Αρχική Ασθένειες & Θεραπείες Ουρικό οξύ και Ουρική αρθρίτιδα: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ουρικό οξύ και Ουρική αρθρίτιδα: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

anthropos-athroseis-ouriko-oxy-ouriki-arthritida

Το ουρικό οξύ είναι προϊόν του μεταβολισμού των πουρινών, δηλαδή των δομικών στοιχείων του γενετικού υλικού (DNA) των ανθρωπίνων κυττάρων. Κυκλοφορεί στο αίμα και αποβάλλεται από τον οργανισμό από τους νεφρούς. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως, τα επίπεδά του στο αίμα αυξάνονται (> 7 mg / dl) και η κατάσταση αυτή είναι γνωστή ως υπερουριχαιμία.

♦ της Μαρίας Γκέκα, με τη συνεργασία του Ελληνικού Ιδρύματος Ρευματολογίας

Επειδή το ουρικό οξύ είναι δυσδιάλυτο στο νερό, η υπερουριχαιμία έχει ως αποτέλεσμα να εναποτίθενται κρύσταλλοι ουρικού μονονατρίου σε διάφορα σημεία του σώματος, όπως στις αρθρώσεις. Αποτέλεσμα, η εμφάνιση ουρικής αρθρίτιδας (οξείας ή χρόνιας) ή στους νεφρούς, με αποτέλεσμα την εμφάνιση νεφρολιθίασης, ή χρόνιας ουρικής νεφροπάθειας. Επιπλέον, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η υπερουριχαιμία συνδέεται με έναν αριθμό σοβαρών και δυνητικά απειλητικών για τη ζωή νοσημάτων, όπως η υπέρταση και η στεφανιαία νόσος. Είναι χαρακτηριστικό ότι η υπερουριχαιμία δεν οδηγεί πάντα σε ουρική αρθρίτιδα, ενώ η υπερουριχαιμία πάντα προηγείται της ουρικής αρθρίτιδας.

Ουρική αρθρίτιδα

Η ουρική αρθρίτιδα είναι ένας γενικός όρος για μια ποικιλία καταστάσεων που προκαλούνται από τη συσσώρευση ουρικού οξέος. Αυτή η συσσώρευση συνήθως επηρεάζει τα πόδια.

Εάν έχετε ουρική αρθρίτιδα, πιθανότατα θα αισθανθείτε πρήξιμο και πόνο στις αρθρώσεις του ποδιού σας, ιδιαίτερα το μεγάλο δάχτυλο. Ο ξαφνικός και έντονος πόνος, ή οι προσβολές ουρικής αρθρίτιδας, σας προκαλούν την αίσθηση ότι το πόδι σας φλέγεται!

Συμπτώματα της ουρικής αρθρίτιδας

Μερικοί άνθρωποι έχουν υπερβολικό ουρικό οξύ στο αίμα τους, αλλά δεν έχουν συμπτώματα. Αυτό ονομάζεται ασυμπτωματική ουρική αρθρίτιδα.

Τα συμπτώματα οξείας ουρικής αρθρίτιδας εμφανίζονται «ξαφνικά» από τη συσσώρευση κρυστάλλων ουρικού οξέος στην άρθρωσή σας και διαρκούν για 3 έως 10 ημέρες. Θα έχετε έντονο πόνο και οίδημα. Μεταξύ των επιθέσεων ουρικής αρθρίτιδας δεν θα έχετε συμπτώματα.

Εάν δεν αντιμετωπίσετε άμεσα την ουρική αρθρίτιδα, μπορεί να γίνει χρόνια. Σκληροί σβώλοι που ονομάζονται τόφοι μπορούν τελικά να αναπτυχθούν στις αρθρώσεις σας και στο δέρμα και το μαλακό ιστό που τις περιβάλλει. Αυτές οι αποθέσεις θα προκαλέσουν μόνιμη βλάβη στις αρθρώσεις.

Είναι η ουρική αρθρίτιδα επώδυνη;

ouriko-oxy-arthritida-ponos-podi-xeriaΝαι, η ουρική αρθρίτιδα μπορεί να είναι επώδυνη. Στην πραγματικότητα, ο πόνος στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού είναι συχνά ένα από τα πρώτα συμπτώματα που αναφέρουν οι πάσχοντες. Ο πόνος συνοδεύεται από τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα αρθρίτιδας, όπως οίδημα και καύσος στις αρθρώσεις.

Ο πόνος ουρικής αρθρίτιδας μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τη σοβαρότητα. Ο πόνος στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού μπορεί να είναι πολύ έντονος στην αρχή. Μετά την οξεία επίθεση, μπορεί να υποχωρήσει σε έναν θαμπό πόνο.

Ο πόνος, καθώς και οίδημα και άλλα συμπτώματα, είναι το αποτέλεσμα του σώματος που ξεκινάει μια άμυνα (από το ανοσοποιητικό σύστημα) ενάντια στους κρυστάλλους ουρικού οξέος στις αρθρώσεις. Αυτή η επίθεση οδηγεί στην απελευθέρωση χημικών ουσιών που ονομάζονται κυτοκίνες, οι οποίες προάγουν την επώδυνη φλεγμονή.

Αιτίες της ουρικής αρθρίτιδας

♦ Η συσσώρευση ουρικού οξέος στο αίμα από την αποικοδόμηση των πουρινών προκαλεί ουρική αρθρίτιδα.

♦ Ορισμένες καταστάσεις, όπως οι διαταραχές του αίματος και του μεταβολισμού ή η αφυδάτωση, κάνουν το σώμα σας να παράγει υπερβολικό ουρικό οξύ.

♦ Ένα πρόβλημα των νεφρών ή του θυρεοειδούς, ή μια κληρονομική διαταραχή, μπορεί να κάνει πιο δύσκολο για το σώμα σας να απομακρύνει το υπερβολικό ουρικό οξύ.

paxysarkia-ouriko-oxy ouriko-oxy-nefroi-arthritida

 

 

 

 

Είναι κληρονομική ασθένεια;

Η ουρική αρθρίτιδα οφείλεται, τουλάχιστον εν μέρει, στην κληρονομικότητα. Οι ερευνητές βρήκαν δεκάδες γονίδια που αυξάνουν την ευαισθησία των ανθρώπων στην ουρική αρθρίτιδα, συμπεριλαμβανομένων των SLC2A9 και ABCG2. Τα γονίδια που σχετίζονται με την ουρική αρθρίτιδα επηρεάζουν την ποσότητα ουρικού οξέος που κρατά το σώμα και απελευθερώνει.

Λόγω γενετικών παραγόντων, η ουρική αρθρίτιδα κληρονομείται στις οικογένειες. Άτομα με γονέα, αδελφό ή κάποιον άλλο στενό συγγενή που έχει ουρική αρθρίτιδα είναι πιθανό να υποστούν αυτή την κατάσταση.

Είναι πιθανό ότι τα γονίδια ορίζουν μόνο το στάδιο για την ουρική αρθρίτιδα. Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η διατροφή, προκαλούν την ασθένεια.

Είναι πιο πιθανό να έχετε ουρική αρθρίτιδα εάν:

♠ είστε μεσήλικας ή μετεμμηνοπαυσιακή γυναίκα

♠ έχετε γονείς, αδέλφια ή άλλα μέλη της οικογένειας με ουρική αρθρίτιδα

♠ τρώτε πολλά πλούσια σε πουρίνη τρόφιμα, όπως τα κόκκινα κρέατα, τα κρέατα οργάνων και ορισμένα ψάρια.

♠ πίνετε αλκοόλ

♠ παίρνετε φάρμακα, όπως διουρητικά και κυκλοσπορίνη

♠ υποφέρετε από προβλήματα υγείας, όπως: υψηλή αρτηριακή πίεση,  νεφρική νόσο, ασθένεια του θυρεοειδούς, διαβήτη ή άπνοια ύπνου.

Γενικότερα, προσβάλλει πολύ πιο συχνά τους άνδρες από ό,τι τις γυναίκες και μάλιστα σε αναλογία 5:1, ενώ εμφανίζει τη μεγαλύτερη συχνότητά της μετά την πέμπτη δεκαετία της ηλικίας.

Τοφώδης Ουρική Αρθρίτιδα

Υπολογίζεται ότι ασθενείς που δεν λαμβάνουν προφυλακτική θεραπεία μετά από ένα επεισόδιο οξείας ουρικής αρθρίτιδας, εμφανίζουν δεύτερο επεισόδιο συνήθως μέσα στα επόμενα 2 χρόνια. Αποτέλεσμα των συχνών υποτροπών είναι η καταστροφή και η παραμόρφωση των αρθρώσεων. Οι τόφοι (δηλαδή οι εναποθέσεις των κρυστάλλων ουρικού μονονατρίου) μπορεί να εντοπίζονται στην έλικα και στην ανθέλικα του αυτιού, τις αρθρώσεις και τους τένοντες αλλά και σε άλλες θέσεις, όπως καρδιά, λάρυγγα και οφθαλμούς. Μπορεί να δίνουν ένα λευκωπό ή κίτρινο χρώμα στο υπερκείμενο δέρμα, το οποίο είναι λεπτό και τεταμένο και μπορεί να εξελκωθεί οπότε εξέρχεται υλικό σαν κιμωλία.

Η έγκαιρη θεραπεία είναι σημαντική για την πρόληψη της ουρικής αρθρίτιδας. Γνωρίζοντας πώς να εντοπίσετε τα συμπτώματα μπορεί να σας βοηθήσει να φτάσετε στο γιατρό σας προτού η αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει μόνιμα προβλήματα.

Προσοχή στη διατροφή

Σε μερικούς ανθρώπους με ουρική αρθρίτιδα, η διατροφή είναι η αιτία. Μάθετε ποιες τροφές είναι ιδιαίτερα υψηλές σε πουρίνες.

Μπορείτε να καταναλώνετε
(Τροφές με μειωμένη περιεκτικότητα σε πουρίνες)

 • Ψωμί, ζυμαρικά, πατάτες, ρύζι, λαχανικά (εκτός αυτών με μέτρια περιεκτικότητα σε πουρίνες)
 • Χορτόσουπες, τουρσιά, ελιές, μπαχαρικά, καρυκεύματα, ξύδι Γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι, τυρί) με χαμηλά λιπαρά, αυγά, μέλι, φρούτα, χυμούς φρούτων, φιστίκια, ποπ κορν.

Μπορείτε να καταναλώνετε με μέτρο
(τροφές με μέτρια περιεκτικότητα σε πουρίνες)

 • Ελαιόλαδο, βούτυρο, μαργαρίνη, μαγιονέζα, ζάχαρη, γλυκά, παγωτά, ζελέ, μαρμελάδα, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα
 • Κρέας 90-120 γρ. / μερίδα (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κατσίκι, πουλερικά) ψάρια (εκτός των απαγορευμένων), οστρακοειδή
 • Σπαράγγια, σπανάκι, φασόλια, φακές, αρακάς, κουκιά, μανιτάρια, ντομάτα, κουνουπίδι
 • Καφές, κακάο, τσάι, ανθρακούχα αναψυκτικά, σοκολάτα (με μέτρο)

Αποφύγετε
(Αυξημένη περιεκτικότητα σε πουρίνες)

 • Συκώτι, σπλήνα, νεφρά, γλυκάδια, κυνήγια, τηγανητά
 • Σούπες κρέατος και σάλτσα από κρέας
 • Αντζούγιες, σαρδέλες, ρέγγα, σκουμπρί, αυγοτάραχο, χτένια, μύδια, μαρίδα, γαρίδες
 • Αμύγδαλα, μαγιά

Πρακτικές οδηγίες για ασθενείς με υπερουριχαιμία

 • Σταδιακή απώλεια του περιττού βάρους (η ταχεία απώλεια πρέπει να αποφεύγεται)
 • Η πρόσληψη υγρών να ξεπερνά τα 12 ποτήρια την ημέρα (νερό, χυμοί, αφεψήματα)
 • Να αποφεύγονται τα οινοπνευματώδη ποτά (κυρίως μπύρα)
 • Να αποφεύγονται τα μεγάλα γεύματα, ιδιαίτερα το βράδυ
 • Γενικά, συστήνεται: δίαιτα χαμηλή σε λίπη, αύξηση πρόσληψης υδατανθράκων και μέτρια πρόσληψη πρωτεϊνών.

xapia-ouriko-oxy

Θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας

Το σχέδιο θεραπείας που θα συστήνει ο γιατρός σας θα εξαρτηθεί από το στάδιο και τη σοβαρότητα της νόσου. Τα φάρμακα που θα σας δώσει έχουν ως στόχο: την ανακούφιση του πόνου, τη μείωση της φλεγμονής και τη μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος, θέλοντας να αποτρέψει μελλοντικές προσβολές ουρικής αρθρίτιδας.

Τα φάρμακα και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής δεν είναι ο μόνος τρόπος για τη διαχείριση της ουρικής αρθρίτιδας. Μερικές εναλλακτικές θεραπείες έχουν επίσης δείξει αποτελέσματα.

ouriko-oxy-aitheria-elaiaΑιθέρια έλαια

Τα αιθέρια έλαια είναι φυτικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην αρωματοθεραπεία. Μερικά έλαια πιστεύεται ότι έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, ανακουφιστικά και αντιβακτηριακά αποτελέσματα. Μερικά από τα αιθέρια έλαια που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας είναι τα εξής:

-λάδι από λεμονόσπορο

-έλαιο σπόρων σέλινου

-εκχύλισμα ελαιολάδου

-κινέζικη κανέλα

Μπορείτε είτε να αναπνεύσετε αυτά τα έλαια, να τρίψετε το αραιωμένο έλαιο στο δέρμα σας, ή να κάνετε τσάι από τα αποξηραμένα φύλλα του φυτού. Απλά μην βάζετε τα λάδια στο στόμα σας. Είναι πάντα καλή ιδέα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας προτού χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε εναλλακτικό φάρμακο, ακόμα και κάποιο που θεωρείται γενικά ασφαλές, όπως τα αιθέρια έλαια. Εάν χρησιμοποιείτε αυτά τα έλαια, ακολουθήστε τις προφυλάξεις ασφαλείας για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε αντίδραση.

Πηγή: Naturanrg#108o, www.naturanrg.gr 

Προηγούμενο άρθροΔιαγωνισμός Ανακύκλωσης «Ανακύκλωσε και ταξίδεψε για να δεις τον Γιάννη Αντετοκούνμπο!»
Επόμενο άρθροΕπικονδυλίτιδα του αγκώνα. Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;