GreenPassive House ή αλλιώς Παθητικό Σπίτι

Passive House ή αλλιώς Παθητικό Σπίτι

Η λέξη «παθητικός» συχνά συγχέεται με το «απαθής». Η νέα βιοκλιματική αρχιτεκτονική όμως ξαναδίνει την πραγματική της ερμηνεία στα νέα αυτόνομα και αυτοτροφοδοτούμενα ενεργειακά σπίτια που κατασκευάζει. Η είδηση για τη δημιουργία του πρώτου παθητικού σπιτιού στην Πεντέλη μάς μετέδωσε αισιοδοξία κι ελπίδα για το μέλλον.

ρεπορτάζ: Απόστολoς Στάικος

Στην καρδιά της οικονομικής κρίσης, πολλά νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ, ενώ πολλές οικογένειες φέτος το χειμώνα δεν προμηθεύτηκαν πετρέλαιο θέρμανσης. Συγκεκριμένα, οι απλήρωτοι λογαριασμοί της ΔΕΗ, τόσο από νοικοκυριά, όσο και από εμπορικές επιχειρήσεις, τον τελευταίο χρόνο αυξήθηκαν σχεδόν κατά 36%. Προφανώς, η οικονομική στενότητα ευθύνεται γι’ αυτή την κατάσταση, δεν μπορούμε όμως να αγνοήσουμε και ένα ακόμη βασικό στοιχείο: Η σπατάλη ενέργειας των ενεργοβόρων σπιτιών μας, μάς στοιχίζει …πολύ ακριβά.
Κι αν η λύση στο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε μοιάζει να βρίσκεται πολύ μακριά, δεν ισχύει το ίδιο και με την κατανάλωση ενέργειας. Η κατασκευή κτηρίων, κατά το πρότυπο των Passive House, εγγυάται τη χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, σεβασμό προς το περιβάλλον και οικονομία στην τσέπη μας. Στα ελληνικά θα μπορούσε να μεταφραστεί ως κατασκευή «παθητικών» κτηρίων ή κτηρίων πολύ χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.

Τι είναι το Passive House

Για να ονομαστεί ένα κτήριο Passive House θα πρέπει η κατανάλωσή του για ψύξη, θέρμανση και ζεστό νερό χρήσης να είναι λιγότερο από 15 Kw / m2 ανά έτος. «Αυτό σημαίνει ότι ένα παθητικό σπίτι καταναλώνει μόλις το 10% της ενέργειας που καταναλώνει ένα συμβατικό κτήριο για ψύξη – θέρμανση και ζεστό νερό. Τα κτήρια αυτά απαιτούν ελάχιστη ως μηδενική χρήση συστημάτων που αφορούν τη θέρμανση και την ψύξη», σημειώνει η Alice Κοροβέσση, δημιουργός της εταιρείας Project 15 που κατασκευάζει Passive Houses στην Ελλάδα και υποστηρίζει ότι η οικονομία ενέργειας μπορεί να φθάσει και το 90%!.

PH-SECTIONΑπλή λογική

Το μοντέλο αυτό στηρίζεται στην απλή «λογική του θερμός». Στόχος του παθητικού σπιτιού είναι να γίνεται εκμετάλλευση της θερμότητας που παράγεται από τα ανθρώπινα σώματα που κινούνται σε ένα χώρο, χωρίς τη χρήση ηλεκτρικών συσκευών που θα παράγουν θερμότητα, ψύξη και ζεστό νερό. Η θερμοκρασία διατηρείται σταθερή μέσω της σωστής χρησιμοποίησης της ενέργειας που παράγεται από τον άνθρωπο, το ψυγείο ή ακόμα και τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Για να μπορεί όμως να είναι εκμεταλλεύσιμη η ενέργεια αυτή, θα πρέπει το κτήριο να είναι σωστά μονωμένο και αεροστεγές, όπως ένα θερμός. Οι όποιες παρεμβάσεις γίνονται στον τομέα της μόνωσης ενός κτηρίου, στην σωστή αεροστεγανότητά του και στα κατάλληλα κουφώματα. Το κέρδος είναι διπλό: σταθερή θερμοκρασία και καλή ποιότητα εσωτερικού αέρα.

Πώς είναι;

Το παθητικό κτήριο μπορεί να κατασκευαστεί έτσι ώστε να ταιριάζει σε όλα τα γούστα και να ικανοποιεί όλα τα μεγέθη, χωρίς συμβιβασμούς σε υλικά και εσωτερική διαρρύθμιση. Κάθε κτήριο έχει τη δική του ξεχωριστή προσωπικότητα και μπορεί να υιοθετήσει οποιαδήποτε τεχνοτροπία κατασκευής, παραδοσιακή ή σύγχρονη, χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα και την αισθητική. Το πρότυπο “Passive House” δεν εφαρμόζεται επιτυχώς μόνο σε κατοικίες, αλλά και σε κάθε είδους εμπορικό και δημόσιο κτήριο.

Ιδανική ατμόσφαιρα

Η ποιότητα του εσωτερικού αέρα και η ευχάριστη και άνετη εσωτερική θερμοκρασία είναι επίσης σημαντικά οφέλη του Passive House. Η εσωτερική ατμόσφαιρα είναι υψηλού επιπέδου, διότι ο αέρας ανανεώνεται αυτόματα σε σταθερή βάση από το έξυπνο σύστημα αερισμού, ενώ τα σύγχρονα πλήρως λειτουργικά κουφώματα δίνουν τη δυνατότητα για φυσικό αερισμό του κτηρίου.

Γιατί να επιλέξετε ένα Passive House;

Για να έχετε ένα σύγχρονο, άνετο, υγιεινό, στιβαρό, αειφορικό και ενεργειακά οικονομικό σπίτι. Το παθητικό σπίτι δεν είναι αναγκαίο να χτιστεί εξ’ αρχής. Ακόμα και υφιστάμενα κτήρια μπορούν να αναβαθμιστούν ώστε να ανταποκρίνονται στο πρότυπο “Passive House”. Το όφελος είναι τριπλό: προστασία του περιβάλλοντος, εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και χρημάτων.

passivehouse_02Τα «παθητικά» σπίτια στην Ελλάδα

Για μία ακόμη φορά στη χώρα μας ανακαλύπτουμε το προφανές. Η συγκεκριμένη αρχιτεκτονική βασίστηκε στη μελέτη των υπόσκαφων κτισμάτων της Σαντορίνης και των πέτρινων της Μάνης, που αποτελούν ουσιαστικά και τα πρώτα αντιπροσωπευτικά παραδείγματα παθητικών σπιτιών στον κόσμο! Το πρώτο passive house κατασκευάστηκε στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας πριν από 20 χρόνια από τον Καθηγητή Wolfgang Feist. Γρήγορα βρήκε την εφαρμογή του κι εξαπλώθηκε στην Αμερική και τις βόρειες χώρες.
Μέσα στην Άνοιξη ολοκληρώνεται στην Πεντέλη η κατασκευή του πρώτου σύγχρονου Passive House στην Ελλάδα με έκταση 400 τ.μ. Πρόκειται βέβαια για μια πολυτελή κατοικία, αυτό όμως δεν σημαίνει πως τα παθητικά κτήρια απευθύνονται μόνο στα υψηλά εισοδήματα.

Μικρή επιβάρυνση

Οποιοδήποτε κτήριο μπορεί να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά ενός Passive House, επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό κατασκευής από 5 ως 10%. Αυτή η επιβάρυνση βέβαια, εξοικονομεί πολύ περισσότερα χρήματα στον ιδιοκτήτη μετά την ολοκλήρωσή του, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως το πρότυπο “Passive House” δεν εφαρμόζεται μόνο σε κατοικίες, αλλά και σε εμπορικά κέντρα, κτήρια γραφείων, ξενοδοχεία και νοσοκομεία. Μπορεί ακόμη να εφαρμοστεί σε καινούργια αλλά και σε υφιστάμενα κτήρια, τα οποία είναι και τα πλέον ενεργοβόρα» μάς εξηγεί και μάς καθησυχάζει η Alice Κοροβέσση για το κόστος αυτής της πράσινης κατασκευής και τη δυνατότητα όλων μας να αποκτήσουμε ένα τέτοιο σπίτι.

Πηγή: NaturaNrg #15

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.