ΥγείαΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΦΡΟΥ 2015 - Υγιείς νεφροί για όλους!

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΦΡΟΥ 2015 – Υγιείς νεφροί για όλους!

10η Επέτειος της Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού – Αναδεικνύουμε τη Σημασία της Υγείας των Νεφρών Πίνοντας και Προσφέροντας ένα ποτήρι νερό!

Στις 12 Μαρτίου εορτάζεται φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού, που έχει ως στόχο την κινητοποίηση της ιατρικής κοινότητας, των αρμόδιων αρχών και του κοινού για την πρόληψη και προαγωγή της υγείας των νεφρών και την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου (ΧΝΝ). Πρόκειται για μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης που εορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Πέμπτη του Μαρτίου, συμπληρώνοντας φέτος 10 χρόνια από την πρώτη παρουσίασή της.

Με σύνθημα τη φράση «Υγιείς νεφροί για όλους», η φετινή καμπάνια αναδεικνύει το γεγονός ότι δεν είμαστε όλοι και όλες ίσοι και ίσες απέναντι στον κίνδυνο εμφάνισης ΧΝΝ, δίνοντας έτσι έμφαση στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

PHM_2013_AFISA-ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΦΡΟΥ 2015 - Υγιείς νεφροί για όλους!Στην Ελλάδα, η εκστρατεία υποστηρίζεται από την Ελληνική Νεφρολογική Εταιρία (ΕΝΕ), η οποία αναλαμβάνει συγκεκριμένες ενέργειες για την ενίσχυση της επιστημονικής ενημέρωσης της ιατρικής κοινότητας, καθώς και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη Χρόνια Νεφρική Νόσο (ΧΝΝ), μία ασθένεια από την οποία πάσχει το 10% του πληθυσμού, δηλαδή περίπου 1.000.000 άτομα στην Ελλάδα.

 Μάλιστα, προβλέπεται αύξηση της νόσου κατά 17% μέσα στην επόμενη δεκαετία, ενώ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η ΧΝΝ αναγνωρίζεται πλέον ως ζήτημα δημόσιας υγείας διεθνώς.

Οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης έχουν ως στόχο

την κινητοποίηση για την πρόληψη και την καλύτερη φροντίδα των νεφρών, ειδικά στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως είναι τα άτομα που πάσχουν από αρτηριακή υπέρταση και σακχαρώδη διαβήτη, δύο από τις κυριότερες αιτίες εμφάνισης Χρόνιας Νεφρικής Νόσου. Επιπλέον παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης της πάθησης είναι επίσης το κάπνισμα, η ανθυγιεινή διατροφή και η ανεπαρκής ενυδάτωση.

Γι’ αυτό το λόγο, η Ελληνική Νεφρολογική Εταιρία μας καλεί να εορτάσουμε μαζί την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού με μια συμβολική κίνηση: πίνοντας ένα ποτήρι νερό και προσφέροντας άλλο ένα σε κάποιον άλλο. Η ενέργεια αυτή μας υπενθυμίζει πως οι νεφροί είναι ζωτικά όργανα και πως οφείλουμε να τους φροντίζουμε διατηρώντας έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής, και παραμένοντας ενημερωμένοι για τα αίτια και τους κινδύνους της ΧΝΝ, καθώς και για την ανάγκη έγκαιρης διάγνωσης και σωστής αντιμετώπισής της.

Στις εισηγήσεις τους, ο Πρόεδρος της ΕΝΕ Δημήτριος Σ. Γούμενος, Καθηγητής Νεφρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, η Αντιπρόεδρος της  ΕΝΕ Αικατερίνη Παπαγιάννη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεφρολογίας Α.Π.Θ., και ο Γενικός Γραμματέας της ΕΝΕ Θεοφάνης Αποστόλου, Νεφρολόγος Διευθυντής ΕΣΥ  Νοσοκομείου Ευαγγελισμός, παρουσίασαν στοιχεία για την ΧΝΝ και τον επιπολασμό της στο γενικό πληθυσμό και τις ομάδες υψηλού κινδύνου, ενώ αναφέρθηκαν και στις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της νόσου.

Μεταξύ άλλων τονίστηκε ότι η ΧΝΝ είναι ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας που χαρακτηρίζεται από έλλειψη συμπτωμάτων κατά τα αρχικά στάδια της νόσου. Συγκεκριμένα, είναι δυνατόν, κάποιος να χάσει μέχρι και το 90% της νεφρικής του λειτουργίας και να μην εμφανίζει συμπτώματα!

Η έγκαιρη λοιπόν διάγνωση της νόσου είναι κρίσιμη καθώς η επαρκής θεραπεία μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξή της προλαμβάνοντας την ανάγκη για σοβαρή ιατρική παρέμβαση, αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση ή ακόμη και μεταμόσχευση.  Σε πρώιμο στάδιο η διάγνωση της ΧΝΝ μπορεί να γίνει με τις συνήθεις εξετάσεις ούρων ή αίματος.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρίας Δημήτριος Σ. Γούμενος, δήλωσε

«Οι δυσμενείς οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν στις μέρες μας, δυσχεραίνουν και την πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΝΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την πρόληψη και κατάλληλη θεραπεία μιας ασθένειας που, όπως δείχνουν τα στοιχεία, θα συνεχίσει να πλήττει μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Παράλληλα, δεσμεύεται να παραμείνει ενεργά στο πλευρό τόσο της επιστημονικής κοινότητας όσο και των ασθενών που την έχουν ανάγκη».

Τη Συνέντευξη Τύπου ακολουθεί η 89η Επιστημονική Συνάντηση της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρίας, με θέμα «Χρόνια Νεφρική Νόσος», στις 12  – 13 Μαρτίου 2015 στο ξενοδοχείο Divani Caravel.  Στόχος είναι η ενημέρωση των επαγγελματικών υγείας και την ανάδειξη των τελευταίων εξελίξεων και βέλτιστων πρακτικών για την υποστήριξη των ασθενών με ΧΝΝ. Αναλυτικά το πρόγραμμα της συνάντησης είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρίας στη διεύθυνση:

http://www.ene.gr/DOCUMENTS/PDF/89_ESENE/89_ESENE_FP.pdf

Σχετικά με την Ελληνική Νεφρολογική Εταιρία

H Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία (ΕΝΕ) ιδρύθηκε το 1970, ως μη κερδοσκοπική εταιρεία με στόχο την υποστήριξη και την ανάπτυξη της Νεφρολογίας, την διενέργεια ερευνητικών μελετών, την συνέχιση της ιατρικής εκπαίδευσης και την επαγγελματική υποστήριξη των μελών της.
Η Εταιρεία, παράλληλα, δημιούργησε την ηλεκτρονική ιστοσελίδα www.ene.gr , προς διάθεση των μελών ως μέσου επικοινωνίας μεταξύ τους καθώς και με τα άλλα επιστημονικά ιδρύματα. Προσπάθειά της ΕΝΕ είναι η δημοσίευση όλης της διαθέσιμης πληροφόρησης σχετικά με την Εταιρεία και την Ειδικότητα της Νεφρολογίας.

Σχετικά με τη Χρόνια Νεφρική Νόσο

παγκόσμια μερα νεφρούΧρόνια Νεφρική Νόσος (ΧΝΝ) είναι η κατάσταση εκείνη κατά την οποία οι νεφροί έχουν υποστεί βλάβη με αποτέλεσμα τη βαθμιαία μείωση της ικανότητάς τους να λειτουργούν σωστά(να αποβάλλουν τα άχρηστα προϊόντα του μεταβολισμού ) και να μας διατηρούν υγιείς. Το γεγονός ότι οι νεφροί μας δεν λειτουργούν σωστά διαπιστώνεται με εργαστηριακές εξετάσεις αίματος και ούρων:

– Στα ούρα την πιθανότητα ύπαρξη νεφρικής βλάβης σηματοδοτούν τα ερυθρά αιμοσφαίρια και η ύπαρξη λευκώματος (πρωτεϊνουρία)
– Στο αίμα την ύπαρξη χρόνιας νεφρικής νόσου σηματοδοτεί η αύξηση των τιμών της ουρίας και της κρεατινίνης
Μεγάλη σημασία έχει η πρώιμη διάγνωση της νεφρικής νόσου γιατί έτσι μπορούμε να προλάβουμε ή να επιβραδύνουμε την εξέλιξη της προς νεφρικής ανεπάρκειας τελικού σταδίου.

Πηγή: NaturaNrg

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code