ΟικογένειαPetΠειράματα σε ζώα: Η σκοτεινή πλευρά της επιστήμης

Πειράματα σε ζώα: Η σκοτεινή πλευρά της επιστήμης

Φανταστείτε να υποβάλλεστε καθημερινά σε φριχτά βασανιστήρια και ο λόγος να είναι η επιστημονική έρευνα και ενδεχομένως το καλό της ανθρωπότητας… Όμως, «κανένας σκοπός δεν είναι τόσο υψηλός που να δικαιολογεί τόσο χαμερπείς μεθόδους», είπε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν σχετικά με τα πειράματα στα ζώα, ενώ ο Γκάντι τα χαρακτήρισε «το πιο σκοτεινό απ’ όλα τα εγκλήματα».

Της Μαρίας Γκέκα

Εκτιμάται ότι 13 εκατομμύρια ζώα βασανίζονται και σκοτώνονται κάθε χρόνο στα ευρωπαϊκά εργαστήρια και πάνω από 25 εκατομμύρια σπονδυλωτά ζώα χρησιμοποιούνται σε πειράματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων των πιθήκων, χιμπατζήδων, ενώ χρησιμοποιούνται σκύλοι, γάτες, κουνέλια, ποντίκια, πουλιά, ζώα αγροκτήματος και άλλα. Μετά την ολοκλήρωση των πειραμάτων, ουσιαστικά όλα τα ζώα, που έχουν επιζήσει της έρευνας, σκοτώνονται.

Η Παγκόσμια Ημέρα Κατάργησης των Πειραμάτων σε Ζώα γιορτάζεται στις 24 Απριλίου ως μέρα μνήμης για τα εκατομμύρια πειραματόζωα, που υποφέρουν και χάνονται κάθε χρόνο στο όνομα της επιστήμης… Διοργανώνεται από την Animal Aid, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Στην εποχή μας, αυξάνεται ο αριθμός των επιστημόνων και πολιτών που συμφωνούν μαζί του και αναγνωρίζουν ότι τα πειράματα σε ζώα δε βοηθούν σε τίποτα την ανθρωπότητα, ούτε συμβάλλουν στην ανάπτυξη νέων θεραπειών, καθώς τα αποτελέσματά τους δεν μπορούν να έχουν εφαρμογή στον άνθρωπο. Αυτό συμβαίνει διότι τα ζώα διαφέρουν σημαντικά στην ανατομία, στη φυσιολογία και στο μεταβολισμό σε σχέση με τον άνθρωπο. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 90% των φαρμάκων που δοκιμάστηκε σε ζώα δεν περνάει το τεστ στον άνθρωπο και τελικά δεν βγαίνει στην αγορά.

Παγκοσμίως, σε περισσότερα από 100 εκατομμύρια ζώα κάθε χρόνο δοκιμάζονται οι χημικές ουσίες, τα φάρμακα, τα τρόφιμα και τα καλλυντικά, ή διαμελίζονται στα μαθήματα βιολογίας και της ιατρικής εκπαίδευσης. Ο ακριβής αριθμός δεν είναι γνωστός, επειδή τα ποντίκια, οι αρουραίοι, τα πουλιά και τα ψυχρόαιμα ζώα, που αποτελούν περισσότερο από το 95% των ζώων που χρησιμοποιούνται σε πειράματα, δεν καλύπτονται καν από τις ελάχιστες νομοθετικές διατάξεις περί καλής μεταχείρισης και ως εκ τούτου δεν καταμετρούνται. Θεωρούνται αμελητέες ποσότητες!

Για να ελέγξουν τα καλλυντικά, τα καθαριστικά οικιακής χρήσης, καθώς και άλλα καταναλωτικά προϊόντα, εκατοντάδες χιλιάδες ζώα δηλητηριάζονται και τυφλώνονται. Τα ποντίκια και οι αρουραίοι αναγκάζονται να εισπνεύσουν τοξικούς καπνούς, τα σκυλιά ταΐζονται φυτοφάρμακα και τα κουνέλια υφίστανται διαβρωτικές χημικές ουσίες στο δέρμα και τα μάτια τους. Βιντεοσκοπημένα στιγμιότυπα από πειραματικά εργαστήρια δείχνουν ζώα καταδυναστευμένα από τρόμο να τρέμουν και να ουρλιάζουν κάθε φορά που κάποιος πλησιάζει το κλουβί τους.

Συχνά δε, βλέπουν τα άλλα ζώα να θανατώνονται μπροστά στα μάτια τους γιατί μετά από μία σύντομη ζωή μέσα στον πόνο, τη μοναξιά και τον τρόμο σχεδόν όλα τους πρέπει να θανατωθούν.
Και το ερευνητικό αποτέλεσμα; Συχνά ανακριβές ή παραπλανητικό.

Πού χρησιμοποιούνται τα πειραματόζωα;

Πειραματόζωα χρησιμοποιούνται από εταιρείες καλλυντικών, (αν και από το Μάρτιο του 2013 μετά από πολλούς αγώνες απαγορεύτηκαν στην Ευρώπη), προϊόντων οικιακής χρήσης, φαρμακοβιομηχανίες, βιομηχανίες όπλων, ιατρική έρευνα και εκπαίδευση, διαστημική έρευνα, αυτοκινητοβιομηχανίες, καπνοβιομηχανίες, κ.λπ.

Είναι τα πειράματα στα ζώα απαραίτητα;

Πειράματα σε ζώα: Η σκοτεινή πλευρά της επιστήμηςΚάποιοι επιμένουν ότι ενώ μπορεί τα πειράματα σε ζώα να είναι σκληρά, είναι ωστόσο αναγκαία. Δεν έχουν δίκιο. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις και οι επιστήμονες δημιουργούν όλο και περισσότερες κάθε μέρα. Αυτές περιλαμβάνουν εργαστηριακές καλλιέργειες κυττάρων και οργάνων, βελτιωμένες πειραματικές μεθόδους και ανθρώπινες κλινικές δοκιμές. Καθώς οι επιστήμονες αναπτύσσουν περισσότερα και καλύτερα όργανα, τα πειράματα σε ζώα καθίστανται άσκοπα και απαρχαιωμένα. Οι μέθοδοι έχουν επίσης βελτιωθεί.

Για παράδειγμα, το τεστ εγκυμοσύνης που πρώτα απαιτούσε τη θανάτωση ενός κουνελιού ή ενός βατράχου, τώρα γίνεται με μία χημική ανάλυση των ούρων της ασθενούς. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους από εθελοντές που έχουν το πρόσθετο πλεονέκτημα της μεγαλύτερης ακρίβειας, δεδομένου ότι τα αποτελέσματα προέρχονται απευθείας από τον άνθρωπο.

Τα πειράματα στα ζώα μάς δίνουν ελάχιστες πληροφορίες για τον ανθρώπινο οργανισμό και την υγεία. Επειδή ένα φάρμακο είναι αποτελεσματικό για έναν αρουραίο, δεν σημαίνει ότι είναι και για τον άνθρωπο. Επειδή ένας ιός σκοτώνει ένα ποντίκι, δεν σημαίνει ότι θα σκοτώσει και έναν άνθρωπο. Εκτός αυτού, τα ζώα που εκτρέφονται για πειραματόζωα έχουν προδιάθεση σε ορισμένες ασθένειες λόγω των αφύσικων συνθηκών διαβίωσής τους και υποβάλλονται σε δυσανάλογα μεγάλες ποσότητες χημικών ή άλλων ουσιών. Μία συναφής κριτική είναι ότι τα πειράματα προκαλούν στρες στα ζώα, πράγμα που σημαίνει ότι τα υποκείμενα δεν αντιδρούν σε πειραματικές ουσίες με τον ίδιο τρόπο που θα αντιδρούσαν σε πιο φυσικές συνθήκες, καθιστώντας τα αποτελέσματα των πειραμάτων λιγότερο έγκυρα και αξιόπιστα.

Μαθαίνουμε ότι μια συγκεκριμένη χημική ουσία προκαλεί τύφλωση σε κουνέλια και στη συνέχεια ανακαλύπτουμε ότι αυτή η χημική ουσία δεν έχει καμία επίδραση στους ανθρώπους. Μας λένε ότι ένα πειραματικό φάρμακο για τον καρκίνο που δοκιμάστηκε στους αρουραίους δεν είχε καμία επίδραση σε αυτούς και μετά από χρόνια ανακαλύπτουμε ότι το ίδιο ακριβώς φάρμακο είναι αποτελεσματικό για τον άνθρωπο.

Μικρό ποσοστό των ουσιών που δοκιμάζονται επιτυχώς στα ζώα, έχουν το ίδιο αποτέλεσμα και στους ανθρώπους.

Έρευνες αποδεικνύουν περίτρανα ότι, τουλάχιστον στην ιατρική και τη φαρμακολογία, μόνο ένα 5-25% μπορεί να εξασφαλίσει ότι ουσίες που δοκιμάζονται επιτυχώς στα ζώα, έχουν το ίδιο αποτέλεσμα και στους ανθρώπους. Τα ζώα διαφέρουν από τον άνθρωπο σε σημαντικό βαθμό, καθιστώντας τις φαρμακευτικές δοκιμές σε ζώα αναξιόπιστες και επικίνδυνες.  Όχι μόνο για λόγους ηθικής, αλλά και «επιστημονικότητας», τα περισσότερα πειράματα σε ζώα είναι άκυρα. Σύμφωνα με τη Μedical Research Modernization Committee, η έρευνα με υποκείμενα τα ζώα έχει ουσιαστικά επιβραδύνει την πορεία μας. Τα ζώα δεν εκδηλώνουν τις ίδιες ασθένειες με τους ανθρώπους, αλλά ακόμα και όταν το κάνουν, επηρεάζονται από την ασθένεια με διαφορετικό τρόπο.

Ο Δρ Richard Klaussner (πρώην διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο), δήλωσε σε συνέντευξή του ότι «Έχουμε θεραπεύσει ποντίκια από καρκίνο εδώ και δεκαετίες, αλλά αυτή η θεραπεία δεν λειτουργεί στον άνθρωπο». Σύμφωνα με την FDA, το 92% των φαρμάκων που χορηγήθηκαν με ασφάλεια σε ζώα, απέτυχαν στις δοκιμές στους ανθρώπους.
Στην πραγματικότητα, λίγες μόνο σημαντικές ανακαλύψεις έγιναν ως αποτέλεσμα των πειραμάτων σε ζώα, ενώ οι υποστηρικτές τους έχουν υπερεκτιμήσει τα επιτεύγματα αυτά. Εν κατακλείδι, από τα πειράματα στα ζώα λαμβάνουμε μόνο ενδείξεις και όχι αποδείξεις.

Όλα αυτά τα στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο πειραματισμός σε ζώα δεν αποτελεί μονόδρομο. «Υπάρχουν εναλλακτικές μέθοδοι πειραματισμού, οι οποίες αποτελούν ένα ευρύ πεδίο ενδιαφέροντος και μπορούν να βάλουν τέλος στη φρικιαστική και ανούσια δολοφονία εκατομμυρίων ζώων», λέει η χειρουργός Ειρήνη Χριστοδούλου, προσθέτοντας ότι «σήμερα υπάρχουν πολλές εναλλακτικές μέθοδοι πιο εξελιγμένες, πιο αξιόπιστες, πιο οικονομικές, πιο γρήγορες και το κυριότερο, πιο ανθρώπινες, που μπορούν να αντικαταστήσουν τα πειράματα».

Η θέση της Π.Φ.Π.Ο

(Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία)

Είμαστε αντίθετοι με τη χρήση ζώων για την ιατρική έρευνα, επειδή οι άνθρωποι δεν έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τα ζώα. Τα ζώα είναι νοήμονα και συναισθανόμενα όντα με εγγενή αξία και δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία και την αυτοδιάθεση. Η δοκιμή φαρμάκων σε άνθρωπο είναι επιτρεπτή μόνο στο βαθμό που έχουμε τη συγκατάθεση του ίδιου του ανθρώπου. Η δοκιμή φαρμάκων και χημικών ουσιών σε ζώα γίνεται χωρίς, φυσικά, καμία τέτοια συγκατάθεση.

Αυτό αυτόματα αποτελεί μια τεράστια αδικία που γίνεται εις βάρος των άλλων συναισθανόμενων πλασμάτων του πλανήτη. Τι δικαίωμα έχουμε εμείς οι άνθρωποι να αρπάζουμε ένα ζώο, να το αιχμαλωτίζουμε και να το υποβάλλουμε σε μαρτύρια και βασανισμό, για τους δικούς μας σκοπούς; Τα πειράματα σε ζώα είναι απάνθρωπα και άτοπα, αφού ξεκινάνε από το λανθασμένο συλλογισμό ότι τα ζώα μπορούμε να τα κάνουμε ό,τι θέλουμε. Εμείς ρωτάμε τους πειραματιστές: Αν δεν υπήρχαν τα ζώα, τι θα έκαναν; Πάνω σε τι θα πειραματίζονταν; Και αν τότε θα έπρεπε να βρουν άλλες λύσεις, γιατί δεν το κάνουν και τώρα;

Είπαν
Ο φιλόσοφος Καντ: η βαναυσότητα στα ζώα συνιστά ηθικό υποβιβασμό του είδους μας. Έτσι, η βία και η σκληρότητα απέναντι στα ζώα μάς υποβιβάζει ηθικά και μειώνει έως και εκμηδενίζει την αξιοπρέπειά μας.

O Μαρκ Τουέιν: «Δεν με ενδιαφέρει να ξέρω αν η ζωοτομή παράγει αποτελέσματα και είναι ωφέλιμη για το ανθρώπινο είδος. Ο πόνος στον οποίο υποβάλλουμε τα ζώα είναι ο λόγος της σφοδρής αντιπαράθεσής μου ως προς αυτή και είναι από μόνος του αρκετός που δεν μου επιτρέπει να εξετάσω παραπέρα το ζήτημα».

 Πηγή: NaturaNrg #48

 

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης