natura-nrg-osteoporosi Οστεοπόρωση. Σιωπηλή και αθόρυβη

Οστεοπόρωση. Σιωπηλή και αθόρυβη

Αναρτήθηκε στις: Κατηγορίες: Ασθένειες & Θεραπείες, Υγεία

Η οστεοπόρωση είναι μια μεταβολική πάθηση των οστών που αφορά κατά κύριο λόγο γυναίκες αλλά και άνδρες. Η οστεοπόρωση μπορεί να προσβάλλει ανθρώπους όλων των ηλικιών, αλλά  με πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες τους ηλικιωμένους. Όλοι οι άνθρωποι χάνουμε οστική μάζα καθώς μεγαλώνουμε, αλλά κάποιοι από εμάς χάνουν περισσότερη και πιο γρήγορα.

του Δημήτρη Κωνσταντή, ορθοπαιδικός χειρουργός – τραυματιολόγος

Μία στις δύο γυναίκες άνω των 55 ετών θα υποστεί κάποιο κάταγμα λόγω της οστεοπόρωσης σε κάποια στιγμή της ζωής της και αυτό γιατί οι γυναίκες έχουν ελαφρύτερα και λεπτότερα οστά από τους άνδρες. Πολλές γυναίκες χάνουν οστική μάζα ραγδαία μετά την εμμηνόπαυση.

Οι γυναίκες, λόγω των οιστρογόνων – ορμόνες του γυναικείου φύλου,  έχουν προστασία επί των οστών. Για   μεγάλο αριθμό γυναικών η απώλεια της οστικής μάζας αυξάνεται μετά την εμμηνόπαυση, όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων αρχίζουν να πέφτουν απότομα. Η πρόωρη εμμηνόπαυση οδηγεί στην εμφάνιση οστεοπόρωσης. Το ίδιο συμβαίνει όταν η εμμηνόπαυση συμβεί ιατρογενώς,  π.χ. με χειρουργική αφαίρεση των ωοθηκών, οι οποίες παράγουν και το μεγαλύτερο ποσοστό των οιστρογόνων.

Η κληρονομικότητα και το γενετικό υπόβαθρο διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην οστεοπόρωση και τα κατάγματα. Αν κάποιος από την οικογένεια (γονείς) έχει οστεοπόρωση ή ιστορικό κατάγματος, η πιθανότητα να εμφανιστεί και στους απογόνους είναι μεγάλη.

Προδιαθεσικοί παράγοντες που συντελούν στην εμφάνιση της νόσου είναι:

 • Χαμηλό βάρος σώματος.
 • Διατροφή φτωχή σε Ασβέστιο και Βιταμίνη D. Το ασβέστιο είναι ένα μέταλλο που αποτελεί δομικό στοιχείο των οστών, πολύ σημαντικό για τη διατήρηση της υγείας τους.
 • Ελαττωμένη έκθεση στον ήλιο (έλλειψη βιταμίνης D).
 • Διατροφή φτωχή σε φρούτα και λαχανικά (είναι σημαντικό διότι, εκτός του ασβεστίου, της βιταμίνης D και μετάλλων, όπως το μαγνήσιο και το κάλιο, βιταμίνες, όπως η βιταμίνη Κ, συνεισφέρουν στην υγεία των οστών).
 • Κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων πρωτεΐνης, νατρίου και καφεΐνης. Η αυξημένη κατανάλωση καφέ (π.χ πάνω από 4 φλιτζάνια την ημέρα) αλλά και αλκοολούχων ποτών μειώνουν την απορρόφηση ασβεστίου από το έντερο, ενώ παράλληλα επιταχύνουν την οστική απώλεια.
 • «Kαθιστικός τρόπος» ζωής (ελάττωση μυϊκής δράσης επί των οστών).
 • Κάπνισμα (άμεση βλάβη στα οστεοκύτταρα).
 • Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
 • Απώλεια βάρους.
 • Συνυπάρχοντα παθολογικά προβλήματα.

Γνωρίζετε ότι:

Το 80-90% της οστικής μάζας των ενηλίκων αποκτάται μέχρι την ηλικία των 18 στα κορίτσια και των 20 στα αγόρια. Η ενδυνάμωση οστών κατά τη διάρκεια της παιδικής και εφηβικής ηλικίας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης σε πιο μεγάλες ηλικίες.

Μέτρηση οστικής πυκνότητας

Η μέτρηση οστικής πυκνότητας μας δείχνει αν κάποιος έχει φυσιολογική οστική πυκνότητα, χαμηλή ή οστεοπόρωση. Γίνεται σε διαγνωστικό κέντρο, έχει μικρή ακτινοβολία και γίνεται στην περιοχή του ισχίου ή της μέσης. Είναι η μόνη μέθοδος που μπορεί να διαγνώσει την οστεοπόρωση. Όσο χαμηλότερη οστική πυκνότητα έχουμε, τόσο πιο μεγάλος είναι και ο κίνδυνος κατάγματος. Η εξέταση αυτή μαζί με κάποια άλλα στοιχεία που συλλέγει ο ιατρός, θα τον οδηγήσουν στον καθορισμό του καταγματικού κινδύνου και κατά συνέπεια στην απόφαση χορήγησης αγωγής.

Συστήνεται η διενέργεια μέτρησης οστικής πυκνότητας με τη μέθοδο DEXA σε:

 • γυναίκες άνω των 65 ετών
 • άνδρες άνω των 70 ετών
 • άτομα που έχουν υποστεί κάταγμα σε ηλικία άνω των 50 ετών
 • γυναίκες σε εμμηνόπαυση με παράγοντες κινδύνου
 • μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες κάτω των 65 ετών με παράγοντες κινδύνου
 • άνδρες 50 έως 69 ετών με παράγοντες κινδύνου

Επίσης, μπορεί να απαιτηθεί να γίνει μέτρηση στις παρακάτω περιπτώσεις:

 • ακτινογραφία σπονδυλικής στήλης με εμφανές κάταγμα ή απώλεια οστικής πυκνότητας
 • εμμένον άλγος στην πλάτη ή οσφυϊκή χώρα με πιθανό κάταγμα στην σπονδυλική στήλη
 • απώλεια ύψους άνω των 1,3 εκατοστών μέσα σε χρονικό διάστημα ενός έτους
 • συνολική απώλεια ύψους άνω των 4 εκατοστών (από το αρχικό ανάστημα του ατόμου).

Η συλλογή των απεικονιστικών στοιχείων σε συνδυασμό με τις εργαστηριακές εξετάσεις και το λεπτομερές ιστορικό θα οδηγήσουν τον ιατρό στη θεραπεία της πάθησης και κατά συνέπεια στην ελάττωση της μελλοντικής εμφάνισης κατάγματος.
Η θεραπεία περιλαμβάνει συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D , αλλά και παράγοντες που εμποδίζουν την καταστροφή των οστικών κυττάρων.

Τι πρέπει να ξέρουμε για τη βιταμίνη D;

Η βιταμίνη D αυξάνει την απορρόφηση του ασβεστίου των τροφίμων από το έντερο αλλά και στην εναπόθεση του ασβεστίου στα οστά συμβάλλοντας έτσι στην ενδυνάμωσή τους. Από τις σημαντικότερες πηγές βιταμίνης D είναι η επίδραση του ηλιακού φωτός στο εκτιθέμενο δέρμα. Πιθανότητα ανεπάρκειάς της υπάρχει όταν η έκθεση στον ήλιο είναι πολύ μικρή ή όταν ο ρουχισμός είναι πολύ βαρύς, με αποτέλεσμα να εμποδίζει την επαφή του δέρματος με τον ήλιο. Επιπλέον, η χρήση αντηλιακών προϊόντων, ιδιαίτερα εκείνων με υψηλό δείκτη προστασίας, εμποδίζει σημαντικά την παραγωγή βιταμίνης D  από τον οργανισμό. Έκθεση για 20 με 30 λεπτά την ημέρα είναι αρκετή για να επέλθει επαρκής δερματική παραγωγή της βιταμίνης D. Προτιμήστε όμως για έκθεση εκείνες τις ώρες της ημέρας κατά τις οποίες ο ήλιος δεν είναι αρκετά ισχυρός, όπως πολύ νωρίς το πρωί ή το απόγευμα.

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη από τη διατροφή της βιταμίνης D κυμαίνεται από 10-20 μg και εξαρτάται, όπως και στη περίπτωση του ασβεστίου, κυρίως από το φύλο και την ηλικία του ατόμου. Για άτομα ηλικίας εβδομήντα ετών και άνω τα συνιστώμενα επίπεδα καθορίζονται στα 15 μg την ημέρα.

Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D:

 • Ιχθυέλαια όπως το μουρουνέλαιο
 • Συκώτι, κρόκος αυγού, τροφές εμπλουτισμένες, χυμοί, δημητριακά πρωινού, κ.ά.

Πηγή Natura nrg #75

Δείτε επίσης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *