ΕυεξίαBody and mindΠεριπατητικός Διαλογισμός - Walking Meditation

Περιπατητικός Διαλογισμός – Walking Meditation

Μπορεί άραγε να διαλογιστεί κανείς περπατώντας; Κι όμως ναι! Περιπατητικός Διαλογισμός ή αλλιώς walking meditation.

Της Μαρίας Γκέκα

Ο περιπατητικός διαλογισμός έχει τις ρίζες του στο Βουδισμό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέρος μιας πρακτικής συνειδητοποίησης. Έχει πολλά οφέλη και θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε γειωμένοι, ισορροπημένοι και γαλήνιοι. Σας βοηθά επίσης να αναπτύξετε μια διαφορετική ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον, το σώμα και τις σκέψεις σας.

Συνήθως, κατά τη διάρκεια του εν λόγω διαλογισμού περπατάτε σε κύκλο ή εμπρός και πίσω σε ευθεία γραμμή ή σε λαβύρινθο, ανάλογα με την τεχνική. Είναι επίσης δυνατό να κάνετε περιπατητικό διαλογισμό σε μεγαλύτερη απόσταση.

Παραδείγματα του περιπατητικού διαλογισμού περιλαμβάνουν τις τεχνικές: kinhin, theravada, vipassana. Οι τεχνικές μπορούν να είναι τόσο λεπτομερείς όσο η κατανομή κάθε βήματος σε έξι μέρη ή απλώς να περπατάτε προσεκτικά σε ένα χώρο. Μπορείτε να ενσωματώσετε την αναπνοή σας ή ένα μάντρα. Ξεκινήστε κάνοντας την άσκηση αυτή σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο, ιδανικά σε κάποιο μέρος με πράσινο ή θάλασσα.

Ο ρυθμός είναι αργός και μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη συγκεκριμένη τεχνική. Συχνά, οι ασκούμενοι κάνουν μια συνεδρία διαλογισμού περπατήματος μεταξύ καθισμένων διαλογισμών.

Οφέλη στην υγεία και ευεξία

  • Ενισχύει τη ροή του αίματος

Ο περιπατητικός διαλογισμός ενδείκνυται συχνά από άτομα που κάνουν καθιστική ζωή. Η πρακτική του περπατήματος βοηθά να ρέει το αίμα, ειδικά στα πόδια. Βοηθά στην ανακούφιση των αισθήσεων της βραδύτητας ή της στασιμότητας.

Το προσεκτικό περπάτημα είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσετε την κυκλοφορία του αίματος και να αυξήσετε τα ενεργειακά σας επίπεδα, ειδικά εσείς που κάνετε καθιστή εργασία για παρατεταμένες περιόδους.

  • Βελτιώνει την πέψη

Το περπάτημα μετά το φαγητό είναι ένας φανταστικός τρόπος για την ενίσχυση της πέψης, ειδικά εάν έχετε καταναλώσει ένα βαρύ γεύμα.

Η κίνηση βοηθά την τροφή να χωνευτεί καλύτερα από το πεπτικό σύστημα και μπορεί επίσης να αποτρέψει τη δυσκοιλιότητα.

  • Μειώνει το άγχος

Μια μελέτη του 2017  για νεαρούς ενήλικες έδειξε ότι το περπάτημα είναι πιο αποτελεσματικό στη μείωση των συμπτωμάτων άγχους όταν συνδυάζεται με διαλογισμό.

Οι συμμετέχοντες έδειξαν σημαντικές βελτιώσεις στα επίπεδα άγχους τους είτε κάνοντας διαλογισμό πριν από το περπάτημα, είτε περπάτησαν πριν από το διαλογισμό. Τα άτομα που περπατούσαν μόνο, δεν έδειξαν ιδιαίτερες βελτιώσεις. Κάθε συνεδρία διαλογισμού ή περπατήματος ήταν 10 λεπτά.

Βελτιώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Μια μικρή μελέτη του 2016  κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πρακτική περιπατητικού διαλογισμού είχε θετική επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Υπήρχαν δύο ομάδες μελέτης: Η μία ομάδα εξασκούσε παραδοσιακό περπάτημα για 30 λεπτά, 3 φορές την εβδομάδα για 12 εβδομάδες. Η δεύτερη ομάδα, όμως, που έκανε τη βουδιστική πρακτική πεζοπορίας έδειξε περισσότερη βελτίωση στις τιμές σακχάρου στο αίμα.

Ανακουφίζει τα συμπτώματα κατάθλιψης

Είναι σημαντικό να παραμείνετε δραστήριοι, ειδικά καθώς μεγαλώνετε. Η τακτική άσκηση βοηθά στην αύξηση των επιπέδων φυσικής κατάστασης και στη βελτίωση της διάθεσης.

Σύμφωνα με μια μικρή μελέτη του 2014, οι ηλικιωμένοι που πήραν μέρος στην έρευνα, είχαν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης μετά την άσκηση του περιπατητικού διαλογισμού 3 φορές την εβδομάδα για 12 εβδομάδες. Επίσης, βελτίωσαν την αρτηριακή τους πίεση και τα λειτουργικά επίπεδα φυσικής κατάστασης.

Σε ενδιαφέρει επίσης ⇒ Shinrin-Yoku. Άφησε τη φύση να σου διώξει το στρες!

Προωθεί την ευεξία

Όποτε είναι δυνατόν, κάντε μια βόλτα στη φύση, όπως ένα πάρκο, έναν κήπο ή ένα δάσος. Θα πάρετε χαρά και ευεξία και θα νιώσετε θα αισθανθείτε πιο ισορροπημένοι.

Η πρακτική του forest bath είναι εξαιρετικά δημοφιλής στην Ιαπωνία για τα πλεονεκτήματά της, όπως: χαλάρωση και αυξημένη εγκεφαλική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2018, οι άνθρωποι που περπατούσαν για 15 λεπτά σε ένα δάσος έδειξαν βελτιώσεις στη διάθεσή τους, στα επίπεδα άγχους και την αρτηριακή πίεση.

Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου

Για να δείτε τα οφέλη της άσκησης, δεν είναι απαραίτητο να κάνετε μια έντονη προπόνηση. Έρευνες έδειξαν ότι η τακτική μέτρια άσκηση έχει θετική επίδραση στην ποιότητα του ύπνου.

Το περπάτημα μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ευελιξίας και στη μείωση της έντασης των μυών, ώστε να αισθάνεστε καλύτερα σωματικά.

Επιπλέον, θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να μειώσετε τα συναισθήματα του στρες και του άγχους, ειδικά αν περπατήσετε το πρωί. Όλα αυτά τα οφέλη μπορούν να σας αφήσουν με ένα ήρεμο, καθαρό μυαλό, ώστε να κοιμηθείτε βαθιά κάθε βράδυ.

 Δυναμώνει την αυτογνωσία

Η ενσωμάτωση της προσοχής μπορεί να κάνει την άσκηση πιο συνειδητή. Πηγαίνετε σε έναν ήσυχο χώρο και απλά περπατήστε με αργό ή κανονικό ρυθμό, δίνοντας έμφαση στα πόδια σας. Προσπαθήστε να αντιληφθείτε πότε τα δάχτυλα του ποδιού σηκώνονται από το έδαφος, πότε το πέλμα ακουμπά ολόκληρο στο έδαφος και πότε ακουμπά μόνο η φτέρνα. Παρατηρήστε όσες περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε στο σώμα σας.

Το μυαλό θ’ αφήσει την περιπλάνηση και θα στρέψει την προσοχή του στα πόδια σας. Με τον τρόπο αυτό, αναπτύσσετε την ικανότητα να επαναφέρετε το μυαλό σας πίσω σε εσάς, και όχι στα εξωτερικά δρώμενα. Αυτή η ικανότητα θα σας επιτρέψει να είστε συνεχώς παρόντες και να ελέγχετε προς τα πού θα στρέψετε την προσοχή σας, ειδικά σε περιόδους στρες.

Εμπνέει τη δημιουργικότητα

Η εξάσκηση της προσοχής μπορεί να σας φέρει περισσότερη σαφήνεια και εστίαση στα πρότυπα σκέψης σας, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να τονώσουν τη δημιουργικότητα.

Μια έρευνα που έγινε στην Πολωνία το 2015  επισημαίνει τη σημαντική σχέση μεταξύ της προσοχής και της δημιουργικότητας.

Ενισχύει την ισορροπία

Μια πρόσφατη μελέτη που έγινε πριν ένα χρόνο σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας δείχνει ότι ο περιπατητικός διαλογισμός μπορεί να ενθαρρύνει την καλύτερη σωματική ισορροπία καθώς και την ευαισθητοποίηση και το συντονισμό των αστραγάλων.

Η πρακτική περιλαμβάνει την επίγνωση των κινήσεων των ποδιών και των αστραγάλων ενώ περπατάτε αργά.

Κάντε το mindfull περπάτημα μέρος της καθημερινότητά σας

Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε με μια συνεπή ρουτίνα περιπατητικού διαλογισμού περπατήματος:

  • Εστιάστε  στην παρούσα στιγμή. Το να προσέχετε κάθε στιγμή είναι μια συνήθεια που χρειάζεται χρόνο για να καλλιεργηθεί..
  • Όσο πιο συχνά μπορείτε, εστιάστε στους ήχους γύρω σας, στην αναπνοή σας ή σε τυχόν σωματικές αισθήσεις.
  • Συντονιστείτε στις σκέψεις σας και παρατηρήστε τις καθώς έρχονται και φεύγουν.
  • Δείτε πώς νιώθετε διαφορετικά  όταν περπατάτε σε έναν προορισμό βιαστικά σε σχέση με το αργό περπάτημα.

Ο περιπατικός διαλογισμός αποτελεί μια απλή και ολιστική  πρακτική για την ανάπτυξη της ηρεμίας, της σύνδεσης και της ενσωματωμένης συνειδητοποίησης. Μπορεί να εξασκηθεί τακτικά, πριν ή μετά από καθιστικό διαλογισμό ή οποιαδήποτε στιγμή μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά ή ένα «τεμπέλικο» πρωί της Κυριακής. Η τέχνη περιπατικού διαλογισμού θα σας μάθει πώς  να χρησιμοποιείτε τη φυσική κίνηση του περπατήματος για να καλλιεργήσετε τη συνείδηση ​​και την άγρυπνη παρουσία.

www.naturanrg.grNatura Nrg #113

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης