Αν είχες επιλογή να εξοπλίσεις τα κύτταρά σου απέναντι στα δισεκατομμύρια παράσιτα και το οξειδωτικό άγχος που απειλούν καθημερινά την άμυνα του οργανισμού μας τι θα επέλεγες; Ποια είναι η Ιδανική διατροφή για την υγεία του ανθρώπου;
Άλλωστε πως να χτίσεις ένα σπίτι που θα σταθεί πολλά χρόνια αν χρησιμοποιείς κακής ποιότητας υλικά; Όλες σχεδόν οι θανατηφόρες ασθένειες έχουν ως σύμμαχο την κακή διατροφή.
♦ του Στράτου Μελίτη, Health Coach, www.stratosmelitis.com
Η Διατροφή είναι πραγματικά σημαντική, τόσο σημαντική που κάνει την διαφορά ανάμεσα σε ένα υγιές ή ένα ασθενές σώμα. Κάνε λοιπόν τη Διατροφή το Φάρμακό σου. Γιατί η καλή διατροφή αποτρέψει το 95% όλων των ασθενειών.
Ένας από τους γίγαντες της επιστήμης της διατροφής, ο καθηγητής Colin Campbell, ο οποίος τιμήθηκε το 1998 με το Ανώτατο Βραβείο από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο, και έλαβε το επιστημονικό βραβείο Burton Kallman το 2004, από το Αμερικανικό ίδρυμα National Nutrition Food Association, εξηγεί, πως όλες σχεδόν οι θανατηφόρες ασθένειες έχουν ως σύμμαχο την κακή διατροφή. Ποια είναι η Ιδανική διατροφή για την υγεία του ανθρώπου;
Αυτό ασφαλώς στους Έλληνες είναι γνωστό από τη θρυλική φράση του Ιπποκράτη «Κάνε το φαγητό, το φάρμακό σου». Όμως πλέον, η συζήτηση για το ποια είναι η κορυφαία διατροφή λήγει, καθώς έχουμε μετρήσιμα στοιχεία ενάντια στις πιο φονικές ασθένειες.
Η Ολικής Άλεσης Φυτοφαγική Διατροφή
Με την επίσημη δημόσια στήριξη του κορυφαίου καθηγητή Robert C Richardson (Νομπέλ Φυσικής) και του Δρ. Vytenis Andriukaitis (Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης) ο καθηγητής Campbell αναφέρει:
“Καρδιακές παθήσεις, Καρκίνος, Διαβήτης, Εγκεφαλικό, Αλτσχάιμερ, και όλες οι χρόνιες ασθένειες μπορούν να προληφθούν ακολουθώντας μια Ολικής Άλεσης Φυτοφαγική Διατροφή, (Whole Food Plant Based), τα οφέλη της οποίας είναι πολύ πιο εντυπωσιακά από οποιοδήποτε φάρμακο ή χειρουργική επέμβαση. Επιπλέον, υπάρχουν πλέον εντυπωσιακά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η προχωρημένη καρδιακή νόσος, ορισμένα είδη καρκίνου, ο διαβήτης, και μερικές άλλες εκφυλιστικές ασθένειες μπορούν να αντιστραφούν με τη διατροφή! Ένα από τα πιο συναρπαστικά οφέλη της καλής διατροφής είναι η πρόληψη των ασθενειών που πιστεύεται ότι οφείλονται σε γενετική προδιάθεση. Γνωρίζουμε πλέον ότι μπορούμε να αποφύγουμε σε μεγάλο βαθμό αυτές τις γενετικές ασθένειες ακόμη κι αν φέρουμε το γονίδιο που είναι υπεύθυνο για τη νόσο”.
Ο Dr. Colin Campbell αποτελεί έναν από τους ανθρώπους που αλλάζουν τον κόσμο, και περιποιεί τιμή που έχει υπάρξει καθηγητής μου στο Πανεπιστήμιο Cornel της Νέας Υόρκης, το κορυφαίο στον κόσμο στην Διατροφή. Παρά την προχωρημένη του ηλικία, δίνει ακόμα διαλέξεις για την αλλαγή τρόπου ζωής, για ένα καλύτερο αύριο.
Η Ισχύς εν τη ενώσει…
Υπάρχει ένας ακόμα επιστήμονας, που αποτελεί ογκόλιθο στον τομέα της Υγείας: Δρ. Rui Hai Liu. Η Thomson Reuters αναγνώρισε τον Liu ως ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά μυαλά του κόσμου για τα έτη 2014 και 2015 και τον ονόμασε κορυφαίο ερευνητή του πλανήτη. Οι δείκτες βασικών επιστημών τον κατέταξαν μέσα στους πέντε κορυφαίους επιστήμονες στον τομέα της επιστήμης της διατροφής.
O Δρ. Λιου σε μια από τις ομιλίες του, εξήγησε γιατί δεν “δουλεύουν” μεμονωμένα στοιχεία όπως βιταμίνες και μέταλλα απέναντι στον Καρκίνο. Χαρακτηριστικά αναφέρει πως 100 γρ. μήλου, έχουν ισχυρότερη δράση σε σχέση με ένα συμπλήρωμα 1500ml βιταμίνης C, παρόλο που 100 γρ. μήλου περιέχουν μόνο 5,7ml βιταμίνης C.
Κι αυτό γιατί στο μήλο υπάρχουν πολλά περισσότερα φυτο-θεραπευτικά στοιχεία που δουλεύουν συνεργιστικά με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζουν το αντι-οξειδωτικό αποτέλεσμα! Άρα ισχύει απόλυτα το “Ισχύς εν τη ενώσει”
διαβάστε ακόμα ⇒ Αντίσταση στην Ινσουλίνη: Η Πανδημία που δεν άκουσες
Ολιστική προσέγγιση της διατροφής
Συνολικά, μέσα στις ζωντανές τροφές, φρούτα, λαχανικά, φύκια, φύτρα, μανιτάρια και ξηροί καρποί υπάρχουν 8.000 φυτο-φαρμακευτικές ουσίες (nutraceuticals) oι οποίες όταν λαμβάνονται μαζί μέσω μιας Ολικής Άλεσης Φυτοφαγική Διατροφή, πολλαπλασιάζουν την ισχύ τους, άρα και το παραγόμενο αποτέλεσμα.
Είναι λοιπόν κρίσιμης σημασίας, μια ολιστική προσέγγιση, και όχι γρήγορες και εύκολες λύσεις, οι οποίες δεν φέρνουν αποτέλεσμα. Γι’ αυτό και στα προγράμματα μου, μέρος της στρατηγικής που χρησιμοποιώ, είναι το “Φάε το Ουράνιο Τόξο” με εξαιρετικούς συνδυασμούς βοτάνων, διατροφο-φαρμάκων και μπαχαρικών!
Αρχή Σοφίας των ονομάτων επίσκεψις
Όμως θέλω να πάμε ακόμα βαθύτερα. Αρχή Σοφίας των ονομάτων επίσκεψις. Ας επισκεφτούμε λοιπόν τα ονόματα! Αναφέραμε ήδη τη θρυλική πλέον φράση του Ιπποκράτη: Κάνε το Φαγητό το Φάρμακό σου. Αυτό που δεν γνωρίζουμε όμως, είναι πως παράγεται η λέξη φαγητό, τι μνήμες κουβαλάει και τι πραγματικά σημαίνει.
Ιστορική αναδρομή
Στα πανάρχαια χρόνια, οι Αρκάδες, που θεωρούνται το πρώτο ελληνικό φύλο, τόσο παλαιό, που θεωρούνται “προ-σέληνοι”, δηλαδή εμφανίστηκαν στον Ελλαδικό χώρο πριν εμφανιστεί σε τροχιά η Σελήνη (!), έβρισκαν τροφή στην Ιερά Δρυ (βελανιδιά) του Διός, η οποία ήταν πανύψηλη και τεράστια παρέχοντας βαλανίδια αρκετά μεγάλα για να χορτάσουν οι άνθρωποι.
Αυτή η τεράστια βελανιδιά, ονομάζεται Φηγός ή Φαγός. Έτσι οι άνθρωποι που έτρωγαν τα βαλανίδια της, πήγαιναν για…φαγητό! Και για να ευχαριστήσουν το Δία, για την προσφορά φαγητού που παρείχε μέσω της Βελανιδιάς του, έκαναν κάθε χρόνο τα Ιερά Φαγησιπότια! Σήμερα, βέβαια, τα ονομάζουμε Φαγοπότια!
Ακόμα πιο ενδιαφέρον όμως είναι πως, είμαστε ο μοναδικός λαός, που αφού τρώγαμε αρκετά, λέγαμε “χόρτασα”! Κανείς άλλος λαός δεν λέει χόρτασα. Όλοι οι άλλοι λαοί, λένε “γέμισα”. Γιατί ως πανάρχαιο φύλο που είμαστε, η μνήμη των λέξεών μας, κουβαλούν την αλήθεια. Θυμάται δηλαδή ο εγκέφαλός μας, ότι πριν γίνουμε θηρευτές, αλιείς, καλλιεργητές, τρώγαμε χόρτα για να χορτάσουμε! Αυτή είναι μια πανάρχαια απόδειξη της καταγεγραμμένης αλήθειας, που ενώ εμείς δεν θυμόμαστε, η γλώσσα μας θυμάται!
Ήμασταν καρποφάγοι – φυτοφάγοι, πολύ πριν αναγκαστούμε να βάλουμε στη διατροφή μας ζωικά παράγωγα, κατά την περίοδο που δεν βρίσκαμε καρπούς – χόρτα.
Εμείς λοιπόν ξεχάσαμε, αλλά οι λέξεις είναι εκεί για να μας θυμίσουν την αλήθεια, αρκεί να το θελήσουμε…
Βιβλιογραφία:
♦Boyer J, Liu RH. Apple phytochemicals and their health benefits. Nutr J. 2004; 3(5).
♦Campbell TC, Jacobson H. Whole: Rethinking the Science of Nutrition. Benbella Books, Dallas TX. 2013.
♦Eberhardt MV, Lee CY, Liu RH. Antioxidant activity of fresh apples. Nature. 2000 Jun 22; 405(6789): 903-4.
♦Liu RH, Liu J, Chen B. Apples prevent mammary tumors in rats. J Agric Food Chem. 2005; 53:2341-2343.
Πηγή: Naturanrg127o, www.naturanrg.gr