GreenΟικολογικά videogames. Τέλειο εκπαιδευτικό παιχνίδι για τα παιδιά σας!

Οικολογικά videogames. Τέλειο εκπαιδευτικό παιχνίδι για τα παιδιά σας!

Θέλετε να ενισχύσετε στα παιδιά σας την οικολογική τους συνείδηση; Να τους δώσετε ένα ακόμα κίνητρο να ενδιαφερθούν για το περιβάλλον, να αναζητήσουν τρόπους εξοικονόμησης πόρων και να κατανοήσουν καλύτερα «πράσινες» έννοιες, όπως το φαινόμενο του θερμοκηπίου και το οικολογικό αποτύπωμα;

Τι καλύτερος τρόπος υπάρχει για να το πετύχετε από ένα παιχνίδι;

της Αφροδίτης Ραυτοπούλου

Πλέον υπάρχουν πολλά interactive videogames, τα οποία όπως και τα παιχνίδια στρατηγικής, καλούν τα παιδιά να αντιμετωπίσουν περιβαλλοντολογικά προβλήματα και να βρουν λύσεις. Μήπως λοιπόν στις φετινές γιορτές θα ήταν μια καλή ευκαιρία να στραφείτε προς κάποιο «πράσινο» videogame; Κάποια από αυτά μάλιστα παίζονται δωρεάν online. Σίγουρα θα είναι από τις λίγες φορές που θα χαίρεστε να βλέπετε τα παιδιά σας να περνάνε χρόνο μπροστά στην οθόνη!

Star Wars: Episode I: The Gungan Frontier

 

Τι μαθαίνει στα παιδιά: Τα εξοικειώνει με σημαντικές οικολογικές αρχές.

Πώς παίζεται: Τα παιδιά προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα ισορροπημένο οικοσύστημα σε έναν άγονο πλανήτη.

Διαπιστώνουν πώς οι πληθυσμοί της Γης, τα οικοσυστήματα, οι κύκλοι ζωής, οι κανονισμοί και οι συμπεριφορές των ανθρώπων έχουν αντίκτυπο στο περιβάλλον.

The Garbage Dreams Game

Τι μαθαίνει στα παιδιά: Έξυπνους τρόπους ανακύκλωσης των σκουπιδιών.

Πώς παίζεται: Οι Zabbaleen είναι οι συλλέκτες σκουπιδιών της Αιγύπτου, που σύμφωνα με το Wikipedia, ανακυκλώνουν έως και 80% των σκουπιδιών που συλλέγουν, τη στιγμή που οι περισσότερες εταιρίες ανακύκλωσης των δυτικών χωρών ανακυκλώνουν μόλις το 20-25%.

Στο παιχνίδι λοιπόν, τα παιδιά έχουν το ρόλο των Zabbaleen και τους δίνεται χρόνος 8 μηνών για να χτίσουν τη δική τους αυτοκρατορία ανακύκλωσης και να αυξήσουν ακόμα περισσότερο το συνολικό ποσοστό ανακύκλωσης σκουπιδιών του Καΐρου!

Plan It Green

Τι μαθαίνει στα παιδιά: Τους τρόπους δημιουργίας μιας οικοκοινότητας.

Πως παίζεται: Είναι ένα παιχνίδι σχεδιασμένο από το National Geographic, που δίνει στους νεαρούς παίχτες τη δυνατότητα να μετατρέψουν μία κοινή πόλη  σε μία ακμάζουσα  οικοκοινότητα. Τα παιδιά καλούνται να ολοκληρώσουν διάφορες δοκιμασίες οικολογικού χαρακτήρα προκειμένου να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής για τους κατοίκους, τα ζώα και τις αγροκαλλιέργειες.

ClimWay

Τι μαθαίνει στα παιδιά: Για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τις κλιματικές αλλαγές.

Πώς παίζεται: Στο Clim’ Way τα παιδιά έχουν μία τριπλή αποστολή:

  1. Να μειώσουν τη χρήση ενέργειας κατά 40%.
  2. Να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 75%.
  3. Να αυξήσουν το ποσοστό χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά 60%.

Ξεκινάνε με βάση το 2008 και πρέπει να πετύχουν τον παραπάνω τριπλό στόχο τους μέχρι το 2058, δοκιμάζοντας διάφορες τακτικές. Αν το καταφέρουν στο παιχνίδι, θα είναι πιο έτοιμοι να εφαρμόσουν κάποιες από τις τακτικές αυτές και στην καθημερινότητά τους.

Smog City 2

Τι μαθαίνει στα παιδιά: Να ελέγχουν τα επίπεδα μόλυνσης της πόλης και να προσφέρουν στους κατοίκους μία πιο υγιή αστική ζωή.

Πώς παίζεται: Στο Smog City 2, τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν τα επίπεδα μόλυνσης του αστικού περιβάλλοντος αυξομειώνοντας τα επίπεδα δέκα καθοριστικών παραμέτρων (τις καιρικές συνθήκες, τις εκπομπές αερίων από τους κατοίκους, τα μέσα μεταφοράς, τις μονάδες παραγωγής ενέργειας, τα εργοστάσια, κ.α.).

Αυτομάτως βλέπουν πώς επηρεάζεται ο Δείκτης Ποιότητας του Αέρα και τα επίπεδα όζοντος και αερομεταφερόμενων σωματιδίων, και αντιλαμβάνονται πόσο καθοριστικοί είναι οι παράγοντες αυτοί για το αν τελικά μία πόλη θα είναι καθαρή ή τοξική για τους κατοίκους της.

Sim Animals

Τι μαθαίνει στα παιδιά: Τα πάντα για την πανίδα και τη χλωρίδα του δάσους.

Πώς παίζεται: Το Sim Animals δίνει στα μικρότερα παιδιά τον έλεγχο όλων των ζώων και των φυτών που ζουν σε ένα δάσος.

Το παιδί πρέπει να βοηθήσει τα ζώα να βρουν την κατάλληλη τροφή, να καθαρίσει τις μολυσμένες περιοχές και να αποφασίσει ποια είναι τα καλύτερα σημεία για να φυτέψει δέντρα κι άλλα φυτά.

Μάλιστα, το παιχνίδι δίνει στα παιδιά πρόσβαση στο δάσος σε όλες τις εποχές του χρόνου και όλες τις ώρες της μέρας.

Αν για παράδειγμα το παιδί παίξει το παιχνίδι το φθινόπωρο, τότε θα κληθεί να φυτέψει κολοκύθες, ενώ αν παίξει νύχτα με πανσέληνο, θα ακούσει μία αγέλη λύκων να γρυλίζει στο σκοτάδι!

Βοηθήστε τον Άγιο Βασίλη να μη φέρει επικίνδυνα παιχνίδια…

Windfall

Τι μαθαίνει στα παιδιά: Για την ανανεώσιμη πηγή αιολικής ενέργειας μέσα από τη δημιουργία μιας αιολικής φάρμας.

Πώς παίζεται: Το συγκεκριμένο περιβαλλοντολογικού χαρακτήρα παιχνίδι λανσαρίστηκε το 2007, όμως τώρα μοιάζει πιο επίκαιρο από ποτέ καθώς έχει απογειωθεί το ενδιαφέρον για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ήδη υπολογίζεται ότι μέχρι το 2030 στην Αμερική το 30% όλων των αναγκών ηλεκτρισμού θα καλύπτεται από την αιολική ενέργεια. Το Windfall προετοιμάζει τα παιδιά για αυτό το μέλλον, αφού το στήσιμο μιας αιολικής φάρμας απαιτεί από αυτά να λάβουν υπόψιν πολλούς διαφορετικούς παράγοντες.

Profit Seed

Τι μαθαίνει στα παιδιά: Τη δημιουργία μιας βιώσιμης καλλιέργειας και τους κινδύνους των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.

Πώς παίζεται: Το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι κατάλληλο για μεγαλύτερες ηλικίες παιδιών, που μπορούν να κατανοήσουν έννοιες όπως τις πατέντες σε σπόρους και τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.

Οι νεαροί παίχτες μεταμορφώνονται σε αγρότες και καλούνται να καλλιεργήσουν παραδοσιακούς σπόρους, ενώ παράλληλα προσπαθούν να εμποδίσουν την εισχώρηση σπόρων από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς στις εκτάσεις τους. Αν οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί καταφέρουν να εισχωρήσουν και να φυτρώσουν στα χωράφια τους, τότε οι παίχτες έρχονται αντιμέτωποι με δικηγόρους και μηνύσεις, και κινδυνεύουν να χάσουν τη γη τους.

Lifeboat to Mars

Τι μαθαίνει στα παιδιά: Πώς η βιολογία ενός οικοσυστήματος επηρεάζει τον πλανήτη.

Πώς παίζεται: Το Lifeboat to Mars είναι ένα παιχνίδι με επίκεντρο τον Κόκκινο Πλανήτη, τον Άρη. Διδάσκει στα παιδιά τα πάντα σχετικά με την προέλευση ενός οικοσυστήματος και πώς η επαναστατική βιολογία μπορεί να μετατρέψει έναν άγονο βράχο σε μία ζωντανή σφαίρα.

Πρόκειται για ένα παιχνίδι προσομοίωσης, στο οποίο τα παιδιά καλούνται να πιλοτάρουν ένα διαστημόπλοιο που μεταφέρει ένα φορτίο από μικρόβια και μία ποικιλία από φυτά και ζώα που είναι απαραίτητα για την αφετηρία ενός οικοσυστήματος. Τα παιδιά αντιμετωπίζουν διάφορες αποστολές και εμπόδια, δοκιμάζουν διαφορετικές λύσεις, κάνουν λάθη και από αυτά μαθαίνουν!

 

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης