GreenΠερμακουλτούρα , ο δρόμος για ένα βιώσιμο μέλλον

Περμακουλτούρα , ο δρόμος για ένα βιώσιμο μέλλον

Οι περισσότεροι από εμάς καταλαβαίνουμε τώρα ότι ο τρόπος ζωής μας σε αυτόν τον πλανήτη πρέπει να αλλάξει εάν η ανθρωπότητα θέλουμε να επιβιώσει. Ήδη βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια σειρά από προκλήσεις που απειλούν την ίδια την ύπαρξή μας. Μπορεί να αποθαρρυνθούμε και να νιώθουμε ότι ενδεχομένως δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι εμείς ως άτομα. Οι Αρχές της περμακουλτούρας, όμως, μας δείχνουν το δρόμο για ένα αλλιώτικο μέλλον. Περμακουλτούρα ο δρόμος για ένα βιώσιμο μέλλον

της Μαρίας Γκέκα

Η περμακουλτούρα προσφέρει μια αχτίδα ελπίδας – έναν δρόμο προς τα εμπρός. Προσφέρει σε όλους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στη μετάβαση σε ηθικό και βιώσιμο μέλλον, πιο φιλικό προς το περιβάλλον. Αφορά όλους μας, αν θέλουμε να μεταβούμε προς μια πιο συνειδητή κοινωνία που παράγει αυτό που χρειάζεται, χρησιμοποιεί αυτό που παράγει, μειώνει την κατανάλωση και μοιράζεται αυτό που περισσεύει… Περμακουλτούρα ο δρόμος για ένα βιώσιμο μέλλον

Διαβάστε επίσης ⇒ Μόνο μια Γη – Editorial 

♦ Τι είναι η Περμακουλτούρα;

Η περμακουλτούρα είναι μία εφαρμοσμένη επιστήμη που βασίζεται σε πολλούς επιστημονικούς τομείς και στόχος της είναι ο σχεδιασμός ενός αειφόρου τρόπου ζωής. Περμακουλτούρα ο δρόμος για ένα βιώσιμο μέλλον

Είναι μια επιστήμη σχεδιασμού αναγέννησης του οικοσυστήματος. Μας δείχνει πώς μπορούμε να είμαστε συλλογικά αυτάρκεις και αυτόνομοι, μιμούμενοι τη φύση, χρησιμοποιώντας αρχαίες τεχνικές μαζί με καινούργια τεχνογνωσία, σεβόμενοι τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Κινείται πέρα ​​από τη θεωρία και μας δίνει μια σειρά από πρακτικές λύσεις που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε κάθε τομέα της ζωής μας.

Νια, είναι μια ολιστική προσέγγιση για τη διαχείριση όλων των πτυχών της ζωής μας: διαχείριση της φύσης και της γης, φυσική δόμηση, κατάλληλες τεχνολογίες και εργαλεία, παιδεία και πολιτισμό, σωματική και πνευματική υγεία, εναλλακτική οικονομία, κοινότητα και ιδιοκτησία γης. Με δυο λόγια, περμακουλτούρα είναι η ιδέα να σέβεσαι και να παρατηρείς τη φύση, τον τρόπο που λύνει διάφορα ζητήματα, και να μαθαίνεις από αυτήν, αντιγράφοντάς τη για να λύσεις και τα δικά σου ζητήματα. Μπορεί να ακούγεται περίπλοκο αλλά δεν είναι!

♦ Οι Αρχές της Περμακουλτούρας

Οι αρχές της περμακουλτούρας μας επιτρέπουν να δημιουργήσουμε μια κουλτούρα που μπορεί να αντέξει και να ευδοκιμήσει για τις επόμενες γενιές. Στην καρδιά της φιλοσοφίας της βρίσκονται τρεις πολύ απλές αρχές:

♦ Φροντίδα για τον πλανήτη.

♦ Φροντίδα για τους ανθρώπους.

♦ Δίκαιο μοίρασμα. (Το οποίο περιλαμβάνει επίσης την επιστροφή του πλεονάσματος στο σύστημα.)

Η περμακουλτούρα δημιουργήθηκε με αφορμή το κίνημα βιώσιμης γεωργίας – που αναπτύχθηκε αρχικά από τους Bill Mollison και David Holmgren στην Αυστραλία τη δεκαετία του 1970 – και έκτοτε εξελίχθηκε σε ένα παγκόσμιο κίνημα, εμπνέοντας τους ανθρώπους να εμπλακούν και να δημιουργήσουν θετικές αλλαγές σε όλο τον κόσμο.

Η περμακουλτούρα μάς δίνει μια σειρά από πρακτικές λύσεις για έναν καλύτερο κόσμο. Αυτές οι αρχές χρησιμοποιούνται συχνότερα σε σχέση με τα συστήματα καλλιέργειας της τροφής, αλλά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να μας καθοδηγήσουν σε όλα τα μέρη της ζωής μας. «Μπορούμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα του κόσμου σε έναν κήπο» είπε ο Geoff Lawton, ένας από τους πιο ενεργούς ακτιβιστές στο χώρο της περμακουλτούρας.

Για να κατανοήσουμε πώς η περμακουλτούρα μάς οδηγεί σε έναν πιο ηθικό και βιώσιμο τρόπο ζωής, είναι χρήσιμο να δούμε μια λίστα με 12 αρχές σχεδιασμού που προτάθηκαν από τον David Holmgren:

1.Παρατηρήστε και αλληλεπιδράστε

Το να είμαστε παρατηρητικοί και να ανταποκρινόμαστε σε αυτό που βλέπουμε είναι πραγματικά σημαντικό για να προχωρήσουμε προς έναν πιο ηθικό και βιώσιμο τρόπο ζωής.

Μπορούμε να μάθουμε από τη φύση και από άλλους ανθρώπους. Μπορούμε να παρατηρήσουμε πώς οι άλλοι έχουν προχωρήσει σε μια πιο πράσινη και ηθική προσέγγιση.

*Το εικονίδιο που απεικονίζει την πρώτη αρχή αντιπροσωπεύει ένα άτομο που «γίνεται» δέντρο.

2. Συλλέξτε και αποθηκεύστε ενέργεια

Η ενέργεια είναι άφθονη στον πλανήτη μας. Το να μάθουμε πώς να συλλέγουμε και να αποθηκεύουμε αυτήν την ενέργεια, με υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ή με άλλους τρόπους, είναι το κλειδί για να ζήσουμε ένα βιώσιμο τρόπο ζωής. Αναπτύσσοντας συστήματα που συλλέγουν πόρους, όταν είναι άφθονοι, μπορούμε να τους χρησιμοποιήσουμε σε στιγμές ανάγκης.

*Το εικονίδιο για αυτήν την αρχή, αντιπροσωπεύει την ενέργεια που αποθηκεύεται σε ένα δοχείο για χρήση αργότερα.

3. Αποκτήστε δική σας παραγωγή

Λαμβάνοντας υπόψη τις τρεις βασικές ηθικές αρχές της περμακουλτούρας, μπορούμε να συνεργαστούμε με τη φύση για να αποκτήσουμε όλα τα πράγματα που χρειαζόμαστε. Η απόκτηση δικής μας σοδειάς μπορεί να είναι τόσο απλή όσο η χρήση τεχνικών βιολογικής κηπουρικής για την παροχή τροφής στις οικογένειές μας. Μπορεί επίσης να αφορά την απόκτηση μιας μη απτής απόδοσης, όπως η ευτυχία και η ψυχική ευεξία.

Το να ζούμε ένα βιώσιμο τρόπο ζωής που τηρεί τις αρχές της περμακουλτούρας μπορεί να μας επιτρέψει να αποκτήσουμε κάθε είδους πιο άυλες αποδόσεις καθώς και τις προφανείς απτές αποδόσεις.

*Το εικονίδιο της εν λόγω αρχής, μας δείχνει ότι «Δεν μπορείς να δουλέψεις με άδειο στομάχι». Μας υπενθυμίζει επίσης ότι πρέπει να πάρουμε άμεσες ανταμοιβές που θα μας στηρίξουν.

4. Μείωση αγορών, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση

Η κατανόηση του πού πετύχαμε και πού κάναμε λάθος είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία πραγματικής και διαρκούς αλλαγής. Για παράδειγμα, αναλύοντας και αξιολογώντας όλα τα πράγματα που φέρνουμε στα σπίτια μας, μπορούμε να πάρουμε καλύτερες αποφάσεις αγορών από εδώ και εμπρός. Να προχωρήσουμε σε μείωση αγορών, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και ρύθμιση των καταναλωτικών μας τάσεων. Πρέπει να αποθαρρύνουμε την ακατάλληλη δραστηριότητα για να διασφαλίσουμε ότι τα συστήματα μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν καλά.

*Το εικονίδιο της γης, μας υπενθυμίζει την σπατάλη και όλα τα δεινά που προκαλέσαμε, όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη μας.

διαβάστε ακόμα ⇒ Το Πάρκο Τρίτση γίνεται σημείο συνάντησης

5. Χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Χρησιμοποιώντας τη δύναμη του ήλιου, του ανέμου ή του νερού, μπορούμε να τροφοδοτήσουμε τα σπίτια μας. Μπορούμε να καλλιεργήσουμε την τροφή μας και να αναγεννήσουμε το περιβάλλον μας.

Αντί να βασιζόμαστε σε πεπερασμένα και ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα, θα πρέπει να κάνουμε πλήρη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Για παράδειγμα, η μετάβαση σε προμηθευτή πράσινης ενέργειας – ή ακόμα και η παραγωγή της δικής μας ενέργειας με ηλιακούς συλλέκτες ή άλλη υποδομή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο σπίτι – είναι κάτι που θα μας βοηθήσει να προχωρήσουμε σε έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής.

*Το εικονίδιο του αλόγου αντιπροσωπεύει τόσο μια ανανεώσιμη υπηρεσία όσο και έναν ανανεώσιμο πόρο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να τραβήξετε ένα καρότσι, άροτρο ή κούτσουρο…

6.Μην παράγετε απόβλητα

Η μετάβαση προς έναν τρόπο ζωής με μηδενικά απόβλητα σημαίνει να προσέχουμε όλα τα σκουπίδια που πετάμε, προσπαθώντας να τα μηδενίσουμε. Μπορούμε να το κάνουμε μειώνοντας τον υπερκαταναλωτισμό και αγοράζοντας με σύνεση. Να επαναχρησιμοποιούμε και να ανακυκλώνουμε όπου είναι δυνατόν. Να κομποστοποιούμε και να συνεργαζόμαστε με εταιρείες που σέβονται το περιβάλλον και εξετάζουν τα απόβλητα σε όλο τον κύκλο ζωής των προϊόντων τους.

*Το εικονίδιο του σκουληκιού αντιπροσωπεύει έναν από τους πιο αποτελεσματικούς ανακυκλωτές οργανικών υλικών, καταναλώνοντας φυτικά και ζωικά «απόβλητα» σε πολύτιμες φυτικές τροφές.

7.Ολιστική σκέψη και φιλοσοφία

Είτε σχεδιάζουμε ένα νέο λαχανόκηπο είτε έναν εντελώς νέο βιώσιμο τρόπο ζωής, πρέπει να κοιτάξουμε τη συνολική εικόνα προτού κολλήσουμε στις λεπτομέρειες.

Κάνοντας ένα βήμα πίσω, και κοιτώντας από μακριά και με ανοιχτό μυαλό μπορούμε να παρατηρήσουμε τα βασικά μοτίβα στη φύση και την κοινωνία. Αυτά μπορούν να αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά των σχεδίων μας, με τις λεπτομέρειες να συμπληρώνονται καθώς προχωράμε.

*Ο ιστός κάθε αράχνης είναι το παράδειγμα. Το να σκεφτόμαστε ολιστικά, για όλους τους τομείς της ζωής μας, μπορεί να μας βοηθήσει να προχωρήσουμε προς μια θετική κατεύθυνση.

8.Συνέργεια και συνεργασία

Τα φυτά λειτουργούν καλά σε διαφορετικά συστήματα – το ίδιο ισχύει και για τους ανθρώπους. Η φύτευση πολυκαλλιεργειών (συντεχνίες φυτών που συνεργάζονται) είναι μόνο ένα παράδειγμα του πώς λειτουργεί αυτή η αρχή στον πραγματικό κόσμο.

Αυτή τη λογική της φύσης, μπορούμε επίσης να την εφαρμόσουμε σε κοινότητες, ομάδες ή οργανισμούς. Η βιωσιμότητα είναι κάτι που επιτυγχάνουμε μαζί – μέσω της συνεργασίας– δεν είναι κάτι που το κάνουμε μόνοι μας.

*Το εικονίδιο αντιπροσωπεύει μια ομάδα ανθρώπων, κρατώντας τα χέρια σε κύκλο. Ο χώρος στο κέντρο θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει ότι «το σύνολο είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών».

9. Κάντε μικρά σταθερά βήματα

Κάθε ταξίδι ξεκινά με ένα μόνο βήμα. Κάθε φορά που προσπαθούμε να κάνουμε πάρα πολλά σε σύντομο χρόνο, είναι εύκολο να κάνουμε πολλά λάθη. Η πραγματοποίηση μικρών, σταδιακών αλλαγών είναι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουμε προς τη βιώσιμη αλλαγή.
*Το σαλιγκάρι είναι μικρό και αργό. Κουβαλάει το σπίτι του στην πλάτη του και μπορεί εύκολα να αμυνθεί όταν απειλείται.

10. Διαφορετικότητα

Όπως τα οικοσυστήματα λειτουργούν καλύτερα όταν είναι γεμάτα με μεγαλύτερη ποικιλία διαφορετικών φυτών και ζώων. Έτσι και η ανθρώπινη κοινωνία λειτουργεί καλύτερα όταν εκπροσωπείται από ποικιλία διαφορετικών ανθρώπων.

Η διαφορετικότητα μειώνει την ευπάθεια από ποικίλες απειλές και εκμεταλλεύεται τη μοναδική φύση του περιβάλλοντος στο οποίο κατοικεί.

11.Αξιοποιήστε οτιδήποτε… χωρίς όρια

Η βιωσιμότητα αφορά τη χρήση όλων των πόρων που έχουμε στη διάθεσή μας. Είτε μιλάμε για χρήση γης, χώρους εργασίας, σπίτια ή την κοινωνία γενικότερα.

Αυτό μπορεί να είναι τόσο απλό όσο η χρήση μιας παραμελημένης γωνίας του εξωτερικού σας χώρου για να καλλιεργήσετε περισσότερη τροφή. Ή κάτι πιο αφηρημένο, όπως το να σκεφτόμαστε «outside the box».

*Η εικόνα του ήλιου που έρχεται πάνω από τον ορίζοντα με ένα ποτάμι στο πρώτο πλάνο, μας δείχνει έναν κόσμο που δεν έχει όρια… Η αλληλεπίδραση μεταξύ των πραγμάτων είναι το μέρος όπου λαμβάνουν χώρα τα πιο ενδιαφέροντα γεγονότα. Αυτά είναι συχνά τα πιο πολύτιμα, διαφορετικά και παραγωγικά στοιχεία του συστήματος.

12.Δημιουργική χρήση και απόκριση στην αλλαγή

«Όραμα δεν είναι να βλέπεις τα πράγματα όπως είναι, αλλά όπως θα είναι». Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η περμακουλτούρα δεν αφορά μόνο το τώρα, αλλά και το μέλλον. Σχεδιάζουμε το μέλλον, κατανοώντας ότι τα πράγματα θα αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου. Οι μεταβαλλόμενες εποχές, η αλλαγή νοοτροπιών, το μεταβαλλόμενο κλίμα μας… Ο τρόπος με τον οποίο αντιδρούμε σε όλες αυτές τις αλλαγές θα διαμορφώσει τη βιώσιμη πρόοδο, τα επόμενα χρόνια.

*Η πεταλούδα είναι το θετικό σύμβολο της μεταμορφωτικής αλλαγής στη φύση, από την προηγούμενη ζωή της ως κάμπια.

Αυτές οι 12 αρχές αποτελούν ένα σημείο εκκίνησης για την κατανόηση της περμακουλτούρας. Μας δίνουν μια ιδέα για το πώς μπορούμε να μετατρέψουμε τη σκέψη σε δράση για τη μετάβαση σε έναν πιο ηθικό – και πραγματικά βιώσιμο – τρόπο ζωής.

Πηγή: Naturanrg127o, www.naturanrg.gr

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης