ΥγείαΟυρολοίμωξη το καλοκαίρι

Ουρολοίμωξη το καλοκαίρι

Ουρολοίμωξη το καλοκαίρι; Όχι πάλι! Το καλοκαίρι φοράμε αντηλιακό για να προστατεύσουμε το δέρμα μας. Τι γίνεται όμως με τα εσωτερικά μας όργανα; Όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, τα βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν πολλά είδη λοιμώξεων και η πρόληψη δεν έρχεται πάντα σε μια… συσκευασία αντηλιακού.  Γνωρίζετε ότι οι ουρολοιμώξεις είναι οι δεύτερες σε συχνότητα λοιμώξεις στον άνθρωπο, με τις γυναίκες, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, να είναι ιδιαίτερα ευάλωτες;

♦ Της Μαρίας Γκέκα

Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 8 εκατομμύρια άνθρωποι υποβάλλονται σε θεραπεία για λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και η έρευνα δείχνει ότι ο αριθμός αυξάνεται το καλοκαίρι. Μελέτες αναφέρουν μια αύξηση 15% στις διαγνωσμένες περιπτώσεις ουρολοίμωξης όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν πάνω από 27 βαθμούς Κελσίου.

Είναι γεγονός ότι το καλοκαίρι τα περιστατικά ουρολοιμώξεων πολλαπλασιάζονται και τα περισσότερα από αυτά αφορούν γυναίκες, για μία σειρά λόγων, όπως η ανατομία της γυναικείας ουρήθρας. Πράγματι οι ουρολοιμώξεις είναι πιο συχνές μεταξύ των γυναικών (περίπου το 50% θα εμφανίσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους), όμως αφορούν και στους άνδρες, πράγμα που σημαίνει ότι όλοι διατρέχουν κίνδυνο να αναπτύξουν λοίμωξη στην παραλία, το πάρκο ή την πισίνα. Ας διερευνήσουμε γιατί.

Ουρολοίμωξη το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι τα βακτήρια κάνουν πάρτι…

Με τον όρο ουρολοίμωξη αναφερόμαστε σε λοιμώξεις ή μολύνσεις του ουροποιητικού συστήματος (ουρήθρα, ουροδόχος κύστη, νεφρά) από μικροοργανισμούς, όπως τα βακτήρια, οι ιοί και οι μύκητες. Τα βακτήρια είναι η πιο κοινή αιτία της ουρολοίμωξης και ειδικά το βακτήριο Escherichia coli (E. coli) προκαλεί τη συντριπτική πλειοψηφία των ουρολοιμώξεων.

Πολλοί παράγοντες του καλοκαιριού λόγω αυξημένης θερμοκρασίας διευκολύνουν την ανάπτυξη των βακτηρίων. Έτσι, όπως το δέρμα που εκτίθεται χωρίς προστασία στον ήλιο είναι πολύ πιθανόν να καεί, ομοίως το ουροποιητικό σύστημα είναι πιο πιθανό να εκτεθεί σε βακτήρια το καλοκαίρι. Οι παράγοντες που συμβάλλουν στην εν λόγω λοίμωξη είναι μεταξύ άλλων οι εξής:

Διψασμένο σώμα.

Χάνουμε πολλά υγρά το καλοκαίρι μέσω του ιδρώτα και το σώμα μας χρειάζεται αυτά τα υγρά για να ξεπλύνει τα βακτήρια, τα απόβλητα και τις τοξίνες. Εάν δεν φροντίζουμε να αναπληρώνουμε τα χαμένα υγρά, ενυδατώνοντας επαρκώς το σώμα μας τα βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν λοίμωξη.

Συμβουλή πρόληψης: να έχετε πάντα ένα μπουκάλι νερό μαζί σας. Οι ουρολόγοι συνιστούν στις γυναίκες να πίνουν τουλάχιστον 10 ποτήρια υγρών χωρίς ζάχαρη την ημέρα και στους άνδρες 13. Ο αριθμός αυτός θα πρέπει να αυξάνεται όταν κάποιος ιδρώνει.

Θερμό περιβάλλον.

Τα βακτήρια αναπτύσσονται σε ζεστά περιβάλλοντα – και αυτό περιλαμβάνει και την ξαπλώστρα δίπλα στην πισίνα. Οι γυναίκες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες, επειδή έχουν μικρότερη ουρήθρα και επομένως μικρότερη απόσταση για τα βακτήρια να ταξιδέψουν στην ουροδόχο κύστη.

Συμβουλή πρόληψης: Περιορίστε την πρόσβαση των βακτηρίων στην ουρήθρα. Αφού πάτε στην τουαλέτα, σκουπίστε από μπροστά προς τα πίσω, έτσι τα υπολείμματα των κακών βακτηρίων (π.χ. Coli) θα παραμένουν σε απόσταση.

Υγρό περιβάλλον.

Τα βακτήρια ευδοκιμούν επίσης σε υγρά περιβάλλοντα. Καθώς πολλοί άνθρωποι πηγαίνουν στην πισίνα, την παραλία και τη θάλασσα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για να δροσιστούν, οι ουρολοιμώξεις αναπόφευκτα αυξάνονται. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν φοράτε μαγιό όλη μέρα.

Συμβουλή πρόληψης Για να μειώσετε τις πιθανότητες να αναπτύξετε ουρολοίμωξη, είναι χρήσιμο να έχετε μαζί σας επιπλέον ρούχα ώστε να μπορείτε να αλλάξετε το βρεγμένο μαγιό σας όταν ολοκληρώσετε το μπάνιο. Το ίδιο ισχύει και για όσους ασκούνται σε εξωτερικούς χώρους. Αφού τελειώσετε, κάντε ντους και φορέστε στεγνά ρούχα.

Τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης

Στην ουρολοίμωξη κινδυνεύουν τόσο το ανώτερο όσο και το κατώτερο ουροποιητικό σύστημα. Αυτό περιλαμβάνει τους νεφρούς, τους ουρητήρες (τους αγωγούς μεταξύ των νεφρών και της ουροδόχου κύστης). Επίσης την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα. Συνηθέστερα, οι ουρολοιμώξεις επηρεάζουν την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα και προκαλούν κάψιμο και κνησμό.

Τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης -τα οποία κατά περίπτωση μπορεί να μην εκδηλωθούν- είναι κοινά, ωστόσο διαφοροποιούνται ανάλογα με το όργανο του ουροποιητικού συστήματος που έχει μολυνθεί. Τα κυριότερα συμπτώματα είναι τα εξής:

  • τσούξιμο στην ουρήθρα
  • συχνοουρία
  • δυσκολία στην ούρηση
  • απώλεια ούρων
  • δυσοσμία ούρων
  • πυρετός με ρίγη (πυελονεφρίτιδα)
  • πόνος στην πλάτη (πυελονεφρίτιδα)
  • πόνος στα νεφρά (πυελονεφρίτιδα).

 

Οι σύμμαχοι στην πρόληψη και την αντιμετώπισή της ουρολοίμωξης

Νερό, νερό νερό:

Είτε ως προφύλαξη είτε ως αντιμετώπιση, το νερό θα βοηθήσει να καθαρίσουν τα βακτήρια λόγω της συχνής ούρησης. Η επαρκής ενυδάτωση αποδεικνύεται σωτήρια και εδώ! 8-10 ποτήρια το λιγότερο ενώ το καλοκαίρι με τον ιδρώτα πρέπει να αυξηθούν.

Συχνή ούρηση:

Όταν δεν αδειάζετε την ουροδόχο κύστη σας σε τακτική βάση, τα βακτήρια έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπαραχθούν και να προκαλέσουν μόλυνση. Επομένως η τακτική χρήση του μπάνιου είναι ένα απαραίτητο προληπτικό μέτρο.

Ουρήστε πριν και μετά το σεξ:

Η σεξουαλική επαφή μπορεί να οδηγήσει σε ουρολοίμωξη, λάβετε υπόψη ότι η ζέστη και η υγρασία αυξάνουν τον κίνδυνο. Για το λόγο αυτό ουρήστε αμέσως μετά την επαφή και πιείτε ένα γεμάτο ποτήρι νερό για να καθαρίσετε το ουροποιητικό σας σύστημα.

Διαβάστε ακόμα ⇒ Αρώνια: superstar στον κόσμο των υπερτροφών. Θρεπτική αξία και οφέλη

Φυτικά και φυσικά βοηθήματα.

Στην πρόληψη της ουρολοίμωξης βοηθούν διάφορα συμπληρώματα και προβιοτικά τα οποία συμβάλλουν γενικότερα στην υγεία του ουροποιητικού! Εντάξτε στη διατροφή σας το παραδοσιακό γιαούρτι με την πέτσα, το κεφίρ ή το ξινόγαλα, καθώς και γνήσιο μηλόξιδο ενισχύοντας έτσι το ανοσοποιητικό σας σύστημα με «καλά» βακτήρια.

Ουρολοίμωξη το καλοκαίρι cranberry

Κράνμπερι και οι θαυματουργές πολυφαινόλες

Ο καρπός και ο φυσικός χυμός του κράνμπερι θεωρούνται από καιρό ότι έχουν ιδιότητες που προλαμβάνουν ή ανακουφίζουν από τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης. Τα κράνμπερι είναι ένας τύπος μικροσκοπικών κόκκινων όξινων μούρων τα οποία είναι καρποί μικρών φυλλοβόλων θάμνων. Τα κράνμπερι ως φυτό εντοπίζονται στις βορειότερες περιοχές της αμερικανικής ηπείρου με την επιστημονική ονομασία Vaccinium macrocarpon.

cranberry-kokkino Το κράνμπερι περιέχει προανθοκυανιδίνες (PAC), ένα είδος πολυφαινόλης. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά «επίθεσης και άμυνας» έχουν αξιοσημείωτο αντιμικροβιακό και αντιοξειδωτικό δυναμικό. Σε ένα ερευνητικό άρθρο του 2022, Καναδοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι το PAC μπορεί να βοηθήσει στην αναστολή του σχηματισμού βακτηριακού βιοφίλμ στην επένδυση του ουροποιητικού συστήματος. Έδειξαν επίσης ότι το PAC μπορεί να αποτρέψει την ενεργοποίηση των ουροπαθογόνων γονιδίων του E. coli σε πρώιμο στάδιο.

Μια παγκόσμια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Cochrane Reviews έδειξε ότι ο χυμός κράνμπερι και τα συμπληρώματά του μειώνουν τον κίνδυνο επαναλαμβανόμενων συμπτωματικών ουρολοιμώξεων σε γυναίκες κατά 35% και σε παιδιά κατά 50%. (1)

Τα κράνμπερι αναστέλλουν την προσκόλληση ουροπαθογόνων βακτηρίων, όπως το E. coli, στο επιθήλιο της ουροδόχου κύστης, μειώνοντας έτσι τον αποικισμό και την επακόλουθη μόλυνση. Έχουν επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, μειώνοντας την ένταση των συμπτωμάτων. Τα αποτελέσματά τους οφείλονται στην υψηλή συγκέντρωσή τους σε ανθοκυανιδίνες και προανθοκυανιδίνες, οι οποίες είναι ισχυρές αντισυγκολλητικές ενώσεις. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση χυμού κράνμπερι είναι επίσης αποτελεσματική σε περιπτώσεις ουρολοιμώξεων που προκαλούνται από ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια. (2)

Πηγές:

ΠΗΓΗ : naturanrg 134ο www. naturanrg.gr

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code