ΥγείαΑυτοάνοσαΩμέγα 3: Από τη νόσο COVID-19 στα αυτοάνοσα

Ωμέγα 3: Από τη νόσο COVID-19 στα αυτοάνοσα

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (DHA και EPA) έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις δραστηριότητες και μια πρόσφατη πιλοτική μελέτη παρέχει σημαντικές ενδείξεις ότι αυτά τα λιπαρά οξέα μπορούν να μειώσουν την καταιγίδα κυτοκινών της νόσου Covid-19. Ωμέγα 3: Από τη νόσο COVID-19 στα αυτοάνοσα

της Μαρίας Γκέκα

Δείτε πώς τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα σας προστατεύουν!

Σε εποχές πανδημίας, όπως αυτή που διανύουμε με τη νόσο COVID-19, η ενισχυμένη ανοσία είναι η μόνη μας προστασία. Έτσι μια διατροφή συμπεριλαμβανομένων των τροφών που είναι πλούσια σε Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι εξαιρετικά σημαντική για την υγεία μας. Τα Ωμέγα-3 λιπαρά αποτελούν ασπίδα προστασίας για πολλές ασθένειες. Ωμέγα 3: Από τη νόσο COVID-19 στα αυτοάνοσα

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα συστατικά των δομικών στοιχείων των κυττάρων. Παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση ενός υγιούς σώματος και μυαλού και στην ενίσχυση της ανοσίας. Καθώς το σώμα μας δεν παράγει αυτά τα λιπαρά οξέα, είναι επιτακτική ανάγκη να τα λαμβάνουμε από τη διατροφή μας.

Τα τρία σημαντικά λιπαρά οξέα είναι:

ALA (άλφα-λινολενικό οξύ), DHA (δοκοσαεξανοϊκό οξύ) και EPA (εικοσαπεντανοϊκό οξύ). Ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί, ο φρέσκος τόνος, η πέστροφα, η σαρδέλα και η ρέγγα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα και πρέπει να καταναλώνονται μία φορά την εβδομάδα. Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα υπάρχουν επίσης σε φυτικές τροφές, όπως ξηροί καρποί και ελαιούχοι σπόροι, όπως καρύδια, φιστίκι, σπόροι chia, λιναρόσποροι κ.α.

Άτομα με υψηλότερα επίπεδα ω-3 στο αίμα τους μπορεί να έχουν μειωμένο κίνδυνο θανάτου από μόλυνση από Covid-19.

Σε μια πιλοτική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids, οι ερευνητές παρείχαν τα πρώτα στοιχεία ότι τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 στο αίμα τους ενδέχεται να διατρέχουν πιθανό μειωμένο κίνδυνο θανάτου από COVID-19. Αυτά αναφέρουν  δύο από τους κύριους συγγραφείς της μελέτης, ο William Harris, PhD, καθηγητής εσωτερικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Ντακότα και ο Michael Myers, MD, ιατρός στο Ιατρικό Κέντρο Los Alamitos. Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids, έδειξαν ότι ο σχετικός κίνδυνος θανάτου ήταν περίπου τέσσερις φορές υψηλότερος σε εκείνους με χαμηλότερο δείκτη ωμέγα-3 (O3I) σε σύγκριση με εκείνους με υψηλότερα επίπεδα.

Διαβάστε επίσης ⇒ Πώς να ρυθμίσετε το Διαβήτη στην εποχή του Covid 19

“Καταιγίδα κυτοκινών” ως υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος 

Πράγματι, οι σοβαρές επιπλοκές της νόσου οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην υπερβολική αύξηση του ανοσοποιητικού συστήματος του ξενιστή που οδηγεί σε «καταιγίδα κυτοκινών». Αυτό οδηγεί σε διάχυτη ενδοαγγειακή πήξη, σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, σύνδρομο δυσλειτουργίας πολλαπλών οργάνων και θάνατο. Λόγω της εξαιρετικά μολυσματικής φύσης και του ποσοστού θνησιμότητας, κάθε προσπάθεια έχει επικεντρωθεί στην πρόληψη και τη δημιουργία νέων φαρμάκων ή την επαναχρησιμοποίηση παλιών θεραπευτικών επιλογών για τη βελτίωση των δεινών των ασθενών με COVID-19, συμπεριλαμβανομένης της ανοσορυθμιστικής δυσλειτουργίας. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι γνωστό ότι ενσωματώνονται σε όλο το σώμα στο στρώμα διφωσφολιπιδίων της κυτταρικής μεμβράνης οδηγώντας στην παραγωγή λιγότερο προφλεγμονωδών μεσολαβητών σε σύγκριση με άλλα λιπαρά οξέα που είναι πιο διαδεδομένα στη δυτική διατροφή.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (DHA και EPA) έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις δραστηριότητες και αυτή η πιλοτική μελέτη παρέχει ενδεικτικά στοιχεία ότι αυτά τα λιπαρά οξέα μπορούν να μειώσουν την καταιγίδα κυτοκινών του Covid-19, προσφέροντας προστασία.

Τα ωμέγα-3 μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο

Οι καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι οι κυριότερες αιτίες θανάτου στον κόσμο. Αρκετές δεκαετίες πριν, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι λαοί που διατρέφονται με ψάρια είχαν πολύ χαμηλά ποσοστά αυτών των ασθενειών. Αυτό συνδέθηκε αργότερα με την κατανάλωση των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Πράγματι, σήμερα πολλές σημαντικές επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα συνδέονται με πολλά οφέλη για την υγεία της καρδιάς.

Συγκεκριμένα:

Τα ωμέγα-3 μπορούν να προκαλέσουν σημαντική μείωση των τριγλυκεριδίων, σε ποσοστό 15-30%

Τα ωμέγα-3 μειώνουν τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης. Σε μελέτη, που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο της American Heart Association, πήραν μέρος 2.036 νέοι ηλικίας 25 έως 41 ετών. Βρέθηκε ότι όσοι είχαν την μεγαλύτερη πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης.

Τα ωμέγα-3 μπορούν αυξάνουν τις τιμές της καλής χοληστερόλης HDL

Βοηθούν στην πρόληψη του σχηματισμού επιβλαβών θρόμβων αίματος ενώ δρουν ευεργετικά κατά του σχηματισμού αθηρωματικών πλακών στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων.

Επιπλέον, παρατηρήθηκε βελτίωση της πρόγνωσης μετά από καρδιακή προσβολή. Πράγματι, η τακτική κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ενισχύει τις μεμβράνες της καρδιάς. Επίσης, βοηθά στη βελτίωση της πρόγνωσης σε περίπτωση εμφράγματος του μυοκαρδίου, ανέφερε μελέτη που δημοσιεύτηκε πέρυσι. Δημοσιευμένη στο American College of Cardiology Journal, η έρευνα διεξήχθη στο Hospital del Mar Medical Research Institute (IMIM) στην Ισπανία. Σε αυτήν χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από 950 ασθενείς. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η ύπαρξη υψηλών επιπέδων ωμέγα-3 στο αίμα κατά τη διάρκεια του εμφράγματος, σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο επιπλοκών και καλύτερη πρόγνωση.

Απαραίτητα για μια υγιή εγκυμοσύνη

Το DHA ή το δοκοσαεξανοϊκό οξύ είναι ένα απαραίτητο ω-3 λιπαρό οξύ που δεν συντίθεται από το σώμα μας. Πρέπει να λαμβάνεται μέσω μιας διατροφής πλούσιας σε θαλασσινά όπως σολομός, τόνος ή μέσω πρόσληψης συμπληρωμάτων. Ο εγκέφαλος του μωρού αναπτύσσεται, όπως είναι γνωστό, γρήγορα. Ειδικότερα αυτό συμβαίνει από το τρίτο τρίμηνο εγκυμοσύνης μέχρι τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του μωρού. Το DHA θεωρείται το δομικό στοιχείο του εγκεφάλου του μωρού σας. Αποτελεί το 97% των ω-3 λιπαρών οξέων που βρίσκονται στον εγκέφαλο. Επίσης αποτελεί το 25% της συνολικής περιεκτικότητας του λίπους στον εγκέφαλο. Το DHA υπάρχει σε σημαντικές ποσότητες στον εγκέφαλο και τον αμφιβληστροειδή. Βοηθά στην υποστήριξη της ανάπτυξης του εγκεφάλου, των ματιών και του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος του μωρού.

Αυτοάνοσες ασθένειες

Στις αυτοάνοσες ασθένειες, το ανοσοποιητικό μας σύστημα επιτίθενται σε υγιή κύτταρα θεωρώντας τα ως ξένα. Ο διαβήτης τύπου 1 είναι ένα βασικό παράδειγμα, στο οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα προσβάλλει τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση αρκετών αυτοάνοσων ασθενειών. Ο διαβήτης τύπου 1, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ελκώδης κολίτιδα, η νόσος του Crohn και η ψωρίαση είναι τέτοια παραδείγματα αυτοάνοσων ασθενειών.

Για την υγεία του ήπατος

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD) είναι πιο συχνή από ό,τι νομίζετε. Με την επιδημία της παχυσαρκίας που κυριαρχεί στο δυτικό κόσμο, κινδυνεύει να γίνει η πιο συνηθισμένη αιτία χρόνιας ηπατικής νόσου. Ωστόσο, η λήψη συμπληρωμάτων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων φαίνεται να μειώνει αποτελεσματικά το λίπος και τη φλεγμονή του ήπατος σε άτομα με NAFLD .

Καλή όραση στους ηλικιωμένους

Το DHA βοηθά στη σύνθεση του αμφιβληστροειδούς των ματιών σας (περίπου το 93% όλων των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στον αμφιβληστροειδή είναι DHA), καθώς και της φαιάς ουσίας του εγκεφάλου. Η ικανοποιητική πρόσληψη ωμέγα 3 λιπαρών οξέων από τη διατροφή ή μέσω συμπληρωμάτων βοηθά στην επιβράδυνση της εκφύλισης του αμφιβληστροειδούς, συμπεριλαμβανομένης της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι η πιο διαδεδομένη μορφή τύφλωσης στους ηλικιωμένους. Μία έρευνα έδειξε ότι το DHA δεν μπορεί να αναστρέψει τη βλάβη του αμφιβληστροειδούς. Μπορεί όμως να βοηθήσει σημαντικά στην υποστήριξη της υγιούς όρασης.

Δέρμα ενυδατωμένο

Το DHA ωμέγα-3 λιπαρό οξύ είναι επίσης ένα σημαντικό δομικό συστατικό του δέρματος, που το βοηθά να παραμείνει υγιές. Πράγματι, υποστηρίζει τις μεμβράνες των κυττάρων, που αποτελούν μεγάλο μέρος του δέρματός μας. Το EPA ωμέγα-3 βοηθά επίσης να διατηρείται το δέρμα ενυδατωμένο καθώς και το τριχωτό της κεφαλής.
Η ελλιπής πρόσληψη Ω3 λιπαρών οξέων μπορεί να οδηγήσει σε ξηροδερμία στο κεφάλι, σε πιτυρίδα, ξηρότητα, ακόμα και τριχόπτωση. Επιπλέον, τα βοηθούν τα νύχια να είναι δυνατότερα και λιγότερο επιρρεπή στο ξεφλούδισμα.

Πηγή: Naturanrg123o, www.naturanrg.gr

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης