Αρχική Pet Όταν ο σκύλος μας μυρίζει άσχημα…κρύβεται κάποιο πρόβλημα υγείας;

Όταν ο σκύλος μας μυρίζει άσχημα…κρύβεται κάποιο πρόβλημα υγείας;

Όταν ο σκύλος μας μυρίζει άσχημα…κρύβεται κάποιο πρόβλημα υγείας;-naturanrg
brush-your-dogs-teeth

Πολλοί άνθρωποι παραπονιούνται στους κτηνιάτρους ότι το ζώο τους μυρίζει άσχημα. Κάθε ζώο όπως και κάθε άνθρωπος έχει τη μυρωδιά του. Αν μάλιστα βραχεί, η μυρωδιά αναδύεται εντονότερα.

Βασιλική Σούφη, Κτηνίατρος, μέλος του RCVS

Υπάρχουν όμως φορές που ο σκύλος έχει μία δυσάρεστη μυρωδιά που προδίδει κάποιο πρόβλημα υγείας, όπως:

i) Κακοσμία στόματος

ii) Ωτίτιδα

iii) Ενσφήνωση περιπρωκτικών αδένων

iv) Δερματίτιδα.

Αυτή τη φορά θα εξετάσουμε την πρώτη περίπτωση, ενώ σε επόμενα άρθρα θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε διεξοδικά και τις άλλες αιτίες κακοσμίας.
Αν πλησιάσετε κοντά στο στόμα του ζώου σας, ίσως διαπιστώσετε ότι εκεί είναι η εστία του προβλήματος. Τι όμως μπορεί να προκαλέσει κακή αναπνοή σε ένα ζώο;
Το πιο συνηθισμένο είναι η οδοντική πλάκα, αυτό που γνωρίζουμε όλοι ως “πέτρα στα δόντια”. Η πλάκα συνοδεύεται πάντα από ουλίτιδα, σε αρχικό ή προχωρημένο στάδιο.  Οι μικρόσωμες ράτσες παρουσιάζουν αυτό το πρόβλημα σε νεαρότερες ηλικίες από ό,τι οι μεγαλόσωμες ράτσες. Σκυλάκια κάτω των 10 κιλών μπορεί να εμφανίσουν πέτρα από 1-2 ετών.

Κακή μυρωδιά στην περιοχή του στόματος μπορεί επίσης να παρατηρηθεί σε σκύλους με μακριές τρίχες στο ρύγχος, όταν μένουν κολλημένα σε αυτές υπολείμματα τροφών πολλών ημερών. Η λύση είναι ο καθημερινός καθαρισμός της περιοχής.
Σοβαρότεροι λόγοι κακοσμίας του στόματος είναι κάποια συστηματικά νοσήματα, όπως ο διαβήτης και η νεφρική ανεπάρκεια. Στην πρώτη περίπτωση η αναπνοή έχει μυρωδιά κετόνης, ενώ στη δεύτερη αμμωνίας. Τα ζώα αυτά παρουσιάζουν και άλλα, πιο ανησυχητικά συμπτώματα της νόσου.

Πώς να καθυστερήσετε την εμφάνιση της οδοντικής πλάκας;

– Το καλύτερο θα ήταν να βουρτσίζετε τα δόντια του σκύλου σας καθημερινά. Μη χρησιμοποιείτε ποτέ οδοντόκρεμα για ανθρώπους, γιατί μπορεί να περιέχει ξυλιτόλη,  η οποία είναι δηλητήριο για τα ζώα. Η κατάποση μιας μικρής ποσότητας αυτής της ουσίας προκαλεί από επιληπτική κρίση μέχρι θάνατο.
– Αν το βούρτσισμα των δοντιών δεν είναι πρακτικό για εσάς είτε γιατί δεν έχετε χρόνο είτε γιατί ο σκύλος δεν συνεργάζεται, υπάρχουν τρόποι που το αντικαθιστούν και είναι οι εξής:

α) διατροφή με κροκέτα: οι μαλακές τροφές αφήνουν υπολείμματα στα δόντια που ευνοούν την ανάπτυξη βακτηριδίων και οδηγούν σε πλάκα. Η κροκέτα, εκτός του ότι δεν αφήνει πολλά υπολείμματα, βοηθάει στο μηχανικό καθαρισμό των δοντιών. Μάλιστα υπάρχουν κροκέτες ειδικές για πρόληψη της περιοδοντικής νόσου.

β) πάστα/διάλυμα καθαρισμού: υπάρχουν στο εμπόριο φαρμακευτικές πάστες (όχι απλές οδοντόκρεμες σκύλου) και διαλύματα ειδικά για την αντισηψία της στοματικής κοιλότητας. Μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε 1-2 φορές την εβδομάδα, χωρίς να χρειάζεται να τα απλώσετε σε όλη την επιφάνεια των ούλων. Μία μικρή ποσότητα πάστας τοποθετείται κάτω από το χείλος του σκύλου, σε ένα σημείο πάνω στο ούλο, ενώ το διάλυμα ανακατεύεται με το καθημερινό πόσιμο νερό του σκύλου.
Kαι φυσικά, αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης της οδοντικής πλάκας είναι ο καθαρισμός των δοντιών από κτηνίατρο με οδοντιατρικά εργαλεία και μηχανήματα.

Πηγή: NaturaNrg #26

 

Προηγούμενο άρθροΙστιοπλοϊα: Όταν ο άνεμος συνάντησε τη θάλασσα!
Επόμενο άρθροΟι διακοπές που δεν έρχονται!