GreenΟικο-ασυμβατότητα: η νέα αιτία διαζυγίου

Οικο-ασυμβατότητα: η νέα αιτία διαζυγίου

Οικο-ασυμβατότητα: η νέα αιτία διαζυγίου! Στις Ηνωμένες Πολιτείες η οικο-ασυμβατότητα αποτελεί πλέον συχνά τη βασική αιτία που δύο σύζυγοι αποφασίζουν να καλέσουν τους δικηγόρους τους.

♦ της Αφροδίτης Ραυτοπούλου

Οικολογία ή διαζύγιο;

Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής σε αναμονή, η τηλεόραση ανοιχτή, το φως του μπάνιου δεν κλείνει ποτέ και ο φορτιστής του κινητού κρέμεται από την πρίζα. Το καζανάκι συνεχίζει να τρέχει κι ανακαλύπτεις για μία ακόμα φορά ότι έχει πετάξει σκουπίδια μέσα στον κάδο ανακύκλωσης. Φτάνει πια! Η ζωή μαζί του μοιάζει με τον εφιάλτη στο δρόμο με την οικο-ασυμβατότητα. Οι επιλογές είναι μόνο δύο: οικολογία ή διαζύγιο!

Σύγχρονη πραγματικότητα ή υπερβολή; Σε πρόσφατη έρευνα το 86% των γυναικών δήλωσε ότι δε θα μπορούσε να συμβιώσει με έναν άντρα που στερείται οικολογικής συνείδησης.
Στην Αμερική, όπου καταγράφονται πάντα πρώτα οι δονήσεις στον οικογενειακό σεισμογράφο, όταν ο ένας σύντροφος κάνει τα πάντα για να σώσει τον πλανήτη, ενώ ο άλλος είναι… αλλεργικός στην ανακύκλωση, η κρίση δεν αργεί να κάνει την εμφάνισή της στη σχέση τους. Αυτό έδειξε πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Ντρέξελ της Φιλαδέλφειας που κατέταξε τη λεγόμενη οικο-ασυμβατότητα ανάμεσα στις πρώτες αιτίες τσακωμού ανάμεσα σε ένα ζευγάρι.

Ασυμφωνία χαρακτήρων

Την ίδια στιγμή, Αμερικανοί δικηγόροι, εξειδικευμένοι στον τομέα των διαζυγίων, αναφέρουν ότι συνεχώς αυξάνονται οι υποθέσεις όπου οι δύο σύζυγοι δηλώνουν «ασυμφωνία χαρακτήρων» βασισμένοι σε διαφορετικές οικολογικές συμπεριφορές.
Όπως εξηγούν, όσοι έχουν αναπτύξει μία ισχυρή οικολογική συνείδηση, δεν αντέχουν μία διαφορετική στάση ζωής από το σύντροφό τους, αφού αυτή τελικά επηρεάζει καθημερινές και καθοριστικές αποφάσεις σχετικά με τις αγορές του σπιτιού, τη διατροφή, τον προορισμό των διακοπών, τον τύπο του οικογενειακού οχήματος, αλλά κυρίως την ανάπτυξη και την κοινωνική  μόρφωση των παιδιών.

Καθώς η λέξη «οικολογία» προέρχεται από τη λέξη «οίκος», είναι προφανές ότι όσοι προσπαθούν να διατηρούν καθαρό τον απέραντο οίκο που είναι ο πλανήτης, έχουν την τάση να υιοθετούν αυτήν τη στάση και στο μικρότερο σπίτι τους. Όταν λοιπόν η συμπεριφορά αυτή δεν ακολουθείται και από το έτερο ήμισυ, η ρήξη είναι αναπόφευκτη.

Η οικολογική συνείδηση είναι γένους θηλυκού

Όπως εξηγούν οι ψυχολόγοι, δεν είναι τυχαίο ότι πιο «πράσινη» είναι η ζωή των γυναικών, αφού σε σχέση με τους άντρες είναι πιο συναισθηματικές και σκεπτόμενες. Είναι αυτές που αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου στις περισσότερες περιπτώσεις τη φροντίδα του σπιτιού, των παιδιών και των κατοικιδίων, ασχολούνται με τις αγορές και το θέμα της διατροφής. Επίσης, προσέχουν για την κατανάλωση ρεύματος, νερού και πετρελαίου, και γενικά ενδιαφέρονται για την τάξη και την καθαριότητα.
Σε ορισμένες περιπτώσεις βέβαια, αυτό το «πράσινο» ενδιαφέρον για το σπίτι τους και το μεγαλύτερο σπίτι που είναι ο πλανήτης, τις οδηγεί σε υπερβολικές συμπεριφορές απέναντι στο σύντροφό τους.

Η καλιφορνέζικη οργάνωση EcoMom Alliance (Συμμαχία Οικολογικών Μαμάδων), η οποία συγκεντρώνει τις μαμάδες της πρώτης γραμμής άμυνας του περιβάλλοντος, έφτασε στο σημείο να καλέσει τις συμμετέχουσες να μην γίνονται φορτικές επιβάλλοντας στο σύντροφό τους έναν οικολογικό τρόπο ζωής.
Τους εξήγησε για παράδειγμα ότι αν επιμένουν να του κλείνουν τη βρύση την ώρα που ξυρίζεται και να του σβήνουν τα φώτα, ενώ βλέπει τηλεόραση, είναι πιθανό να του προκαλέσουν έντονο εκνευρισμό και δυσαρέσκεια, φλερτάροντας έτσι με το χωρισμό.

Τι δεν αντέχουν οι γυναίκες

Ποιες είναι όμως οι αντρικές μη-οικολογικές συμπεριφορές που δεν αντέχουν οι γυναίκες και πολλές φορές αποτελούν αιτίες για καθημερινούς τσακωμούς; Σχετική έρευνα που διεξήχθη πρόσφατα στη γειτονική Ιταλία, έδειξε ότι αυτό που τις ενοχλεί περισσότερο είναι όταν εκείνος κρατάει αναμμένα φώτα που δεν του είναι απαραίτητα. Επίσης, δε σβήνει τις ηλεκτρονικές συσκευές όταν πέφτει για ύπνο, αλλά τις αφήνει σε “stand-by” λειτουργία.

Εξίσου ανυπόφορη έκριναν την αλόγιστη κατανάλωση νερού, καθώς και την παρατεταμένη λειτουργία του θερμοσίφωνα ή του καλοριφέρ. Επιπλέον, ως αιτία για τσακωμό ανέφεραν το να χρησιμοποιεί ο σύντροφός τους το αυτοκίνητο για κοντινές αποστάσεις. Αιτία για τσακωμό αποτελεί και το να πετάει γόπες ή άλλα σκουπίδια έξω από το παράθυρο.

Όσον αφορά στις οικολογικές συμπεριφορές που οι ίδιες ασπάζονται με ευλάβεια, με διαφορά κατατάχτηκε πρώτος ο διαχωρισμός των σκουπιδιών (ανακυκλώσιμων και μη). Δεύτερη έρχεται η εξοικονόμηση ενέργειας, νερού και βενζίνης. Επιπλέον, αρκετές γυναίκες ανέφεραν ότι μπαίνουν συχνά στη διαδικασία να επισκευάσουν χαλασμένα αντικείμενα αντί να τα πετάξουν και να τα αντικαταστήσουν. Όταν έρχεται η ώρα να αγοράσουν μία καινούργια ηλεκτρική συσκευή ή ένα αυτοκίνητο, δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα της ενεργειακής κατανάλωσης.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι στην παραπάνω έρευνα το 86% των γυναικών δήλωσε ότι δεν θα μπορούσε να συμβιώσει με έναν άντρα που στερείται οικολογικής συνείδησης. Πρόκειται για ένα ποσοστό που αποκαλύπτει πόσο σημαντικό και καθοριστικό παράγοντα αποτελεί στις μέρες μας το ενδιαφέρον για το περιβάλλον σε ό,τι αφορά την επιλογή συντρόφου.

Πηγή: NaturaNrg #11

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης