Ο χειμώνας είναι η πιο «δύσκολη» εποχή για τα αυτάκια των μικρών παιδιών. Οι ωτίτιδες «επιτίθενται» και μάλιστα συντονισμένα. Η μεγαλύτερη έξαρση παρατηρείται με τα πρώτα κρύα, ταυτόχρονα με εκείνη που παρουσιάζει το κοινό κρυολόγημα και το συνάχι.
Μάριος Ανδρέου, Ειδικός Παιδίατρος, www.paidiatros.gr
Η ωτίτιδα είναι ίσως η πιο συνηθισμένη ασθένεια της παιδικής ηλικίας, κι αυτό γιατί:
Κατά τη βρεφική ηλικία, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι πολύ ευάλωτο σε λοιμώξεις.
Μέχρι την ηλικία περίπου των 5 ετών, τα παιδιά έχουν πολύ μικρή ευσταχιανή σάλπιγγα, με αποτέλεσμα να είναι πιο ευάλωτη σε ιούς και μικρόβια και να φράζει πιο εύκολα.
Η παρουσία υπερτροφικών αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια) και αμυγδαλών μετά την ηλικία των 3 ετών, που βρίσκονται πολύ κοντά στην ευσταχιανή σάλπιγγα, ευνοούν τη μόλυνση του μέσου αυτιού.
Τις περισσότερες φορές, οι λοιμώξεις αυτές περνούν χωρίς να προκαλέσουν μόνιμα προβλήματα, αλλά αν συμβούν επανειλημμένα και δεν αντιμετωπιστούν, μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια της ακοής ή άλλη βλάβη.
Πώς να ξεχωρίσω τα συμπτώματα της ωτίτιδας;
Συνήθως τα συμπτώματα της ωτίτιδας ποικίλουν, αλλά υπάρχουν κάποια κοινά συμπτώματα για όλα τα παιδιά. Εκνευρισμός, προσωρινή μείωση της ακοής, πυρετός και σε αρκετές περιπτώσεις πολύ δυνατός πόνος στο αυτί.
Πώς θα το καταλάβετε; Εάν το παιδί σας είναι μεγαλύτερο, θα φέρνει συνέχεια το χέρι στο σημείο όπου πονάει. Εάν όμως είναι πολύ μικρό και δεν μιλάει, δεν είναι εύκολο να αντιληφθείτε εάν υπάρχει φλεγμονή στο αυτί. Αν λοιπόν δεν απαντά εγκαίρως όταν το καλείτε, αν παραπονιέται ότι πονάει το αυτί του και αν ξεσπάσει σε ανεξέλεγκτο κλάμα, τότε ίσως υποφέρει από κάποια μορφή ωτίτιδας, που είναι από τις πιο συχνές παθήσεις στα παιδιά, ιδιαίτερα σ’ εκείνα της προσχολικής ηλικίας.
Όμως προσοχή: το γεγονός ότι η ωτίτιδα συνοδεύεται συνήθως από πόνο δεν σημαίνει ότι όταν το παιδί παραπονεθεί ότι πονάει έχει και ωτίτιδα. Για να είστε σίγουροι ότι είναι ωτίτιδα, καλό είναι να το εξετάσει ένας παιδίατρος. Στις περισσότερες περιπτώσεις η ωτίτιδα ειναι εύκολο να θεραπευτεί. Αν όμως δεν δώσετε σημασία από την αρχή, υπάρχει κίνδυνος να διαιωνιστεί και να εξελιχθεί σε χρόνια κατάσταση.
Κύρια συμπτώματα
- πρόσφατο ιστορικό με πάθηση του άνω αναπνευστικού συστήματος
- πόνος και πίεση στο αυτί
- πυρετός
- απώλεια της ισορροπίας
- δυσκολία στην ακοή
- ναυτία και εμετός
- έκκριση υγρού από το αυτί
Πώς αναπτύσσονται οι ωτίτιδες;
Το αυτί αποτελείται από τρία κυρίως τμήματα: το έξω, το μέσο και το έσω ους (αυτί). Ένα μικρό σωληνάκι, που ονομάζεται ευσταχιανή σάλπιγγα (ακουστική σάλπιγγα), συνδέει το μέσο ους με το πίσω τμήμα του λάρυγγα και της μύτης. Όταν ένα παιδί έχει συνάχι, ρινική λοίμωξη, λοίμωξη στο λάρυγγα ή αλλεργία, η ακουστική σάλπιγγα μπορεί να φράξει, προκαλώντας συσσώρευση υγρού στο μέσο ους. Αν αυτό το υγρό μολυνθεί με βακτήρια ή έναν ιό, μπορεί να κάνει το τύμπανο του αυτιού να πρηστεί και το αυτί να πονάει. Αυτός ο τύπος λοίμωξης ονομάζεται οξεία μέση ωτίτιδα.
Συχνά, αφού περάσει η οξεία ωτίτιδα, παραμένει υγρό μέσα στο αυτί. Η οξεία ωτίτιδα τότε εξελίσσεται σε ένα άλλο είδος προβλήματος που ονομάζεται εκκριτική μέση ωτίτιδα. Αυτή η περίπτωση είναι πιο δύσκολο να γίνει αντιληπτή από την οξεία μέση ωτίτιδα, επειδή, με εξαίρεση το υγρό και μερική απώλεια της ακοής που συνήθως είναι ήπια, συχνά δεν παρουσιάζει άλλα εμφανή συμπτώματα. Το υγρό συχνά παραμένει για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών και, στις περισσότερες περιπτώσεις, εξαφανίζεται μόνο του, οπότε η ακοή επανέρχεται στο φυσιολογικό.
Ποια μπορεί να είναι η αιτία που το παιδί μου παθαίνει συνεχώς ωτίτιδες;
- Έχει μεγάλα κρεατάκια
- Έχει αλλεργική ρινίτιδα
- Περιβάλλον με καπνιστές
- Πίνει γάλα με το μπιμπερό ξαπλωμένο
- Δε φυσάει τη μύτη του
- Έχει αγγειοκινητική ρινίτιδα
- Έχει ανατομική ανωμαλία στη μύτη / πρόσωπο
- Πάσχει από αναγωγές / γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
- Έχει πεσμένο αμυντικό σύστημα
- Χρησιμοποιεί ακόμα πιπίλα
- Έχει πάρει πολλά αντιβιοτικά με αποτέλεσμα να φέρει ανθεκτικά μικρόβια
Απευθυνθείτε στον παιδίατρο
Αν το παιδί έχει πυρετό, πόνο ή κάποια άλλα συμπτώματα ωτίτιδας, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε τον παιδίατρο. Ακολουθήστε τις οδηγίες που θα σας δώσει με ακρίβεια και βεβαιωθείτε ότι το παιδί θα ολοκληρώσει τη θεραπεία, γιατί αν η αγωγή διακοπεί νωρίτερα, είναι πιθανό κάποια από τα βακτήρια που προκάλεσαν τη λοίμωξη να επιβιώσουν και να προκαλέσουν νέα λοίμωξη.
Οι πλύσεις με φυσιολογικό ορό μπορούν να λειτουργήσουν προληπτικά;
Μια από τις αιτίες εμφάνισης ωτίτιδας είναι η είσοδος μικροβίων στο αυτί μέσω της ευσταχιανής σάλπιγγας, ένα σωληνάκι που ενώνει εσωτερικά το αυτί με τη μύτη. Κάθε φορά που ένα παιδί έχει ρινοκαταρροή (μπούκωμα), πρέπει με οποιοδήποτε τρόπο να καθαρίζεται καλά η μύτη του, ώστε να μην περάσουν μικρόβια στο αυτί και προκαλέσουν ωτίτιδα. Για τα μικρότερα παιδιά συνιστούμε ρινοπλύσεις με φυσιολογικό ορό, ειδικά σπρέι με θαλασσινό νερό ή αναρρόφηση με ειδικές συσκευές για την απομάκρυνση των βλεννών. Τα μεγαλύτερα παιδιά τα εκπαιδεύουμε να “φυσούν” και να καθαρίζουν μόνα τους σωστά τη μύτη τους από τις βλέννες.
Πηγή: NaturaNrg #24
|
Τι είναι οι εμβοές; Αίτια και αντιμετώπιση |