ΥγείαΑσθένειες & ΘεραπείεςΟυρολοίμωξη. Τι πρέπει να γνωρίζετε!

Ουρολοίμωξη. Τι πρέπει να γνωρίζετε!

Έντονος πόνος, τσούξιμο και συχνουρία. Οι ενοχλήσεις αυτές είναι συνήθως ένδειξη κάποιας ουρολοίμωξης. Σε μια τέτοια περίπτωση, μπορεί να αποδειχτούν ιδιαίτερα δυσάρεστες, ειδικά όταν παρουσιάζονται κατά την περίοδο των διακοπών. Ουρολοίμωξη. Τι πρέπει να γνωρίζετε!

 

⇒ του Στέλιου Βούλγαρη, Χειρουργός Ουρολόγος, Υπεύθυνος Κέντρου Βραχυθεραπείας Προστάτη Εuromedica Κυανούς Σταυρός, Θεσσαλονίκη, www.urology.com.gr

Η ουρολοίμωξη πάει και … παραλία! Έναν από τους συχνούς κινδύνους κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών αποτελεί η ουρολοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. Οι βουτιές σε βρόμικες πισίνες ή θάλασσες και η μολυσμένη άμμος αποτελούν ιδανικούς χώρους για τη μεταφορά μικροβίων.

Ο όρος ουρολοίμωξη είναι ένας γενικός όρος που περιλαμβάνει όλες τις μολύνσεις των διαφόρων τμημάτων του ουροποιητικού συστήματος και των δύο φύλων. Κάποιες μορφές όπως η κυστίτιδα στις γυναίκες είναι πολύ συχνές. Υπολογίζεται πως 1 στις 3 γυναίκες παθαίνει κυστίτιδα μέχρι την ηλικία των 30. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η θεραπεία είναι απλή και αποτελεσματική. Άλλες μορφές, όπως για παράδειγμα η πυελονεφρίτιδα είναι πιο σπάνιες αλλά η θεραπεία τους είναι πιο δύσκολη και απαιτεί τη συνδρομή ειδικού ουρολόγου και κάποιες φορές ακόμη και την εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Kυστίτιδα: κυρίως γένους θηλυκού! 

Η πιο συχνή μορφή ουρολοίμωξης και επίσης το πιο συχνό ουρολογικό πρόβλημα στις γυναίκες είναι η κυστίτιδα. Όπως λέει και η ίδια η λέξη πρόκειται για μόλυνση της ουροδόχου κύστεως. Αυτό συμβαίνει όταν τα ούρα, που είναι άσηπτα (μη μολυσμένα) σε φυσιολογικές συνθήκες, μολυνθούν απο μικρόβια που εισέρχονται σχεδόν πάντα απο την ουρήθρα. Τότε το εσωτερικό της ουροδόχου κύστης ερεθίζεται, κοκκινίζει και αρχίζει να προκαλεί συμπτώματα.

Η κυστίτιδα με την κλασική οξεία βακτηριακή της μορφή είναι πιο συχνή στις γυναίκες λόγω του μικρότερου μήκους της ουρήθρας τους αλλά και της πιο στενής γειτνίασής της με τον πρωκτό. Οι ηλικίες που προσβάλλονται πιο συχνά είναι οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, καθώς η σεξουαλική επαφή οδηγεί σε ευκολότερη άνοδο των μικροβίων μέσω της ουρήθρας. Το πιο συχνά ενοχοποιούμενο βακτήριο ειναι το κολοβακτηρίδιο ή E. Coli στο 90% των περιπτώσεων.
Προδιαθεσικοί παράγοντες για κυστίτιδα είναι εκτός απο τη σεξουαλική επαφή, η είσοδος ξένων σωμάτων στην κύστη (καθετήρες, ουρολογικά εργαλεία), η εγκυμοσύνη και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Τα συμπτώματα συνήθως είναι:

  • Πόνος κατά την ούρηση
  • Συχνουρία
  • Επιτακτική ούρηση και νυχτουρία
  • Αίμα στα ούρα
  • Θολά και δύσοσμα ούρα

Η διάγνωση γίνεται απο τον ουρολόγο με τη λήψη του ιστορικού και την κλινική εξέταση. Η γενική ούρων και η καλλιέργεια είναι συνήθως θετικές.
Η θεραπεία περιλαμβάνει την άφθονη λήψη υγρών, τη χρήση προφυλακτικού κατά τη σεξουαλική επαφή, την ούρηση κάθε φορά μετά απο σεξουαλική επαφή, τη λήψη χυμού απο κράνα (cranberry) και, αν το κρίνει ο γιατρός σας, τη λήψη αντιβίωσης. Επίσης, σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση βοηθά η χρήση τοπικών αλοιφών οιστρογόνων (πάντα σε συνεννόηση με το γυναικολόγο σας).

Το νου σας στην πρόληψη

Είναι αυτονόητο ότι η καλή λειτουργία του εντέρου με την κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών αλλά και η ρύθμιση της εντερικής χλωρίδας με την κατανάλωση γιαουρτιού βοηθούν σημαντικά. Τέλος, σίγουρα βοηθά η βελτίωση της γενικής άμυνας του οργανισμού υιοθετώντας έναν υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο ζωής.

Μια ειδική μορφή κυστίτιδος είναι η υποτροπιάζουσα κυστίτιδα και αφορά συνήθως γυναίκες που έχουν πάνω απο 2-3 επεισόδια κυστίτιδος το χρόνο. Είναι μια κατάσταση πολύ δύσκολη για την καθημερινότητα της γυναίκας. Για την αντιμετώπισή της χρειάζεται εξέταση απο ειδικό ουρολόγο που θα κάνει και υπερηχογράφημα των νεφρών και της κύστεως. Βασικής σημασίας είναι η αντιμετώπιση πιθανών αιτίων ουρολοίμωξης, όπως είναι η ύπαρξη λίθων, κατακράτησης ούρων ή χαμηλών οιστρογόνων.

Πυελονεφρίτιδα 

Η πυελονεφρίτιδα είναι μόλυνση των νεφρών. Διακρίνεται σε οξεία και χρόνια.
Η Οξεία Πυελονεφρίτις είναι η πιο συνήθης μορφή και συνήθως (80%) οφείλεται σε μόλυνση απο κολοβακτηρίδιο (E.Coli). Η μόλυνση είναι συνήθως ανιούσα όπου μικρόβια «ανεβαίνουν» από την ουροδόχο κύστη.
Κλινική εικόνα: Αιφνίδια έναρξη πυρετού, ρίγους και πόνου στην περιοχή του νεφρού. Δυνατόν να συνυπάρχουν συμπτώματα απο το κατώτερο ουροποιητικό (δυσουρία, συχνουρία, τσούξιμο κ.τ.λ.).

Διάγνωση

Γενική άιματος δείχνει σχεδόν πάντα αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων και η γενική ούρων συνήθως (αλλά ΟΧΙ πάντα) δείχνει πυοσφαίρια. Απεικονιστικές εξετάσεις σπάνια χρειάζονται (70% των ασθενών με πυελονεφρίτιδα έχουν φυσιολογικό υπερηχογράφημα) παρά μόνο για να αποκλείσουν πιθανότητα απόφραξης του νεφρού. Το υπερηχογράφημα σε αυτήν την περίπτωση είναι πολύ βοηθητικό και σπάνια χρειάζεται να καταφύγουμε σε αξονική τομογραφία.

Θεραπεία

Αν ο ασθενής είναι αφυδατωμένος ή σε βαριά γενική κατάσταση μπορεί να χρειαστεί παραμονή στο νοσοκομείο. Αν όμως είναι σε κατάσταση να λάβει αγωγή απο το στόμα, τότε συνήθως χορηγείται ειδική αντιβίωση για τουλάχιστον 10 μέρες και σίγουρα για 24 ώρες μετά την ύφεση του πυρετού.

Χρόνια Πυελονεφρίτις

Όταν οι μολύνσεις του νεφρού υποτροπιάζουν, αυτό τελικά οδηγεί σε δημιουργία ουλών στο νεφρό και στην ατροφία αυτού. Η θεραπεία της χρόνιας πυελονεφρίτιδας είναι πιο σύνθετη και περιλαμβάνει καταρχήν άρση των επιβαρυντικών παραγόντων, κυρίως της απόφραξης (αφαίρεση λίθων). Στη συνέχεια συνήθως χρειάζεται μακροχρόνια χορήγηση αντιβιοτικών.

Συμπερασματικά, οι ουρολοιμώξεις αφορούν και τα δύο φύλα και όλες τις ηλικίες. Όλες οι ουρολοιμώξεις ΔΕΝ είναι ίδιες, άρα χρειάζεται η βοήθεια ειδικού ουρολόγου που θα σας δώσει την κατάλληλη κάθε φορά θεραπεία.

Πηγή: NaturaNrg #29

Sas-endiaferei_arrow

Νεφρολιθίαση: Τι ν’ αλλάξω στη διατροφή μου;

Γυναικολογικές Παθήσεις του Καλοκαιριού

Γιατί να πάρω προβιοτικά; 10 (τουλάχιστον) λόγοι…

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης