ΥγείαΑσθένειες & ΘεραπείεςΠαγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας - 8 Σεπτεμβρίου

Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας – 8 Σεπτεμβρίου

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας καθιερώθηκε το 1996 από την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Φυσικοθεραπευτών (World Confederation for Physical Therapy-WCPT) και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου.

 

της Κατερίνας Σπανίδη, Φυσικοθεραπεύτρια MSc, www.physiofixathens.gr

Αυτή την ημέρα δίνεται η δυνατότητα σε φυσικοθεραπευτές απ’ όλο τον κόσμο να ενημερώσουν το κοινό σχετικά με την σημασία της επιστήμης της φυσικοθεραπείας για την ανθρώπινη υγεία.

Οι φυσικοθεραπευτές ως ειδικοί της κίνησης, παρέχουν υπηρεσίες που αποκαθιστούν, διατηρούν και αναπτύσσουν τη μέγιστη κίνηση και την λειτουργική ικανότητα των ανθρώπων. Μπορούν να βοηθήσουν ανθρώπους κάθε ηλικίας όταν η κίνηση και η λειτουργία τους απειλούνται λόγω γήρανσης, τραυματισμού, ασθένειας, διαταραχών ή περιβαλλοντικών παραγόντων.

Μάλιστα από το 2008, η WCPT έχει καθιερώσει ως θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας την «Κίνηση για την Υγεία» (Movement for Health) και τα δύο τελευταία χρόνια προωθεί το μήνυμα «πρόσθεσε ζωή στα χρόνια σου» (add life to years), επισημαίνοντας ότι οι άνθρωποι που μένουν κινητικά δραστήριοι έχουν 50% μικρότερο κίνδυνο λειτουργικού περιορισμού και 40% χαμηλότερο ποσοστό θανάτων.

Για το 2018, η Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας είναι αφιερωμένη στην Ψυχική Υγεία, καθώς οι έρευνες δείχνουν ότι:

 Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας - 8 Σεπτεμβρίου • 1 στους 4 ανθρώπους θα εμφανίσει κάποιας μορφής ψυχική διαταραχή μια φορά στη ζωή του

• οι άνθρωποι με προβλήματα ψυχικής υγείας κινδυνεύουν περισσότερο να έχουν κακή σωματική υγεία

• τα χρόνια μυοσκελετικά προβλήματα μπορεί να οδηγήσουν σε κατάθλιψη

Οι φυσικοθεραπευτές δουλεύουν μαζί με τον ασθενή με σκοπό να οργανώσουν ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πρόγραμμα, θέτοντας ρεαλιστικούς και επιτεύξιμους στόχους.

Η θεραπευτική άσκηση αποτελεί επιστημονικά αποδεδειγμένη μέθοδο θεραπείας ανθρώπων με κατάθλιψη καθώς βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής και την αυτοεκτίμησή τους.

H WCPT προτρέπει τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα, να απευθυνθούν σε έναν φυσικοθεραπευτή ή να επιλέξουν την δραστηριότητα που τους ταιριάζει και να διασκεδάσουν βελτιώνοντας ταυτόχρονα την σωματική και ψυχική τους υγεία.

Στην Ελλάδα, ήδη από το 2014 ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ), που αποτελεί τμήμα της WCPT, έχει δημιουργήσει το επιστημονικό τμήμα «Φυσικοθεραπεία στην Ψυχική Υγεία».

 

 

πηγή: www.naturanrg.gr

 

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης