Όλες οι πράσινες σαλάτες. Συνδυάστε τις σωστά!

Όλες οι πράσινες σαλάτες. Συνδυάστε τις σωστά!

Αναρτήθηκε στις: Κατηγορίες: Δίαιτα & Αδυνάτισμα, Υγιεινές τροφές & Συνταγές

Όλες οι πράσινες σαλάτες. Συνδυάστε τις σωστά! Μάθετε να χρησιμοποιείτε τα κατάλληλα λαχανικά ανάλογα με τη σαλάτα που θέλετε να φτιάξετε!

Τα φύλλα των σαλατικών είναι η βάση για τις περισσότερες σαλάτες. Εκτός από δροσερή υφή και ελαφριά γεύση, μας χαρίζουν αμέτρητα θρεπτικά συστατικά με ελάχιστες θερμίδες. Στην αγορά υπάρχει μια πολύ μεγάλη ποικιλία λαχανικών που χρησιμοποιούνται στις σαλάτες, από το μαρούλι και το λάχανο ως τη ρόκα, το άισπεργκ και το σίκορυ. Ποια είναι κατάλληλα για κάθε σαλάτα; Με τι υλικά ταιριάζουν;

Λάχανο

Αν και είναι υποτιμημένα σαν λαχανικά, μπορεί να δημιουργήσουν νόστιμες, δροσερές και πολύχρωμες λαχανοσαλάτες. Συνδυάζονται υπέροχα με τραγανά ωμά λαχανικά όπως το κρεμμύδι, το καρότο και η κόκκινη πιπεριά καθώς και ντρέσινγκ με μαγιονέζα και βινεγκρέτ. Όπως προδίδει και το όνομά του το κινέζικο λάχανο ταιριάζει περισσότερο σε ασιατικές συνταγές με σησαμέλαιο και ξίδι από κρασί ρυζιού.

  • Λευκό
  • Πράσινο
  • Κόκκινο
  • Κινέζικο
  • Σαβοΐας

Ελαφριές σαλάτες

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα περισσότερα και πιο γνωστά είδη σαλατικών, από το μαρούλι και το σπανάκι ως το άισμπεργκ. Έχουν τρυφερό φύλλωμα και γλυκιά γεύση, γι ΄αυτό τους πηγαίνουν οι έντονες γεύσεις όπως πικάντικα τυριά (π.χ. φέτα, παρμεζάνα) και οι βινεγκρέτ με σκόρδο ή τα παχύρρευστα ντρέσινγκ. Οι στρογγυλές σαλάτες που έχουν πιο ευαίσθητο φύλλωμα ταιριάζουν με ασιατικές συνταγές που έχουν μοσχολέμονο και τσίλι για καρύκευμα.

  • Μαρούλι
  • Κατσαρό μαρούλι
  • Σπανάκι
  • Σαλάτα
  • Λυκοτρίβολο
  • Άισμπεργκ
  • Κόκκινη πλατύφυλλη σαλάτα
  • Λόλο κόκκινο
  • Λόλο άσπρο

Όλες οι πράσινες σαλάτες. Συνδυάστε τις σωστά!

Πικάντικες σαλάτες

Απαλά στην υφή αλλά αρκετά πικάντικα σε γεύση, γι΄αυτό ταιριάζουν πολύ με αρωματικά λάδια και ξίδια, όπως και με ξινές ή σκορδάτες βινεγκρέτ. Καλύτερα είναι να συνδυάσετε δύο πικρές ποικιλίες μαζί ή αν δεν θέλετε τόσο δυνατό αποτέλεσμα αναμίξτε τις με ελαφρά ή πικρά σαλατικά.

Ρόκα

Νεροκάρδαμο

Φύλλα μουστάρδας

Φύλλα παντζαριού

 

Πικρές σαλάτες

Ξεχωρίζουν για την πικρή τους γεύση, γι΄αυτό καλό είναι να συνδυάζονται με αντίστοιχα υλικά όπως: ξηρούς καρπούς, τυριά όπως το ροκφόρ. Καρυκεύονται μοναδικά με αρωματισμένα ξίδια, βαλσαμικό ξίδι, λάδια από ξηρούς καρπούς και βινεγκρέτ. Το ραντίτσιο είναι χαρακτηριστικό σαλατικό της ιταλικής κουζίνας που δίνει υπέροχο χρώμα σε κάθε σαλάτα, ενώ το αντίβ χρησιμοποιείται πολύ στη γαλλική κουζίνα με κατσικίσιο τυρί.

  • Ραντίτσιο
  • Σίκορυ
  • Αντίβ
  • Άγριο ραδίκι

Δείτε ακόμη:  Σαλάτες εναντίον διαβήτη

Πηγή: www.naturanrg.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *