μαθητές διαδηλώνουν για το κλίμα 20 & 27 Σεπτεμβρίου

klima-diadilosi-mathites

Στις 20 και 27 Σεπτεμβρίου γίνονται σε όλο τον κόσμο δράσεις μαθητών σχετικές με την κλιματική αλλαγή.

Οι κινητοποιήσεις και οι δράσεις αυτές ξεκίνησαν πριν ένα χρόνο από την 16χρονη Γκρέτα Τούνμπεργ, τo όνομα της οποίας είναι συνώνυμο με το παγκόσμιο κίνημα των σχολικών απεργιών κατά της κλιματικής αλλαγής. Η Γκρέτα πήρε την πρωτοβουλία μετά από μια συζήτηση που έκαναν στο σχολείο για την κλιματική αλλαγή. Είχε πει τότε χαρακτηριστικά: « Κάποιοι αφήνουν τα πράγματα να περάσουν. Εγώ δεν μπορώ να το κάνω…» Η αποφασιστικότητα, και η μαχητικότητά της ενέπνευσαν και εμπνέουν εκατομμύρια μαθητές που κινητοποιούνται σε όλο τον κόσμο.

diamartyria-klima-mathitesTo κίνημα Fridays for Future Greece είναι το ελληνικό τμήμα του διεθνούς κινήματος μαθητών που διαδηλώνει εκφράζοντας την ανησυχία του για την κλιματική αλλαγή. Οι μαθητές που συμμετέχουν στο Climatestrike απουσιάζουν από το σχολείο και συμμετέχουν σε ειρηνικές μαθητικές πορείες με αίτημα τη κινητοποίηση των αρμόδιων για να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για τη προστασία του περιβάλλοντος.

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης στο πλευρό των μαθητών

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) μεταφέρει μηνύματα και γνώσεις για την κλιματική αλλαγή και τη βιωσιμότητα σε μαθητές εδώ και πολλά χρόνια, μέσα από τα πέντε δίκτυα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που υλοποιεί σε όλη την Ελλάδα (Οικολογικά Σχολεία, Μαθαίνω για τα Δάση, Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον, Φύση χωρίς Σκουπίδια και Πράσινες Γωνιές της Γειτονιάς μου) στην κατεύθυνση της εκπαίδευσης για την αειφορία.

Μεταξύ των εκπαιδευτικών της δράσεων υλοποίησε την πιλοτική δράση «Forest action for Climate Change mitigation (FACCM)». Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Προγράμματος «Μαθαίνω για τα Δάση»(Learning about Forests – LEAF) διεθνής συντονιστής του οποίου είναι το παγκόσμιο Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE),το οποίο η ΕΕΠΦ εκπροσωπεί στη χώρα μας.

Στη δράση, με συντονισμό από την ΕΕΠΦ, συμμετείχαν περιβαλλοντικές ΜΚΟ από τέσσερις χώρες, Βουλγαρία, Ελλάδα, Κύπρο, Ρουμανία, καθώς και συνεργαζόμενα σχολεία, μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, αλλά και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σκοπός της ήταν η περιφερειακή συνεργασία μεταξύ εκπαιδευτικών και φορέων των τεσσάρων χωρών για τη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού εστιασμένου στη θεματική «κλιματικής αλλαγή», εναρμονισμένο με τους 17 Στόχους του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και εμποτισμένο με σύγχρονες παιδαγωγικές προσεγγίσεις, για ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και προτροπή σε περιβαλλοντικά υπεύθυνη δράση.

Εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί σε όλο τον κόσμο δουλεύουν αθόρυβα αλλά ουσιαστικά για να αλλάξει το κλίμα, πραγματικά αλλά και μεταφορικά, γιατί «σκεφτόμαστε παγκόσμια και δρούμε τοπικά». Η ΕΕΠΦ καλεί τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις και τις δράσεις που θα γίνουν για την κλιματική αλλαγή αλλά και να αναλάβουν πρωτοβουλίες στα σχολεία τους σχετικά με το κλίμα στα πλαίσια της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.


Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης είναι η παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση για την προστασία του ελληνικού φυσικού περιβάλλοντος με σταθερή λειτουργία από το 1951. Οι τομείς δραστηριοποίησής της αφορούν περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, προγράμματα προστασίας της φύσης και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, δράσεις για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού. Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης είναι επίσης εθνικός χειριστής πέντε διεθνών προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης, το διεθνή συντονισμό των οποίων διατηρεί το Foundation for Environmental Education (FEE): «Οικολογικά Σχολεία», «Μαθαίνω για τα Δάση», «Νέοι Δημοσιογράφοι για το περιβάλλον», το «Γαλάζια Σημαία» και «GreenKey».

Πηγή: www.naturanrg.gr

 

Προηγούμενο άρθροΠρωτεϊνική Διατροφή: Μόδα ή ευεργετική στην υγεία;
Επόμενο άρθροLight traveler of life!! Ταξιδεύοντας στη ζωή χωρίς βαρίδια…