LifeΑποδράσειςΠαιδική κατασκήνωση δημιουργικό καλοκαίρι στη φύση 

Παιδική κατασκήνωση δημιουργικό καλοκαίρι στη φύση 

 Να πάει το παιδί μου κατασκήνωση; Η απάντηση είναι μόνο θετική, γι’ αυτό επιλέξτε εκείνη που του ταιριάζει καλύτερα! Χαρίστε στο παιδί σας ένα δημιουργικό καλοκαίρι σε επαφή με τη φύση! 

Της Στέλλας Μπανούση

Ομαδική ζωή, αθλητικές δραστηριότητες, καλλιτεχνικές εργασίες και ατέλειωτο παιχνίδι,  συνθέτουν μια ολόκληρη κοινωνία στην οποία και το δικό σας παιδί μπορεί να βρει μια θέση. Πρόκειται για τις οργανωμένες κατασκηνώσεις, όπου η κοινωνική και φυσική αγωγή εκπαίδευση «παντρεύεται» με τη διασκέδαση, αποτελώντας τον ιδανικό χώρο για δεσμούς φιλίας, ενδιαφέρουσες δραστηριότητες και μαθήματα ζωής που μόνο αδιάφορα δεν αφήνουν τα παιδιά.

Παιδική κατασκήνωση δημιουργικό καλοκαίρι στη φύση

Τα σχολεία τελειώνουν και τα παιδιά έχουν στη διάθεσή τους τρεις ολόκληρους μήνες διακοπών. Τι καλύτερο λοιπόν από το να περάσουν μέρος των διακοπών τους σε μια οργανωμένη κατασκήνωση; Σήμερα, οι κατασκηνώσεις που απευθύνονται σε παιδιά αποτελούν πραγματικό σχολείο ζωής, εργαστήρι φυσικής και ψυχικής ευεξίας. Περιλαμβάνουν πληθώρα δραστηριοτήτων όπου τα παιδιά θα αθληθούν, θα γνωρίσουν καινούρια πράγματα και θα αξιολογήσουν τις ικανότητές τους. Θα έρθουν σε επαφή με τη φύση και θα μάθουν πολλά για αυτήν και τους κανόνες της. Σε πολλές απ’ αυτές που βρίσκονται μακριά από τα αστικά κέντρα θα  γνωρίσουν την τοπική παράδοση και διατροφή, θα μάθουν την ιστορία της περιοχής και θα έχουν πρωτόγνωρες για αυτά εικόνες, ήχους και μυρωδιές.

Παιδική κατασκήνωση, δημιουργικό καλοκαίρι στη φύση! 

Γιατί να πείτε ναι στην κατασκήνωση;

Αν κάνετε μια μικρή έρευνα για τα οφέλη της κατασκήνωσης, θα δείτε ότι έχετε δεκάδες λόγους να ενθαρρύνετε το παιδί σας να περάσει εκεί ένα μέρος των διακοπών του. Τα παιδιά συμμετέχοντας ενεργά σε διαφορετικές δραστηριότητες αναπτύσσουν δεξιότητες ζωής, όπως αυτοπεποίθηση, ομαδικότητα, συνεργασία, ικανότητα επίλυσης προβλημάτων κ.λπ. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την καθημερινή ζωή στην κατασκήνωση, αλλά και από το πρόγραμμα υπαίθριων δραστηριοτήτων.

♥  Κοινωνικοποίηση

Η  μοναξιά δεν έχει θέση στην κατασκήνωση. Το παιδί θα κάνει πολλούς καινούριους φίλους και αρκετούς απ’ αυτούς θα τους βάλει για πάντα στην καρδιά του. Επιπλέον, γνωρίζει καλύτερα τον εαυτό του, θαυμάζει, μιμείται, απορρίπτει και διορθώνει τα λάθη του και γενικότερα βγαίνει πιο ώριμο από την επαφή του με συνομήλικα ή μεγαλύτερα παιδιά.

♥ Αυτοπεποίθηση

Πολλά παιδιά εκπλήσσονται ανακαλύπτοντας ότι διαθέτουν την ικανότητα να αναλάβουν δράση, να προτείνουν και να διαχειριστούν με ικανοποιητικά αποτελέσματα καταστάσεις, που αντιθέτως όταν βρίσκονται στο γονεϊκό περιβάλλον είναι μάλλον άβουλα, μη λαμβάνοντας  καμιά πρωτοβουλία.

♥ Αυτοεξυπηρέτηση

Το παιδί που δεν πλένει τα δόντια του, δεν κάνει ντους αν δεν επιμείνετε εσείς, δεν τακτοποιεί τα ρούχα του, δεν τρώει όλα τα φαγητά, γιατί έχετε πάντα τη διάθεση να του προσφέρετε τηγανητές πατάτες δεν θα είναι το ίδιο στην κατασκήνωση. Το πρόγραμμα απαιτεί να ξυπνά νωρίς το πρωί, να μάθει να στρώνει το κρεβάτι του, να ακολουθεί χωρίς γκρίνια τους κανόνες υγιεινής. Συνειδητοποιεί ότι τα όσπρια είναι θρεπτικό φαγητό, ότι το γάλα είναι νόστιμο και χωρίς τα πρόσθετα που του αλλάζουν χρώμα και γεύση.

♥ Ομαδικότητα

Το παιδί μαθαίνει να λειτουργεί σαν μέρος του συνόλου, λέει τη γνώμη του, αλλά σέβεται κυρίως την άποψη της ομάδας, υποτάσσοντας τις ιδιοτροπίες του, ενώ διδάσκεται ευγένεια και  υπομονή.

♥ Άθληση και ψυχαγωγία

Από το πρωινό ξύπνημα μέχρι την «καληνύχτα» δεν υπάρχει στιγμή ανίας και ρουτίνας στην κατασκήνωση. Μικροί-μεγάλοι συμμετέχουν σε τόσες δραστηριότητες που χαρίζουν απίστευτη σωματική ενέργεια και ψυχική ευεξία.

Αθλητικές και άλλες δραστηριότητες 

Στο καθημερινό πρόγραμμα των παιδιών περιλαμβάνονται δεκάδες αθλητικές δραστηριότητες είτε με τη μορφή εκμάθησης ενός αθλήματος είτε με τη συμμετοχή σε αγώνες και σε εσωτερικά ομαδικά πρωταθλήματα. Στις περισσότερες κατασκηνώσεις υπάρχουν:

  • Ατομικά πρωταθλήματα, όπως πινγκ-πονγκ, τένις, αναρρίχηση, ιππασία, τοξοβολία, ποδήλατο, κολύμβηση, κ.ά.
  • Ομαδικά πρωταθλήματα, όπως ποδόσφαιρο, beach soccer, μπάσκετ, βόλεϊ, beach volley, waterpolo. κ.ά.
  • Επίσης, ενόργανη γυμναστική, αερόμπικ, ζωγραφική, χειροτεχνία, πηλός, πορείες στο βουνό, περιβαλλοντική εκπαίδευση.
  • Κι ακόμη, πλήθος ψυχαγωγικών εκδηλώσεων: κινηματογράφος, θεατρικές παραστάσεις, χορευτικές βραδιές.  Διαγωνισμούς  τραγουδιού, σκάκι, παιχνίδια γνώσεων και ατέλειωτα βράδια συζήτησης δίπλα στο κύμα και κάτω από το φως του καλοκαιρινού φεγγαριού.
⊕  Συζητήστε με το παιδί σας τι ακριβώς αναζητά από μια κατασκήνωση….

Tου αρέσουν τα αθλήματα ή προτιμάει την καλλιτεχνική δημιουργική απασχόληση; Eνθαρρύνετέ το να θέσει όλα τα ερωτήματα που έχει. H καθοδήγησή σας είναι σημαντική. Προσέξτε, όμως, να μην καταλήξετε στην επιλογή κατασκήνωσης που καλύπτει τις δικές σας επιθυμίες. Άλλωστε, το παιδί είναι αυτό που θα ζήσει εκεί για 20 και πλέον μέρες.

Πηγή: NaturaNrg #29

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης