ΕυεξίαFitnessPersonal trainer. Είναι απαραίτητος ή πολυτέλεια;

Personal trainer. Είναι απαραίτητος ή πολυτέλεια;

Σου έχει τύχει να αναρωτηθείς εάν αξιοποιείς σωστά το χρόνο σου στο γυμναστήριο; Αν αποδίδεις τα μέγιστα σε κάθε σου προπόνηση; – Personal trainer. Είναι απαραίτητος ή πολυτέλεια;

του Δημήτρη Κρινάκη, Καθηγητή Φυσικής Αγωγής

Για όσους δεν διαθέτουν χρόνο ώστε να συμμετέχουν σε εβδομαδιαία βάση, σε κάποιο ομαδικό πρόγραμμα άθλησης, όσοι έχουν χρειάζονται παρακίνηση και ενέργεια για μια αποτελεσματική προπόνηση, το personal training είναι η λύση. Η υποστήριξη, οι συμβουλές και η ενθάρρυνση σε συνδυασμό με την ασφαλή τεχνική των ασκήσεων θα σας βοηθήσουν να πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα χωρίς τραυματισμούς. Η προσωπική προπόνηση απευθύνεται σε κάθε άνθρωπο, ανεξάρτητα από ηλικία, φυσική κατάσταση, και προσωπικούς στόχους προπόνησης. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, όπως η αποκατάσταση από κάποιο τραυματισμό, η εγκυμοσύνη, ή οι επιβαρύνσεις της υγείας, το personal training δεν αποτελεί επιλογή αλλά επιτακτική ανάγκη. Στην Ελλάδα, το επάγγελμα του προσωπικού γυμναστή είναι σχετικά καινούριο, και πολλοί δεν γνωρίζουν τι ακριβώς σημαίνει προσωπική προπόνηση.

Επιλέγοντας προσωπικό γυμναστή

Η επιλογή ενός προσωπικού γυμναστή-personal trainer δεν είναι σίγουρα μία εύκολη υπόθεση! Τα κριτήρια επιλογής του ποικίλουν ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός. Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποια βασικά σημεία που θα σας βοηθήσουν στην επιλογή σας.
Oι ακαδημαϊκές σπουδές, οι επιστημονικές εργασίες, η παρακολούθηση σεμιναρίων και διαλέξεων, η συνεχής επιμόρφωση είναι μερικές από τις αρετές που οφείλει να έχει ένας personal trainer. Γνώσεις ανατομίας, κινησιολογίας, φυσιολογίας, προπονητικής, είναι απαραίτητες. Πληροφορηθείτε από τον ίδιο αλλά και από τρίτους για τις ικανότητες του, την αποτελεσματικότητά του, και την καταξίωση του στο χώρο της άθλησης.

Είναι έμπειρος;

Ενημερωθείτε για τα χρόνια ενασχόλησης του με το αντικείμενό του, το σύνολο των αθλουμένων του, καθώς και την προηγούμενη προϋπηρεσία του με αθλήματα, συλλόγους και γυμναστήρια. Η εμπειρία του είναι αυτή που θα δώσει σιγουριά, αποφασιστικότητα και σαφώς αποτελεσματικότητα
Ίσως, το σημαντικότερο κριτήριο στο να επιλέξετε κατάλληλο γυμναστή είναι η μεταδοτικότητά του, η ευγένεια, το χιούμορ του, η απλότητά του και η φιλική του διάθεση. Ο τρόπος που σας μιλά και σας προσεγγίζει αλλά και η γλώσσα που χρησιμοποιεί δείχνουν αν θα μπορέσετε να συνεχίσετε την προπόνηση μαζί του ή όχι.

Δίκτυο συνεργατών

Ο προσωπικός γυμναστής προκειμένου να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τις ιδιαιτερότητες του κάθε αθλούμενου είναι απαραίτητο να συνεργάζεται με άλλους ειδικούς όπως διαιτολόγο, αθλητίατρο, εργοφυσιολόγο, ορθοπεδικό και φυσικοθεραπευτή. Η συνεργασία και η βοήθεια με τις συγκεκριμένες ειδικότητες, είναι σίγουρα ότι θα προσφέρουν σε εσάς πιο ολοκληρωμένη υπηρεσία.

Κλειδί η εξατομίκευση

Η προσέγγιση του προσωπικού γυμναστή οφείλει να είναι αυστηρά εξατομικευμένη, που να βασίζεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σου και μάλιστα αυτό χρειάζεται να γίνει από την πρώτη κιόλας συνεδρία. Η αλήθεια είναι ότι είναι δύσκολο να αποδώσετε στο 100% των δυνατοτήτων σας στην προπόνηση, εάν δεν έχετε μια κάποιας μορφής «επιτήρηση» από εξειδικευμένο personal trainer.
Ο personal trainer επαναπροσδιορίζει τις εντάσεις και τον όγκο της προπόνησης ανά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να μην υπάρχει στασιμότητα στα αποτελέσματα. Θα σας εκπαιδεύσει στις ασκήσεις αλλά και στον τρόπο προσέγγισης του εκάστοτε στόχου. Θα σας δώσει κίνητρο να κάνετε την γυμναστική τρόπο ζωής. Θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε ό,τι χρειάζεστε για να προπονηθείτε σωστά, αποφεύγοντας επικίνδυνες καταπονήσεις του σώματος. Είναι ένας εξειδικευμένος επαγγελματίας, που σας βοηθά να υλοποιήσετε τους προσωπικούς σας στόχους.

Κοστίζει πολύ;

Η γυμναστική με έναν προσωπικό γυμναστή κοστίζει σαφώς περισσότερο από τη μαζική άθληση. Η χρέωση μπορεί να είναι ωριαία, εβδομαδιαία, μηνιαία και ποικίλλει ανάλογα με το τρόπο και το είδος της άθλησης. Η διάρκεια των μαθημάτων, ο εξοπλισμός του γυμναστηρίου, η εξειδίκευση που ενδεχομένως απαιτείται όπως σε περίπτωση πάθησης ή τραυματισμού, καθώς και ο χώρος στον οποίον αθλείστε είναι παράγοντες που διαμορφώνουν το κόστος της προπόνησης.

Πηγή: NaturaNrg #88

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code