icecream-coups

Παγωτό: Αλήθειες και ψέματα για την πιο δροσιστική απόλαυση!

Αναρτήθηκε στις: Κατηγορίες: Διατροφή, Υγιεινές τροφές & Συνταγές

Μπορεί τα τελευταία χρόνια να κερδίζει συνεχώς έδαφος και το χειμώνα, αφού οι τζελατερίες, τα ζαχαροπλαστεία και αρκετά εστιατόρια το έχουν καθιερώσει πλέον στις λίστες και τα μενού τους, ωστόσο, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνδυάσει το παγωτό με τις διακοπές και την ξεκούραση.

της Μαρίας Σαρτζετάκη

Το light παγωτό, το οποίο έχει περίπου τα μισά λιπαρά και τα 2/3 των θερμίδων του κανονικού τυποποιημένο παγωτού, παρασκευάζεται από ημιαποβουτυρωμένο γάλα, σοκολάτα γάλακτος και γλυκαντικές ουσίες αντί για ζάχαρη, και δεν υστερεί σε γεύση σε σχέση με το «κανονικό», αλλά σε λιπαρά.

ice cream cornΜια γλυκιά και παγωμένη ιστορία!

Το παγωτό εμφανίστηκε γύρω στο 2000 π.Χ. στη Κίνα, όπου παρασκευαζόταν από ελαφρώς βρασμένο ρύζι, μυρωδικά, γάλα, τα οποία τα τοποθετούσαν στο χιόνι για να πήξουν. Πολλά χρόνια αργότερα, το 13ο αιώνα, στους δρόμους του Πεκίνου, παρασκευάζονταν γλυκά με βάση τους παγωμένους χυμούς φρούτων, με ή χωρίς γάλα.

Το 14ο αιώνα, ο Μάρκο Πόλο έφερε στην Ευρώπη παγωμένα φρούτα και γάλα. Το 1533, η Κατερίνα των Μεδίκων θα παντρευτεί τον Ερρίκο Β΄ της Γαλλίας και θα φέρει μαζί της ένα παγωμένο επιδόρπιο από γλυκιά κρέμα που έμοιαζε πολύ με το σημερινό παγωτό και η οποία λόγω του μεγάλου κόστους παραγωγής της αποτελούσε αποκλειστική απόλαυση των πλουσίων.

Ένας Ισπανός γιατρός (το 1560), που ζούσε στη Ρώμη, ο Μπλάσιους Βιλαφράνκα, ανακάλυψε πως αν προσέθετε νιτρική ποτάσα στο χιόνι και στον πάγο, τότε θα μπορούσε να καταψύχει οτιδήποτε πολύ πιο γρήγορα. Η εφεύρεση αυτή έδωσε μεγάλη ώθηση στη παραγωγή του παγωτού, για να φτάσουμε σιγά-σιγά στην βιομηχανοποίηση της παραγωγής του και την τεράστια ποικιλία γεύσεων που γνωρίζουμε σήμερα…

Το παγωτό στην Ελλάδα

Οι αρχαίοι Αθηναίοι έτρωγαν χιόνι ανακατεμένο με μέλι και φρούτα στην αγορά της πόλης, ο πατέρας της ιατρικής Ιπποκράτης ενθάρρυνε τους ασθενείς του να τρώνε πάγο, ενώ υπάρχουν μαρτυρίες που αναφέρουν πως στο Μεγάλο Αλέξανδρο άρεσε ιδιαίτερα το «φαγώσιμο χιόνι»! Είναι προφανές, λοιπόν, ότι και στην αρχαία Ελλάδα γνώριζαν το παγωτό σε κάποια μορφή του…
Πολύ πιο πρόσφατα, οι πρώτοι παραδοσιακοί παγωτατζήδες στον ελλαδικό χώρο χρησιμοποιούσαν ένα μεγάλο κάδο που τον γέμιζαν με πάγο και αλάτι. Είναι επίσης γνωστό ότι πριν από την εμφάνιση των ηλεκτρικών ψυγείων, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν αμμωνία για την κατασκευή του πάγου και αλάτι για τη συντήρησή του. Μέσα στον κάδο αυτό, λοιπόν, βύθιζαν ένα δεύτερο δοχείο γεμάτο με γάλα και ζάχαρη που το ανακάτευαν συνεχώς με ένα τεράστιο γουδοχέρι, μέχρι να γίνει παχιά κρέμα και να πήξει. Ωστόσο, το παγωτό διαδόθηκε σημαντικά στη χώρα μας μέσα από τις μεγάλες εταιρείες παραγωγής.

H σύσταση του παγωτού:
  • 10% – 16% λίπος γάλακτος
  • 9 – 12% πρωτεΐνες (καζεΐνες) και υδατάνθρακες (λακτόζη)
  • 12 – 16% γλυκαντικές ουσίες, κυρίως συνδυασμός σουκρόζης και γλυκόζης
  • 0.2 – 0.5% σταθεροποιητές και γαλακτωματοποιητές
  • 55% – 64% νερό

Παγωτό… «Do it yourself»!

Το σπιτικό παγωτό αποτελεί την πιο συμφέρουσα οικονομικά λύση, αφού κοστίζει λιγότερο από το αντίστοιχο του εμπορίου, ενώ παράλληλα μπορούμε να έχουμε πλήρη εικόνα για την ποιότητα των συστατικών. Συνήθως, τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή του είναι τα ακόλουθα:

  • Γάλα: Αποβουτυρωμένο, πλήρες ή με χαμηλά λιπαρά είναι το βασικό συστατικό των παγωτών, το οποίο όμως μπορεί να αντικατασταθεί από κρέμα γάλακτος, γιαούρτι, ακόμα και ξινόγαλο, αν θέλετε να δώσετε μια διαφορετική νότα στις δημιουργίες σας.
  • Αυγά: Εμπλουτίζουν το παγωτό σε γεύση και θρεπτικά συστατικά, ιδίως όταν είναι φρέσκα. Φυσικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και βιολογικά αυγά για ακόμα πιο υγιεινό τελικό προϊόν.
  • Ζάχαρη: Εκτός από απλή κρυσταλλική ζάχαρη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακατέργαστη, φρουκτόζη ή κάποιο άλλο υποκατάστατο.
  • Φρούτα: Εμπλουτίστε τις δημιουργίες σας με φρέσκο χυμό φρούτων ή κομμάτια  αποξηραμένων φρούτων. Ωστόσο, αποφύγετε τα φρέσκα, γιατί θα βγάλουν τα υγρά τους και θα καταστρέψουν το παγωτό σας.
  • Ξηρούς καρπούς: Χαρίζουν πλούσια γεύση και θρεπτικά συστατικά.

homemade-icecream

Βιολογικό παγωτό:  Επιστροφή στην ποιότητα

Το πιστοποιημένο βιολογικό παγωτό, φτιαγμένο από 100% αγνά υλικά και βιολογικές πρώτες ύλες, αποτελεί την πιο σίγουρη, αγνή και γευστική πρόταση δροσιάς για το καλοκαίρι. Φημίζεται για τη φρεσκάδα των συστατικών του, έχει καθαρό άρωμα και υπέροχη γεύση, η οποία μάλιστα εξασφαλίζεται χωρίς προσθήκη συντηρητικών ή χημικών ουσιών.
Τα τελευταία χρόνια το βιολογικό παγωτό διαδίδεται ολοένα και περισσότερο και στη χώρα μας, όπου μπορεί να το βρει κανείς σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων και σε επιλεγμένα εστιατόρια. Εκτός από εισαγωγές ξένων προϊόντων είναι αξιοσημείωτη και η παραγωγή παγωτών από ελληνικές εταιρείες.

ice cream scoopsΜάθετε ότι το παγωτό…

  1. Χάρη στο γάλα και τα αυγά που περιέχει, αποτελεί μια άριστη πηγή ενέργειας και θρεπτικών συστατικών.
  2. Προσφέρει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας
  3. Εφοδιάζει τον οργανισμό με ενέργεια, χάρη στους υδατάνθρακες από τις γλυκαντικές ύλες που χρησιμοποιούνται και τη λακτόζη του γάλακτος.
  4. Είναι πλούσιο σε λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, D και Ε, αλλά και σε υδατοδιαλυτές βιταμίνες Β1, Β2, Β6, Β12.
  5. Περιέχει ασβέστιο, είναι καλή πηγή φωσφόρου και περιέχει ποσότητες σιδήρου και ψευδαργύρου.
  6. Τονώνει τον οργανισμό και φαίνεται να λειτουργεί αγχολυτικά, βελτιώνοντας τη διάθεσή μας.
  7. Διαθέτει αντιοξειδωτική δράση, καθώς περιέχει κακάο, ξηρούς καρπούς (πολυφαινόλες) και φρούτα.

Πηγή: NaturaNrg #07

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *