Ή αλλιώς, μπορεί η ομοιοπαθητική ιατρική να δώσει λύσεις σε δυσεπίλυτα καθημερινά ιατρικά προβλήματα;
του Σπύρου Α. Κυβέλλου – Ιατρός Γ.Γ. Έρευνας Διεθνούς Ακαδημίας Κλασσικής Ομοιοπαθητικής
Η Ομοιοπαθητική Ιατρική είναι ένα αυτοτελές ιατρικό θεραπευτικό σύστημα, εδραιωμένο εδώ και διακόσια περίπου έτη, όταν ο Γερμανός Ιατρός Samuel Hahnemann εφάρμοσε με επιστημονική επιτυχία τη ρύση του Ιπποκράτη: «Τα όμοια τοις ομοίοις εισίν ιάματα», δηλαδή «τα όμοια θεραπεύονται με τα όμοια». Πρόκειται για τη θεραπευτική αντίδραση ενός οργανισμού, όταν του χορηγηθεί μία υπέρ-αραιωμένη φυσική ουσία, στην οποία έχει πειραματικά αποδειχθεί η ομοιότητα της δράσης της με τα συμπτώματα του ασθενούς.
Η Ομοιοπαθητική Ιατρική είναι τελείως ασφαλής και χωρίς παρενέργειες θεραπευτική μέθοδος, χορηγείται άφοβα σε εγκύους και νεογνά και έχει ισχυρά και μόνιμα θεραπευτικά αποτελέσματα. Τα Ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι αναγνωρισμένα από τον ΕΟΦ και χορηγούνται μόνο από εξειδικευμένους Ομοιοπαθητικούς Ιατρούς. Σε πολλές χώρες της Ευρώπης ασκείται σε Νοσοκομειακό επίπεδο ως επίσημη υπό-ειδικότητα της Ιατρικής. Ας δούμε με συντομία τη θεραπευτική της συνεισφορά σε μερικά καθημερινά δυσεπίλυτα ιατρικά προβλήματα.
Ημικρανία
Σε αντίθεση με τη συμβατική Ιατρική, τα σύνδρομα της ημικρανίας παρουσιάζουν μία πολύ μεγάλη θεραπευτική ανταπόκριση στην Ομοιοπαθητική θεραπεία, που ξεπερνάει το 80%. Η θεραπεία δεν είναι ποτέ η ίδια για κάθε ασθενή. Είναι εξατομικευμένη και εξαρτάται από τα ιδιαίτερα συμπτώματά του. Ας δούμε μερικά παραδείγματα: Πόνος που ξεκινά από το ινίο, μεταδίδεται σε όλο το κεφάλι και εγκαθίσταται πάνω από το αριστερό μάτι, είναι ευαίσθητος στο άγγιγμα και χειροτερεύει με την κίνηση και το θόρυβο ανταποκρίνεται στο ομοιοπαθητικό σκεύασμα Spigelia. Πόνος που ξεκινά παρομοίως αλλά εγκαθίσταται στο δεξιό ήμισυ του κρανίου και συνοδεύεται από έξαψη στα μάγουλα ανταποκρίνεται στην Sanguinaria. Πόνος που μοιάζει με «έκρηξη» του κεφαλιού, με συμφόρηση αίματος στο πρόσωπο και σημαντική επιδείνωση από τον ήλιο, ανταποκρίνεται στο φάρμακο Glonoinum κ.ο.κ. . Βλέπουμε την εξαιρετική εξατομίκευση του φαρμάκου, που είναι και η ασφαλιστική δικλείδα της θεραπείας, αφού υπάρχουν περίπου 450 διαφορετικά ομοιοπαθητικά φάρμακα για την ημικρανία. Η θεραπεία απαιτεί μερικούς μήνες αλλά η επίλυση του προβλήματος είναι μόνιμη.
Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου
Η κολίτιδα του Δυτικού πολιτισμού θεωρείται ψυχο-σωματικής αιτιολογίας. Η αλήθεια είναι ότι η δράση του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος επηρεάζει άμεσα τη λειτουργία του εντέρου, σε άτομα που συνήθως έχουν προδιάθεση σε αυτό. Αυτήν την προδιάθεση θεραπεύει η Ομοιοπαθητική Ιατρική. Υπάρχουν πάνω από είκοσι πιο συνηθισμένοι ιδιοσυγκρασιακοί τύποι ανθρώπων που εμφανίζουν το σύνδρομο αυτό και στην Ομοιοπαθητική Ιατρική υπάρχουν τα αντίστοιχα διαφορετικά φαρμακευτικά σκευάσματα. Ο τύπος του αγχώδους αλλά δειλού και με καταπιεσμένη έκφραση ατόμου, που ξεσπά μόνο στους δικούς του, ο τύπος του εσωστρεφούς τελειομανούς που αναζητά και στιγματίζει τα λάθη των άλλων, ο τύπος του ευαίσθητου ερωτικού ατόμου που συμπάσχει συνέχεια με τους άλλους, ο τύπος του ψυχαναγκαστικού φοβικού ατόμου που σκέφτεται πάντα με το «τι θα γίνει, εάν…;» είναι μερικά παραδείγματα. Σε κάθε περίπτωση, η Ομοιοπαθητική θεραπεία απευθύνεται σε όλον τον πάσχοντα οργανισμό και χορηγεί το απολύτως «όμοιο» φάρμακο που αντιστοιχεί πρωτίστως στον τύπο του κάθε ατόμου. Η θεραπεία έχει σχεδόν απόλυτη επιτυχία.
Προεμμηνορυσιακό Σύνδρομο
Το σύνδρομο που ταλαιπωρεί εκατομμύρια γυναίκες σε όλον τον κόσμο έχει νεύρο-ορμονική αιτιολογία. Σε αντίθεση με τη συμβατική Ιατρική στην οποία χορηγούνται παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη φάρμακα σε μεγάλες συνήθως ποσότητες για πρόσκαιρη ανακούφιση, η δράση του ομοιοπαθητικού φαρμάκου στοχεύει στη μόνιμη ομαλοποίηση των νεύρο-ορμονικών αιτιολογικών παραμέτρων. Εδώ η θεραπεία είναι επίσης εξατομικευμένη και εξαρτάται από τη συνολική ιδιοσυγκρασία της γυναίκας, δηλαδή το σύνολο των σωματικών και ψυχο-διανοητικών παραμέτρων με ιδιαίτερη έμφαση σε αυτές που τροποποιούνται προεμμηνορυσιακά. Για παράδειγμα, στη γυναίκα που χειροτερεύει με το κρύο αλλά και τον κλειστό χώρο, πονά πριν την περίοδο και αποκτά αδιαφορία ακόμα και για τους αγαπημένους της, γίνεται δύστροπη, θέλει να μείνει μόνη της και απεχθάνεται τη σεξουαλική επαφή εκείνη την περίοδο, θα τη βοηθήσει το ομοιοπαθητικό φάρμακο Sepia. Αντίθετα, τη γυναίκα που ζεσταίνεται με εξάψεις, πονά κυρίως αριστερά, αποκτά υπερβολική ενέργεια πριν την περίοδο με διανοητική υπερδιέγερση, πολυλογία, επιθετικότητα και βελτιώνεται αμέσως μόλις έρθει η περίοδος, θα βοηθηθεί με το φάρμακο Lachesis. Η θεραπεία έχει ανταπόκριση πάνω από 80 %, ξεκινά από τους πρώτους μήνες και είναι μόνιμη.
Αϋπνία
Πρόκειται για επίσης νοσηρό σύνδρομο που ενδημεί στο Δυτικό πολιτισμό και έχει σαφή ψυχο-διανοητική αιτιολογία. Η κλινική εμπειρία δείχνει ότι η χρόνια χρήση των χημικών ηρεμιστικών φαρμάκων οδηγεί τελικά στην εδραίωση της αϋπνίας καθιστώντας την εξαιρετικά δυσεπίλυτη. Και εδώ, η Ομοιοπαθητική θεραπεία προσεγγίζει την ιδιοσυγκρασία αλλά κυρίως το είδος του ξαφνικού ή συνεχούς στρες, που οδήγησε τον οργανισμό στη διαταραχή των ρυθμών του ύπνου. Η αϋπνία που εγκαταστάθηκε ύστερα από μία έντονη συναισθηματική φόρτιση με αυτή που εγκαταστάθηκε ύστερα από υπερδραστηριότητα σε διανοητικό επίπεδο θα αντιμετωπιστούν τελείως διαφορετικά στην Ομοιοπαθητική Ιατρική. Οι περιπτώσεις που ξεκινούν νωρίς την Ομοιοπαθητική αγωγή και ιδιαίτερα πριν καταφύγουν στη χημική καταστολή, έχουν μεγάλες πιθανότητες μόνιμης ίασης. Πιο δύσκολες -αλλά όχι ανίατες- είναι οι περιπτώσεις που έχουν στο ιστορικό τους μακρά λήψη χημικών φαρμάκων, όπου η θεραπεία θα διαρκέσει πολύ καιρό.
Σύνδρομο Χρονίας Κόπωσης
Όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι προσέρχονται στο Ομοιοπαθητικό ιατρείο με το σύνδρομο αυτό. Ουσιαστικά πρόκειται για μία αντίδραση που δημιουργεί το ανθρώπινο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα ενάντια στην καταστρατήγηση κάθε έννοιας σωματικής και διανοητικής ισορροπίας της ανθρώπινης ζωής. Συναντάται όλο και συχνότερα σε νέους ανθρώπους που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα με τις αντίστοιχες παράλογες συχνά εργασιακές απαιτήσεις. Υπάρχει μία ομάδα Ομοιοπαθητικών φαρμάκων που ανταποκρίνονται πλήρως στα συμπτώματα του συνδρόμου αυτού. Όπως και σε κάθε περίπτωση, έτσι και εδώ, η ιδιοσυγκρασία και το διανοητικό επίπεδο του ασθενούς θα παίξουν πρωτεύοντα ρόλο. Ακόμα περισσότερο, η χορήγηση του σωστού φαρμάκου θα βασιστεί στο είδος των ιδιαίτερων συμπτωμάτων από κάθε σύστημα. Αν για παράδειγμα, πρωτοστατεί η σωματική κόπωση αλλά οι διανοητικές λειτουργίες είναι ακμαίες ή αν η κόπωση έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό που έχει επηρεάσει τη μνήμη, τη συγκέντρωση και την αντίληψη, το φάρμακο μεταβάλλεται αντιστοίχως. Συχνά το σύνδρομο αυτό μπορεί να κάνει την εμφάνισή του μόνο με συναισθηματική απάθεια. Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να «υποβόσκει» για μεγάλο χρονικό διάστημα αδιάγνωστο. Η Ομοιοπαθητική θεραπεία θα βοηθήσει τον οργανισμό να επανέλθει στην πρωτυτέρα κατάσταση αργά αλλά σταθερά. Η μονιμότητα της θεραπείας εξαρτάται κυρίως από τη μεταβολή του τρόπου ζωής και την εξισορρόπηση των εξωγενών παραμέτρων. Συχνά ασθενείς επανέρχονται δύο ή τρεις φορές για επανάληψη μίας επιτυχημένης θεραπείας, πριν αποφασίσουν να αλλάξουν τους εργασιακούς ρυθμούς τους.