GreenΟικολογικά ζητήματα στην εποχή των Μνημονίων

Οικολογικά ζητήματα στην εποχή των Μνημονίων

Το πρόγραμμα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, το οποίο χαρακτηρίζεται ως η εθνική δέσμευση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο  έκανε την εμφάνισή του με τη λέξη «Μνημόνιο». Αποτελεί μετά από το Σύνταγμα της Ελλάδας το υπέρτατο νομικό πλαίσιο διαμόρφωσης πολιτικών θέσεων σε όλους τους τομείς. Σε έναν από τους πιο ευαίσθητους τομείς όπως είναι  το περιβάλλον, η επίπτωση των πολιτικών θέσεων και μέτρων που θεσμοθετήθηκαν κατά την περίοδο των μνημονίων στη χώρα μας, ήταν εξίσου αρνητική. Πολλά είναι λοιπόν τα Οικολογικά ζητήματα στην εποχή των Μνημονίων.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ν. ΠΙΑΓΚΟΣ, ΝΟΜΙΚΟΣ – ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Η περιβαλλοντική διάσταση του Μνημονίου αναλύθηκε από τη διεθνή περιβαλλοντική οργάνωση WWF. Με επιστολή που απεστάλη στη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου,  Κριστίν Λαγκάρντ  και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόσο. Η επιστολή υπογράφεται από τους διευθυντές του WWF International, του Γραφείου Ευρωπαϊκής Πολιτικής του WWF και του WWF Ελλάς και επισημαίνει:
«Η οικονομική και δημοσιονομική κρίση της χώρας προκαλεί μία δίχως προηγούμενο απώλεια αυτού του πολύτιμου «περιβαλλοντικού κεκτημένου». Καθώς οι σχετικές με το πρόγραμμα προσαρμογής πιέσεις στο περιβάλλον συσσωρεύονται, εξελίσσεται στην Ελλάδα μια αδήλωτη αλλά απολύτως πραγματική περιβαλλοντική κρίση, πίσω από τους τίτλους της οικονομικής και της κοινωνικής κρίσης. Δυστυχώς, αυτή η περιβαλλοντική κρίση επιτείνεται σοβαρά από τις πολιτικές που έχουν υιοθετηθεί για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Αυτές οι πολιτικές εφαρμόζονται χωρίς να έχει προηγηθεί εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των μέτρων του πακέτου οικονομικής στήριξης. Έτσι, η βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη, με ελάχιστη δυνατή μέριμνα για το περιβάλλον και την αειφορία, θεωρείται πλέον απόλυτη προτεραιότητα από το σύνολο της Ελληνικής Κυβέρνησης. Καθώς, και από μια σημαντική κοινοβουλευτική πλειοψηφία.»
Οι βασικές νομοθετικές εξελίξεις με σοβαρή περιβαλλοντική διάσταση που προέκυψαν  από το Μνημόνιο είναι:

  • Ν. 4024/2011(άρθ. 39):

Πρόβλεψη για απορρόφηση του 95% των πόρων του Πράσινου Ταμείου από τον κεντρικό προϋπολογισμό. Το Πράσινο ταμείο αντικαθιστά το εξαιρετικά προβληματικής και αδιαφανούς λειτουργίας Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ), το οποίο ιδρύθηκε το 1972. Διαχειρίστηκε με αδιαφάνεια άγνωστα ποσά από φόρους και πρόστιμα που εισπράχθηκαν για περιβαλλοντικούς σκοπούς, αλλά παραμένει άγνωστο πού κατέληξαν!

  • Ν. 4014/2011(άρθ. 8):

Αποδυνάμωση των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ειδικά όσον αφορά τα έργα και δραστηριότητες κατηγορίας Β που χωροθετούνται εντός περιοχών – Natura 2000.

  • Ν. 4014/2011(Κεφ. Β’):

Νομιμοποίηση αυθαιρέτων, ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές, χωρίς καμία εξέταση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχουν προκαλέσει.

  • Ν. 3986/2011 (Κεφ. Β’ και Γ’):

Θεσμοθέτηση πλαισίου για ανεξέλεγκτη πώληση δημόσιας γης, δίχως καμία απολύτως μέριμνα για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και την προΰπαρξη παράνομων χρήσεων γης.

  • Ν.4055/2012 (άρθ. 38, παρ. 2):

Μείωση των προβλεπόμενων ποινών για τη λαθροϋλοτομία

  • Ν. 4061/2012 (άρθ. 29):

Νομιμοποίηση εκχερσώσεων δασικών εκτάσεων, δίχως οποιαδήποτε εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των πράξεων αυτών.

  • Ν. 4042/2012 (άρθ. 47, παρ. 2):

Δυνατότητα εξαίρεσης από τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης όλων των έργων «ανάκτησης και διάθεσης αποβλήτων»

Το «Μνημόνιο 2» περιέχει αναφορές στην ανάγκη ταχείας προώθησης του προγράμματος «Ήλιος» (Αξιοποίηση του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού),  την πλήρη εφαρμογή του ν. 4014/2011 για την περιβαλλοντική αδειοδότηση και την τακτοποίηση αυθαιρέτων, καθώς και την περαιτέρω απλοποίηση του περιβαλλοντικού σκέλους της διαδικασίας έκδοσης αδειών δόμησης και λειτουργίας, την «επικαιροποίηση και κωδικοποίηση της νομοθεσίας για τα δάση» και την πρόσβαση ιδιωτών στην ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη.

Όπως είναι πια διατυπωμένο από την πλειονότητα του κοινωνικού συνόλου, η οικονομική κρίση χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για εκπτώσεις σε πολλούς τομείς του κοινωνικού βίου. Το ίδιο ισχύει και για την  περιβαλλοντική νομοθεσία και πολιτική.

Είναι σίγουρο πλέον ότι το  Μνημόνιο δεν δίνει τις λύσεις για την έξοδο από την οικονομική κρίση, αλλά και δυστυχώς για έναν ακόμα παράγοντα εξασφάλισης ποιότητας ζωής, αυτού της προστασίας του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων, το μνημόνιο αποτελεί την «ταφόπλακα» στο μέλλον των παιδιών μας. 

Konstantinos-piagkosΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ν. ΠΙΑΓΚΟΣ, ΝΟΜΙΚΟΣ – ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1976 στην Αθήνα και μεγάλωσε στο κέντρο, όπου ζει μέχρι και σήμερα.  Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικεύτηκε στη Διαχείριση Ανθρωπίνων Πόρων  (Human Resources Management). Στη συνέχεια αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή Αθηνών και όντας  ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος στα θέματα του περιβάλλοντος συνέχισε τις σπουδές του στο Μεταπτυχιακό του Πανεπιστημίου Αθηνών στη Διαχείριση Περιβαλλοντικών θεμάτων με επιπτώσεις στην υγεία, όπου παρουσίασε τη μελέτη της Εφαρμογής της Κοινοτικής Νομοθεσίας στο Ελληνικό  Δίκαιο. Το 2010 ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Από το 2005 έχει μιλήσει σε πολλά επιστημονικά συνέδρια για θέματα που αφορούν πολλούς τομείς του Δικαίου. Ενδεικτικά κάποιες από τις ομιλίες του αναφέρονται στα κυριότερα ποινικά αδικήματα και την ασφάλεια στο διαδίκτυο, στη σεξουαλική κακοποίηση υπό την επήρεια ψυχοδραστικών ουσιών, στη διεθνή προστασία κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων, στη νομική σημασία της ιατρικής υποβοήθησης στην ανθρώπινη αναπαραγωγή, στις νομικές και ηθικές επεκτάσεις που παρουσιάζουν οι χειρουργικές επεμβάσεις σήμερα, στην προστασία των αγαθών του περιβάλλοντος μέσα από το Σύνταγμα και το Κοινοτικό Δίκαιο κ.ά. Έχει δημοσιεύσει σημαντικό αριθμό επιστημονικών άρθρων σε διεθνή αναγνωρισμένα περιοδικά με μελέτες σε συλλογικούς τόμους και έχει συμμετάσχει σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια.

Πηγή: NaturaNrg #34

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης