GreenΠάσχετε από στομαχικό έλκος; Καλλιεργήστε φιλιπέντουλα!

Πάσχετε από στομαχικό έλκος; Καλλιεργήστε φιλιπέντουλα!


Η φιλιπέντουλα είναι ένα από τα καλυτέρα φυτικά φάρμακα για το στομαχικό έλκος.

Κείμενο και φωτογραφίες: Πέτρος Πανούτσος, www.olyplant.gr

Δημοφιλές άρτυμα από τον 17ο αιώνα χρησιμοποιείτο και για να κατευνάσει τον πυρετό και τους πόνους. Στη δεκαετία του 1830, εκχυλίστηκαν για πρώτη φορά από το βότανο αντιφλεγμονώδεις ενώσεις, τα σαλικυλικά. Περίπου 60 χρόνια αργότερα, μια γνωστή φαρμακευτική εταιρεία παρήγαγε συνθετικά μία παρόμοια ουσία, το ακετυλοσαλικυλικό οξύ. Ονόμασαν το νέο αυτό, «θαυματουργό φάρμακο» ασπιρίνη, από το Spiraea ulmaria, το παλιό λατινικό όνομα του φυτού.

Φυτό

Το όνομα του φυτού είναι Filipendula ulmaria, ενώ στην Ελλάδα είναι γνωστή και ως Σπειραία. Το βότανο δρα ως αντιρευματικό, αντιφλεγμονώδες, στομαχικό, αντιόξινο, αντιεμετικό και στυπτικό. Είναι ένα από τα καλύτερα πεπτικά ιάματα που υπάρχουν. Ενδείκνυται για τις περισσότερες καταστάσεις, αν τις προσεγγίσουμε ολιστικά. Δρα προστατευτικά και καταπραϋντικά στις βλεννογόνους μεμβράνες του πεπτικού σωλήνα, μειώνοντας την υπεροξύτητα και καταπραΰνοντας τη ναυτία. Χρησιμοποιείται στη θεραπεία καούρας, υπεροξύτητας, γαστρίτιδας και πεπτικών ελκώσεων. Είναι πολυετές φυτό, που φτάνει το 1 μέτρο σε ύψος.

filipentoula-potΓλάστρα

Εγώ επέλεξα ένα μέτριο μέγεθος (περίπου 30 εκ. διάμετρο & 25 εκ. ύψος) αλλά είναι σίγουρο ότι θα χρειαστεί μεταφύτευση μετά από αρκετό καιρό. Μπορείτε φυσικά να χρησιμοποιήσετε και ζαρντινιέρα.

Χώμα

Καλό θα ήταν να επιλέξετε τύρφη μαζί με κάποιο φυσικό κομπόστ και να το αναμίξετε με χώμα γης. Προτιμήστε χώματα χωρίς λιπάσματα. Εγώ έκανα την πρόσμειξη 1 κοκκινόχωμα προς 3 τύρφη, με κομπόστ. (Για τις αναλογίες κομπόστ με τύρφη καλό θα είναι να συμβουλευθείτε το φυτώριο  απ’ όπου το αγοράσατε.)

Η φύτευση

Για άλλη μια φορά τα πράγματα είναι πολύ απλά! Γεμίστε τη γλάστρα σας με το χώμα σχεδόν μέχρι επάνω. Μετά ανοίξτε στο κέντρο μια μικρή τρύπα ικανή να χωρέσει την μπάλα του φυτού. Τοποθετήστε το φυτό και πιέστε το χώμα περιμετρικά, έτσι ώστε να αγκαλιάσετε καλά τη ρίζα του. Αν χρειαστεί προσθέστε και άλλο χώμα φροντίζοντας να αφήσετε περίπου 2 δάχτυλα κενό από το χείλος της γλάστρας.

filipentoulaΘέση στο μπαλκόνι

Ως φυτό προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις αλλά και τις ημισκιερές κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών. Φυσικά λόγω της ανθεκτικότητάς του δεν έχει ιδιαίτερα προβλήματα με τον αέρα.

Πότισμα

Αγαπάει αρκετά το νερό, επομένως και θέλει συχνό πότισμα, ειδικά το καλοκαίρι.

Λίπανση

Είναι στην ευχέρειά σας, αν θα χρησιμοποιήσετε κάποιο βιολογικό λίπασμα, αλλά πιστεύω ότι με το σωστό χώμα δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις.

Φυτοπροστασία

Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα είναι ότι δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα.

Εποχές φύτευσης

Καλλιεργείται όλες τις εποχές.

Χρήση

Με μια έρευνα στο διαδίκτυο θα βρείτε πολλές πληροφορίες για το πώς να επωφεληθείτε από αυτό το μοναδικό βότανο. Εγώ θα σας συμβούλευα να μιλήσετε πρώτα με κάποιον βοτανολόγο, πριν αρχίσετε τις δικές σας δοκιμές.

Συμβουλή

Επειδή οι περισσότεροι θα το αναζητήσουν, να σας ενημερώσω ότι στην Ελλάδα θα το βρείτε μόνο στα συνεργαζόμενα καταστήματα της Οlyplant.gr!

Πολύτιμο βότανο

Οι αντιφλεγμονώδεις δράσεις των σαλικυλικών στη φιλιπέντουλα την καθιστούν αποτελεσματικό φάρμακο για ρευματικούς πόνους, ενώ ταννίνες και κολλώδη μίγματα υδατανθράκων φαίνεται ότι αμβλύνουν τις αρνητικές επιδράσεις των μεμονωμένων σαλικυλικών που μπορούν να δημιουργήσουν γαστρικές διαταραχές. Συνδυάζεται με βότανα, όπως η Αγγελική και η Ιτιά για την αρθρίτιδα.

Πηγή: NaturaNrg #33 

Sas-endiaferei_arrow

Μέντα στο μπαλκόνι σας

Μαϊντανός κατσαρός …στη γλάστρα

Φράουλες… στη γλάστρα

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.