ΥγείαΑσθένειες & ΘεραπείεςΨωρίαση: γνωρίστε τις αποτελεσματικότερες φυσικές θεραπείες

Ψωρίαση: γνωρίστε τις αποτελεσματικότερες φυσικές θεραπείες

 

Η 29η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης» το 2004, με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψωρίασης, που συσπειρώνει στους κόλπους της γιατρούς και ασθενείς.

Παρότι αναφέρεται ήδη από την αρχαιότητα, η Ψωρίαση παραμένει από πολλές απόψεις μια κρυφή ασθένεια και πολλές διαστάσεις της παραμένουν άγνωστες στο ευρύ κοινό. Μια κοινή παρανόηση είναι αυτή μεταξύ της Ψωρίασης, που είναι ασθένεια του ανοσοποιητικού συστήματος, και της Ψώρας, που οφείλεται στο ακάρι της Ψώρας. Το αποτέλεσμα είναι πολλοί να πιστεύουν λανθασμένα ότι η Ψωρίαση είναι μεταδοτική.

Τα μηνύματα της Παγκόσμιας Ημέρας Ψωρίασης είναι:

«Η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική»

«Από ψωρίαση μπορεί να προσβληθεί οποιοσδήποτε».

 

→Ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να ζεις με την ψωρίαση. Η απογοήτευση μπορεί να σε έχει κάνει να σταματήσεις να προσπαθείς, να ψάχνεις, να ελπίζεις. Μην τα παρατάς, συνέχισε να προσπαθείς, δεν είσαι μόνος. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές θεραπείες και ανακαλύπτονται συνεχώς νέες.

→Μίλα με τον γιατρό σου και ανακαλύψτε μαζί την θεραπεία που ταιριάζει περισσότερο στον δικό σου τύπο ψωρίασης. Αρκεί να μην το βάλεις κάτω. Υπάρχουν λύσεις, απλά πρέπει να συνεχίσεις να αναζητάς το καλύτερο για σένα.

Οποιοσδήποτε μπορεί να εμφανίσει ψωρίαση. Είναι εξίσου συχνή σε άντρες και γυναίκες και επηρεάζει περίπου το 2-3% του πληθυσμού παγκοσμίως ενώ στην Ελλάδα οι πάσχοντες φθάνουν στις 200.000.

Η ψωρίαση μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Στο 75% των περιπτώσεων εμφανίζεται πριν από την ηλικία των 40 ετών. Ωστόσο, είναι πιθανό η νόσος να εμφανιστεί τόσο στην παιδική όσο και στην τρίτη ηλικία. Η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική. Δεν θα κολλήσετε από κανέναν,  αγγίζοντας ή κολυμπώντας στην ίδια πισίνα με άτομα που έχουν την πάθηση ή ακόμα και μέσω της στενής επαφής.

Ο καθένας βιώνει διαφορετικά την ψωρίαση. Ποικίλει από ήπια συμπτώματα με περιστασιακή εμφάνιση πλακών και φαγούρας, μέχρι σε σωματικά συμπτώματα πολύ σοβαρά.

Η αιτία άγνωστη…

Το ακριβές αίτιο της ψωρίασης εξακολουθεί να είναι άγνωστο. Είναι μια σύνθετη πάθηση με πολλαπλά δυνητικά αίτια, τα οποία μπορεί να είναι γενετικά, ανοσολογικά, περιβαλλοντικά και ψυχολογικά. Αυτοί οι παράγοντες μεταβάλλουν τον τρόπο λειτουργίας των δερματικών κυττάρων, επιταχύνοντας το ρυθμό ανάπτυξης και αποβολής τους.

Σε όλες τις περιπτώσεις, ωστόσο, υπάρχει ένα ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο αντί να επικεντρώνεται στην υπεράσπιση από εξωτερικούς μικροοργανισμούς βρίσκεται σε αγώνα με τον ίδιο οργανισμό (αυτοάνοσο)..

Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η ψωρίαση δεν είναι ούτε μολυσματική ούτε μεταδοτική και επομένως δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να αποφεύγεται η επαφή με τους ανθρώπους που πάσχουν, επιδεινώνοντας περαιτέρω την ήδη δύσκολη συναισθηματική τους κατάσταση.

Τα συμπτώματα της ψωρίασης μπορεί να μοιάζουν και με άλλων δερματικών παθήσεων, όπως η ξηροδερμία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η βέβαιη διάγνωση δεν είναι πάντα εύκολη. Μερικές φορές μπορεί να οριστεί μόνο αφού έχει αξιολογηθεί από πολλούς ειδικούς ή όταν η κατάσταση έχει επιδεινωθεί και έχει γίνει πολύ εμφανής.

Συμπτωματολογία

Κλινικά, χαρακτηρίζεται από ερυθηματώδεις κηλίδες, βλατίδες και πλάκες, οι οποίες καλύπτονται από αργυρόχροα λέπια. H κλασική εντόπιση των βλαβών είναι στους αγκώνες και στα γόνατα, το κάτω μέρος της πλάτης και το τριχωτό της κεφαλής. Σε πιο σοβαρά επίπεδα τείνει να επεκταθεί σε άλλες περιοχές του σώματος.

H ψωρίαση είναι μια χρόνια δερματοπάθεια η οποία υποτροπιάζει αρκετές φορές και θεραπεύεται δύσκολα.  Υπάρχουν περίοδοι κατά τις οποίες το δέρμα επηρεάζεται περισσότερο από τη νόσο αλλά και περίοδοι κατά τις οποίες φαίνεται ότι το πρόβλημα έχει εξαφανιστεί, αλλά δυστυχώς εμφανίζεται ξανά. Η εξέλιξη της νόσου είναι πολύ μεταβλητή και ποικίλλει από άτομο σε άτομο.

Προδιάθεση για εκδήλωση της νόσου

Σε ότι αφορά την κληρονομικότητα σήμερα, πιστεύεται ότι μερικά άτομα κληρονομούν την προδιάθεση για ανάπτυξη σε κάποια στιγμή της ζωής τους της νόσου. Ένα παιδί σε κάθε 80 γεννήσεις έχει πιθανότητα να παρουσιάσει ψωρίαση. Aν ένας γονιός έχει ψωρίαση, η πιθανότητα να εμφανίσει το παιδί τη νόσο είναι 1:4.

Σε περίπτωση που έχουν και οι δύο γονείς, η πιθανότητα αυτή αυξάνεται στις 2:3.  Σε άλλη περίπτωση όπου οι γονείς δεν είναι ψωριασικοί, αλλά το παιδί εμφανίζει τη νόσο, οι πιθανότητες να την εμφανίσει και κάποιο άλλο παιδί του ζευγαριού φθάνει στις 1:6.

Σε μελέτες που έχουν γίνει, σε δίδυμα, έχει βρεθεί ότι στα παιδιά που προέρχονται από διαφορετικά ωάρια, το ποσοστό εμφάνισης της ψωρίασης φθάνει το 22%. Στα δίδυμα που προέρχονται από το ίδιο ωάριο, το ποσοστό αγγίζει το 72%. Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι στα δίδυμα από το ίδιο ωάριο, η νόσος έχει την τάση να εμφανίζεται ίδια. Ίδια ως προς την έναρξη, τη σοβαρότητα και την πορεία.

Aντιμετώπιση

Θα πρέπει από την αρχή να ξεκαθαριστεί ότι δεν υφίσταται προς το παρόν ριζική θεραπεία της νόσου και ότι οι εφαρμοζόμενες θεραπευτικές αγωγές απλά συντελούν στην εξαφάνιση του εξανθήματος από το δέρμα (κάθαρση). H θεραπευτική αντιμετώπιση διαφέρει από μορφή σε μορφή ψωρίασης αλλά και από ασθενή σε ασθενή. Συνήθως οι γιατροί αρχίζουν με ήπια θεραπεία για να συνεχίσουν στην πορεία με μία άλλη εντονότερη. H επιλογή της θεραπευτικής μεθόδου εξαρτάται ακόμη από την εντόπιση της νόσου, από την ηλικία του ασθενούς, από την νοσηλεία στο νοσοκομείο ή όχι και από την εκτίμηση του δερματολόγου.

O γιατρός θα σταθμίσει την κατάσταση του ασθενούς, και θα επιλέξει την καταλληλότερη θεραπευτική προσέγγιση. Για αυτό απαιτείται συνεργασία γιατρού-ασθενούς και απόλυτη εμπιστοσύνη στην επιλογή του δερματολόγου.  Η θεραπεία της νόσου γίνεται με πολλούς τρόπους και είναι είτε τοπική, είτε συστηματική.

Φυσικές θεραπείες

Σε πιο ήπιες περιπτώσεις, οι φυσικές θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν εξαιρετικά. Αυτές είναι ως επί το πλείστον συμπτωματικές θεραπείες για την ανακούφιση της φαγούρας και της ερυθρότητας του δέρματος.

Μεταξύ των φυσικών θεραπειών που δίνουν αξιόλογα αποτελέσματα στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της ψωρίασης, είναι οι εξής: το μπάνιο στη θάλασσα, η έκθεση στον ήλιο, η λασποθεραπεία, οι θεραπείες με aloe vera ή άλλα φυτά που διαθέτουν  καταπραϋντική και αντιφλεγμονώδη δύναμη.

Επίσης,  η χρήση φυτικών ελαίων, όπως το αμυγδαλέλαιο, το έλαιο jojoba ή Argan, σε συνδυασμό για παράδειγμα με ένα αιθέριο έλαιο, όπως η λεβάντα και η ρίγανη, της οποίας  η αντι-φλεγμονώδη δράση είναι πολύ αποτελεσματική κατά της ψωρίασης. (σύμφωνα με μια πρόσφατη επιστημονική έρευνα).

⇒ Συνταγή

Φτιάξτε μόνοι σας ένα θεραπευτικό έλαιο

Ας δούμε λοιπόν πώς θα ετοιμάσετε γρήγορα μια θεραπευτική αλοιφή κατά της ψωρίασης: Προσθέστε μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας στο έλαιο argan και εφαρμόστε  στις πάσχουσες περιοχές. Εξετάστε το ενδεχόμενο να προσθέσετε μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου Melaleuca Alternifolia (tea tree oil) εάν, εκτός από την ψωρίαση, υπάρχει επίσης μυκητιασική λοίμωξη.

Διατροφή

Είναι σημαντικό να τροποποιήσετε και τις διατροφικές σας συνήθειες, αποφεύγοντας τρόφιμα που αυξάνουν τις φλεγμονές και υιοθετώντας  μια δίαιτα που να βασίζεται σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Υπάρχουν πράγματι “εναλλακτικές” μέθοδοι για τη θεραπεία της ψωρίασης μέσω της διατροφής, όπως η μέθοδος Kousmine που είναι ιδιαίτερα γνωστή, για το περίφημο πρωινό της με βάση την κρέμα Budwing, (κρέμα ωμών δημητριακών και ξηρών καρπών που σχεδιάστηκε από τη Γερμανίδα γιατρό Johanna Budwig).

 


Ψωρίαση: γνωρίστε τις αποτελεσματικότερες φυσικές θεραπείες

Κρέμα BUDWIG

Η κρέμα Budwig, προωθήθηκε ιδιαίτερα από τη διάσημη γιατρό Kousmine στο πλαίσιο μιας φυσικής δίαιτας που έχει δημιουργήσει (μέθοδος Kousmine). Είναι πλέον γνωστή ως ένα από τα πιο πλήρη πρωινά από διατροφικής άποψης. Όπως θα δείτε, πρόκειται για ένα εξαιρετικό συνδυασμό συστατικών που συνεργικά μπορούν να παρέχουν στο σώμα όλα όσα χρειάζεται, ειδικά νωρίς το πρωί για να αντιμετωπίσει την ημέρα με μια καλή δόση ενέργειας.

Η προετοιμασία αυτής της κρέμας είναι πολύ απλή και γρήγορη, αλλά είναι σημαντικό όλα τα συστατικά να χρησιμοποιηθούν φρέσκα και να είναι αλεσμένα εκείνη τη στιγμή για να διατηρήσουν καλύτερα τις θρεπτικές τους ιδιότητες. Επομένως, δεν συνιστάται η προετοιμασία μεγαλύτερων ποσοτήτων κρέμας Budwig και η φύλαξή της στο ψυγείο για τις επόμενες ημέρες.

Υλικά

 2 κουταλάκια του γλυκού ελαιούχων σπόρων (κολοκυθόσπορος, ηλίανθος, καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια κλπ.)

2 κουταλάκια του γλυκού λινέλαιο (ή ένα κουταλάκι του γλυκού λινέλαιο και μισό κουτ. λιναρόσπορο)

1 κουταλιά σούπας δημητριακά ολικής αλέσεως (φρεσκοαλεσμένο)

2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι ή ρικότα (εναλλακτικά tofu για vegans)

½ λεμόνι (χυμός)

1 (ή μισή) ώριμη μπανάνα ή ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι

1 εποχιακό φρούτο (ή μείγμα διαφορετικών φρούτων, περίπου 100 γραμμάρια)

∗ Λάβετε υπόψη ότι οι ποσότητες μπορεί να διαφέρουν ελαφρώς ανάλογα με τη σωματοδομή και την όρεξη του ατόμου που θα το καταναλώσει.

Εκτέλεση

Για την προετοιμασία της είναι απαραίτητο να έχετε έναν μύλο καφέ ή έναν σύγχρονο πολυκόφτη. Κατάλληλος για ανθεκτικούς σπόρους, όπως ο λιναρόσπορος. Με αυτό το εργαλείο θα πρέπει να αλέσετε ελαφρώς τους ελαιούχους σπόρους και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Ξεχωριστά, μπορείτε να αλέσετε και τα άλλα υλικά (τα φρούτα μπορούν να προστεθούν σε κομμάτια μετά) μέχρις ότου αποκτήσετε μια λεία κρέμα. Αφού ενώσετε όλα υλικά τα βάζετε σε ένα μπολ και καταναλώνετε την κρέμα αμέσως. Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές της κρέμας Budwig. Εναλλάσσοντας εποχιακά φρούτα, ελαιούχους σπόρους και σπόρους δημητριακών, δεν θα τη βαρεθείτε ποτέ.

Πηγή: Natura nrg#97o

 

 

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης