NRGFreshΩμέγα 3 λιπαρά οξέα για την υγεία των οστών

Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα για την υγεία των οστών

Έχετε σίγουρα ακούσει ότι τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, να απαλύνουν τον πόνο στις αρθρώσεις που πονούν, να προστατεύσουν τον εγκέφαλό σας από τη γνωστική έκπτωση που σχετίζεται με την ηλικία, να τονώσουν την ψυχική διάθεση…Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα για την υγεία των οστών

Τα οφέλη όμως δεν σταματούν εδώ: Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα παίζουν επίσης βασικό ρόλο στην υγεία των οστών και μπορεί ακόμη και να μας προστατεύσουν από την οστεοπόρωση! Ναι, τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα κάνουν θαύματα σε ολόκληρο το σώμα μας!Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα για την υγεία των οστών

της Μαρίας Γκέκα

Τα ω-3 λιπαρά οξέα μαζί με τα ω-6 και ω-9 αποτελούν τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (PUFA- Poly Unsaturated Acids), τα οποία είναι υπεύθυνα για τις λειτουργίες των βιολογικών μεμβρανών. Συγχρόνως αποτελούν τις πρόδρομες ουσίες των ρυθμιστικών λιπιδίων του κυτταρικού μεταβολισμού.

Τα ω-3 λιπαρά της διατροφής μας, των οποίων οι κύριες μορφές είναι το α-λινολεϊκό οξύ (ALA) που βρίσκεται σε μια σειρά από φυτικές πηγές και τα δύο μακρύτερης αλύσου ωμέγα-3 μόρια, το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA) και το εικοσαπενταενοϊκό οξύ (ΕΡΑ). Είναι άκρως απαραίτητα για την υγεία μας. Το σώμα μας δεν μπορεί να τα συνθέσει, οπότε είναι υποχρεωτικό να τα πάρουμε μέσω της τροφής.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο κατάγματος και μειώνουν την απώλεια οστικής μάζας, καθιστώντας τα ένα βασικό θρεπτικό συστατικό για την υποστήριξη της υγείας των οστών.

Ωμέγα-3 και κίνδυνος κατάγματος

Πολυάριθμες μελέτες υποστηρίζουν ότι τα ωμέγα-3 επηρεάζουν άμεσα τον κίνδυνο κατάγματος γενικά και τον κίνδυνο κατάγματος ισχίου ειδικότερα.

Μια μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι οι άνδρες που είχαν τα υψηλότερα επίπεδα πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (PUFA), και ειδικότερα ωμέγα-3 είχαν τον χαμηλότερο κίνδυνο γενικού κατάγματος σε σύγκριση με τους άνδρες με τα χαμηλότερα επίπεδα PUFA και ωμέγα-3. Ομοίως και οι γυναίκες σε αυτή τη μελέτη παρουσίασαν χαμηλότερο κίνδυνο γενικού κατάγματος όταν είχαν υψηλότερα επίπεδα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα.

Αυτή η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η καθημερινή κατανάλωση ιχθυελαίων, ουσία με υψηλές συγκεντρώσεις ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, κατά τη μέση ηλικία μείωσε τον κίνδυνο κατάγματος μιας γυναίκας κατά 25%. Επίσης, μείωσε κίνδυνο καταγμάτων σε έναν άνδρα κατά 36%.

Μια άλλη μελέτη που ερεύνησε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες βρήκε μια παρόμοια τάση όταν εξέτασε το κάταγμα του ισχίου. Στην πραγματικότητα, η μελέτη υποστηρίζει ότι η ποσότητα του α-λινολεικού οξέος (ALA), του εικοσαπεντανοϊκού οξέος (EPA) και των ολικών ωμέγα-3 πολυακόρεστων οξέων (PUFA) στα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι ένας κύριος προγνωστικός παράγοντας κατάγματος ισχίου. Τα υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών συσχετίστηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο για κατάγματα.

Διαβάστε επίσης ⇒ Πώς τα λιπαρά οξέα ωφελούν τον εγκέφαλο και την ψυχική υγεία

Η σημασία των ωμέγα-3

Είδαμε και ανακαλύπτουμε συνεχώς πόσο καθοριστικά είναι τα ωμέγα-3 λιπαρά. Όχι μόνο για το μυοσκελετικό μας σύστημα, αλλά και για την υγεία μας συνολικά (μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, εγκεφαλική – ψυχική υγεία, κ.ά). Δυστυχώς όμως, οι διατροφικές συνήθειες δυτικού τύπου πάσχουν από σοβαρή έλλειψη σε ω-3 λιπαρά οξέα. Τα περισσότερα φαγητά είναι φορτωμένα με μεγάλες ποσότητες ω-6 λιπαρών οξέων καθώς και trans λιπαρών που είναι άκρως επικίνδυνα για την υγεία.

Πράγματι, μεγάλες ποσότητες ω-6 λιπαρά οξέα και μικρές ποσότητες ω-3 δημιουργούν ένα παθογόνο κλίμα για την ανάπτυξη μιας σειράς ασθενειών και βλαβών στην υγεία. Καρδιαγγειακά προβλήματα, πήξη των αιμοπεταλίων, θρόμβωση και στένωση των αγγείων, διάφορες μορφές καρκίνου, αυτοάνοσα νοσήματα, χρόνια φλεγμονή είναι ορισμένες από αυτές τις ασθένειες. Ομοίως συμβαίνει και στην περίπτωση του μυοσκελετικού συστήματος. Πράγματι, μια μελέτη που εξέτασε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες διαπίστωσε ότι μια υψηλότερη αναλογία ω-6/ω-3 υπέφεραν από διπλά κατάγματα του ισχίου.

Ωμέγα-3 και οστική πυκνότητα

Τα επιστημονικά δεδομένα, όχι μόνο υποστηρίζουν ότι τα ωμέγα-3 μειώνουν δραματικά τον κίνδυνο κατάγματος. Επιπλέον, οι ερευνητικές μελέτες δείχνουν ότι τα ωμέγα-3 επηρεάζουν άμεσα την οστική πυκνότητα. Αυτό συμβαίνει με τη μείωση της φλεγμονής και την προστασία από την υπερβολική διάσπαση των οστών.

Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα για την υγεία των οστών

Πράγματι, τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές έχουν δείξει έντονο ενδιαφέρον στα οφέλη που έχουν ω-3 λιπαρά οξέα όσον αφορά την ικανότητά τους να μειώνουν τη φλεγμονή. Η φλεγμονή με τη σειρά της προκαλεί οίδημα και πόνο, και μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της οστεοπόρωσης.

Στην πραγματικότητα, η χρόνια φλεγμονή μπορεί να διαταράξει το μεταβολισμό των οστών και να αποτρέψει την οστική απορρόφηση, συμβάλλοντας στην οστική απώλεια με την πάροδο του χρόνου.

Βιταμίνη D και Ασβέστιο

Επίσης, η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο – δομικό στοιχείο των οστών –  πιο αποτελεσματικά. Η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση πόνου στις αρθρώσεις. Σε επιστημονικές μελέτες, οι ερευνητές βρήκαν ότι τα άτομα με υψηλότερη πρόσληψη ωμέγα-3 και βιταμίνη D έχουν γενικά καλύτερους αριθμούς οστικής πυκνότητας και μειωμένο κίνδυνο καταγμάτων ευθραυστότητας.

Σύμφωνα με μελέτες τα ωμέγα-3 μπορούν να αυξήσουν τη δραστηριότητα των κυττάρων οικοδόμησης των οστών και να μειώσουν τη δραστηριότητα των κυττάρων διάσπασης των οστών. Μια ανασκόπηση μελετών (προληπτική και θεραπευτική επίδραση των συμπληρωμάτων ωμέγα-3 στην οστική πυκνότητα σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω) μάλιστα πρότεινε ότι 4,5 έως 6 γραμμάρια EPA και DHA την ημέρα μπορούν να έχουν θεραπευτικά αποτελέσματα στην απώλεια οστικής μάζας.

Δυστυχώς, η σύγχρονη καθημερινότητα που κατακλύζεται από στρες σε συνδυασμό με την κακή διατροφή και τα περιβαλλοντολογικά προβλήματα, συνδράμουν ώστε να έχουμε ανεπάρκεια ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη να «αλιευθούν» από άλλες πηγές, όπως τα συμπληρώματα διατροφής.

Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα για την υγεία των οστών

Τα συνήθη συμπληρώματα Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι κυρίως τα ιχθυέλαια και το γνωστό μουρουνέλαιο (από το ήπαρ του ψαριού μουρούνα), το οποίο είναι πολύ καλή πηγή Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, αλλά και βιταμινών Α και D.

Το μουρουνέλαιο MÖLLER’S (σε υγρή μορφή ή σε κάψουλες) περιέχει υψηλής ποιότητας Ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη D3 και βιταμίνη Α και βελτιώνει όχι μόνο τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά και του καρδιαγγειακού, του νευρικού (ανεβάζουν τη διάθεση), των ματιών, των αρθρώσεων, ολόκληρου του οργανισμού. Αρκεί να σκεφτούμε ότι τα Ω-3 είναι απολύτως απαραίτητα για κάθε κύτταρο του σώματος.

Πηγή: Naturanrg132o, www.naturanrg.gr

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code