ΥγείαΑσθένειες & ΘεραπείεςΟμοιοπαθητική οδοντιατρική

Ομοιοπαθητική οδοντιατρική

Κάθε άτοµο έχει τη δική του βιολογική προσωπικότητα που το ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα, µε αποτέλεσµα και ο αµυντικός του µηχανισµός να είναι διαφορετικός. Άρα ο κάθε οργανισµός αντιδρά µε το δικό του ξεχωριστό τρόπο προς όλες τις βλαπτικές επιδράσεις που δέχεται και εποµένως παρουσιάζει τη δική του ιδιαίτερη διαταραχή (ασθένεια). Με την Οµοιοπαθητική κάθε ασθένεια, εποµένως και κάθε διαταραχή της στοµατικής κοιλότητας αντιµετωπίζεται σαν µια τελείως ξεχωριστή περίπτωση.

του Μηνά Ρηγάτου, Χειρουργός Οδοντίατρος, Ειδ. ΟμοιοΙαθητικός Περιοδοντολόγος – Εμφυτευματολόγος, Attache de universite Paris V

Τι είναι η ομοιοπαθητική

Η Ομοιοπαθητική ανακαλύφθηκε από τον ιατρό και φαρμακοποιό SAMUEL CHRISTIAN HAHNEMANN (1755-1843), ο οποίος παρατήρησε ότι μια ουσία που προκαλεί σε ένα υγιές άτομο συγκεκριμένα κλινικά συμπτώματα, μπορεί αν δοθεί σαν ομοιοπαθητικό φάρμακο (διαλυμένη και δυναμοποιημένη) να θεραπεύσει τα συμπτώματα αυτά. H ανακάλυψη αυτή ονομάστηκε νόμος της ομοιότητας και αποτελεί τη θεμελιώδη αρχή στην οποία στηρίζεται η εφαρμογή της ομοιοπαθητικής στην κλινική πρακτική.

Πώς εφαρμόζεται η Ομοιοπαθητική στην Οδοντιατρική

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα χρησιμοποιούνται στην καθημερινή οδοντιατρική με σκοπό να αντικαταστήσουν ουσίες τοξικές για τον οργανισμό όπως αντιβιοτικά, χημικά αντισηπτικά, αντιφλεγμονώδη και ισχυρά παυσίπονα. Η χρήση των ομοιοπαθητικών φαρμάκων συμπληρώνεται με φυτικά μητρικά βάμματα. Η έλλειψη παρενεργειών κάνει τα σκευάσματα αυτά κατάλληλα για χρήση σε νεογνά, εγκύους, ασθενείς με καρδιακή και νεφρική ανεπάρκεια και άτομα μεγάλης ηλικίας.

Φόβος στο οδοντιατρείο

Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς είναι ο φόβος στο οδοντιατρείο. Με τη βοήθεια της ομοιοπαθητικής επιτυγχάνουμε τη χαλάρωση και τη συναισθηματική αποφόρτιση του ασθενή. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε πολλές φορές τη χρήση φαρμάκων όπως οι διαζεπάμες (tavor, lexotanil). Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα Nux Vomica, Lycopodium, Chamomilia, Argentum Nitricum, Nitric Acid, Magnesia Phosphorica, Gelsemium, και Pulsatila, είναι μερικά από τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα σκευάσματα.

Ουλίτιδα και περιοδοντοπάθεια 

Η ουλίτιδα είναι μια φλεγμονή των ούλων που συνοδεύεται από αιμορραγία, οίδημα και πόνο. Μπορεί όμως να εξελιχθεί σε περιοδοντοπάθεια, μια αυτοάνοση νόσο που προσβάλλει τους ιστούς που περιβάλλουν τα δόντια, δηλαδή τα ούλα και τα οστά των γνάθων. Στα αρχικά της στάδια μπορεί να περάσει απαρατήρητη ή να εμφανιστεί αιμορραγία στα ούλα, κυρίως μετά το βούρτσισμα των δοντιών. Όσο η νόσος εξελίσσεται, εμφανίζεται ερυθρότητα στα ούλα και τα δόντια αρχίζουν να κουνιούνται και πονάνε κατά τη διάρκεια της μάσησης. Αν η νόσος αφεθεί αθεράπευτη οδηγεί στην ολική καταστροφή του οστού που στηρίζει τα δόντια και την απώλειά τους.

Οι λόγοι εμφάνισης της νόσου είναι η κακή στοματική υγιεινή, η γενετική προδιάθεση και η κακή κατάσταση του αμυντικού συστήματος του ασθενή. Ο ειδικός περιοδοντολόγος μπορεί να σταματήσει τη νόσο, κάνοντας απόξεση των ιστών που φλεγμαίνουν και να αναγεννήσει τα απολεσθέντα ούλα και οστά με μικροχειρουργικές τεχνικές που γίνονται με τη χρήση εμβρυικών πρωτεϊνών, οστικών μοσχευμάτων και μεμβρανών κολλαγόνου.
Ο ειδικός ομοιοπαθητικός περιοδοντολόγος μπορεί να κάνει ένα βήμα παραπέρα, βελτιώνοντας το αμυντικό σύστημα του ασθενή, ώστε η αυτοάνοση αυτή νόσος να μην επανεμφανιστεί.

Εμφυτευματολογία 

Τα οδοντιατρικά εμφυτεύματα είναι τεχνητές ρίζες δοντιών κατασκευασμένες από καθαρό τιτάνιο που σκοπό έχουν την αντικατάσταση των χαμένων φυσικών δοντιών.
Η βοήθεια της Ομοιοπαθητικής στην εμφυτευματολογία είναι μεγάλη. Ο ειδικός ομοιοπαθητικός μπορεί να προετοιμάσει τον ασθενή του ένα μήνα πριν με τα κατάλληλα φάρμακα, ώστε να αποφύγουμε τον πόνο, τα αιματώματα και το οίδημα.

Στην 20χρονη χρήση της Ομοιοπαθητικής στην πρακτική μας, είδαμε με χαρά τους ασθενείς να μην πονάνε μετά τις επεμβάσεις, να έχουν πολύ μικρά και μειωμένης διάρκειας οιδήματα και απουσία αιματώματος. Σε ασθενείς μεγάλης ηλικίας που πάσχουν από οστεοπόρωση η οποία έχει προσβάλει τα οστά των γνάθων, μπορούμε με τη βοήθεια της Ομοιοπαθητικής να σταματήσουμε την οστεοπόρωση και να επαναφέρουμε την οστική πυκνότητα στα φυσιολογικά όρια ώστε η γνάθος του ασθενή να μπορεί να δεχθεί την τοποθέτηση οδοντιατρικών εμφυτευμάτων.

Η βοήθεια της Ομοιοπαθητικής δεν σταματάει εδώ. Οι ασθενείς με γενικά προβλήματα υγείας, όπως διαβήτη, καρδιακή και νεφρική ανεπάρκεια, καθώς και αυτόνοσα νοσήματα, μπορούν να αποφύγουν προβλήματα με τα εμφυτεύματά τους, αν τους χορηγήσουμε την κατάλληλη φυτοθεραπευτική και ομοιοπαθητική αγωγή.

Τερηδόνα 

Η τερηδόνα είναι η διάλυση του σμάλτου των δοντιών εξαιτίας των οξέων του στόματος τα οποία δημιουργούνται από τα υπολείμματα των τροφών που παραμένουν στη στοματική κοιλότητα μετά από ένα ανεπαρκές βούρτσισμα. Με βάση τα κλινικά στοιχεία της Γαλλικής Ομοιοπαθητικής Σχολής, μπορούμε χορηγώντας τα κατάλληλα ομοιοπαθητικά φάρμακα από τη γέννηση ενός παιδιού μέχρι την ηλικία των 12 ετών να σκληρύνουμε το σμάλτο των δοντιών, ώστε να μη διαβρώνεται από τα οξέα του στόματος.

Άφθες, έρπης και ομαλός λειχήνας

Η Ομοιοπαθητική έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των συγκεκριμένων παθήσεων του στοματικού βλεννογόνου. Θεραπεύει γρηγορότερα τις αλλοιώσεις αυτές από τα συμβατικά φάρμακα και εμποδίζει την επανεμφάνισή τους.

Πηγή: NaturaΝrg #36

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης