ΟμορφιάΌμορφες από την κορυφή ως τα νύχια!

Όμορφες από την κορυφή ως τα νύχια!

 

Ο Δεκέμβρης είναι εδώ και είναι πολύ εορταστικός για να περάσει αδιάφορος. Πράγματι, στη συνείδηση όλων των γυναικών, δεν υπάρχει καταλληλότερη εποχή από τα Χριστούγεννα για… πλήρη ανανέωση! Όμορφες από την κορυφή ως τα νύχια!

της Μαρίας Γκέκα

Σε κάθε αλλαγή εποχής, το δέρμα τόσο του προσώπου όσο και του υπόλοιπου σώματος έχει ανάγκη από ιδιαίτερη φροντίδα. Ο χειμώνας που έχει ήδη κάνει αισθητή την παρουσία του, με το κρύο και τον αέρα αλλά και τα βαριά ρούχα που δεν το αφήνουν να αναπνεύσει, επιβαρύνουν την υγεία και την όψη του δέρματος, Καιρός, λοιπόν, για μια καλή αναζωογόνηση. Όμορφες από την κορυφή ως τα νύχια!

Δες πώς, ενόψει των Χριστουγέννων, μπορείς να περιποιηθείς σε βάθος την επιδερμίδα προσώπου και σώματος, και να την κάνεις να λάμψει από υγεία!  Τι πρέπει να κάνεις, λοιπόν, για να φροντίσεις το δέρμα σου; Καταρχήν πρέπει να το γνωρίσεις καλά…

Γνώρισε το δέρμα σου

Το δέρμα

Είναι το πιο λεπτό και εκτεταμένο όργανο του ανθρώπινου σώματος. Εκτός του ότι προστατεύει τα άλλα όργανα, λειτουργεί και ως ρυθμιστής της θερμοκρασίας αλλά και ως αποδέκτης των εξωτερικών ερεθισμάτων. Χωρίζεται σε τρία στρώματα: το υπόδερμα (υποδόριος ιστός), το κυρίως δέρμα και την επιδερμίδα. Όμορφες από την κορυφή ως τα νύχια!

Το υπόδερμα

Αποτελεί το βαθύτερο τμήμα του δέρματος, περιλαμβάνει λιπώδεις ιστούς (που αποτελούνται από λιποκύτταρα) και από συνδετικούς ιστούς. Το πάχος του υποδέρματος είναι μεταβαλλόμενο, και εξαρτάται από το σημείο του σώματος (λεπτό στο μέτωπο, παχύτερο στους γλουτούς). Συνιστά το 15 με 30 % του σωματικού βάρους (περίπου 8 έως 20 κιλά). Ο βασικός ρόλος του υποδέρματος είναι η δημιουργία ενεργειακών αποθεμάτων για τον οργανισμό. Λειτουργεί ως διασύνδεση μεταξύ του χορίου και των κινητών δομών που βρίσκονται πάνω από αυτό (μύες, τένοντες κ.λπ.). Επίσης, προστατεύει τον οργανισμό από το σοκ και λειτουργεί ως «ισοθερμικό παλτό». Με την πάροδο του χρόνου, οι συνδέτες μεταξύ των λοβών των λιποκυττάρων εξαφανίζονται, προκαλώντας χαλάρωση των ιστών, με αποτέλεσμα την απώλεια της πυκνότητας του δέρματος.

Το κυρίως δέρμα

Είναι το μεσαίο επίπεδο, αποτελείται κυρίως από ίνες συνδετικού ιστού και είναι υπεύθυνο για τη θρέψη και τη στήριξη της επιδερμίδας. Το κυρίως δέρμα αποτελείται από αίμα, λεμφικά αγγεία λιπώδη ιστό, αδένες εφίδρωσης και την πλειονότητα αισθητήριων υποδοχέων. Αποτελείται επίσης και μύες που είναι σημαντικοί για την κυκλοφορία της θερμότητας. Ο συνδετικός ιστός περιέχει απαραίτητα συστατικά του δέρματος, όπως το υαλουρονικό οξύ και πρωτεΐνες: όπως το κολλαγόνο και η ελαστίνη. Αυτά τα συστατικά είναι υπεύθυνα για την ελαστικότητα του δέρματος, τη δομή και την ποσότητα της ενυδάτωσής του. Αλλάζουν τα χαρακτηριστικά τους με το πέρασμα των χρόνων για παράδειγμα οι ρυτίδες δημιουργούνται πρώτα στο συνδετικό ιστό του κυρίως δέρματος.

Η επιδερμίδα

Είναι το εξωτερικό επίπεδο του δέρματος, αυτό που αποτελεί το διαχωριστικό μεταξύ του σώματος και του περιβάλλοντος. Το πάχος του είναι συνήθως μεταξύ 0,03 έως 0,05 mm στις παλάμες των χεριών και 2-4 mm στις πατούσες των ποδιών. Η επιδερμίδα αποτελείται από 5 επίπεδα. Στο κατώτερο επίπεδο (βασικό επίπεδο), τα επιδερμικά βλαστοκύτταρα διασπώνται σε δυο και δημιουργούν κερατινοκύτταρα, τα οποία αποτελούν το 90% των κυττάρων της επιδερμίδας.

Τα κερατινοκύτταρα σταδιακά μεταφέρονται στην επιφάνεια του δέρματος και δημιουργούν ένα προστατευτικό στρώμα. Καθώς τα κύτταρα μεταφέρονται στα ανώτερα επίπεδα, γίνονται επίπεδα και τελικά πεθαίνουν. Το ανώτερο επίπεδο της επιδερμίδας αποτελείται από επίπεδα, νεκρά κύτταρα τα οποία αποβάλλονται κάθε 2-4 εβδομάδες. Με αυτόν τον τρόπο, η επιδερμίδα συνεχώς ανανεώνεται. Η επιδερμίδα δεν έχει αγγεία αλλά περιέχει μελανοκύτταρα – τα κύτταρα που παράγουν τα πιγκμέντα της μελανίνης και δίνουν χρώμα στο δέρμα μας.

Διαβάστε επίσης ⇒ Το σαλιγκάρι στην υπηρεσία της ομορφιάς

Βασικά βήματα φροντίδας

1.Καθαρισμός

Είναι η πρώτη και βασικότερη φροντίδα ομορφιάς: γιατί αφαιρούνται οι υπερεκκρίσεις του δέρματος, το μακιγιάζ, αλλά κυρίως η ρύπανση του περιβάλλοντος. Απλώνεις μικρή ποσότητα γαλακτώματος και κάνεις ελαφριές κυκλικές κινήσεις με ανοδική πορεία. Αφαιρείς με βαμβάκι ή ξεπλένεις με μπόλικο νερό.

Μία ή δύο φορές την εβδομάδα καλό είναι να κάνεις ένα βαθύτερο καθαρισμό, χρησιμοποιώντας μία μάσκα καθαρισμού. Η μάσκα ενώ κάνει μία ελαφριά απολέπιση, απορροφά παράλληλα το επιπλέον σμήγμα και ελευθερώνει τους πόρους, χαρίζοντας ομοιογένεια. Άπλωσε στο πρόσωπο τη μάσκα αποφεύγοντας τη ζώνη γύρω από τα μάτια, άφησε τη να δράσει για 5 λεπτά κάνοντας μασάζ με τις άκρες των δακτύλων ελαφρώς βρεγμένες. Στη συνέχεια, ξεβγάζεις με άφθονο νερό.

2.Τόνωση

Δροσίζει και ξεκουράζει εμποδίζοντας την αφυδάτωση του δέρματος. Αφαιρεί τα υπολείμματα από το γαλάκτωμα και επαναφέρει τη σωστή κυκλοφορία του αίματος. Η τονωτική λοσιόν δίνει στο δέρμα ευχάριστη δροσερή αίσθηση. Συστέλλει τους μυς και μικραίνει προσωρινά τους πόρους.

3. Απολέπιση

Τα κύτταρα που έχουν μείνει πολύ καιρό στην επιφάνεια του δέρματος είναι θαμπά και γκρίζα. Φράζουν τους σμηγματογόνους πόρους δημιουργώντας κηλίδες στο πρόσωπο και στο σώμα. Η απολέπιση ή πίλινγκ, είναι η τεχνική που αφαιρεί τα νεκρά κύτταρα από την επιδερμίδα και αφήνει ελεύθερο το λεπτό καθαρό και στιλπνό ιστό που βρίσκεται από κάτω. Ακόμη, δραστηριοποιεί τη διαδικασία της φυσικής ανανέωσης του δέρματος. Το πίλινγκ δεν πρέπει να ερεθίζει το δέρμα, αλλά να αφαιρεί τα νεκρά κύτταρα και να δυναμώνει την κυκλοφορία των αιμοφόρων αγγείων στην επιφάνεια της επιδερμίδας.

 

4. Ενυδάτωση

Παίζει σημαντικό ρόλο στην καθημερινή φροντίδα της ομορφιάς. Είτε σε μορφή μάσκας, είτε σε μορφή καθημερινής κρέμας ενισχύει το ρόλο του σμήγματος που εκκρίνει η επιδερμίδα προστατεύοντας την από υπερβολική απώλεια υγρασίας. Τα ενυδατικά προϊόντα έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, όταν χρησιμοποιούνται σε καθαρό δέρμα.

Ακόμη και το λιπαρό πρόσωπο χρειάζεται την κατάλληλη ενυδάτωση για να διατηρηθεί απαλό και ελαστικό. Σε αυτή την περίπτωση, καλύτερα να επιλέξεις ενυδατικές κρέμες με ελαφριά σύσταση, που απορροφώνται γρήγορα, δεν έχουν λιπαρά και διαθέτουν ρυθμιστική δράση. Πρόκειται για θεραπείες που παράλληλα καθαρίζουν, ενυδατώνουν και ηρεμούν την επιδερμίδα, επειδή περιέχουν υαλουρονικό οξύ και συστατικά εξισορρόπησης και καθαρισμού, όπως το σαλικυλικό οξύ, μαγνήσιο, ψευδάργυρο. Εφαρμόζεις την ενυδατική κρέμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, καλύτερα το πρωί, σε καθαρό πρόσωπο, με ένα απαλό μασάζ με κατεύθυνση από το κέντρο προς τα έξω.

5. Τροφή

Με το πέρασμα του χρόνου το ποσοστό του κολλαγόνου, των αμινοξέων, ορισμένων βιταμινών και ενζύμων μειώνεται. Πρέπει λοιπόν να καλύψεις τις ανάγκες της επιδερμίδας σου με ειδικές κρέμες νυκτός. Για καλύτερα αποτελέσματα χρησιμοποίησε την κρέμα νυκτός λίγο πριν κοιμηθείς, γιατί λειτουργεί πιο σωστά, επειδή ο οργανισμός βρίσκεται σε ηρεμία, δεν καπνίζεις και δεν βρίσκεσαι έξω στη ρύπανση του περιβάλλοντος.

Οι φυσικοί σου σύμμαχοι

Τα σημάδια του χρόνου δεν εκδηλώνονται μονάχα στο δέρμα του προσώπου, αλλά και στο δέρμα του σώματος. Oι ιστοί των ποδιών, των χεριών, των γλουτών και όλου του υπόλοιπου σώματος, παρότι είναι λιγότερο εκτεθειμένοι σε σχέση με το πρόσωπο, μπορεί να παρουσιάσουν συμπτώματα όπως αφυδάτωση, ξηρότητα, απώλεια του χρώματoς και της συμπαγούς υφής του δέρματος. Επιπλέον, το γεγονός ότι το σώμα σου είναι πάντα καλυμμένο, στη διάρκεια του χειμώνα, βοηθά το δέρμα να είναι πιο προστατευμένο. Από την άλλη όμως, μειώνει το οξυγόνο του, λόγω και της τριβής με τα ρούχα, των οποίων τα υφάσματα πολλές φορές το ερεθίζουν.

Ισορροπημένη διατροφή

  • Επειδή η ομορφιά, το λαμπερό και νεανικό δέρμα ξεκινάει εκ των έσω, ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία συμβάλλει όχι μόνο στην καλύτερη υγεία αλλά και στη διατήρηση της νεανικότητας! Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι το δέρμα αποτελεί τον «καθρέφτη» της υγείας μας
  • Αρχικά, μπορείς να προμηθευτείς ένα detox συμπλήρωμα από το φαρμακείο ή από ένα κατάστημα βιολογικών τροφών για να καθαρίσεις ακόμα πιο άμεσα και αποτελεσματικά τον οργανισμό σου. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να εμπλουτίσεις τη διατροφή σου με αντιοξειδωτικά φρούτα όπως είναι τα βατόμουρα, τα δαμάσκηνα, τα μούρα και τα cranberries. Τρώγονται ωραιότατα μόνα τους ή με γιαούρτι χαμηλών λιπαρών και δίνουν στον οργανισμό σου δύναμη και ευεξία.
  • Για να δώσεις στο σώμα σου τα αντιοξειδωτικά που χρειάζεται, το ιδανικό θα ήταν μια καθημερινή κατανάλωση τουλάχιστον 5 μερίδων φρέσκων φρούτων ή λαχανικών εποχής. Έτσι εξασφαλίζεις την απαραίτητη ποσότητα βιταμινών. Η βιταμίνη C είναι ένα καλό αντιοξειδωτικό. Η βιταμίνη Α κινητοποιεί την κυτταρική ανανέωση και βοηθά να μειωθεί ο ερεθισμός της επιδερμίδας. Σημαντική είναι και η δράση των βιταμινών Ε και F. Η πρώτη έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Η δεύτερη είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα Ω-3 και Ω-6, λειτουργεί ως φράγμα ενάντια στην αφυδάτωση, περιορίζοντας την απώλεια νερού από τους ιστούς.
  • Εκτός, όμως, των βιταμινών, υπάρχουν κι άλλες πολύτιμες θρεπτικές ουσίες που συμβάλλουν στην ομορφιά του δέρματος. Για παράδειγμα, τα φλαβονοειδή, φυσικά αντιοξειδωτικά στα οποία είναι πλούσιο το κόκκινο κρασί, τα φύλλα τσαγιού και τα πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά.

Φάε πρωινό

  • Πλούσιο πρωινό με δημητριακά, φρούτα και αβγά. Μεσημεριανό με λαχανόσουπες και βραδινό με ψητό κοτόπουλο, σολομό ή τόνο σερβιρισμένα με ψητά λαχανικά. Προσπάθησε κάθε βράδυ, λίγο πριν πέσεις για ύπνο να πίνεις ένα αντιοξειδωτικό ρόφημα με βότανα όπως πράσινο τσάι. Είναι πλούσιο σε κατεχίνες.
  • Ξέχασε για 20 μέρες το αλκοόλ που σου προκαλεί αφυδάτωση. Μάθε να ζητάς κατά την έξοδό σου cocktail φρούτων χωρίς ζάχαρη, smoothies και μεταλλικό νερό.

Ξεκίνα γυμναστική

  • Άρχισε ένα πρόγραμμα γυμναστικής για να ενεργοποιήσεις το μεταβολισμό σου που ήδη έχει αρχίσει να παίρνει τα πάνω του. Προσπάθησε, λοιπόν, 4 φορές την εβδομάδα να κάνεις για 45 λεπτά κάτι που σου αρέσει. Κι αν δεν το έχεις πολύ με τη γυμναστική, προτίμησε έστω το γρήγορο περπάτημα.

Φρόντισε το δέρμα σου, επιλέγοντας καλλυντικά πλούσια σε αντιοξειδωτικά και άλλες θρεπτικές ουσίες. Σήμερα, τα ειδικά προϊόντα που καταπολεμούν τα σημάδια του χρόνου, περιέχουν στη σύνθεσή τους συστατικά σχεδιασμένα ώστε η δράση τους να ενισχύει το δέρμα και να απορροφώνται όσο καλύτερα γίνεται.

Όμορφες από την κορυφή ως τα νύχια!

Δώσε βάση στα φυτικά έλαια ομορφιάς

Όσο περισσότερο οι γυναίκες στρέφονται προς τα πιο οικολογικά, φυσικά προϊόντα για την περιποίηση του προσώπου, του σώματος και των μαλλιών τους, τα φυτικά έλαια θα κερδίζουν συνεχώς έδαφος.

Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά που κάνουν τα έλαια ομορφιάς αναντικατάστατα;

♠ Η φυσικότητά τους: Τα ξηρά λάδια προέρχονται από σπόρους, καρπούς και άνθη φυτών. Διακρίνονται για τις μαλακτικές, ενυδατικές και αντιγηραντικές τους ιδιότητες.

♠ Τα συστατικά τους: Είναι πλούσια σε αγνά, θρεπτικά συστατικά και ιδανικά για την υγεία της επιδερμίδας, αφού χαρίζουν την απαραίτητη τροφή και ενυδάτωση. Xρησιμοποιoύνται απευθείας πάνω στην επιδερμίδα του προσώπου ή του σώματος και στα μαλλιά, ενυδατώνοντας και θρέφοντας το σε βάθος.

♠ Οι πολλαπλές χρήσεις τους: Τα περισσότερα από αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο πρόσωπο και στο σώμα και στα μαλλιά.

♠ Η ασφάλειά τους: Είναι φυσικά (πολλές φορές μάλιστα και βιολογικά). Άρα ασφαλέστερα για το δέρμα και τον οργανισμό, σε σχέση με τα συμβατικά προϊόντα ομορφιάς.

♠ Το άρωμά τους: Είναι απαλό και αναδύεται φυσικά όσο μένει. Ζεσταίνεται πάνω στο δέρμα σου, ενώ σε ακολουθεί για πολλές ώρες.

Πηγή: Naturanrg77o, www.naturanrg.gr

 

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης