GreenΟι Πρώτες Βοήθειες του ποδηλάτου

Οι Πρώτες Βοήθειες του ποδηλάτου

Μέσα από αυτή τη στήλη θα σας βοηθήσουμε να γνωρίσετε το ποδήλατο, ένα οικολογικό και οικονομικό μέσο μεταφοράς, με παιδική καρδιά! Οι Πρώτες Βοήθειες του ποδηλάτου

♦ του Γιώργου Λιαδή

Οι Πρώτες Βοήθειες του ποδηλάτου . Τα πετάλια γυρνάνε με τον ρυθμό της ανάσας μας, ο δρόμος μπροστά μας ανοίγει, η μικρή κατηφόρα γίνεται δεκτή από το σώμα μας με ευχαρίστηση και η σύντομη σκιά ενός δέντρου μας ανακουφίζει από τη ζέστη.

Είμαστε μέρος του περιβάλλοντός μας, και το συναίσθημα της ελευθερίας μάς κατακλύζει. Τίποτα δεν θα μπορούσε να χαλάσει την εξόρμησή μας, εκτός ίσως από μια ασήμαντη τεχνική «αναποδιά» η οποία θα μπορούσε να γίνει πραγματικό πρόβλημα, ιδιαίτερα αν βρισκόμαστε μακριά από κάποια πόλη. Για να ελαχιστοποιήσουμε κάθε απρόοπτο, αρκεί να είμαστε προετοιμασμένοι με τα κατάλληλα εργαλεία.

Οδηγός επιβίωσης για ποδηλάτες στην πόλη

Αλλαγή σαμπρέλας

Χρειαζόμαστε: Σαμπρέλες, τρόμπα, εξωλκείς, πιθανόν κάποιο κλειδί.

Οι σαμπρέλες ποτέ δεν είναι αρκετές και καλό είναι να έχουμε μαζί μας περισσότερες από όσες χρειαζόμαστε. Οι εξωλκείς βοηθούν στο να βάλουμε και να βγάλουμε το λάστιχό μας και μπορούν να μας γλιτώσουν από άσκοπους εκνευρισμούς και κούραση. Αν δεν έχουμε προμηθευτεί εξωλκείς, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα ξύλινο μανταλάκι.

Κατά τη διαδικασία αλλαγής της σαμπρέλας μπορεί να χρειαστεί να χαλαρώσουμε τα φρένα για να βάλουμε την ρόδα. Σε μια τέτοια περίπτωση πρέπει να έχουμε μαζί μας το αντίστοιχο κλειδί. Δεν ξεχνάμε ποτέ να ελέγχουμε σχολαστικά το λάστιχο με το δάχτυλο ή με ένα πανάκι για να βεβαιωθούμε πως αυτό που προκάλεσε τη φθορά στην σαμπρέλα μας δεν έχει μείνει στο λάστιχο.
Καλό είναι να είμαστε προετοιμασμένοι και να έχουμε κάνει εξάσκηση στο σπίτι μας στην αλλαγή σαμπρέλας, καθώς η υπερβολική ζέστη ή ο ελλιπής φωτισμός μπορεί να μετατρέψει μια απλή και σύντομη διαδικασία σε χρονοβόρα και κουραστική.

Περισσότερες πληροφορίες μπορούμε να βρούμε στο youtube ή σε ποδηλατικά φόρουμ.

Ρύθμιση φρένων και ταχυτήτων

Χρειαζόμαστε: κλειδί τύπου allen

Η ζέστη, η παρατεταμένη χρήση φρένων ή απλά η κακή μας τύχη, μπορεί να χαλαρώσει τα φρένα μας, γεγονός που μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, ιδιαίτερα σε διαδρομές με μεγάλες κλίσεις. Με ένα αλενάκι και λίγο ψάξιμο στο internet δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Αν τα φρένα μας είναι “φαγωμένα” αλλά δεν θεωρούμε πως χρειάζονται άμεση αλλαγή, μπορούμε να έχουμε μαζί μας ένα ζευγάρι τακάκια (αν φυσικά το ποδήλατό μας δεν έχει δισκόφρενα).

Άλλες (πιο απίθανες) φθορές

Ένα “δαχτυλίδι” που κρατά το παλουκόσελο στη βάση του σκελετού μπορεί να είναι αρκετά χρήσιμο, (το λέμε εκ πείρας) αλλά και ένας εξωλκέας αλυσίδας είναι σωτήριος, στην εξαιρετικά απίθανη περίπτωση που μας κοπεί η αλυσίδα. Συνιστούμε μια επίσκεψη στον ποδηλατά μας και μια σύντομη επίδειξη της λειτουργίας του εξωλκέα. Υπάρχουν πολυεργαλεία που περιέχουν τον εξωλκέα και όλα τα αλλενάκια και κατσαβίδια που θα χρειαστούμε σε μια μικρή συσκευασία που θυμίζει ελβετικό σουγιά.

Αν παρουσιαστεί πρόβλημα κατά τη διάρκεια της εκδρομής και δεν έχουμε τις γνώσεις ή τα εργαλεία για να το λύσουμε ή αν δεν υπάρχει ποδηλατάδικο κοντά μας, καλό θα ήταν να αναζητήσουμε το πιο κοντινό βενζινάδικο. Το τηλέφωνο των τοπικού ταξί μπορεί να μας βγάλει από τη δύσκολη θέση. Φυσικά δεν ξεχνάμε να πηγαίνουμε το ποδήλατό μας για service πριν ξεκινήσουμε το ταξίδι μας, ώστε να βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και να προλάβουμε φθορές που ενδέχεται να μας δημιουργήσουν προβλήματα.

Καλό καλοκαίρι, με πολλές πεταλιές και χαμόγελα σε όλους!

Πηγή: NaturaNrg #19

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης