LifeΏρα μηδέν για το κέντρο της Αθήνας

Ώρα μηδέν για το κέντρο της Αθήνας

‘Το ιστορικό κέντρο βρίσκεται σε βαθιά παρακμή και σύντομα η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη, καθώς αποσυντίθεται ο κοινωνικός του ιστός’’. Με αυτά τα λόγια ο Δήμαρχος της Αθήνας, Γιώργος Καμίνης περιγράφει τη σκληρή πραγματικότητα που διαπιστώνει ο καθένας από εμάς περπατώντας στο ιστορικό κέντρο της Πρωτεύουσας. Εγκαταλελειμμένα κτήρια, χιλιάδες λαθρομετανάστες, σκουπίδια, ναρκωτικά και παράνομη πορνεία συνθέτουν ένα σκηνικό που δεν απειλεί πλέον μόνο την ασφάλεια των πολιτών, αλλά και τη δημόσια υγεία.

του Απόστολoυ Στάικου

Θερίζει το AIDS

Τα τελευταία δύο χρόνια, στο κέντρο της πρωτεύουσας σημειώνεται δραματική αύξηση της πορνείας από ιερόδουλες μικρής ηλικίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει το υπουργείο, διαπιστώνεται αύξηση της φυματίωσης επιθετικής μορφής, της ηπατίτιδας C και B, καθώς και έκρηξη των κρουσμάτων του AIDS. Οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έχουν διαπιστώσει πως η αύξηση του AIDS το 2011 έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, αφού άγγιξε το 50% σε σχέση με το 2010. Όπως προκύπτει και από τα επίσημα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, η νόσος θερίζει στα παράνομα εκδιδόμενα άτομα. Από τους 620 οίκους ανοχής, μόλις οι 7 είναι νόμιμοι και από τα 20.000 εκδιδόμενα άτομα μόλις 1.200 είναι δηλωμένα, ενώ μόνο στο ιστορικό κέντρο της πόλης τα παράνομα κέρδη εκτιμάται ότι υπερβαίνουν ετησίως τα 100εκατ. ευρώ.
Ο Δήμος Αθηναίων σηκώνει “τα χέρια ψηλά’’ αδυνατώντας να ελέγξει τους παράνομους οίκους που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια, ενώ και η αστυνομία μοιάζει ανήμπορη να αντιμετωπίσει το εκρηκτικό αυτό πρόβλημα. Μιλώντας σε ημερίδα για τη δημόσια υγεία, ο υπουργός υγείας παρενέβη στο ζήτημα και προανήγγειλε απελάσεις αλλοδαπών γυναικών φορέων του AIDS. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην περιοχή της Ομόνοιας, όπου μόλις αρχίζει να σουρουπώνει, εκατοντάδες ιερόδουλες βγαίνουν στο πεζοδρόμιο. Εκεί τις συναντούν δεκάδες οδηγοί, αλλά και περαστικοί που πληρώνουν για τις υπηρεσίες τους, χωρίς όμως να παίρνουν και τις απαραίτητες προφυλάξεις. Ο Ανδρέας Λοβέρδος προέτρεψε ακόμη ‘‘όσους επιλέγουν τον αγοραίο έρωτα να μην προτιμούν τις παράνομες πόρνες, για να μη μεταφέρουν ασθένειες στο σπίτι τους και την οικογένειά τους’’ .

Το κέντρο “βουλιάζει”

Το ιστορικό κέντρο της Αθήνας έχει παραδοθεί σε συμμορίες που λυμαίνονται την περιοχή και συγκρούονται στη μέση του δρόμου με μαχαίρια και τσεκούρια. Σκορπίζουν τον τρόμο, διώχνουν τους εμπόρους από την περιοχή, αλλά και τους μόνιμους κατοίκους που νιώθουν ανυπεράσπιστοι απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα. Σε ανοικτή επιστολή που κοινοποίησαν στον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς πολιτικών κομμάτων, 350 πολίτες που ζουν στην Πατησίων, την Κολιάτσου και την Αχαρνών, ζητούν τη λήψη μέτρων, ώστε να πάψουν να ζουν σε γκέτο. ‘‘Η ζωή μας είναι ένας διαρκής εφιάλτης. Δεν ζούμε πλέον, φοβούμαστε όλο και περισσότερο. Οι γυναίκες και τα παιδιά μας δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν, παρά μόνο με συνοδεία’’ υποστηρίζει ο κύριος Χρυσοβαλάντης Παππάς μιλώντας στη Natura nrg.
Πέρα όμως από τους κατοίκους του κέντρου, η εγκληματικότητα και τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια έχουν προκαλέσει έντονο κλίμα φόβου αποτρέποντας τους πολίτες να επισκεφθούν το κέντρο της πόλης, αλλά και τους τουρίστες να βάλουν στο χάρτη των προορισμών τους την Αθήνα. Ο Λευτέρης Ζαγκλίδης, μέλος της Κίνησης Πολιτών του Κέντρου της Αθήνας, υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας πολλών επεισοδίων, μιας και το κατάστημά του βρίσκεται στο κέντρο. ‘‘Ομάδες Αλγερινών, Αφγανών και Μπαγκλαντεσιανών συγκρούονται σχεδόν καθημερινά μετά τις 19.00 το απόγευμα με ξύλα, καδρόνια, αλυσίδες, μαχαίρια και μπουκάλια. Τρομοκρατούν τους κατοίκους, τους εμπόρους και όποιον κάνει το λάθος να περνά από τη Σωκράτους, τη Σοφοκλέους και τη Μενάνδρου..’’

Λουκέτα και αδιέξοδο

Η οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με τη συνεχή υποβάθμιση του κέντρου της Αθήνας αλλά και την αύξηση της εγκληματικότητας, οδήγησε στο κλείσιμο18 ξενοδοχείων. Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους, ενώ κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως τα συγκεκριμένα κτήρια θα παραμείνουν σφραγισμένα και πως δεν θα καταληφθούν από ανθρώπους που σήμερα ζουν στο δρόμο. Τα τελευταία χρόνια, δεκάδες εγκαταλελειμμένα νεοκλασικά έχουν καταληφθεί από αστέγους, λαθρομετανάστες και χρήστες ναρκωτικών, ενώ κτήρια που στο παρελθόν φιλοξενούσαν γραφεία και μικρές επιχειρήσεις, τώρα πια έχουν μετατραπεί σε ‘‘υγειονομικές βόμβες’’, αφού χιλιάδες λαθρομετανάστες ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, χωρίς νερό, ρεύμα και αποχέτευση.
Σε πολλές περιπτώσεις οι άνθρωποι ζουν μέσα στα σκουπίδια και τα ποντίκια. Γι’ αυτό ασθένειες που πιστεύαμε ότι ανήκουν οριστικά στο παρελθόν, όπως η ελονοσία και η φυματίωση, επέστρεψαν απειλητικά και βεβαίως κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι αυτές οι ασθένειες θα παραμείνουν εντός αυτών των κτηρίων. Δεν χωρά αμφιβολία, πως το υποβαθμισμένο και βρώμικο κέντρο της πόλης εγκυμονεί πλέον σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Όσο η φτώχεια εξαπλώνεται, όσο το βιοτικό επίπεδο των πολιτών υποβαθμίζεται, τόσο και αυξάνονται τα κρούσματα μολυσματικών ασθενειών. Ο Γιάννης Μουζάλας από τους «Γιατρούς του Κόσμου» υποστηρίζει πως ‘‘η Αθήνα βρίσκεται πλέον σε ανθρωπιστική κρίση και ακόμα βρισκόμαστε στην αρχή. Ανθρωπιστικές οργανώσεις του εξωτερικού προσφέρουν τη βοήθειά τους και ετοιμάζουν αποστολές με προορισμό την Αθήνα. Τη βοήθεια που δίνουμε στην Ουγκάντα, τώρα ετοιμαζόμαστε να τη δεχτούμε εμείς’’.
Φως στο τούνελ δεν φαίνεται, γι αυτό και ο ρόλος οργανώσεων, όπως οι Γιατροί του Κόσμου, αποκτά ιδιαίτερη σημασία στις μέρες μας. Μετά από δεκάδες φιλόδοξα σχέδια, υπουργικές αποφάσεις και ανακοινώσεις, η μάχη για το κέντρο της Αθήνας μοιάζει χαμένη. Με τα σημερινά δεδομένα, τίποτα δεν είναι ικανό να ανατρέψει τη θλιβερή πραγματικότητα ή έστω να επουλώσει τις πληγές που έχουν ανοίξει στην πόλη και τους κατοίκους της.

Πηγή: NaturaNrg #24

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης