ΟικογένειαΠάσχα & παιδική ασφάλεια

Πάσχα & παιδική ασφάλεια

Κατά την περίοδο των πασχαλινών εορτών τα σχολεία είναι κλειστά, µε αποτέλεσµα τα παιδιά να περνούν περισσότερο χρόνο στο σπίτι όπου και συµβαίνουν πολλά από τα παιδικά ατυχήµατα. Eπίσης, κάθε χρόνο, πριν και κατά τη διάρκεια των Εορτών του Πάσχα, γινόµαστε µάρτυρες σοβαρών τραυµατισµών εξαιτίας των βεγγαλικών και πυροτεχνηµάτων που έχουν «την τιµητική τους» αυτή την περίοδο, και που δυστυχώς τα παιδιά αποτελούν τα πρώτα θύµατα. 

Για το λόγο αυτό:

  • Δεν αφήνουμε ποτέ μικρά παιδιά χωρίς επίβλεψη στην κουζίνα, όταν βάφουμε τα αυγά και ετοιμάζουμε πασχαλινές λιχουδιές.
  • Προσοχή στις λαμπάδες! Να αποφεύγουμε όσες είναι στολισμένες με εύφλεκτα υλικά και να εξηγήσουμε στα παιδιά πώς πρέπει να τις κρατάνε. Η φλόγα και το λιωμένο κερί μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά εγκαύματα.
  • Προσέχουμε τι είδους πυροτεχνήματα αγοράζουμε (καλύτερα να μην μπούμε καθόλου σε πειρασμό) και από πού, γιατί ορισμένα από αυτά μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνα.
  • Προσοχή στα βεγγαλικά!!! Δεν κατασκευάζουμε μόνοι μας πυροτεχνήματα, διότι κινδυνεύουμε  να πάθουμε σοβαρά εγκαύματα.
  • Δεν μεταφέρουμε δυναμιτάκια στην τσέπη μας. Με την τριβή και μόνο είναι δυνατόν να ανάψουν και να προκαλέσουν σοβαρά εγκαύματα.
  • Δεν χρησιμοποιούμε πυροτεχνήματα μέσα σε κόσμο ή κοντά σε ξερά χόρτα, ώστε να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά.
  • Ιδιαίτερη προσοχή στις ψησταριές και τις σούβλες την Κυριακή του Πάσχα! Τα αναμμένα κάρβουνα και τα πυρωμένα σίδερα αποτελούν αιτία σοβαρών εγκαυμάτων.

Στο ταξίδι

  • Στις μετακινήσεις με το αυτοκίνητο, τα παιδιά πρέπει πάντα να κάθονται στο πίσω κάθισμα σωστά δεμένα. Ποτέ να μην καθόμαστε πίσω με το παιδί στην αγκαλιά μας, έστω και αν έχουμε δεθεί. Σε περίπτωση ατυχήματος, το παιδί λειτουργεί σαν αερόσακος.
  • Αρκετά τροχαία ατυχήματα οφείλονται στο ότι τα παιδιά ενοχλούν και εκνευρίζουν τους γονείς – οδηγούς. Για να υπάρχει ηρεμία, κυρίως σε μεγάλες διαδρομές, να βεβαιωνόμαστε ότι τα παιδιά στο αυτοκίνητο έχουν κάποια ασφαλή παιχνίδια για να απασχολούνται καθώς και προστασία από τον ήλιο (αντηλιακό κουρτινάκι αυτοκινήτου). Πρέπει επίσης να προγραμματίζονται κάποιες στάσεις, για να μπορούν τα παιδιά να κινηθούν εκτός αυτοκινήτου, ώστε στη συνέχεια να είναι ήρεμα κατά τη διαδρομή.
  • Να βεβαιωνόμαστε  ότι ο τόπος διαμονής μας στις διακοπές είναι ασφαλής για τα παιδιά μας. Οφείλουμε να προσέξουμε ιδιαιτέρως: μπαλκόνια, παράθυρα, σκάλες, τζάκια και πισίνες, και να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.  Εφόσον υπάρχουν στην περιοχή ποτάμια, πηγάδια, στέρνες και άλλα μέρη αποθήκευσης νερού,  να εξηγήσουμε την επικινδυνότητά τους στα παιδιά και να τα αποτρέψουμε να παίζουν δίπλα τους.

Info:

Περισσότερες πληροφορίες http://www.pedtrauma.gr
Το Σωµατείο «Αντιµετώπιση Παιδικού Τραύµατος» είναι µη κερδοσκοπικός Οργανισµός που έχει σκοπό να συµβάλει στην καθοριστική µείωση των Παιδικών Ατυχηµάτων και των συνεπειών τους.

Πηγή: NaturaNrg # 38

Sas-endiaferei_arrow

Νηστεία. Ευκαιρία για αποτοξίνωση και εγκράτεια.

Η νηστεία κάνει καλό και στα παιδιά

Χαλβάς από ταχίνι: ένα υγιεινό γλυκό

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης