ΟικογένειαPetPet Therapy: τα κατοικίδια είναι οι καλύτεροι... γιατροί του παιδιού!

Pet Therapy: τα κατοικίδια είναι οι καλύτεροι… γιατροί του παιδιού!

Για πολλές σωματικές, ψυχικές και νοητικές διαταραχές, οι παιδίατροι πλέον είναι… τετράποδοι, αφού το λεγόμενο pet therapy προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα σε όλα τα επίπεδα.

της Αφροδίτης Ραυτοπούλου

Είναι οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου, προσφέρουν ανιδιοτελώς την παρέα τους, ανταποδίδουν την αγάπη που εισπράττουν και δεν τον προδίδουν ποτέ. Φαίνεται όμως ότι η συντροφιά των κατοικιδίων μπορεί να αποδειχτεί ακόμα πιο πολύτιμη για τον άνθρωπο, αφού ειδικά στην περίπτωση των παιδιών, τα ζώα αποδεικνύονται και οι καλύτεροι γιατροί.
Το pet therapy γεννήθηκε επίσημα στις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές της δεκαετίας του ’80 και βασίζεται στα οφέλη που προσφέρει η συντροφιά ενός ζώου στον άνθρωπο. Τώρα πια, η θεραπευτική αξία των ζώων έχει αρχίσει να αναγνωρίζεται και από τις χώρες της Ευρώπης, και κυρίως σε παιδιατρικές κλινικές, όπου στρατολογούνται ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι, γάτες, κουνέλια, παπαγάλοι, ψάρια και άλογα, για να ενισχύσουν τα αποτελέσματα μιας συμβατικής θεραπευτικής αγωγής.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα ζώα:

  • αποτελούν καλή συντροφιά τόσο στις καλές όσο και στις κακές στιγμές,
  • αποσπούν την προσοχή από τις αρνητικές σκέψεις και έννοιες, καθότι απαιτούν συνεχή φροντίδα,
  • προκαλούν την αλληλεπίδραση και κατ’ επέκταση τρυφερά συναισθήματα,
  • ευνοούν την κίνηση και τη σωματική άσκηση.
  • Την ίδια στιγμή, το μεγάλο τους πλεονέκτημα είναι ότι αποδέχονται όλους τους ανθρώπους χωρίς διακρίσεις, ακόμα και τους ανάπηρους. Δεν τα ενδιαφέρει δηλαδή αν τα
  • περιποιείται και τα χαϊδεύει ένα άτομο με αναπηρία ή ψυχικά προβλήματα.

Τα οφέλη δεν έχουν τελειωμό

Σύμφωνα με πολλές μελέτες, η συντροφιά των ζώων βοηθάει τα άρρωστα παιδιά να αναρρώνουν ταχύτερα, ενώ τονώνει και την ψυχοσωματική τους κατάσταση. Όλοι οι μικροί ασθενείς, ακόμα και οι πιο ντροπαλοί και καχύποπτοι, αργά ή γρήγορα μαθαίνουν να αλληλεπιδρούν με τα ζώα. Αφού ξεπεράσουν τους αρχικούς φόβους τους, φτάνουν στο σημείο να ανυπομονούν για τη μέρα που θα τους επισκεφτεί ο τετράποδος… θεραπευτής, ενώ κάποια παιδιά επιμένουν να πάρουν το ζωάκι στο σπίτι τους, όταν πλέον αναρρώσουν.

Τα ζώα-θεραπευτές χρησιμοποιούνται όλο και συχνότερα πλέον σε προγράμματα αποκατάστασης για παιδιά που υποφέρουν από διαταραχές μάθησης και συγκέντρωσης. Επίσης, αποδεικνύονται ιδιαίτερα αποτελεσματικά σε περιπτώσεις όπου παρατηρούνται ψυχοκινητικές διαταραχές, νευρώσεις λόγω άγχους και κατάθλιψης, αυτισμός ή ακόμα και σύνδρομο Ντάουν.

Το pet therapy πραγματοποιείται με τη βοήθεια παιδιάτρων, παιδοψυχολόγων και δασκάλων, οι οποίοι γνωρίζουν καλά ότι η επαφή με ένα ζώο δρα χαλαρωτικά, κατευνάζει το στρες, συμβάλλει στην αντιμετώπιση της απομόνωσης και ευνοεί την τόνωση της αυτοεκτίμησης, η οποία τείνει να είναι ιδιαίτερα χαμηλή στα άρρωστα παιδιά. Ακόμα και οι μικροί ασθενείς που υποφέρουν από αλλεργίες επωφελούνται από την παρουσία των ζώων, αφού καθώς παρατηρούν για παράδειγμα τους σκύλους να παίζουν και να αλληλεπιδρούν με άλλα παιδιά, εξάπτεται η περιέργεια και το αίσθημα ασφάλειάς τους. Επιπλέον, με τη βοήθεια των τετράποδων θεραπευτών, οι γονείς μπορούν να δώσουν λύση σε προβλήματα αϋπνίας, μελαγχολίας και θλίψης, τα οποία σχετίζονται με τη διαμονή μέσα στο νοσηλευτήριο.

rabbitΔελφίνια, χάμστερ, κουνέλια και άλογα

Πέρα από τα τετράποδα, ευεργετική επίδραση στα παιδιά έχει και η επαφή τους με δελφίνια, τα οποία έχει αποδειχτεί ότι κερδίζουν την προσοχή των μικρών ασθενών που υποφέρουν από προβλήματα κατανόησης, τρυφερότητας, συμπεριφοράς, ομιλίας και μυϊκού συντονισμού.

Πιο συγκεκριμένα, έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά με σύνδρομο Ντάουν ή νοητική καθυστέρηση που παίζουν με δελφίνια, μαθαίνουν τρεις φορές πιο γρήγορα και απομνημονεύουν με μεγαλύτερη ευκολία σε σχέση με τα παιδιά που πηγαίνουν απλώς σε ένα ειδικό σχολείο. Επιπλέον, οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι τα αυτιστικά παιδιά που έχουν έρθει σε επαφή με δελφίνια, έχουν δείξει ότι βελτιώνονται γρηγορότερα σε επίπεδο άρθρωσης και κοινωνικοποίησης.

Για τα παιδιά που για κάποιο λόγο αντιμετωπίζουν μία παροδική κρίση ή δυσκολία στην επικοινωνία τους, χρησιμοποιούνται συχνά τα χάμστερ και τα κουνέλια, ενώ αντιθέτως για όσα πάσχουν από κινητικές ή ψυχικές διαταραχές, ενδείκνυται η ιπποθεραπεία. Τα άλογα ευνοούν τη σωματική άσκηση, ενδυναμώνοντας έτσι διάφορες μυϊκές ομάδες, ενώ η παλινδρομική κίνηση του αλόγου τονώνει και το καρδιαγγειακό και αναπνευστικό σύστημα. Επιπλέον, η ιπποθεραπεία ενισχύει την αυτοπεποίθηση και συνεπώς ευνοεί τον έλεγχο του σώματος και την αίσθηση της ισορροπίας.

Στην Ελλάδα

Στη χώρα μας, το πρώτο ζωάκι που κατάφερε να «προσληφθεί» σε ελληνικό νοσοκομείο ως «θεραπευτής» είναι ένα εκπαιδευμένο κουνελάκι, ο Χνούδος. Το ζωάκι αυτό μπήκε πριν από τρία χρόνια στο ογκολογικό τμήμα παίδων του νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού», στο πλαίσιο επιστημονικής έρευνας της κτηνίατρου, Κατερίνας Λουκάκη. «Τα καρκινοπαθή παιδιά δεν επιτρέπεται να αγγίζουν τον Χνούδο, μπορούν όμως να τον βλέπουν, να του μιλούν, να του λένε τραγουδάκια, να το ζωγραφίζουν κι έτσι να βελτιώνεται η ψυχολογία τους», έχει δηλώσει σε παλιότερη συνέντευξή της η κυρία Λουκάκη.

Την ίδια στιγμή, σκυλιά χρησιμοποιεί ως θεραπευτές επαφής σε παιδιά που πάσχουν από νοητικές διαταραχές και κινητικά προβλήματα, η μη-κερδοσκοπική οργάνωση SAPT Hellas, η οποία πραγματοποιεί επισκέψεις εθελοντικά σε ειδικά σχολεία και ιδρύματα. Πολύ διαδεδομένη στη χώρα μας είναι και η ιπποθεραπεία. Μάλιστα, από το 1984 λειτουργεί Σύνδεσμος Θεραπευτικής Ιππασίας στο Γουδή για τους κατοίκους της πρωτεύουσας, ενώ αντίστοιχος σύνδεσμος άνοιξε τις πόρτες του το 2007 στις Σέρρες για τους Βορειοελλαδίτες.

Πηγή: NaturaNrg #16

Sas-endiaferei_arrow

Αγαπάμε τα ζώα, σεβόμαστε όμως τις ανάγκες τους;

Η συμβολή των ζώων στην ψυχική μας υγεία

Θέλω ένα ζωάκι στο σπίτι, μπαμπά!

Πώς βιώνουν τα ζώα τα συναισθήματα ;

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης