NRGFreshΩμέγα 3 λιπαρά για την υγεία των ματιών

Ωμέγα 3 λιπαρά για την υγεία των ματιών

Ενώ τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν διαφημιστεί ως ελιξίριο υγείας για την καρδιά και τον εγκέφαλο, αποδεικνύεται ότι τα οφέλη δεν σταματούν εδώ. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθούν επίσης στην αποτροπή πολλών οφθαλμικών παθήσεων και βοηθούν στη θεραπεία του συνδρόμου ξηροφθαλμίας. Ωμέγα 3 λιπαρά για την υγεία των ματιών

♦ της Μαρίας Γκέκα

Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, είτε σε τροφές που καταναλώνετε είτε ως συμπλήρωμα, μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και γλαυκώματος. Η επιστημονική έρευνα δείχνει, επίσης, ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ξηροφθαλμίας. Μπορούν να βοηθήσουν και στην αντιμετώπιση των ενοχλητικών συμπτωμάτων που τα συνοδεύουν.

♦ Τι είναι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα;

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι ωμέγα 3: άλφα-λινολενικό οξύ (ALA), εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ (DHA). Το EPA και το DHA βρίσκονται σε λιπαρά ψάρια και ιχθυέλαια και είναι αυτά που είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την υγεία των ματιών σας.
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι σημαντικά συστατικά των μεμβρανών που περιβάλλουν κάθε κύτταρο στο σώμα σας. Επίπεδα DHA είναι ιδιαίτερα υψηλά στον αμφιβληστροειδή, τον εγκέφαλο και τα σπερματοζωάρια. Επίσης, τα ωμέγα 3 δίνουν στο σώμα μας ενέργεια και βοηθούν τη λειτουργία της καρδιάς, των πνευμόνων, του ανοσοποιητικού και του ενδοκρινικού συστήματος.
Ο μόνος τρόπος με τον οποίο το σώμα μας λαμβάνει επαρκείς ποσότητες ωμέγα 3 είναι μέσω της τροφής ή των σχετικών συμπληρωμάτων, όπως το μουρουνέλαιο.

Ωμέγα 3 λιπαρά για την υγεία των ματιών

 

Διαβάστε επίσης ⇒ Αυτοάνοσα: Η σημασία της βιταμίνης D και των ωμέγα-3 

Ωμέγα 3 λιπαρά για την υγεία των ματιών

♦ Πώς μπορούν να προάγουν την υγεία των ματιών;

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και η ανάπτυξη της όρασης των παιδιών

Ένας μεγάλος αριθμός κλινικών μελετών έδειξαν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι σημαντικά για τη φυσιολογική ανάπτυξη της όρασης των παιδιών. Το DHA και τα άλλα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα περιέχονται στο μητρικό γάλα και διεγείρουν την ανάπτυξη της όρασης στα βρέφη.

Σύμφωνα με μία ανάλυση διαφόρων μελετών από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, πρόωρα νεογνά που κατανάλωναν συμπληρώματα με DHA απέκτησαν καλύτερη οπτική ικανότητα στους πρώτους 2-4 μήνες συγκρινόμενα με εκείνα τα οποία κατανάλωναν συμπληρώματα διατροφής που δεν περιείχαν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Επίσης, επαρκείς ποσότητες DHA και άλλων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είναι σημαντικά στη διατροφή μιας εγκύου γυναίκας για την φυσιολογική ανάπτυξη της όρασης του παιδιού.

Ωμέγα 3 λιπαρά για την υγεία των ματιών

♠ Τα οφέλη των ω-3 λιπαρών οξέων στους ενήλικες

Πολλές είναι οι μελέτες που δείχνουν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στην προστασία των ματιών από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και το σύνδρομο της ξηροφθαλμίας. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη σωστή αποχέτευση του υδατοειδούς υγρού από τον οφθαλμό, μειώνοντας τον κίνδυνο υπερτονίας και γλαυκώματος.

Αρκετές μελέτες έχουν βρει ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας επηρεάζει περισσότερους από 10 εκατομμύρια Αμερικανούς. Είναι η κύρια αιτία απώλειας όρασης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μια μελέτη έδειξε ότι άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στη διατροφή τους είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες από τους συνομηλίκους τους να αναπτύξουν εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου υψηλής οφθαλμικής πίεσης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε γλαύκωμα.

♠ Τα Ωμέγα-3 μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ξηροφθαλμίας

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη και τη θεραπεία του συνδρόμου ξηροφθαλμίας. Η ξηροφθαλμία είναι μια συχνή οφθαλμική πάθηση, που όμως πολλές φορές μπορεί να προκαλέσει σημαντική βλάβη στα μάτια.

Η ξηροφθαλμία μπορεί να εμφανιστεί εάν δεν έχετε αρκετά δάκρυα.  Επίσης, μπορεί να εμφανιστεί εάν τα δάκρυα σας δεν έχουν τη σωστή ισορροπία νερού και ελαίων για να εξαπλωθούν ομοιόμορφα χωρίς να εξατμιστούν πολύ γρήγορα. Τα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας περιλαμβάνουν φαγούρα στα μάτια, κάψιμο και ερυθρότητα. Η ξηροφθαλμία μπορεί να οδηγήσει σε θολή όραση, ευαισθησία στο φως και τελικά βλάβη στο μάτι. Οι αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν την ηλικία, τη φλεγμονή, τον διαβήτη και ορισμένα φάρμακα.

♠ Πώς μπορεί λοιπόν να βοηθήσουν τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα;

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, DHA και EPA, είναι όπως είπαμε πολύ σημαντικά για διάφορες λειτουργίες στο σώμα, αφού αποτελούν μέρος κάθε κυττάρου. Αποτελούν επίσης τα δομικά στοιχεία σημαντικών χημικών ρυθμιστών. Έτσι, μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της παραγωγής ελαίου από τα μάτια για φυσικά δάκρυα. Παράλληλα μειώνουν τη φλεγμονή γύρω από το μάτι.

Μια μελέτη έδειξε, από τις 32.000 γυναίκες που συμμετείχαν, εκείνες που κατανάλωναν τα περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά από ψάρια είχαν 17% χαμηλότερο κίνδυνο να υποφέρουν από ξηροφθαλμία. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα σε τρόφιμα ή σε συμπληρώματα μπορεί επίσης να σας βοηθήσουν στη δημιουργία φυσικών δακρύων, μειώνοντας τα συμπτώματα των ατόμων με ξηροφθαλμία.

Οι καλύτερες πηγές τροφών με ωφέλιμα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι τα λιπαρά ψάρια τα οποία έχουν υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης DHA και EPA. Τέτοια ψάρια είναι οι σαρδέλες, η ρέγκα, ο σολομός και ο τόνος. Εάν δεν είστε σίγουροι ότι η διατροφή σας είναι επαρκής στα παραπάνω τρόφιμα, τότε σκεφτείτε να πάρετε ένα συμπλήρωμα διατροφής, όπως ένα ποιοτικό μουρουνέλαιο.

Τα μάτια μας αξίζουν την προσοχή μας, ώστε να είναι γερά και δυνατά στην πορεία του χρόνου και το μουρουνέλαιο μπορεί να βοηθήσει σε αυτό!

Πηγή: Naturanrg130o, www.naturanrg.gr

13 χρόνια μαζί! 

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης