Αρχική Sex -Σχέσεις Οι σχέσεις στο μικροσκόπιο: Η ασφάλεια πηγάζει από μέσα μας

Οι σχέσεις στο μικροσκόπιο: Η ασφάλεια πηγάζει από μέσα μας

266
hands-heart
hands-heart

Είναι άραγε η αίσθηση ασφάλειας κάθε συντρόφου ένα συστατικό που οδηγεί σε ευτυχισμένες και λειτουργικές σχέσεις ή αντίθετα είναι η επιτυχημένη σχέση που έρχεται να δημιουργήσει ένα πλαίσιο ασφάλειας για καθέναν από τους συντρόφους;

Advertisements

Ασπασία Γ. Τσιώτα – Ψυχολόγος • aspasia.tsiota@gmail.com

Η αλήθεια είναι πως οι δύο αυτές οπτικές γύρω από το βασικό συστατικό που οι σύγχρονοι άνθρωποι αναζητούν μέσα από μία σχέση είναι αλληλοσυμπληρούμενες. Κάθε σύντροφος μπαίνει στη σχέση με ένα συναισθηματικό παρελθόν που ξεκινάει από τις πιο πρώιμες ακόμα σχέσεις του και το οποίο με άμεσο ή έμμεσο τρόπο επηρεάζει όσα σκέφτεται, αισθάνεται και επιλέγει.

Οι προσδοκίες σχετικά με το αν σε μία σχέση θα βρει όσα χρειάζεται ή ελπίζει, βαθιά επηρεασμένες από τα  παλιότερα βιώματά του και τα συναισθήματα που τα συνοδεύουν, θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό σύμφωνα με αρκετές έρευνες την ανοδική ή καθοδική εξέλιξη της σχέσης. Η επιρροή των προσδοκιών εξηγείται αν κάποιος λάβει υπόψη ότι με βάση αυτές ο καθένας μας διαφοροποιεί τη συμπεριφορά του ανάλογα με το τι περιμένει. Κάποιος που φοβάται πως δεν πρόκειται να είναι σημαντικός ή σεβαστός μέσα στη σχέση για παράδειγμα, συνήθως παρουσιάζει μειωμένες αντοχές σε οποιοδήποτε ερέθισμα  ξυπνάει το φόβο του και ενδέχεται να αντιδρά υπερβολικά ή να αποχωρεί πολύ νωρίς από τη σχέση. Αντίθετα, κάποιος που μπορεί να είναι αισιόδοξος, μπορεί να προσπερνά πιο εύκολα τα πράγματα που τον απογοητεύουν και να εστιάζει περισσότερο σε όσα επιβεβαιώνουν την προσδοκία του.

 

Σε όλα αυτά βέβαια είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως μόνο η ικανότητα να βγαίνουμε από τα στενά όρια των προσδοκιών μας και να συνυπολογίζουμε την πραγματικότητα μάς εξασφαλίζει μεγαλύτερες πιθανότητες να καταλήξουμε σε μία σχέση που θα μάς παρέχει ασφάλεια.

 

Σ’ αυτό παίζει σημαντικό ρόλο ο βαθμός στον οποίο ο καθένας μας διατηρεί θετική εικόνα του εαυτού του και των άλλων. Αυτό καθορίζει το αίσθημα πως αξίζουν την αγάπη και τη φροντίδα των άλλων, αν νιώθουν άνετα με την οικειότητα, αν μπορούν να βασίζονται στους άλλους, αν τους αντιλαμβάνονται ως δεκτικούς ή πρόθυμους να τους βοηθήσουν, όταν το χρειάζονται.

Η αίσθηση ασφάλειας που μπορεί να έχει κάποιος είναι σχετικά σταθερή μετά από ένα χρονικό σημείο στη ζωή του, αλλά έως τότε μπορεί να ποικίλλει από την απόλυτη ασφάλεια μέχρι την απόλυτη ανασφάλεια (τα άκρα βέβαια εμφανίζονται από σπάνια έως καθόλου). Μέσα στις διάφορες σχέσεις μετασχηματίζεται και μεταπηδά σε διάφορες ενδιάμεσες θέσεις.

Ίσως λοιπόν, προτού σπεύσουμε να μεταβιβάσουμε τις ευθύνες για την πορεία και την εξέλιξη μίας σχέσης στο σύντροφό μας, θα ήταν χρήσιμο να αναρωτηθούμε σχετικά με τις δικές μας προσδοκίες και το ρόλο που μπορεί ασυναίσθητα να παίζουν, γιατί έτσι πιθανόν να ανακαλύψουμε τους δικούς μας τρόπους να διαστρεβλώνουμε την πραγματικότητα (όλοι έχουμε τέτοιους τρόπους) και να μπορέσουμε να δούμε μια πιο καθαρή εκδοχή των πραγμάτων που θα μάς οδηγήσει σε σωστές για εμάς αποφάσεις.

Πηγή: NaturaNrg #14

Προηγούμενο άρθροΑρωματικά φυτά – πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα
Επόμενο άρθροΦτιάξε τη δική σου κρέμα δέρματος με κερί και μαστίχα