ΨυχολογίαΚατάθλιψηΟικονομική κρίση και κατάθλιψη

Οικονομική κρίση και κατάθλιψη

Ασπασία Γ. Τσιώτα – Ψυχολόγος, aspasia.tsiota@gmail.com

Υπάρχει τελικά κάποιος ανάμεσα μας που είτε άμεσα είτε έμμεσα δεν έχει επηρεαστεί από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης;

Υπάρχει κάποιος που να μπορεί να σταθεί χαμογελαστός μπροστά στις εξελίξεις και να διατηρεί μία πιο ήρεμη και αισιόδοξη στάση για τα πράγματα και τη ζωή του και αν ναι, με ποιο τρόπο μπορούμε να δούμε κι εμείς τα πράγματα έτσι, χωρίς να κινδυνεύσουμε να χαρακτηριστούμε παράφρονες που έχουν χάσει την επαφή τους με την πραγματικότητα;

Τα νέα είναι όλο και πιο απογοητευτικά και η πραγματικότητα τον τελευταίο καιρό μοιάζει να στερεύει από ευχάριστες εξελίξεις, ενώ η διάθεση όλων επιβαρύνεται ημέρα με την ημέρα. Ως αποτέλεσμα, πολλοί αντιδρούν στις νέες συνθήκες αβεβαιότητας με όλο και πιο έντονες εκρήξεις θυμού, μελαγχολίας και με μία αυξανόμενη διάθεση να λάβουν κάποια φαρμακευτική αγωγή αγχολυτικού ή αντικαταθλιπτικού χαρακτήρα, με στόχο να αντέξουν την αυξανόμενη πίεση που βιώνουν. Απόδειξη είναι τα συνεχώς αυξημένα ποσοστά που παρουσιάζουν οι πωλήσεις των συγκεκριμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Ωστόσο, όσο και αν ακούγεται παράδοξο, κάθε κρίση που θα χρειαστεί να αντέξετε στη ζωή  σας είναι ταυτόχρονα μια σημαντική ευκαιρία να εξελιχθείτε και να διαπραγματευτείτε από την αρχή όσα θεωρείτε ως σταθερές αξίες. Τελικά, ίσως η σημερινή οικονομική κρίση να είναι μία ευκαιρία να βρείτε ένα αρτιότερο νόημα ζωής που θα σας οδηγήσει σε μια άλλη αξιολόγηση των πραγμάτων και σε πολύ διαφορετικές επιλογές από αυτές που κάνατε έως τώρα.

Εξετάστε λοιπόν τον τρόπο που σκέφτεστε και διαπραγματευτείτε από την αρχή αυτά που θεωρείτε ως σημαντικά ή δεδομένα:
  • Αναρωτηθείτε ποια από όσα χάνετε είναι πράγματα σημαντικά, που σας προσδιορίζουν ως άνθρωπο και μακριά τους δεν μπορείτε να χαρείτε.
  • Επενδύστε τη διάθεση, το χρόνο σας και τα χρήματά σας σε πράγματα που είναι ουσιαστικά και που έχουν πιθανότητες να αποδώσουν. Ένα ρούχο, ένα αυτοκίνητο ή μία υψηλή διευθυντική θέση μπορεί να είναι στόχοι επισφαλείς που απλά δημιουργούν μία ψευδή αίσθηση ισχύος αλλά στην πραγματικότητα δεν κάνουν τη ζωή μας καλύτερη.
  • Διαπραγματευτείτε ξανά τη στάση σας απέναντι στην οικογένειά σας και τους συνανθρώπους σας. Το να είμαστε πιστοί σε αυτά που πιστεύουμε, όταν τα πράγματα είναι ήρεμα δεν απαιτεί και μεγάλη κατανάλωση ενέργειας. Ίσως τώρα προκύπτει μία ευκαιρία να εκπαιδευτείτε στην ενσυναίσθηση απέναντι σε άλλους ανθρώπους και να αναρωτηθείτε τι πραγματικά είναι ουσιαστικό για όσους βρίσκονται κοντά σας.
  • Αλλάξτε κατεύθυνση σε όσα πράγματα δεν σας άρεσαν αλλά μέχρι τώρα διατηρούσατε, επειδή λειτουργούσαν. Έχετε την ευκαιρία να ξανασκεφτείτε από την αρχή δεδομένα, όπως το επάγγελμα που πραγματικά θα θέλατε να κάνετε, να πειραματιστείτε και να κατασταλάξτε σε νέα σχέδια.
  • Επενδύστε στην ουσία των σχέσεων και όχι στους τύπους. Για παράδειγμα, είναι μια ευκαιρία να διαπιστώσετε ότι τα παιδιά σας περισσότερο από χρήματα χρειάζονται γονείς.

Η οικονομική κρίση που διανύουμε είναι μία πολύ δύσκολη περίοδος για πολλούς από εμάς και αυτό είναι πραγματικότητα. Είναι όμως και μία ευκαιρία αντί να επιστρέψουμε στα βασικά μας ένστικτα και να στραφούμε ο ένας εναντίον του άλλου, να δημιουργήσουμε ένα νέο σύστημα αξιών που θα μάς επιτρέπει να είμαστε πιο συνετοί με τα χρήματά μας, αλλά ταυτόχρονα πιο πλούσιοι σε ουσία και συναισθήματα, με μεγαλύτερη έγνοια για τον διπλανό μας, για το παιδί μας και φυσικά με πραγματική φροντίδα για τον εαυτό μας.

Πηγή: NaturaNrg #13

 

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης