ΕυεξίαYogaΠάρτε το χρόνο σας!

Πάρτε το χρόνο σας!

Ως δάσκαλοι της γιόγκα συχνά ακούμε από μαθητές την ερώτηση: «πόσο χρόνο θα πάρει;» Κάποιες φορές η ερώτηση προέρχεται από μαθητές που τώρα ξεκινούν τη γιόγκα και θέλουν να μάθουν πόσο καιρό θα τους πάρει να κάνουν όλα αυτά που βλέπουν ότι κάνουν οι πιο προχωρημένοι μαθητές. Πάρτε το χρόνο σας!

 της Μαρίας Χρυσοχεράκη, Πιστοποιημένη δασκάλα Iyengar yoga (Level 3), goldy.yogaonline@yahoo.gr
Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Κωστούρος

Άλλες φορές, η ερώτηση προέρχεται από προχωρημένους μαθητές που θέλουν να μάθουν γιατί δεν καταφέρνουν ακόμα μια άσανα και πότε θα την καταφέρουν. Στα δικά μου μαθήματα η ερώτηση αυτή συχνά ακούγεται από τους μαθητές που βρίσκονται σε μια άσανα και θέλουν να μάθουν πότε θα βγουν από αυτήν! Πάρτε το χρόνο σας!

Για τις δύο πρώτες περιπτώσεις διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο. Όσο αφορά την τρίτη περίπτωση η απάντηση που τους δίνω είναι ότι θα μείνουν μέχρι το τέλος του μαθήματος, γι’ αυτό ας σταματήσουν να σκέφτονται πότε θα βγουν κι ας συγκεντρωθούν σε αυτό που κάνουν!

Σοβαρά μιλώντας, ο χρόνος είναι η φτώχεια του καιρού μας. Ο γρήγορος ρυθμός της εποχής που ζούμε, μας ωθεί να πιστεύουμε ότι έχουμε λίγο χρόνο για τα πράγματα που θέλουμε ή χρειαζόμαστε. Πάντα ήταν πολύτιμος ο χρόνος αλλά τελευταία αφήνουμε όλο και περισσότερο τη ζωή μας να γίνεται φρενήρης και αγχώδης.

Ο κάθε ένας από εμάς που ξεκινάει τη γιόγκα θέλει να ξέρει πόσο χρόνο πρέπει να αφιερώσει. Πόσο καιρό θα του πάρει να φτάσει στο στόχο. Ίσως θα ήταν καλό σε αυτό το σημείο να ρωτήσουμε το μαθητή «ποιος είναι ο στόχος», αλλά αυτή είναι μια άλλη κουβέντα.

Πόσο καιρό θα μου πάρει να φτάσω στο στόχο; 

Επιστρέφω λοιπόν στην ερώτηση: «πόσο καιρό θα μου πάρει να φτάσω στο στόχο». Αυτό που συνήθως απαντώ είναι ότι ο στόχος συνεχώς μετακινείται και μεταμορφώνεται καθώς εξασκούμαστε στη γιόγκα. Ως εκ τούτου μπορεί να μην τον φτάσουμε. Αλλά αυτό είναι καλό! Η γιόγκα δεν είναι στόχος. Είναι μια δια βίου διαδικασία ζωής και μάθησης που φροντίζει την ύπαρξή μας και εμπλουτίζει την ποιότητα των ημερών μας. Αυτή η συνειδητοποίηση μπορεί να μας απελευθερώσει από τη μη παραγωγική πίεση που βάζουμε στον εαυτό μας. Μην ανησυχείτε: θα μας πάρει όλη μας τη ζωή (αν όχι πολλές ζωές)!

Διαβάστε επίσης ⇒ Μια σπουδή στην ακινησία

Τα οφέλη της γιόγκα

Πάντα θα έχουμε πολλά να μάθουμε όσον αφορά την τεχνική και την ικανότητα αλλά η ουσία της γιόγκα πάει βαθύτερα. Η ουσία της γιόγκα είναι πάντα άμεση, διαθέσιμη και μεγαλώνει όσο καλύτερα συγχρονιζόμαστε με τη ροή της ζωής, με τη ζωτική δύναμη. Τα σώματά μας συνεχώς αλλάζουν. Προσαρμόζονται τόσο στις εσωτερικές όσο και στις εξωτερικές συνθήκες, σε καθημερινή βάση και στα διαφορετικά στάδια της ζωής. Γι’ αυτό μια πιο ουσιαστική πρακτική εξασφαλίζει όχι μόνο ότι δεν θα υπάρξει τέλος αλλά και την παραμονή μας σε ένα συνεχές ταξίδι ανακάλυψης και μάθησης.

Όταν έχουμε μια προχωρημένη πρακτική στη γιόγκα σημαίνει να εκλεπτύνουμε την ικανότητά μας. Να βλέπουμε και να ακούμε το σώμα μας σε βαθύτερα και λεπτότερα επίπεδα. Το να καλλιεργήσουμε αυτήν την εσωτερική διορατικότητα είναι πιο σημαντικό από το να επιτυγχάνουμε όλο και πιο εξωτικές στάσεις. Μπορεί να έχουμε αποκτήσει μεγάλη ευλυγισία ή δύναμη αλλά ακόμα να μας διαφεύγει το νόημα της πρακτικής.

Βρίσκοντας χρόνο να κάνουμε πρακτική σημαίνει να τιμάμε και να αγαπάμε τον εαυτό μας αρκετά, προκειμένου να αφιερώνουμε χρόνο κάθε μέρα στην ευζωία μας. Το να φροντίζουμε τον εαυτό μας είναι μέρος του να φροντίζουμε τους άλλους.

Όταν, λοιπόν, ένας μαθητής μου λέει ότι δεν μπορεί να βρει το χρόνο να κάνει γιόγκα του απαντώ: «ούτε κι εγώ»! Παρόλα αυτά διατηρώ σταθερή πρακτική. Ξέρω ότι μου δίνει περισσότερη ενέργεια, περισσότερο ποιοτικό χρόνο, ελευθερία στην καθημερινότητά μου και φυσικά υγεία. Πράγματα που δεν θα είχα αν δεν επέτρεπα στον εαυτό μου χρόνο για πρακτική. Αν το καλοσκεφτώ, στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται να «βρω χρόνο» γιατί η γιόγκα «μου δίνει χρόνο».

Πηγή: Naturanrg127o, www.naturanrg.gr

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης