ΥγείαΑσθένειες & ΘεραπείεςΟυρολοίμωξη, πώς μπορείτε να την αποφύγετε;

Ουρολοίμωξη, πώς μπορείτε να την αποφύγετε;

Γιατί επανεμφανίζεται περισσότερο το καλοκαίρι;

Μεταξύ των πιο κοινών λοιμώξεων είναι oι λοιμώξεις του ουροποιητικού. Μάλιστα το καλοκαίρι, υπάρχει αύξηση της συχνότητας εμφάνισης ουρολοίμωξης και ιδιαίτερα στις γυναίκες. Ουρολοίμωξη, πώς μπορείτε να την αποφύγετε;

της Μαρίας Γκέκα

Γιατί ταλαιπωρεί περισσότερο τις γυναίκες;

Ναι, η ουρολοίμωξη «προτιμά» το γυναικείο φύλο περισσότερο από τους άνδρες. Υπολογίζεται ότι μία γυναίκα στις πέντε θα παρουσιάσει σε κάποια φάση της ζωή της ένα τουλάχιστον επεισόδιο ουρολοίμωξης. Όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, τους καλοκαιρινούς μήνες τα περιστατικά αυξάνονται κατακόρυφα. Καθώς αυξάνεται η θερμότητα και η υγρασία, τα μικρόβια αναπτύσσονται ευκολότερα, με κίνδυνο ουρολοίμωξης. Το κολύμπι σε όχι καθαρές πισίνες ή θάλασσες, η μολυσμένη άμμος, αλλά και η παραμονή με το βρεγμένο μαγιό για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυξάνουν τον κίνδυνο ουρολοίμωξης. Ουρολοίμωξη, πώς μπορείτε να την αποφύγετε;

Τι είναι η ουρολοίμωξη (UTI)

Είναι μια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος λόγω παθογόνων μικροοργανισμών, που εκδηλώνεται από μια σειρά κλινικών συμπτωμάτων. Ανάλογα με τον εντοπισμό και τον αποικισμό των παθογόνων μικροοργανισμών, υπάρχει ένας διαφορετικός τύπος μόλυνσης. Εάν βρεθεί λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος στους νεφρούς, στην ουροδόχο κύστη, στον προστάτη ή στην ουρήθρα, εκδηλώνεται με διαφορετικά συμπτώματα και αναφέρεται ως πυελονεφρίτιδα, κυστίτιδα, προστατίτιδα και ουρηθρίτιδα, αντίστοιχα. Ουρολοίμωξη, πώς μπορείτε να την αποφύγετε;

Αιτίες

Κανονικά το ανθρώπινο σώμα έχει διάφορους αμυντικούς μηχανισμούς κατά των παθογόνων μικροβίων. Ωστόσο, σε περιπτώσεις αδύναμου ανοσοποιητικού συστήματος, είναι πιθανόν να αναπτυχθεί λοίμωξη. Προκαλείται από παθογόνα βακτήρια, ιούς και μύκητες. Ωστόσο, 9 στις 10 φορές οφείλονται σε κολοβακτηρίδια που συνήθως αποικίζουν την εντερική οδό, όπως το Escherichia coli (E. Coli), και τα οποία εισέρχονται εύκολα στο ουρογεννητικό σύστημα.Ουρολοίμωξη, πώς μπορείτε να την αποφύγετε;

Παράγοντες κινδύνου στο γυναικείο φύλο

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος εμφανίζονται πολύ πιο συχνά στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Η αναλογία υπολογίζεται ότι είναι 8 προς 1. Ο λόγος για τον οποίο οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο είναι καθαρά θέμα ανατομίας, λόγω του ότι η ουρήθρα είναι κοντά στον κόλπο. Τα βακτήρια που υπάρχουν στην περιοχή μπορούν να οδηγήσουν σε μόλυνση της ουρήθρας και του υπόλοιπου ουροποιητικού συστήματος.

Επιπλέον, η πίεση στο γυναικείο ουροποιητικό σύστημα κατά τη σεξουαλική επαφή μπορεί να μεταφέρει τα βακτήρια στην ουροδόχο κύστη. Οι περισσότερες γυναίκες έχουν βακτήρια στα ούρα τους μετά τη σεξουαλική επαφή, αλλά το σώμα συνήθως ξεφορτώνεται αυτά τα βακτήρια εντός 24 ωρών.

Εγκυμοσύνη & Ουρολοίμωξη

Η εγκυμοσύνη είναι ένας επιπλέον παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος στις γυναίκες. Ο λόγος είναι ότι το έμβρυο οδηγεί σε αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε απόφραξη του ουρητήρα και κατακράτηση ούρων. Σημειώστε ότι οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι επικίνδυνες. Μπορούν να προκαλέσουν υψηλή αρτηριακή πίεση και πρόωρο τοκετό και είναι πιο πιθανό να εξαπλωθούν στα νεφρά. Μετά την εμμηνόπαυση, η μείωση των οιστρογόνων αλλάζει τα φυσιολογικά βακτήρια στον κόλπο, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.

Διαβάστε επίσης ⇒ Καλοκαίρι & γυναικείες μολύνσεις 

Συμπτώματα 

Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο της λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος, το φύλο και την ηλικία. Εξαρτώνται επίσης από το τμήμα του ουροποιητικού συστήματος που έχει μολυνθεί. Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι τα εξής:

  • Πόνος ή κάψιμο κατά την ούρηση
  • Συχνουρία
  • Ούρα θολά ή με αίμα, ή με άσχημη/έντονη μυρωδιά
  • Πόνος στο κατώτερο τμήμα της κοιλιάς

Σημειώστε ότι υπάρχουν επίσης λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος που δεν δίνουν συμπτώματα, ειδικά σε νέους. Αυτή η κατάσταση ανιχνεύεται από φλεγμονώδεις δείκτες σε εξετάσεις ούρων.

 Υπάρχει κάποια αποτελεσματική φυσική θεραπεία; 

Η θεραπεία των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος εξαρτάται από την αιτία. Τα υψηλά λευκά αιμοσφαίρια στα ούρα υποδηλώνουν λοίμωξη. Ο γιατρός θα προσπαθήσει να προσδιορίσει ποιος μικροοργανισμός προκάλεσε τη λοίμωξη μέσω καλλιέργειας ούρων. Η συνήθης ιατρική αντιμετώπιση είναι η λήψη αντιβιοτικών. Όμως, υπάρχουν επίσης πολλές διαθέσιμες φυσικές εναλλακτικές που βοηθούν σημαντικά, τόσο στην πρόληψη όσο και στη μη επανεμφάνιση της λοίμωξης.

Πίνετε άφθονα υγρά

Η ελλιπής ενυδάτωση έχει συνδεθεί με τον κίνδυνο μόλυνσης του ουροποιητικού συστήματος. Αυτό συμβαίνει επειδή η τακτική ούρηση μπορεί να βοηθήσει να ξεπλυθούν τα βακτήρια από το ουροποιητικό σύστημα για να αποφευχθεί η μόλυνση. Μία μελέτη εξέτασε συμμετέχοντες με μακροχρόνιους καθετήρες ούρων και διαπίστωσε ότι η χαμηλή παραγωγή ούρων συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης του ουροποιητικού. Μια άλλη μελέτη του 2003 εξέτασε 141 κορίτσια και έδειξε ότι η χαμηλή πρόσληψη υγρών και η σπάνια ούρηση συνδέονταν με επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις.

Αυξήστε την πρόσληψη βιταμίνης C

Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η αύξηση της πρόσληψης βιταμίνης C θα μπορούσε να προστατεύσει από λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Η βιταμίνη C θεωρείται ότι δρα αυξάνοντας την οξύτητα των ούρων, σκοτώνοντας έτσι τα βακτήρια που προκαλούν μόλυνση . Μια μελέτη του 2007 για UTI σε έγκυες γυναίκες εξέτασε τις επιδράσεις της καθημερινής λήψης 100 mg βιταμίνης C. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η βιταμίνη C είχε προστατευτικό αποτέλεσμα, μειώνοντας τον κίνδυνο ουρολοίμωξης κατά 60% σε όσες έλαβαν βιταμίνη C σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και είναι ένας καλός τρόπος για να αυξήσετε την πρόσληψη. Οι κόκκινες πιπεριές, τα πορτοκάλια, το γκρέιπφρουτ και τα ακτινίδια περιέχουν όλα την πλήρη συνιστώμενη ποσότητα βιταμίνης C σε μία μόνο μερίδα.

Διαβάστε επίσης ⇒ Βιταμίνη C: Ποια τρόφιμα περιέχουν περισσότερη από τα πορτοκάλια

Πίνετε χυμό Cranberry χωρίς ζάχαρη

Η κατανάλωση χυμού cranberry χωρίς ζάχαρη είναι μια από τις πιο γνωστές φυσικές θεραπείες για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Τα cranberry είναι μια κατηγορία μούρων, που είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, πολυφαινόλες, ανθοκυανιδίνες και προανθοκυανιδίνες. Έχουν αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, μειώνοντας την προσκόλληση βακτηρίων στο επιθήλιο της ουροδόχου κύστης. Βοηθούν στην πρόληψη της εμφάνισης λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, ενώ σε περίπτωση μόλυνσης, βοηθούν στην αποκατάσταση ή ακόμη και στην πρόληψη περαιτέρω μόλυνσης των νεφρών. Σε μια πρόσφατη μελέτη, οι γυναίκες με πρόσφατα ιστορικό ουρολοίμωξης έπιναν μια μερίδα (240 ml) χυμού cranberry κάθε μέρα για 24 εβδομάδες. Όσες έπαιρναν τον εν λόγω χυμό παρουσίασαν λιγότερα επεισόδια ουρολοιμώξεων από την ομάδα ελέγχου. Μια άλλη μελέτη του 2015 έδειξε ότι η θεραπεία με συμπληρώματα ισοδύναμα με δύο μερίδες χυμού cranberry 240 ml, κατάφερε να μειώσει τον κίνδυνο λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.

Ν-ακετυλοκυστεΐνη (NAC)

Η Ν-ακετυλοκυστεΐνη (NAC) αποτελεί μια από τις βασικότερες μορφές L-κυστεΐνης για τον οργανισμό. Αποτελεί πρόδρομο μόριο της γλουταθειόνης, ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά μόρια του οργανισμού. Είναι ένας βλεννολυτικός παράγοντας που βοηθά στην απομάκρυνση των παθογόνων μικροοργανισμών από το τοίχωμα της ουροδόχου κύστης. Βοηθά αποτελεσματικά στον «καθαρισμό» της ουροδόχου κύστης, ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα επανεμφάνισης της λοίμωξης. Χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με αντιβιοτικά για καλύτερη δράση ή σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν συχνές λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

D – Μαννόζη

Πρόκειται για έναν τύπο σακχάρου φυτικής προέλευσης που δεν μεταβολίζεται στο έντερο. Χρησιμοποιείται για την αποφυγή προσκόλλησης παθογόνων μικροοργανισμών στο τοίχωμα της ουροδόχου κύστης καθώς προσκολλώνται στη μαννόζη. Το αποτέλεσμα είναι η πρόληψη του μικροβιακού πολλαπλασιασμού και η αποβολή μέσω της ούρησης από τον οργανισμό.

Προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι ευεργετικοί μικροοργανισμοί που καταναλώνονται μέσω τροφών ή συμπληρωμάτων.Τα προβιοτικά διατίθενται σε μορφή συμπληρώματος ή μπορούν να βρεθούν σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση.
Η χρήση προβιοτικών έχει συνδεθεί με τα πάντα, από τη βελτίωση της πεπτικής υγείας έως την ενισχυμένη ανοσοποιητική λειτουργία.
Ορισμένες μελέτες έδειξαν επίσης ότι ορισμένα στελέχη προβιοτικών μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο ουρολοίμωξης. Πράγματι, μια μελέτη διαπίστωσε ότι το Lactobacillus, ένα κοινό προβιοτικό στέλεχος, βοήθησε στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων σε ενήλικες γυναίκες.

Επίσης, δεδομένου ότι η χρήση αντιβιοτικών, (ως θεραπεία για την ουρολοίμωξη) μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές στα επίπεδα των βακτηρίων του εντέρου, τα προβιοτικά είναι ευεργετικά στην αποκατάσταση των βακτηρίων του εντέρου μετά τη θεραπεία.

Βότανα

Τα διουρητικά βότανα (Solidago, σημύδα, τσουκνίδα, μαϊντανός, ταραξάκος, κ.ά) βοηθούν στην απομάκρυνση μικροβίων από το ουροποιητικό σύστημα, λόγω της αυξημένης ούρησης. Έχουν αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντισηπτικές ιδιότητες, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα επανεμφάνισης ή μόλυνσης. Για άμεση ανακούφιση από τα συμπτώματα λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, συνιστώνται πλύσεις με χαμομήλι. Οι πλύσεις αυτές έχουν καταπραϋντικές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Εξασκηθείτε σε καλές συνήθειες

Η πρόληψη λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος ξεκινά με την εξασφάλιση μερικών καλών συνηθειών μπάνιου και υγιεινής.
Είναι σημαντικό να μην αποφεύγετε την ούρηση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση βακτηρίων, με αποτέλεσμα τη μόλυνση. Επίσης, η ούρηση μετά τη σεξουαλική επαφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ουρολοίμωξης, αποτρέποντας τη διάδοση των βακτηρίων.
→ Επιπλέον, όσοι είναι επιρρεπείς σε UTI πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση σπερματοκτόνων, καθώς έχει συνδεθεί με αύξηση των ουρολοιμώξεων.
→ Τέλος, όταν χρησιμοποιείτε την τουαλέτα, βεβαιωθείτε ότι σκουπίζεστε από μπροστά προς τα πίσω. Το σκούπισμα από πίσω προς τα εμπρός μπορεί να προκαλέσει εξάπλωση βακτηρίων στον ουροποιητικό σωλήνα.

Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί η λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος όσο το δυνατόν νωρίτερα. Διαφορετικά, μπορεί να γίνει πολύ σοβαρή. Είναι ευκολότερο να αντιμετωπιστεί όταν περιορίζεται στο κατώτερο ουροποιητικό σύστημα. Η λοίμωξη που εξαπλώνεται στην άνω ουροποιητική οδό είναι πιθανό να εξαπλωθεί στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας σήψη.

Πηγή: Naturanrg#121owww.naturanrg.gr

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης