Η πρόληψη της παχυσαρκίας πρέπει να ξεκινά από τη βρεφική ηλικία. Ένα παχύσαρκο παιδί έχει αυξημένες πιθανότητες να γίνει ένας παχύσαρκος ενήλικας και να αντιμετωπίσει όλα τα συνοδά προβλήματα αλλά και ψυχολογικά που αγγίζουν την κατάθλιψη και τη χαμηλή αυτοεκτίμηση.
⇒ της Μαρίας Γκέκα
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει χαρακτηρίσει την Παχυσαρκία ως νόσο. Σήμερα όλα τα δεδομένα βεβαιώνουν ότι η παχυσαρκία θα είναι η πιο διαδεδομένη μη μεταδοτική νόσος του 21ου αιώνα που λαμβάνει διαστάσεις πανδημίας. Στη χώρα μας το πρόβλημα της παχυσαρκίας έχει γίνει έντονο τα τελευταία χρόνια, όπως φαίνεται από διάφορες ερευνητικές μελέτες που γίνονται από διάφορα επιστημονικά κέντρα. Στην Ελλάδα οι γενιές της τελευταίας 20ετίας έχουν παχύνει σημαντικά και ανησυχητικά. Σύμφωνα με έρευνα που είχε πραγματοποιήσει το ΙΑΔ, 1 στα 3 τρία Ελληνόπουλα έως 12 ετών είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο, ενώ το πρόβλημα κορυφώνεται στις ηλικίες των 7-12 ετών.
Η λάθος διατροφή και η έλλειψη άσκησης είναι τα δύο βασικότερα αίτια για την εικόνα που παρουσιάζουν τα σημερινά παιδιά στη χώρα μας, ωστόσο ένα ακόμη ανησυχητικό στοιχείο είναι πως οι μητέρες τους, σε μεγάλο ποσοστό, θεωρούν το βάρος των παιδιών τους φυσιολογικό. Τελικά αποδεικνύεται πως η κακή διατροφή είναι θέμα κακής γνώσης και νοοτροπίας.
Εστιάζοντας στα αίτια
Σύμφωνα με τον κ. Δημήτριο Χιώτη, παιδίατρο-ενδοκρινολόγο, «παχύσαρκο είναι το παιδί εκείνο που έχει υπερβολική άθροιση λίπους από διαταραχή του ενεργειακού ισοζυγίου. Το βάρος του είναι 10, 20,30 kgr πάνω από το κανονικό του και μερικές φορές και παραπάνω. Σε κάθε περίπτωση παχύσαρκου παιδιού είναι σημαντικό να μάθουμε την αιτία, δηλαδή να γνωρίζουμε αν η παχυσαρκία του παιδιού ή του εφήβου οφείλεται:
1. Σε γενετική προδιάθεση δηλαδή να οφείλεται στα γονίδια, στην κληρονομικότητα.
2. Σε υπερσιτισμό ή λανθασμένη διατροφή.
3. Σε ελαττωμένη κινητικότητα.
4. Σε ορμονική διαταραχή (σπάνια), όπως υποθυρεοειδισμό, σύνδρομο Cushing (είτε από ενδογενή έκκριση κορτιζόλης είτε εξωγενώς λαμβανόμενη), σε υπερινσουλινισμό δηλαδή αυξημένη έκκριση ινσουλίνης από τα β-κύτταρα του παγκρέατος, είτε σε διάφορα σύνδρομα όπως το Prader-Willi όπου η διαταραχή οφείλεται στον υποθάλαμο και τα παιδιά αυτά τρώνε πάρα πολύ, χωρίς μέτρο κορεσμού.
5. Σε ψυχολογικά προβλήματα. Εδώ εντάσσεται η διαταραγμένη σχέση μητέρας–παιδιού, η λανθασμένη εικόνα που έχει το ίδιο το παιδί για τον εαυτό του, η απομόνωση, κατάθλιψη που συχνά οδηγεί σε υπερφαγία σαν εκδήλωση καταφυγής.
Αντιμετώπιση της παχυσαρκίας των παιδιών και εφήβων
Αν δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας, η αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας περιλαμβάνει 3 βασικά σκέλη:
1. Σωστή διατροφή. Συγκεκριμένα, πρέπει να είναι: πλούσια σε πρωτεΐνη, περιορισμένη σε λίπος και θερμίδες, επαρκής σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία
Σκοπός είναι η μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους μέσα από μια συντηρητική διαιτητική αγωγή που διαμορφώνει σωστές διατροφικές συνήθειες, χωρίς να αναστέλλει τη φυσιολογική ανάπτυξη του παιδιού. Η κατανομή των θρεπτικών συστατικών πρέπει να είναι: 50 – 60% υδατάνθρακες, 25 – 30% λίπη, 10 – 15% πρωτεΐνες.
2. Σωματική άσκηση (κολύμβηση, ποδηλασία, χορός, jogging, tennis, καθημερινά για 30΄). Έχει βρεθεί ότι επιτυγχάνεται σημαντική απώλεια βάρους μετά από 4 μήνες συνεχούς άσκησης.
3. Ψυχολογική υποστήριξη
Πάνω από το 95% των περιπτώσεων παχύσαρκων παιδιών, η παχυσαρκία τους οφείλεται σε υπερσιτισμό και μειωμένη κινητικότητα και χαρακτηρίζεται ως απλή παχυσαρκία.
|
Πώς θα καταλάβω ότι το παιδί μου είναι παχύσαρκο; Προλάβετε τη δυσκοιλιότητα του παιδιού σας µε τη χρήση της Αγιουρβέδα |