GreenΒιολογικάΟικολογικό λίπασμα από φύκια!!!

Οικολογικό λίπασμα από φύκια!!!

Τι κι αν μπήκε για τα καλά το φθινόπωρο, μια βόλτα στην πιο κοντινή μας παραλία είναι ότι καλύτερο για τα σαββατοκύριακα του Οκτωβρίου. Μπορεί βέβαια τα μπάνια στη θάλασσα να αποτελούν για τους περισσότερους μια υπέροχη ανάμνηση, αλλά μια βόλτα στην αμμουδιά θα σας χαρίσει απίστευτη ευεξία.

♦ της Μαρίας Γκέκα

Βγάλτε λοιπόν τα παπούτσια σας και αφού περπατήσετε για κάμποσο στη βρεγμένη άμμο παίρνοντας βαθιές αναπνοές , αρχίστε να μαζεύετε φύκια. Όχι, δεν θα τα κάνετε μεταξωτές κορδέλες, αλλά θα τα χρησιμοποιήσετε στον κήπο σας για να βελτιώσετε την παραγωγή σας.  Τέτοια περίοδο, οι παραλίες γεμίζουν από φύκια που βγάζει η θάλασσα. Πηγαίνουμε και μαζεύουμε την ποσότητα που χρειάζεται ο καθένας ανάλογα των αριθμό των δέντρων ή των καλλιεργειών που έχουμε. Τα φύκια της θάλασσας είναι κατάλληλα για όλες τις καλλιέργειες και τα πλεονεκτήματά τους είναι πολλά.

Γιατί φύκια στον κήπο;

Τα φύκια είναι ένα από τα καλύτερα δώρα της φύσης διαθέσιμα στον κηπουρό.Τα φύκια προστατεύουν τα φυτά από θερμοπληξίες και παγοπληξίες και ενισχύουν παράλληλα την ανάπτυξη του ριζικού συστήματος. Συντελούν στη βελτίωση της αντοχής των φυτών απέναντι στις προσβολές από έντομα και παράσιτα. Περιέχουν θρεπτικά στοιχεία, ιχνοστοιχεία, υδατάνθρακες, αλγινικό οξύ και μαννιτόλη, καθώς και φυσικά διεγερτικά ανάπτυξης όπως οι κυττοκινίνες, οι αυξίνες και τα αμινοξέα. Επιπλέον, βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων από τα φυτά ενώ διεγείρουν και προωθούν το φύτρωμα των σπόρων. Τέλος, η προσθήκη φυκιών συντελεί στην αύξηση της καρπόδεσης και βελτίωση της ποιότητας και της γεύσης των καρπών.

Πώς θα τα χρησιμοποιήσουμε;

Αφού μαζέψουμε την ποσότητα που θέλουμε, αποφεύγουμε να τα χρησιμοποιήσουμε αμέσως καθώς το αλάτι που έχουν θα δημιουργήσει πρόβλημα αλατότητας στα φυτά μας. Επίσης το ότι είναι αζύμωτο θα σοκάρει το φυτό μας καθώς οι μικροοργανισμοί που θα επιδοθούν στην αποδόμησή του θα ανταγωνιστούν τα θρεπτικά στοιχεία του φυτού μας. Προτείνεται λοιπόν από τους ειδικούς να τα συγκεντρώσουμε σε μια άκρη σε μεγάλους σάκους ή δίχτυα (από πατάτες) και να τα ξεπλύνουμε ή να αφήσουμε να τα ξεπλύνει η βροχή.

Προσθήκη φωσφόρου και αζώτου

Καλό είναι –λένε οι γεωπόνοι -να τα εμπλουτίσουμε και με προσθήκη φωσφόρου και αζώτου, (περίπου 3 κιλά φωσφορική αμμωνίας ανά κυβικό) για θρέψη των μικροοργανισμών. Μετά από δύο μήνες ανακατεύουμε και ξαναπροσθέτουμε άζωτο για να ολοκληρωθεί η ζύμωση (η οποία είναι αερόβιος).
Αν παρά ταύτα επιμένετε να το εφαρμόσετε κατευθείαν στον κήπο ή στο χωράφι, καλό είναι να τα ξεπλύνετε όσο γίνεται καλύτερα πριν την εφαρμογή, και να τα προσθέσετε μέσα φθινοπώρου με αρχές χειμώνα μήπως και αποδομηθούν μερικώς μέχρι την άνοιξη (δύσκολο ωστόσο λόγω των συνθηκών – αναερόβιες συνθήκες στο χώμα και χαμηλές θερμοκρασίες).

Μεγάλα οικολογικά και οικονομικά οφέλη

Όπως αναφέρει οκαθηγητής και προϊστάμενος του ΤΕΙ Ηπείρου, δρ Γεώργιος Γκίζας«Τα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη από τη χρήση των φυκιών στις καλλιέργειες, είναι πολλαπλά. Από τη στιγμή που κάποιος βάλει την προσωπική του εργασία και δεν προσλάβει ανθρώπους να μαζέψουν τα φύκια, το κόστος για την πρώτη ύλη είναι μηδενικό». Επίσης, συμπληρώνει ότιως εδαφοβελτιωτικά, τα φύκια μπορούν πολύ εύκολα να χρησιμοποιηθούν αντί για την τύρφη, η τιμή της οποίας αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια. «Με την αξιοποίηση των φυκιών καθαρίζουμε τις ακτές, δεν επιβαρύνουμε τις χωματερές με όγκο απορριμμάτων και επιπλέον χρησιμοποιούμε κάτι που είναι αειφορικό, ανανεώνεται δηλαδή κάθε χρόνο», καταλήγει ο κ. Γκίζας.

Πηγή: NaturaNrg #53

 

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης