GreenΒιολογικάΠαντζάρι σε γλάστρα

Παντζάρι σε γλάστρα

 

Αν και ποτέ δεν μου άρεσαν τα φύλλα του, πάντα λάτρευα του βολβούς του! Το παντζάρι είναι ένα λαχανικό αρκετά αγαπημένο στην Ελλάδα για τη γεύση του. Παρακάτω θα σας δείξω πώς μπορείτε να καλλιεργήσετε βιολογικά παντζάρια στο μπαλκόνι σας.

  ⇒ Πέτρος Πανούτσος, olyplant.gr

Φυτό

Το παντζάρι ως είδος έχει αρκετές ποικιλίες! Εμείς στην Olyplant παράγουμε κάποιες που πιστεύουμε ότι πραγματικά αξίζουν, για παράδειγμα μια κλασική ποικιλία με σκούρους κόκκινους βολβούς η οποία έχει τρομερή γεύση, αλλά και άλλη μια ποικιλία η οποία έχει χρυσαφένιους βολβούς επίσης με πολύ ωραία και ξεχωριστή γεύση. (Αν και είναι κάτι πρωτότυπο για τα ελληνικά δεδομένα.) Εποχές φύτευσης: Χειμώνα, Άνοιξη, Φθινόπωρο

Χώμα

Καλό θα ήταν να επιλέξετε τύρφη μαζί με κάποιο φυσικό κομπόστ και να το αναμείξετε με χώμα γης. Προτιμήστε χώματα χωρίς λιπάσματα. Εγώ έκανα την πρόσμειξη 1 κοκκινόχωμα προς 3 τύρφη με κομπόστ. (Για τις αναλογίες κομπόστ με τύρφη, καλό θα είναι να συμβουλευθείτε το φυτώριο  απ’ όπου το αγοράσατε.)

Η φύτευση

Τα πράγματα εδώ είναι πολύ εύκολα και γρήγορα. Αφού γεμίσουμε τη γλάστρα μέχρι επάνω με το χώμα, το ισιώνουμε. Με το πίσω μέρος από το φτυαράκι μας κάνουμε τις τρύπες και βάζουμε μέσα τα βιολογικά σπορόφυτα! Πιέζουμε το χώμα περιμετρικά από κάθε ρίζα για να σφίξει ελαφρά.

Θέση στο μπαλκόνι

Σίγουρα ο καιρός δεν θα έχει συνέχεια μεγάλες θερμοκρασίες όσο πλησιάζουμε προς τα μέσα του φθινοπώρου, έτσι ώστε ο έντονος ήλιος να κάψει τα φυτά σας. Κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να βρείτε μια ηλιόλουστη θέση για τα παντζάρια σας, αφού τους αρέσει ιδιαίτερα ο ήλιος.

Πότισμα

Όσον αφορά στο πότισμα τα πράγματα εδώ είναι λίγο ρευστά! Εξαρτάται από το πόσο γρήγορα ο καιρός θα αλλάξει φέρνοντας χαμηλότερες θερμοκρασίες. Αν οι θερμοκρασίες παραμείνουν υψηλές για την εποχή, τότε θα χρειαστεί να το ποτίζετε μέχρι και κάθε μέρα!

Λίπανση

Καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε κάποιο λίπασμα με περισσότερο κάλιο, ώστε να τα βοηθήσετε και στη γεύση. Προσοχή όμως, όχι υπερβολές στη χρήση του!

Φυτοπροστασία

Όπως οι περισσότεροι βολβοί, έτσι και το παντζάρι πλήττεται από τα σκουλήκια που υπογείως το τρώνε. Ένας εύκολος τρόπος για να προστατευτείτε από τέτοιου είδους προβλήματα είναι να χρησιμοποιήσετε μέσα στο χώμα σας θρυμματισμένη λάβα. Και για να μην ψάχνετε ηφαίστεια στα φυτώρια τις γειτονιάς σας, μπορείτε να βρείτε λάβα σε συσκευασία έτοιμη προς χρήση και μάλιστα σε πολύ οικονομική τιμή.

Συγκομιδή

Αφού έχουν περάσει σχεδόν 2 μήνες από την ημέρα της φύτευσης θα δείτε ότι οι βολβοί θα αρχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους σιγά-σιγά έξω από το χώμα.
Τότε με το χέρι σας πιάνετε όλα τα φύλλα του βολβού που θέλετε να βγάλετε και τα τραβάτε προς τα επάνω…
Καλή σας όρεξη!

Πηγή: NaturaNrg #42

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code