Πείτε αντίο σε εξαρτητικές συμπεριφορές με βελονισμό

Πείτε αντίο σε εξαρτητικές συμπεριφορές με βελονισμό

Αναρτήθηκε στις: Κατηγορίες: Body and mind, Άγχος, Ολιστικές Θεραπείες

 

«Στη σύγχρονη επιστήμη δεν μιλάμε πλέον για εξαρτήσεις αλλά για εξαρτητικές συμπεριφορές», σύμφωνα με την Κωνσταντίνα Θεοδωράτου Γενική Ιατρό Βελονισμού, Σύμβουλο Εξαρτήσεων και Ολοκληρωμένης Υγείας, Health Coaching, που εφαρμόζει για 20 και πλέον χρόνια τον βελονισμό.

Οι συμπεριφορές αυτές αφορούν σε αλλαγές της λειτουργίας του κεντρικού νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου που είναι παρόμοιες σε όλες τις εξαρτήσεις. Άγχος, κάπνισμα, εθισμός στο φαγητό, το ίντερνετ, την εργασία κ.α. είναι ορισμένες από αυτές. Αποτελούν μορφές εξαρτήσεων σε ορισμένες από τις οποίες μπορεί να έχουμε βρεθεί «εθισμένοι» σε διαφορετικό βαθμό σε κάποια περίοδο της ζωής μας.
Πείτε αντίο σε εξαρτητικές συμπεριφορές με βελονισμό
Οι θεραπείες που εφαρμόζονται στις εξαρτήσεις είναι συνδυαστικές. Ο κάθε άνθρωπος χρειάζεται αρχικά να επεξεργαστεί το πρόβλημα του και μέσα από τον συνδυασμό θεραπειών να αλλάξει αυτήν την εξαρτητική συμπεριφορά.

Ο βελονισμός έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει σε όλα τα στάδια της εξαρτητικής συμπεριφοράς. Τόσο ο βελονισμός σώματος όσο και ο ωτοβελονισμός μπορούν μαζί και με άλλες θεραπείες να βοηθήσουν συνδυαστικά τον άνθρωπο να ξεπεράσει σωματικά και ψυχικά προβλήματα. Βελτιώνει τα συμπτώματα της απεξάρτησης και στέρησης. Hρεμεί το κεντρικό νευρικό σύστημα, διώχνει το άγχος και ομαλοποιεί το σύστημα των νευροδιαβιβαστών, όπως την ντοπαμίνη κ.α. Αποτελεί ένα πολύ καλό μέσο που βοηθά τον άνθρωπο να αλλάξει την συμπεριφορά του γενικότερα.

Ωτοβελονισμός (Βελονισμός αυτιού)

Τοποθετούνται σε συγκεκριμένα σημεία του αυτιού ειδικές βελόνες, οι οποίες σταθεροποιούνται με ειδικό τσιρότο και αφαιρούνται μετά από 3 ή 4 μέρες. Η θεραπεία είναι απόλυτα ανώδυνη.

Πώς λειτουργεί στον οργανισμό;

Και τα δύο είδη βελονισμού δρουν με τον ίδιο τρόπο. Eπηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα και βοηθούν στη διατήρηση της ομοιόστασης των ουσιών, νευροδιαβιβαστών και ορμονών, που σχετίζονται με την επίτευξη της απεξάρτησης.

Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται;

Σε όλες τις εξαρτητικές συμπεριφορές, όπως διακοπή καπνίσματος, ουσιών και άλλων των βλαπτικών συνηθειών.

Πότε εφαρμόζουμε βελονισμό στο σώμα και πότε στα αυτιά;

Εξαρτάται από τις ανάγκες του κάθε ασθενή.

Πότε μπορούν να πραγματοποιηθούν συνδυαστικά;

Μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα ανάλογα με τη μέθοδο που ακολουθείται στον κάθε ασθενή.

Αριθμός και συχνότητα εφαρμογών ωτοβελονισμού:

Εξαρτάται ανάλογα με το στάδιο της θεραπείας και τις ανάγκες του ασθενούς, μπορεί να γίνουν λίγες εφαρμογές π.χ. 5 ή περισσότερες.

πηγή: www.naturanrg.gr


Η Dr Κωνσταντίνα Θεοδωράτου είναι Γενική Ιατρός ΜD, MSc Βελονισμού, Med. Psych, εξειδικευμένη στο Βελονισμό, τη Συμβουλευτική Εξαρτήσεων και την Κλινική Ψυχολογία. Πρόεδρος της Παγκόσμιας Εταιρίας Ιατρών Βελονισμού (ICMART) & Πρόεδρος του Επιστημονικού Συλλόγου Ιατρών Βελονισμού Ελλάδας (SAMAG). www.theodoratou.gr,  https://www.facebook.com/theodoratou.gr/?fref=ts

Δείτε επίσης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *