Το ξέρεις ότι εκτός από τα χημικά απόβλητα, τα πυρηνικά, τα τοξικά υπάρχουν και τα ψυχικά απόβλητα; Μάλιστα όσο κι αν σου ακούγεται παράξενο αυτά είναι τα πιο επικίνδυνα, διότι είναι άχρωμα, άγευστα, άοσμα και αόρατα! Επίσης, δεν χρειάζονται εργοστάσια ειδικής παραγωγής για να προκύψουν, παράγονται οπουδήποτε κι από τον οποιονδήποτε.
της Μαρίας Λεβέντη, Ψυχίατρος, Συγγραφέας
Tα ψυχικά απόβλητα είναι όλα τα αρνητικά συναισθήματα που δεν μπορούν να μπουν σε διαδικασία «ανακύκλωσης» και να μετουσιωθούν. Έτσι, όποιος δεν νιώθει έναν απλό εκνευρισμό αλλά θυμώνει συνεχώς και για μεγάλο χρονικό διάστημα, παράγει το ψυχικό απόβλητο του θυμού. Όποιος δεν νιώθει για μεγάλο χρονικό διάστημα ικανοποίηση, είναι απογοητευμένος και παραιτείται από τη ζωή, παράγει το ψυχικό απόβλητο της θλίψης.
Δεν χρειάζεται βέβαια να αναλύσουμε το ψυχικό απόβλητο του φόβου, που όχι μόνο παράγεται από τον οποιονδήποτε αλλά εκπέμπεται και από οπουδήποτε, ειδικά το τελευταίο διάστημα σε όλη τη χώρα.
Οπότε η πρώτη βασική διαπίστωση που εύκολα μπορούμε να κάνουμε είναι ότι τα ψυχικά απόβλητα μας έχουν μολύνει όλους. Είμαστε ευάλωτοι κι απροστάτευτοι σε αυτή την «επιδημία» που παίρνει τεράστιες διαστάσεις μέρα με τη μέρα.
Μπορούμε άραγε να κάνουμε κάτι για να προστατευτούμε; Μπορούμε να εκπαιδευτούμε για να γλιτώσουμε και εμείς και οι αγαπημένοι μας; Μπορούμε να δώσουμε ένα τέλος σε αυτή την πανδημία δημιουργώντας ζώνες ελεύθερες ψυχικών αποβλήτων;
Τι λες, μπορούμε;
Η γνώμη μου είναι πως μπορούμε και μάλιστα πιο εύκολα από ό,τι νομίζει κανείς στην αρχή. Διότι η γνώση είναι δύναμη και όποιος αποκτά γνώση βρίσκει τη δύναμή του.
Ξεκίνα τη δράση σου κάνοντας ως πρώτο βήμα αυτοπαρατήρηση. Προσπάθησε να ανακαλύψεις αν τις περισσότερες φορές που θυμώνεις έχει προηγηθεί κάτι άλλο που έχει αδυνατίσει την ικανότητα αντοχής σου, όπως για παράδειγμα η σωματική κούραση. Συνήθως ο κουρασμένος άνθρωπος είναι πιο ευέξαπτος. Οπότε πριν να βγάλεις συμπεράσματα για ανθρώπους και καταστάσεις πρόσφερε λίγες ώρες ξεκούρασης στον εαυτό σου και ξανασκέψου το.
Ως δεύτερο βήμα θα πρότεινα να βάζεις ένα στόχο τη φορά. Μην προσπαθείς να τα πετύχεις όλα μαζί. Ούτε να λύσεις όλα τα προβλήματα ταυτόχρονα. Μάθε να ιεραρχείς τις ανάγκες σου, τις προτεραιότητες σου και τις επιλογές σου. Βάλε σε τάξη τις σκέψεις σου και έπειτα αποφάσισε τι από όλα θα κάνεις. Αυτό που θα αποφασίσεις αυτό να κάνεις, μην αφήνεις να σε επηρεάζουν στις αποφάσεις σου. Φυσικά να συμβουλεύεσαι αυτούς που αγαπάς και αυτούς που σου έχουν αποδείξει ότι σε αγαπούν για να παίρνεις και μία άλλη γνώμη, αλλά στο τέλος η επιλογή πρέπει να είναι δική σου, για να έχεις και το όφελος και την ευθύνη μόνος σου.
Το ψυχικό απόβλητο της θλίψης «καθαρίζεται» μόνο όταν σταματάς να ρίχνεις τις ευθύνες στους άλλους και αποφασίζεις να πάρεις τη ζωή σου στα χέρια σου. Πίστεψε με και μόνο αυτή η απόφαση είναι ικανή να σου δώσει πολλή χαρά!
Όσο για το τρίτο βήμα που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της μόλυνσης από το φόβο τα πράγματα είναι λίγο πιο σύνθετα. Εδώ είναι απαραίτητη και η «κάθαρση» και η «αποτοξίνωση».
Δεν αρκεί η απλή αντιβίωση, χρειάζονται και μέτρα πρόληψης της υποτροπής και αλλαγές στις συνήθειες και τον τρόπο ζωής. Με άλλα λόγια χρειάζεται αναβάθμιση «λογισμικού», δηλαδή επεξεργασία και αναβάθμιση συστήματος πυρηνικών πεποιθήσεων.
Τι σημαίνει αυτό;
Όλες οι φοβίες, από τις πιο απλές έως τις πιο σύνθετες, αν τις αναλύσει κανείς θα αντιληφθεί ότι καταλήγουν σε έναν κεντρικό φόβο, όπως το φόβο του θανάτου, της απώλειας ή το φόβο, της απόρριψης. Για να μπορέσει λοιπόν, να αντιμετωπίσει κάποιος αυτό που φοβάται, πρώτα πρέπει να ανακαλύψει στα αλήθεια τι είναι αυτό που φοβάται και να το παραδεχθεί στον εαυτό του όσο και αν του φαίνεται εκ πρώτης παράλογο ή παιδαριώδες.
Δυστυχώς οι πυρηνικές μας πεποιθήσεις δημιουργούνται τα πρώτα χρόνια της ζωής μας όταν δεν έχουμε τη συνείδηση να επιλέξουμε τι προτιμάμε και αυτές τις κουβαλάμε μέχρι να αποφασίσουμε συνειδητά να τις αλλάξουμε. Οπότε, όπως φαίνεται, υπάρχει τρόπος να απαλλαγούμε από τα ψυχικά απόβλητα, αρκεί να κάνουμε τα σωστά βήματα.
Γι’ αυτό μη νοικιάζεις φθηνά το χώρο της ψυχής σου. Επένδυσε στα συναισθήματά σου δημιουργώντας τη δική σου όαση μηδενικών ρύπων!